ulje semenki grozdja za bradu

Ulje od semenki grožđa za bradu je sjajno, evo zašto!

Od kako se otkrilo da je ulje od semenki grožđa za bradu sjajno, sve češće se sreće kao sastojak u uljima! Više o ovom inovativnom ulju.

Ulje semenki grožđa nije bilo od početka saputnik bradonja. Jednostavno, ulja poput arganovog, ulja jojobe, maslinovog ulja su zauzimala primat u proizvodima brade.

Zbog toga smo ovom ulju i posvetili pažnju. 

Saznaćete zašto je ulje od semenki grožđa dobro za brad, da li ima benefite samo po bradu, kao i može li da bude opasno!

Za sam kraj smo pripremili i recepte za spravljanje ulja za bradu koje sadrži ulje od semenki grožđa.

Krećemo!

Šta je ulje od semenki grožđa?

Ulje semenki grožđa je biljno ulje koje se koristi već verovali ili ne, 6.000 godina. Iako su se do sada naučnici i istraživači fokusirali na pozitivan efekat ovog ulja na naš um i telo, postoje razni podaci koji ukazuju na neverovatne prednosti koje ovo ulje može imati na našu kosu, bradu i kožu.

Ulje od semena groždja je nusproizvod vinarstva. Jednostavno, ulje semena grožđa se ekstrahuje iz preostalih semenki grožđa koje su se ikoriste za pravljenje vina.

Ovo ulje sadrži omega-masne kiseline u visokim procentima pa se stoga prvenstveno sreće u kozmetičkim proizvodima. Međutim, ovo ulje se koristiti i u kuhinji, kao zdravija varijanta od suncekrotovog ulja.

Ulje semena grožđa dobijamo na sledeća tri načina.

 • Dobijanje ulja semena grožđa upotrebom heksana Većina ulja od semenki grožđa koje vidite na tržištu se obično ekstrahuje pomoću hemikalije koja se zove heksan. Ovaj način ekstrakcije ulja čini ovaj oblik ulja iz semenki grožđa nepouzdanim jer je heksan klasifikovan kao zagađivač vazduha i neurotoksin.
 • Dobijanje ulja semena grožđa grejanjem – Drugi metod ekstrakcije ulja iz semena grožđa je korišćenje toplote. Loša strana ove metode je činjenica da visoke temperature oksidiraju ulje semenki grožđa, što može da umanji efikasnost samog ulja.
 • Dobijanje ulja semena grožđa hladnim presovanjem – Hladno ceđenje je poslednji način ekstrakcije semena grožđa, hladno ceđenje se smatra najboljim oblikom ekstrakcije bez uništavanja svojstava ulja. Stoga je najbolji oblik ulja iz semenki grožđa onaj koji je ekstrahovan hladnim ceđenjem. Ulje semenki grožđa ekstrahovano ovom metodom zadržava većinu svojih korisnih svojstava.

Zašto je dobro za bradu

Ulje semenki grožđa jedno je od najboljih prirodnih ulja za rast brade. Međutim dobre strane ovog ulja se ne završvaju ovde. Benefit su naime višestruki. I za sve njih zaslužna je struktura ovog ulja.

Ukratko ulje semena grožđa prepuno je antioksidansa, beta-karotena, oleinske kiseline, palmitinske kiseline, stearinske kiseline, omega-6 masnih kiselina i linolne kiseline, što sve može doprineti zdravim folikulima i naravno zdravoj i lepoj bradi.

Konkretno benefiti ulja semenki grožđa po bradu su:

 • Bolji rast brade;
 • Sjajnijia brada;
 • Uredniji izgled brade;
 • Manje peruti.

Detaljnije o svemu ovome sledi u narednim pasusima.

Ulje od semenki grožđa za rast brade

Sva istraživanja koja su sprovođena pokazuju da kada se seme grožđa nanese lokalno na kožu može stimulisati rast brade i kose.

Objašnjenje leži u linolenska kiselini sadržanoj u ulju semena grožđa, koja sadrži flavonoide poznate kao oligomeri procijanidina.

Veruje se da oligomeri procijanidina indukuju, odnosno stimulišu rast brade i kose.

Još jedan dokaz da ovo ulje pozitivno utiče na rast brade je eksperiment sproveden u Japanu. Naime, u ovoj zemlji se ulje smena grožđa dugo upotrebljava. Ispitivana su njegova dejstva na rast dlake kod miševa. 

Eksperiment je pokazao da je dlaka znatno više porasla kod miševa na koje je nanošeno ulje semena grožđe.

Još jedna dobra vest je da je ulje semenki grožđa bogato vitaminom E, a dokazano je da vitamin E podiže nivoe testosterona u telu. Visok nivo testosterona je za rast brade uvek dobra vest.

Ulje od semenki grožđa za sjaj brade

Da li ste tražili najbolja ulja za bradu za održavanje sjaja dlačica vaše brade? Ulje od semenki grožđa ti je stalo.

Ulje semenki grožđa može biti najbolje za lečenje tupe brade. Umesto uobičajenog načina pranja i ispiranja, možete umereno utrljati ulje od semenki grožđa.

