akne i bubuljice ispod brade

Akne ispod brade kod muškaraca: uzroci i prevencija

Akne ispod brade kod muškaraca su dosadne, svrbe i neprijatne na licu. U nastavku saznaj kako da ih sprečiš i kako ukloniš bubuljice koje se pojavljuju ispod dlaka brade.

 

Iako smo gotovo svi osetili na svojoj koži problem sa aknama u pubertetskom periodu, ima onih kojima se taj problem javlja i kasnije, koji ne prolazi sam od sebe.

Pubertetske akne su uzrokovane najčešće hormonima; dok su ove koje se kasnije javljaju rezultat genetike, tipa kože, a ponekad i naše nebrige.

Koji god da je uzrok, bubuljice ispod brade kod nas muškaraca znaju da postanu ozbiljan problem. Najbolji lek je prevencija, o kojoj ćemo pričati, naravno.

Međutim, ako su se već pojavile treba reagovati što pre, kako ne bi došlo do upalnih procesa pogotovo ako puštate bradu, a kasnije i do ostanka ožiljaka na licu.

Bubuljice (akne) na bradi pojam

Akne na bradi kod muškaraca su bubuljice koje se razvijaju unutar ili ispod dlaka na licu ili brade. Ponekad je poznat i kao folikulitis, koji može biti bakterijski ili zbog uraslih dlačica.

Bubljice koje na bradi imaju tendenciju da izgledaju upaljene, kao crvene bubuljice na folikulima dlaka. Zbog toga se obično i pojavljuju na bradi i mogu biti uzrokovane bakterijskom infekcijom.

Ako je u pitanju bakterijska infekcija, mogu imati gnoj u kvrgama.

Takođe mogu biti uzrokovane uraslim dlačicama, što je stanje kada dlaka ostane zarobljena ispod kože zbog uvijanja nazad u kožu, što dovodi do upale.

Zbog čega se stvaraju bubuljice ispod brade (ispod puštene bade)

Akne su često povezane sa hormonskim fluktuacijama, posebno promenama u hormonima koje se javljaju tokom tinejdžerskih godina.

Međutim, kod muškaraca akne ispod puštene brade obično nisu uzrokovane hormonskim promenama. Umesto toga, nastaju ili zbog:

 • bakterijske infekcije u porama (pravi folikulitis) ili
 • upalnog odgovora oko folikula dlake zbog iritacije (pseudofolikulitis).

Ovo praktično znači da bubuljice ispod brade nastaju usled:

 • Neadekvatne higijene. Kada se prirodno ulje (sebum) koje pravi naše telo pomeša sa mrtvim ćelijama kože i proizvodima za negu brade ili kože, lako može začepiti pore. 
 • Izostanka pilinga. Nepilingovanje lica stvara uslove da se bakterije zarobe i tako dovedu i do infekcije, iritacije i upale.
 • Nedovoljne hidratacije. Nedovoljna hidratacija primorava naše telo na lučenje više sebuma. Ulje sebuma takođe može sprečiti da dlačice brade prirodno rastu iz folikula, što dovodi do bubuljičastih izbočina na koži.
 • Loše kozmetike. Ovde mislimo pre svega na preparate pune sastojaka koje začepljuju pore, uglavnom su to sintetički sastojci, odnosno sastojci neorganskog porekla. 
 • Brijanja, ako se obavlja kako ne treba često dovodi do upale oko folikula dlake, što dovodi do bubuljica koje mogu ostaviti za sobom ružičastu ili tamnu pigmentaciju.
 • Uraslih dlaka. Urasle dlake nastaju kada dlaka ne uspe da izbije na površinu i svoj rast nastavi ka unutrašnjosti. Zbog toga se upravo na tom mestu pojavljuje bubuljica, odnosno akna.

Bakterijski folikulitis brade

Folikulitis brade je oboljenje kože kod koga folikul postaje upaljen. Folikulitis brade nastaje uglavnom pod uzrokom gljivične ili bakterijske infekcije.

infekcija brade

Dosta podseća na akne i razvija se u folikulima dlake. Međutim folikulitis nije isto što i akne. 

Ako vidiš crveni ili upaljeni prsten oko izbočina na koži, umesto čvrstih crvenih kvrga, to je folikulitis, a ne akna. Što se tegoba tiče, oba stanja imaju slične manifestacije, ponekad mogu svrbeti, ponekad mogu biti bolni na dodir.

Folikulitis nastaje od oštećenih folikula i može se razviti bilo gde na koži. Obično oštećenje nastaje usled bakterija koje su prirodno na koži, uraslih dlačica, previše dodirivanja kože, trenja odeće ili druge kože, ili ponekad čak i od brijanja.

Prevencija za bubuljice ispod dlaka brade

Kako ne bi dolazio u situaciju da lečiš bubuljice ispod brade, kao i da podvrgavaš sebe tretmanima, najbolje je da deluješ preventivno. Nekoliko jednostavnih navika koje uvedeš u svoj život spasiće te briga.

