ulje peperminta za bradu

Ulje peperminta za bradu, šta sve čini za bradu

Kakvi efekte ima ulje perminta za bradu i da li je aroma jedini benefit? Poznato je po aromi i u poslednje vreme je u prepartima za bradu.

 

Na kraju, može li nama ili našoj bradi ulje mente da nanese štetu?

Odgovori na sva ova pitanja, ali i još mnogo korisnih saveta vezanih za ovo ulje i vašu bradu čekaju vas u nastavku.

Zašto se koristi ulje peperminta za bradu?

Ulje peprminta se ustalilo u preprate za bradu, zahvaljujući svojoj aromi. Iako je i ovo dovoljno valjan razlog da se nastavi sa upotrebom ovog ulja, kasnija istraživanja, ali i iskustva su pokazala da pored arome, ulje ima i još neka druga blagotvorna dejstva za bradu.

Tako danas znamo da su efekti ulja pepreminta za bradu sledeći:

Mentol u ulju peperminta pomaže u poboljšanju protoka krvi, delujući kao vazodilatator. Mnogi zdravstveni problemi koji uključuju gubitak kose, slabiji rast brade proističu iz nedovoljne količine krvi koja ide u folikul dlake. 

Ulje peperminta poboljšava cirkulaciju, što dovodi do veće količine kiseonika u folikulima kose i pomaže da brada postane jača. Dakle ulje peperminta može pomoći u sprečavanju gubitka brade i podsticanju daljeg rasta

Pored toga što pomaže vašoj bradi da postane jača, ulje mente takođe pruža osećaj hlađenja i svežine! Zato su preparati sa uljem mente čest izbor tokom letnjih dana.

Eterično ulje mente takođe pomaže vašoj koži i skalpu. Znoj, mrtva koža, sebum (prirodno ulje tela), pa i ostaci preprata se moguu nakupiti na površini kože. To može dovesti do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Istraživanja pokazuju da je ulje peperminta efikasan antifungalni agens, što znači da može pomoći smanjenju mogućnosti da dođe do pojave bakterija i gljivica. 

Mentol u ulju takođe može delovati kao antiinflamatorno, što bi značilo da pomaže u smirivanju upale kože. 

Vaša brada će takođe biti mekša, jer će je ulje peperminta hidrirati!

Zašto 3% ulje peperminta?

Znamo već da sva esencijalna ulja imaju snažno dejstvo. NIjedno esencijalno ulje se ne koristi bez razblaživanja.

Upravo zbog činjenice da je čisto esencijalno ulje peperminta moćno i konncentrisano, dovoljno je samo nekoliko kapi po bočici da bi ulje postizalo svoje efekte.

Prejaka koncentracija može da proizvede neželjene efekte, poput iritacije ili pečenja.

Postavlja se pitanje odakle baš 3%? Ova razmera potiče iz studija i eksperimenta (koji će biti objašnjeni u nastavku), gde je upravo ova razmera ulja dovela do odličnih rezultata u rastu dlaka. 

Šta je ulje peperminta?

Ulje peperminta se pravi od listova biljke peperminta. Latinski naziv za ovu biljku je Mentha x Piperita, pa se zbog toga često može čuti i naziv ulje mente. Ulje se često ekstrahuje iz svežih ili osušenih listova peperminta koristeći alkohol kao rastvarač.

Kao i sva esencijalna aromatična ulja, ulje peperminta je izuzetno isparljivo i sklono peroksidaciji lipida. Zbog ovoga se mora pažljivo koristiti i čuvati u tamnim bocama. Toplota, kiseonik i svetlost čine ga kvarljivim, pa ga treba sklanjati što dalje od njih.

Kada je u pitanju upotreba ulja peperminta za bradu, ulje se najčešće koristi u malim količinama u uljima za bradu za poboljšanje arome.

Kako pepermint ulje stimuliše rast brade (kako deluje)

Da bismo videli kako uopšte ulje peperminta deluje na bradu, ispratićemo jedan eksperiment. 

U studiji, istraživači su imali dvadeset pet miševa koji su podeljeni u 4 grupe.

Miševi su obrijani, a zatim su istraživači počeli da primenjuju različite topikalne rastvore na njihovoj koži da vide da li će neko od njih stimulisati folikule da rastu brže, gušće i više.

Testirane supstance su uključivale:

 • slani rastvor;
 • jojobino ulje;
 • minoksidil 3%;
 • i 3% razblaženje esencijalnog ulja peperminta.

Ove test supstance su svakodnevno primenjivane na kožu miševa tokom trajanja testa od 4 nedelje, nakon čega su rezultati pre i posle upoređeni.

