brada posle ulja arganovo ulje

Arganovo ulje za bradu: prednosti, kako se koristi?

Arganovo ulje je sjajno za negu dlake. Saznajte kako se koristi arganovo ulje za bradu i koje su sve prednosti za zdravlje kože i brade.

 

Ne postoji tajna kako negovati bradu, ali postoje pravi i pogrešni načini nege. Zato je za rast i održavanje brade važno koje proizvode koristite i da li vam oni zaista pomažu.

Istraživanja su pokazala da muškarcima koji imaju probleme sa kožom lica i problematičnu bradu, u strukturi kože nedostaju esencijalne masne kiseline. Ti sastojci se mogu naći u prirodnim uljima, među kojima je i arganovo ulje za bradu našlo svoju ulogu.

Šta je arganovo ulje?

Arganovo ulje je hladno ceđeno ulje koje se dobija iz arganovog drveta. Ovo drvo raste samo na području Maroka i zbog toga je veoma cenjeno i traženo, posebno ako je to originalno marokansko arganovo ulje.

Na tržištu ima veliku vrednost jer se dobija putem veoma zahtevnog procesa. Negde možete naići i na naziv Marokansko ulje i da znate da se radi o čistom arganovom ulju.

Zapitajte se.

Da li arganovo ulje pomaže da brada brže raste? Koliko je arganovo ulje zapravo korisno? Kako može poboljšati zdravlje kože i izgled brade?

Saznajte odgovore u nastavku teksta.

Zašto se arganovo ulje koristi na bradi?

Muškarci stalno tragaju za novim preparatima koji će poboljšati zdravlje i izgled njihove brade.

Arganovo ulje je odlična opcija za negu brade, jer je pre svega prirodni preparat i ima brojna korisna svojstva kako za bradu, tako i za kožu lica.

Bogato je vitaminima, antioksidantima i jako brzo se apsorbuje. Sadrži omega 6 masne kiseline, linolnu kiselinu i još mnogo korisnih komponenti koje su važne za bradu i kožu kod muškaraca.

Ovo su glavni razlozi zbog čega je arganovo ulje čest sastojak proizvoda za bradu, jer se veruje da ima brojne prednosti za rast i negu brade.

Ovo ulje može uticati na povećanje novoa androgenih hormona koji su odgovorni za rast dlaka na licu. Arganovo ulje je dokazano jedan od najefektinijih i najkorisnih sastojaka za postizanje zdrave i jake brade.

Takođe, muškarci koji koriste arganovo ulje za negu brade primetili su smanjenje peruti i svraba na bradi. Koža im je hidrirana i ne isušuje se, dlake ne urastaju, a ispucali vrhovi su svedeni na minimum.

brada arganovo ulje

Arganovo ulje za bradu prednosti

Ukratko, skoro da ne postoje problemi ili nepravilnosti na bradi na koje arganovo ulje ne može bar delimično da deluje. Tačnije, da pomogne u njihovom rešavanju i izlečenju.

Otkrivammo detaljno koje su prednosti arganovog ulja za bradu.

Sprečava suvu kožu i svrab brade

Svrab brade može biti dosadan i neprijatan, a može i izazvati povrede i ogrebotine na licu od češanja. Svarb je česta pojava naročito u ranim fazama rasta brade. Arganovo ulje pozitivno deluje na smanjenje svraba i na hidrataciju suve kože lica.

Hidrira bradu i kožu

Arganovo ulje je prirodni hidratant za bradu i kožu kod muškaraca zahvaljući velikim količinama prirodnog skvalena, tj. ugljovodonika koji je sličan prirodnom sebumu kože. Zahvalnost duguje i moćnim sastojcima poput linolne kiseline, vitamina E i omega masnih kiselina.

Kada je koža dovoljno hidrirana ona nije suva, a brada je mekša, lakša za oblikovanje i manje se lomi.

Brada lepše izgleda

Arganovo ulje sprečava kovrdzanje brade i omogućava njeno lakše oblikovanje ukoliko je puštate ili je već dugačka. Pored toga, upotreba arganovog ulja daje bradi sjaj i zdrav izgled, čineći je gušćom i jačom.

Arganovo ulje je odličan saveznik za sve one koji su tek pustili bradu, ali i za one koji žele da poboljšaju izgled njihove dugačke brade.

Sprečava urastanje dlaka

Arganovo ulje sadrži antioksidante i zbog toga ima antiupalna svojstva koja sprečavaju neprijatnosti nakon brijanja brade. Najčešće su to urastanje dlaka i upale na koži (s tim u vezi i pojava infekcija).

Izjednačava neravnomernu bradu

Ako je vaša brada po malo neuredna, ili neravnomerno raste, arganovo ulje vam može pomoći da je savladate. Iako ovo zlatno ulje neće trajno rešiti problem neravnomernog rasta brade, redovnim korišćenjem arganovog ulja primetićete da se “ćelava” područja na predelu brade postepeno popunjavaju.