Prevencija za bubuljice ispod brade podrazumeva:

 • redovno pranje brade;
 • češljanje;
 • hidrataciju;
 • piling;
 • promenu životnih navika.
 • električni trimer.

Redovno pranje brade

Ako se brada ne pere svakodnevno, u suštini stvaraš plodno tlo za bakterije, što može dovesti do tih dosadnih bubuljica.

Obavezno operi i bradu u isto vreme kada pereš lice, a zatim nastavi sa režimom nege kože kao i uvek.

Pranje brade obavljaj mlakom vodom, dakle ni hladnom ni vrućom. Radi to dva puta dnevno, najbolje je ujutro i uveče.

Pored toga 2-3 puta nedeljno peri je sapunom ili šamponom za bradu. Neka to bude blago sredstvo sa prirodnim sastojcima. Izbegavaj preparate koje u sebi sadrže sintetička sastojke, parabene, sulfate, ftalate itd. kako ne bi došlo do dodatnog zatvaranja pora.

Redovno četkanje i češljanje brade

Češljanje brade ili četkanje je navika koja utiče, ne samo na izgled brade, već i na zdravlje. Dap, deluje pozitivno čak i u borbi protiv akni.

Pre svega češljanje i četkanje brade čisti bradu od nečistoća, smanjujući tako priliku da one završe na koži i začepe pore.

Ako imaš dužu bradu, poslednja stvar koju želiš je zamršena brada. Upravo tu, u čvorovima, zadržaće se nečsitoće do kojih ne može da se dopre.

I na samom kraju češljanje i četkanje brade pomaže u ravnomernom nanošenju preparata za bradu (ulja, seruma, elixira…), omogućavajući tako da svi delove tvoje brade budu pohranjeni i hidrirani.

Hidratacija i održavanje kože vlažnom

Nehidrirana koža znači povećanje šanse za aknama i bubuljicama ispod brade. Suva koža ispod brade može podstaći telo da stvori više ulja kako bi kompnzovalo nedostatak vode. Međutim, upravo povećana proizvodnja sebuma uzrokovaće dodatno izbijanje akni.

Zato je održavanje kože i brade hidratiziranom vrlo važno.

Za deo koji ne pokriva brada koristi mušku hidratantnu kremu za lice koja odgovara tvojoj koži. Sa druge strane, koža ispod brade biće hidrirana samim preparatom za bradu, pa verovatno neće postojati potreba da taj deo kože neguješ kremom za lice.

Možeš koristiti češalj ili četku za bradu kako bi ga ravnomerno rasporedio po bradi.

Piling

Piling brade i lica dva puta nedeljno je od ogromna pomoći u prevenciji akni ispod brade. Mrtve ćelije kože i ulja mogu se nakupiti na površini kože, začepljujući pore i izazivajući izbijanje akni.

Trljanjem brade i lica pilingom za lice uklanjaš mrtve ćelije kože i ulje koje može izazvati akne na bradi. Slično tome, piling lica će takođe očistiti pore, plus pomoći u sprečavanju formiranja bolnih, uraslih dlačica.

Pošto većina muškaraca nije upućena, treba reći da piling nije komplikovan. Sve što je potrebno je oko 30-60 sekundi nežnog treljanja dva puta nedeljno sredstvom za piling lica.

Životne navike

Evo nekih navika koje se generealno dobre za zdravlje tvoje brade, a u borbi sa aknama ispod nje će ti dodatno biti od korristi.

cedjenje bubuljica ispod brade

 • Ne diraj/ ne češi lice – Često dodirivanje lica može da prenese bakterije, prljavštinu i prljavštinu sa ruku na lice, što može dovesti do začepljenih pora.
 • Uvek koristi čistu posteljinu – Koristi uvek čiste peškire za pranje brade. Takođe bi trebalo da redovno menjaš svoje čaršave i jastučnice, pogotovo kako bi se izbeglo prenošenje prljavštine i ulja na kožu.
 • Zdrava ishrana. Takođe, zdrava ishrana koja se sastoji od voća, povrća, celih žitarica i nemasnih proteina daje tvom telu hranljive materije koje su mu potrebne za zdravu kožu i bradu.

Električni trimer

Dok šišaš ivice brade i linije obraza, možeš da koristiš električni uređaj—bilo trimer za bradu bez ikakvih nastavaka i/ili električni brijač, kako bi sprečio urastanje dlačica. 

Urastanje uglavnom izazivaju obične oštrice – ako koristiš električni uređaj. Tako ćeš izbegnuti oštećenje površinskog dela kože i zauzvrat sprečiti pojavu akni i bubuljica uzrokovanih uraslim dlačicama.

Kako se rešiti akni ispod brade (kako ih tretirati)

Ako već imaš akne ispod brade u nastavku su neka od mogućih rešenja za tvoj problem. Ukratko.