Nanošenje ulja od semenki grožđa na bradu omogućiće vam da ulje uđe u vašu kožu i folikule kose.

Da bi se postigli bolji rezultati, preporučuje se da se koristi blago zagrejano ulje od semenki grožđa, tako da može lako da prodre u kožu.

Ulje od semenki grožđa za neuredan izgled brade

U najvećem broju slučajeva, neuredna brada je posledica suve brade, tačnije nedovoljne hidratacije. I ulje semenki grožđa će u ovom slučaju da nam bude od velike pomoći.

Kada se nanese na bradu ulje od semenki groždja je hidrira na sličan način na koji to čine druga prirodna ulja poput kokosovog ulja ili maslinovog ulja.

Na ovaj način sprečavamo kovrdžanje, ispucale krajeve brade pa i perut. Ako dodamo tome i efekat sjaja koji pruža, jasno je da će vaša brada da izgleda kao “nova”.

Ulje od semenki grožđa protiv peruti na bradi

Slično neurednosti, i perut je često uzrokovana nedovoljnom hidratacijom. Samo se u slučaju peruti radi o suvoći kože ispod brade. 

Nanošenje ulja od semenki grožđa će pomoći da vaša koža ispod brade bude hidrirana, a antimikrobna svojstva ulja će biti od dodatne pomoći u borbi protiv peruti.

Još bolje, ulje semenki grožđa se brzo upija u kožu, ne ostavljajući osećaj masnoće.

Činjenica da je ulje semenki grožđa nekomedogeno znači da ne začepljuje pore i da se može koristiti za veoma osetljivu kožu, masnu kožu i kožu sklonu aknama.

Ulje od semenki grožđa za negu kože lica 

Ulje semenki grožđa nije samo ulje koje može poboljšati zdravlje vaše brade i kose, već je i odličan serum protiv starenja kože, kao i preparat koji će da balgotovrno deluje za zdravlje vaše kože.

Benefiti ulja od semenki grožđa za kožu su:

 • Mekša koža;
 • Smanjuje zapaljenje;
 • Zateže kožu i ujednačava ten:
 • Tretira osip;
 • Štiti kožu od sunca.

Omekšava vašu kožu

Ulje semenki grožđa sadrži polifenole koji doprinose hidratantnoj sposobnosti ovog ulja. Redovna upotreba ulja semenki grožđa pomaže da koža postane glatkija, smanjujući broj vidljivih linija i čineći je mekom na dodir. 

Smanjuje zapaljenje

Ulje semenki grožđa je hipoalergeno što ga čini dobrom opcijom za osobe sa alergijama ili osetljivom kožom.

Osetljiva koža ne reaguje dobro na neke proizvode i ulja. Ako je vaša koža sklona iritaciji ili upali, znate koliko je važno odabrati proizvode poput ulja od semenki grožđa koji neće izazvati reakciju kao što su akne, crvenilo ili otok. 

Ulje semenki grožđa bogato je vitaminom E. Upravo ovaj vitamin  pomaže u borbi protiv upala i iritacije. A i delimično zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima ovo ulje smanjuje iritaciju izazvanu bradom.

Zateže kožu i ujednačava ten

Ulje semenki grožđa da može pomoći u lečenju ožiljaka koji se javljaju usled akni ili drugih stanja kože. 

Ulje semena grožđa sadrži vitamin C, antioksidans koji je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da popravi oštećenje ćelija i stimuliše proizvodnju kolagena. Međutim, ne samo da ovo ulje može pomoći i u smanjenju ožiljaka od prethodnih izbijanja akni, ono je korisno i u prevenciji akni.

Ulje od semenki grožđa prodire u kožu i čisti je, drastično smanjujući rizik od izbijanja akni, a pritom bez preteranog isušivanja kože.

Ulje semena grožđa takođe sadrži i vitamin D, koji igra vitalnu ulogu u smanjenju bora i borbi protiv ožiljaka. Nizak nivo vitamina D može vas učiniti podložnim upalama i slabom imunološkom sistemu. 

Kada je naš imuni sistem u toaletu, ovo može učiniti našu kožu sklonom aknama, ili ako imate stanje kao što je ekcem, to može izazvati buktinju. Takođe, može usporiti proces zarastanja kože koja možda pati od povreda ili suvoće. Tretmani uljem grožđa mogu pomoći da vaša koža bude zdrava i spremna za borbu.

Tretira osip

Ulje semena grožđa je odličan adstringent. Može biti posebno korisna u lečenju kožnih stanja kao što su osip, ekcem, rozacea, psorijaza ili alergijske reakcije. Obezbeđuje delikatan pH i balans ulja za ljude koji mogu da pate od kombinovane kože (masna i suva koža) i ubija bakterije i gljivice koje se mogu formirati, pomažući da se vaša koža zaštiti od infekcija. Zamenjuje vaše prirodno ulje, izgladnjujući one izvore koji mogu doprineti podsticanju mikroorganizama na vašoj koži.

Ulje semenki grožđa je umirujuće ulje koje pomaže u ublažavanju upale koja može da prati ove izbočine.