Pruža bradi sjajan miris

Prirodni miris arganovog ulja je blag i prijatan. Muškarci koji koriste arganovo ulje za bradu kažu da se im se dopada kako im brada miriše, bolje nego kada su koristili hemijske losione posle brijanja ili parfeme.

Da li arganovo ulje pomaže da brada poraste?

Ako imate probleme sa bradom koji trenutno usporavaju normalan rast brade, onda arganovo ulje pomaže da eliminište sve te probleme. Ali, ako imate lošu genetiku, onda arganovo ulje ne može učiniti čudo kao nijedan drugi preparat.

Arganovo ulje za bradu pomaže na taj način što utiče da se povećava količina androgenih hormona kod muškaraca, koji zatim utiču na zdraviji i brži rast brade.

Uz pravilnu negu i održavanje brade arganovo ulje će delovati kao injekcija moćnih i hranljivih sastojaka, koji će omogući pravilan prirodni rast brade.

brada arganovo ulje

Kako se koristi arganovo ulje za bradu?

Koliko će vam ulja biti potrebno najviše zavisi od dužine vaše brade:

  • za kratku bradu dovoljno je 1-3 kapi kod svakog nanošenja,
  • za srednju dužinu brade 3-6 kapi,
  • za dugačku bradu biće neophodno 8-12 kapi arganovog ulja.

Arganovo ulje se obično nalazi u bočici sa kapaljkom koja će vam olakšati nanošenje. Ta bočica najčešće podseća na serum za lice.

Postupak upotrebe arganovog ulja

Metoda nanošenja arganovog ulja izgleda ovako:

  1. Sipajte potrebnu količinu arganovog ulja na dlan, pa vrhovima prstiju utrljajte u kožu ispod brade i direktno na bradu od korena do vrhova dlaka.
  2. Koristite četku za bradu kako bi što ravnomernije rasporedili arganovo ulje.
  3. Ponavljajte postupak dva puta dnevno – ujutru i uveče.

Kada je najbolje koristiti arganovo ulje za bradu?

Da bi dobili najbolje rezultate najbolje je koristiti arganovo ulje na bradi odmah nakon pranja lica. Svi hranljivi sastojci će prodreti duboko u kožu jer će topla voda otvoriti pore.

Takođe, pogodno vreme za korišćenje arganovog ulja je nakon brijanja.

Ako puštate bradu najbolji period da počnete sa nanošenjem arganovog ulja je pri kraju početne faze rasta brade.

Arganovo ulje ili kupovni preparat ulje za bradu – šta koristiti?

Sada kada znate koje sve prednosti ima arganovo ulje za bradu, sigurno ste u dilemi da li da koristite samo čisto arganovo ulje ili samo preparat ulje za bradu?

Da li da ih koristite zajedno? I da li vam uopšte treba i jedan i drugi preparat?

Arganovo ulje ima brojne prednosti, ali ne bi trebalo da zanemarite ni prednosti koje ima neko esencijalno ulje za bradu. Kada je takvo ulje za bradu u pitanju, ono je napravljeno od moćne kombinacije hranljivih i korisnih prirodnih sastojaka, među kojima se može naći i određeni procenat arganovog ulja zajedno sa baznim uljem i drugim prirodnim uljima.

Arganovo ulje kao esencijalni sastojak često je u preparatima kao što su ulje za bradu ili eliksir za bradu jedan od glavnih sastojaka, ali svakako važan deo ovih preparata koji u sebi sadrže kombinaciju nekoliko prirodnih ulja.

Osim toga, arganovo ulje može se koristiti i kao potpuno samostalni preparat koji će efikasno delovati zdravlje i kvalitet brade.

Arganovo ulje ili ricinusovo ulje za rast brade

Ako se pitate koje ulje da koristite za rast brade, mi kažemo da su obe vrste ulja dobre ako želite dužu bradu.

Ricinusovo ulje se koristi za negu i rast brade, jer je poznato po tome da stimuliše i povećava rast brade. Sa druge strane, arganovo ulje ima veću koncentraciju vitamina E i hranljivih masnih kiselina koji utiču na kvalitet folikula i dlaka brade.

Prednosti arganovog ulja za kožu lica kod muškaraca

Ako puštate bradu i nestrpljivo očekujete da ona dostigne željenu dužinu, treba da znate da je pored nege brade, važna i pravilna nega kože lica.

Svaka nepravilnost ili oštećenje na koži, može usporiti zdrav rast brade i uticati na njen kvalitet.

Imamo dobre vesti! Arganovo ulje može da pomogne i kada je u pitanju nega kože i njeno zdravlje.

U nastavku slede koje su prednosti arganovog ulja za kožu lica kod muškaraca.

Sprečava pojavu akni

Arganovo ulje nije komedogeno, što znači da ne začepljuje pore i folikule dlaka. Na taj način smanjuje mogućnost pojave akni na licu. Kod muškaraca sa masnom kožom arganovo ulje ne utiče na dodatno mašnjenje kože lica, tj. količina sebuma se ne povećava. Velika prednost je što je pogodno za sve tipove kože kod muškaraca.