 • Preparati za lica protiv bubuljica – Pronađi preparat za pranje lica sa antibakterijskim i antiinflamatornim sastojcima kao što su benzoil peroksid i salicilna kiselina. Ova sredstva za pranje lica će ti pomoći u uklanjanju trenutnog izbijanja i sprečavanju budućih izbijanja akni. Za lice je dovoljna niža jačina oko 4% benzoil peroksida.
 • Topikalni tretmani – Topikalni tretmani za akne ispod brade mogu se primeniti direktno na bubuljice, kako bi se očistile i one dublje, već formirane. To su gel za akne, kreme protiv bubuljica, masti, losioni i slično, a koji se nanose direktno na kožu. Obično se primenjuju za uklanjanje onih koje se razvijaju unutar brade. Takođe se mogu primeniti na druga područja gde se bubuljice mogu razviti kako bi se smanjio rizik od izbijanja.
 • Oralni lekovi – Antibiotici, izotretinoin i pilule za hormonsku terapiju mogu se prepisati da bi se smanjio broj i težina izbijanja akni na bradi kod muškaraca i sprečila buduća izbijanja.
 • Dermatološki tretmani – Kao jedno od rešenja je i dermatološki tretman u ordinaciji kao što su laserska terapija ili hemijski piling. Ova rešenja pomažu u uklanjanju ožiljaka, fleka od bubuljica, kao i obnavljanju zdravih ćelija kože kako bi se sprečilo izbijanje akni u budućnosti.
 • Ekstrakcija bubuljica – Ako imaš veoma velike ili duboke akne, dermatolog može da izvrši ekstrakciju. Iako se ekstrakcija (stiskanje) bubuljica ne preporučuje kod kuće, dermatolog ima neophodne alate, iskustvo da ih ukloni kako bi ublažio nelagodnost i skrati vreme zarastanja.

Da li je bezbedno koristiti preparate za bradu?

Muškarcima koji imaju problema sa aknama ispod brade se nameće pitanje: da li je u toj situaciji bezbedno koristiti elixir, serum, vosak, ulje za bradu ili bilo koji drugi preparat? 

Odmah da ti razrešimo dilemu – definitivno je bezbedno. I ne samo da je bezbedno, već je korišćenje preparata za bradu kada imaš akne ispod brade potrebno.

Glavna dilema muškaraca koji puštaju bradu je zar neće ulje za bradu ili slični preparati kožu da učini masnijom i tako uzorkovati veću pojavu akni dok ona raste? Zapravo, ne. 

Nanošenjem na bradu daješ signal tvom telu da ti ulje nije potrebno, pa ono neće proizvoditi i lučiti previše sebuma. Samim tim, nema ni začepljenja pora, pa će izgledati zdravo i uvek uredno.

brada bez bubuljica i akni

Drugi način na koji ti pomažu je što, kvalitetni preparati imaju antinflamatorna i antibakterijska dejstva. Smanjenjem bakterija i šansi za bilo kakvom upalom, smanjuje se i šansa za pojavu akni ispod brade dok je puštaš da poraste.

Obavezno ako imaš akne ispod brade, obrati pažnju na sastojke!

Naš je savet da zaobiđeš one koja sadrže sintetičke sastojke i da se opredeliš za organske. Sintetički sastojci imaju komedogena dejstva, odnosno začepljuju pore. Na taj način povećavaš šanse za pojavu novih akni i bubuljica.

Treba naglasiti da nekada i prirodna ulja nosači mogu da imaju isto komedogeno dejstvo, ali je to u mnogo manjoj meri. Na primer, trebalo da izbegavaš ulje za bradu sa maslinovim uljem, dok su ulja jojobe, avokada, badema, suncokreta potpuno bezbedna i spadaju u takozvana lakša ulja.

Da rezimiramo priču vezanu za preparate za bradu i akne:

 • ulje za bradu pomaže dvostruko: smanjenjem potrebe da se proizvodi sebum i antibakterijskim i antinflamatornim dejstvom;
 • izbegavaj preparate sa sintetičkim sastojcima;
 • opredeljuj se za takozvana lakša ulja.

Zaključak

Akne ispod brade kod muškaraca videli smo, uzrokuju estetske probleme, ali mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstevnih problema, pogotovo ako dođe do upale. 

Iako se najčešće dešvaju muškarcima koji imaju masniji tip kože, one mogu zadesiti svakoga. Puštanje brade nosi rizik za pojavu akni ako ne povdemo računa.

Preventivno delovanje dalo je odlične rezultate u borbi sa aknama, a ono podrazumeva pre svega:

 • svakodnevnu higijenu lica i brade,
 • piling lica i brade,
 • hidriranje lica i brade.

Važan aspekt je i odabir preparata. Trebalo bi se opredeljivati uvek za kvalitetne organske preparate, odnosno na one koji su na prirodnoj bazi. Ovo važi i za preparate za bradu, kao i one preparate za lice.

Među preparatima, a pogotovo uljima za brade, birajmo one koje spadaju u takozvana laka ulja za bradu.

Ukoliko se ne reaguje na vreme, ili ako se prevencijom ne spreče akne, tu su neki od navedenih tretmana, koje je najbolje primeniti u skladu sa savetima lekara.

Kakva su tvoja iskustva tokom puštanja brade? Da li imaš problem sa aknama i kako to rešavaš? Piši nam u komentarima iskustva, utiske i sugestije.