Štiti vašu kožu od oštećenja od sunca

Previše sunca isušuje kožu i može ubrzati proces starenja, čineći kožu sklonom preranim linijama i borama. 

Korišćenje proizvoda za negu kože i kose koji sadrže ulje semenki grožđa može pomoći ne samo da obezbedite da vaša koža i vlasište budu adekvatno bogati vlagom. Sadrže linolnu kiselinu koja obezbeđuje koži zaštitni sloj, delujući kao zaštitina barijera između kože i okoline. 

Ova prednost znači da proizvodi koji sadrže ovaj ključni sastojak mogu biti posebno korisni u blokiranju ultraljubičastih zraka.

Kako se koristi

Ulje od semenki grozdja se najčešće upotrebljava kao ulje nosač, u kombinaciji sa još nekim uljima nosačima ili samostalno. Pored njega dodaju su i esencijalna ulja.

Kao i kod većine drugih ulja, i kod ovog ulja se preporučuje svakodnevna upotreba bilo da se koristi samostalno ili kao sastojak. Najbolje je koristiti ga ujutru i uveče. 

Radi boljeg upijanja ovog ulja, operite i osušite bradu neposredno pre nanošenja.

Nakon nanošenja ulja bradu iščetkajte kako biste uklonili višak ulja.

Neželjeni efekti

Kao najčešći neželjeni efekti ulja semena grođža se javljaju alergijske reakcije. Mada su i alergijske reakcije zabeležene u manjem broju slučajeva. 

Svakako ako primetite bilo kakav negativan odgovor važe kože na upotrebu ovog ulja, trebalo bi da prestanete da ga koristite i potražite drugo ulje.

Ukoliko pravite ulje sami, sledite recepte, nemojte preterivati sa uljem semenki.

Na kraju, naš savet je da ulje ne nanosite prvi put na lice. Nanestite par kapi ulja na neki deo kože ruke, podlakticu recimo, i ne morate ga sklanjati 24h. Ukoliko ne bude nikakave rekacije znači da nemate alergiju na ovo ulje.

Može li se napraviti ulje za negu brade sa uljem semenki grožđa

Nakon što smo saznali sve benefite ulja semenki grožđa, kao logično pitanje se nameće možemo li sami da napravimo ulje za bradu sa ovim uljem. I odgovor je: da!

Ono što bi trebalo da znate kada pravite ulje za bradu koje sadrži ulje smenki je da se ovo ulje koristi kao ulje nosač.

Često pored njega upotrebljava još neko ulje nosač, a kako bi miris ulja bio prijatniji, dodaju se i esencijalna ulja.

Recepti za ulje od semenki grožđa

Pošto smo videli da je moguće da i sami napravimo ulje za bradu koje sadrži ulje od semenki grožđa, ostaje nam da sa vama podelimo par recepata. Opredelili smo se za 3 recepta:

Sastojci za recept 1:

 • 15 ml jojoba ulje
 • 7.5 ml arganovo ulje
 • 7.5 ml ulje semenki grožđa
 • 5 kapi esencijalnog ulja muškatnog oraščića
 • 2 kapi esencijalnog ulja vanile
 • 3 kapi esencijalnog ulja zaliva

Sastojci za recept 2:

 • 15 ml. ulje semenki grožđa
 • 15 ml. jojoba ulje
 • 15 kapi eteričnog ulja sandalovine
 • 10 kapi esencijalnog ulja lavande
 • 5 kapi eteričnog ulja narandže

Sastojci za recept 3:

 • 10 ml arganovo ulje
 • 10 ml ulja od semena grožđa
 • 10 ml kokosovog ulja
 • 2 kapi tamjana
 • 3 kapi ruzmarina
 • 3 kapi limuna

Koraci za pripremu:

 1. Koristite menzure ili preciznu digitalnu vagu kako biste izmerili tačne doze;
 2. U manjoj posudi prvo sipajte ulja nosače;
 3. Nakon toga dodajte eterična odnosno esencijalna ulja;
 4. Ulja mešajte sve dok se svi sastojci ne sjedine i ulje postane homogeno;
 5. Pripremljeno ulje skladištite u tamnoj bočici kapaciteta 30 ml;
 6. Ulje je spremno za upotrebu;
 7. Imajte na umu da većina ulja ne podnosi sunčevu svetlost, pa je vaše ulje potrebno da čuvate na tamnom mestu i dalje od izvora tolpote.

Zaključak

Za kraj podvlačimo crtu. Ukratko vaša brada će višestruko da se obraduje kada krenete da koristite ulje od semenki grožđa. Uzvratiće vam boljim rastom, lepšim i i zdravijim izgledom! 

Ne treba zaboraviti i da će ovo ulje pozitivno delovati na vašu kožu. A zdrava koža je osnovni preduslov za zdravu i lepu bradu.

Vama preostaje da samo na sopstvenoj koži (i bradi) isprobate ovo ulje. 

Pokušajte sa nekim našim receptom, ili ako ste kreativni, osmislite neki svoj recept sa uljem semenki grožđa.

Mi vas do tad čekamo da sa nama podelite utiske!