Pomaže kod zarastanja rana

Arganovo ulje ima antiupalna svojstva, jer pozitivno utiče na zarastanje rana od posledica brijanja. Linolna kiselina u arganovom ulju smanjuje mogućnost infekcije, a takođe i obnavlja oštećene delove kože.

Upotrebom arganovog ulja rizik od pojave ožiljaka od povreda, sečenja žiletom i akni na licu svedeni su na minimum.

Sprečava starenje kože lica

Arganovo ulje je prirodni hidratant koji daje koži lica sjajan, zategnut i mladalački svež izgled. Kao anti age sastojak može pomoći kod smanjenja vidljivosti bora i znakova starenja na licu.

Štiti od UV zračenja

Arganovo ulje za bradu efiksno štiti bradu i kožu ispod brade od šetnosti UV zraka. Velika količina antioksidanata koje sadrži arganovo ulje eliminiše slobodne radikale koji štete ćelijama kože.

brada arganovo ulje

Koja je mana upotrebe arganovog ulja?

Iako je arganavo ulje zdrav i prirodni sastojak, trebati imati na umu neke mere opreza prilikom njegove upotrebe.

Arganovo ulje je alergen jer se dobija iz orašastih plodova, koji kada je u čistom obliku može biti opasan po one koji su netolerantni na ovaj sastojak. Takođe, prekomerna upotreba može imati neželjene efekte, pa vodite računa o propisanoj količini nanošenja.

Upotreba arganovog ulja kao preparata za negu brade

Spomenuli smo da se arganovo ulje nalazi u sastavu preparata za negu brade. Takođe, ono se može i samostalno koristiti kao preparat.

Otkrivamo vam u koje svrhe se arganovo ulje još može koristiti kada je u pitanju nega i održavanje brade.

Za pranje brade

Arganovo ulje može se koristiti kao šampon za bradu. Nema veze što je ulje, jer pomaže u uklanjaju prljavštine sa brade. Dubinski čisti i neguje bradu, a da pritom brada ne ostaje masna.

Možete ga dodati u prirodni šampon za bradu i povećati njegovu efikasnost.

Za oblikovanje brade

Arganovo ulje je jedan od sastojaka u balzamima za oblikovanje brade koji su napravljeni od prirodnih sastojaka. Zato se i samo arganovo ulje može koristiti kao sredstvo za oblikovanje i učvršćivanje brade.

Pomaže u savršenom oblikovanju i ujedno daje sjajan miris bradi.

Kao preparat za rast brade

Arganovo ulje za bradu ima za cilj da stimuliše folikule dlaka i da podstakne rast nove brade. Ovo ulje sadrži pokretače testosterona, pa se prilikom odabira preparata za rast brade preporučuje da birate one proizvode koji sadrže visok procenat arganovog ulja ili čisto arganovo ulje.

Kao regenerator za bradu

Svakodnevno korišćenje nekoliko kapi arganovog ulja delovaće kao regenerator za vašu bradu. Dlake brade će biti mekše, sjajnije i pripremljene za lakše raščešljavanje, kao i oblikovanje.

Kao maska za bradu

Da bi arganovo ulje koristili kao masku za bradu neophodno je da ga prvo zagrejete. Nanesite ga na bradu i držite između 30 i 60 minuta.

Primenjujte ovaj proces maksimalno 2, 3 puta mesečno kako ne bi izazvali problem sa masnom bradom i sa kožom lica.

Dodadatni saveti za korišćenje arganovog ulja za bradu

Ako ste se odlučili da isprobate arganovo ulje, sigurni smo da jedva čekate da vidite sjajne rezultate na vašoj bradi.

Da bi imalo najbolje efekte, predlažemo da primenite neke od saveta za korišćenje arganovog ulja za bradu. Ukoliko već koristite arganovo ulje, onda možete bez problema ove savete da uvrstite u vašu rutinu nege.

  1. Pre nego što nanesete arganovo ulje za bradu, odradite piling lica. Piling će potpuno očistiti kožu i otvoriti pore, kako bi arganovo ulje moglo da deluje i na najdublje slojeve kože.
  2. Ovo je trik koji koriste svetski berberi! Stavite vrući peškir na lice pre korišćenja arganovog ulja. Para na licu će proširiti pore, koža će se opustiti, a dlake brade će omekšati, čime će arganovo ulje postići veću moć upijanja.
  3. Koristite proizvod koji sadrži samo čisto arganovo ulje ili proizvod čiji je glavni sastojak arganovo ulje. Poželjno je da je proizvod organski kako ne bi naštetili koži lica štetnim hemijskim pesticidima i toksinima.

Zaključak

Ako razmišljate na koji način da negujete bradu, onda je arganovo ulje za bradu zaista odličan izbor. Osim što će brada svakim danom biti sve lepša, zdravija i jača, arganovo ulje će doprineti da brada još lepše izgleda. Neće bizi umršena ni suva, već zdrava, sjajna i uredna.

Da li ste već koristili arganovo ulje na bradi? Ako jeste, podelite vaša iskustva u komentaru kako bi i drugim muškarcima olakšali odluku o korišćenju arganovog ulja.