Rezultati su bili sledeći:

 1. Slani rastvor i ulje jojobe imali su minimalan, gotovo neprimetan uticaj.
 2. Minoksidil je potvrdio svoje odlično dejstvi zapravo ubrzao rast dlake u velikoj meri.
 3. A najveće iznenađenje je što je 3% rastvor sa uljem peprminta dalo bolje rezultate od Minoksidila.

Od svih testiranih supstanci, rastvor sa peprmintom je doveo do:

 • najznačajnijeg povećanja brzine rasta;
 • debljih vlakana dlake;
 • najvećeg broja aktivnih folikula;
 • najvećeg povećanja ALP (enzima koji se odnosi na rast kose i brade);
 • i najvišeg IGF-1 u folikulima (IGF-1 je  polipeptidni hormon, koji se sintetiše u jetri pod uticajem hormona rasta. Pripada grupi somatomedina, supstanci koje imaju ulogu u procesu rasta.)

Pošto su probavni i reproduktivni sistemi glodara izuzetno slični ljudskim, ovakve studije često daju uvid u to šta se i kakvi se fektni mogu očekivati kod ljudi.

Kada je reč o ovoj studiji ulja peperminta, efekti rasta su uzrokovani lokalnom primenom, odnosno nanošenjem na kožu. Ovo je između ostalog povećalo IGF-1 u folikulima i kroz to stimulisalo rast kose i folikula.

Kod ljudi, IGF-1 radi isto, pomaže u aktiviranju uspavanih folikula dlake. Naša koža ima slične slojeve kao i miševi, a i ćelije folikula dlake su strukturno relativno slične.

Da zaključimo: to znači da kada se ulje peperminta nanese u 3% razblaženom stanju na kožu brade kod ljudi, ono bi trebalo da se apsorbuje u folikule i da dovede do istih ili sličnih rezultata.

Kako napraviti 3% ulje peperminta?

Da biste napravili svoje ulje za stimulaciju brade sa 3% ulja peprminta, sve što vam je potrebno su tri stvari:

 1. jojoba ulje kao ulje nosač (ukoliko želite kao ulje nosač možete da upotrebite i neko drugo ulje kao recimo arganovo ili kokosovo);
 2. ulje od peperminta;
 3. tamna boca sa kapaljkom od 30 g (1 oz).

Sledeće, što treba da uradite je da samo pomešate ulja u bocu sa tačnim razmerama.

Počnite tako što ćete svoju bočicu sa kapaljkom napuniti oko ¾ uljem nosačem, ostavite malo prostora za kapaljku i za ulje peperminta.

Zatim dodajte 18 kapi esencijalnog ulja mente u bočicu, zatvorite čep i protresite. 

Ukoliko je ostalo mesta u vašoj bočici dopunite je uljem nosačem.

Uzimajući u obzir da svaka boca od 30 g  sadrži oko 600 kapi, dodavanje 18 kapi ulja peperminta trebalo bi da bude blizu 3% razblaženja.

Vaše ulje od peperminta za rast brade spremno. 

Kako se koristi ulje peperminta za bradu?

Kada koristite eterično ulje mente za rast brade, možete koristiti nekoliko različitih metoda.

Možete dodati nekoliko kapi šamponima, balzamima ili drugim proizvodima za lice. 

Možete ga razblažiti i naneti direktno na lice i bradu, kao ulje za bradu. Ova metoda je verovatno najuspešnija za podsticanje rasta. 

Za nanošenje koristite kapaljku i stavite malu količinu na dlan. Nanesite na bradu nežno trljajući dlanove i prste preko njih. Naizmenično idite sa smerom i suprotno smeru rasta vaše brade.

Najbolje vreme za nanošenje esencijalnog ulja mente za rast brade je ili nakon tuširanja ili nakon pranja lica, jer će vaša brada biti čista. 

Što se tiče učestalosti, nanosite ga svakodnevno, 1-2 puta dnevno. Idealno je ujutru i uveče.

Kada pepermint za bradu može biti loš izbor

Nažalost, ulje peperminta ima neke potencijalne probleme.

Mnoge biljke iz porodice mente prilično su efikasne u snižavanju nivoa testosterona.

Pepermint, koji je hibrid između vodene metvice i metvice, je jedno od jedinjenja koje može da suzbija androgene, odnosno muške hormone.

U studiji, opet sprovedenoj na miševima, 48 glodara raspoređeno je u 4 različite grupe i svakoj grupi su se dale 3 različite supstance, dok jedna grupa je bila kontrolna grupa.

Rezulati, u poređenju sa kontrolnom grupom su sledeći:

 • grupa koja je uzimala 20g/L peperminta zabeležila je pad testosterona za 23%;
 • grupa sa 20g/L čaja od nane zabeležila je smanjenje od 51%;
 • a četvrta grupa sa duplom dozom metvice zabeležila je pad proizvodnje testosterona za neverovatnih 76%.

Pošto je testosteron primarni androgen, a dlake na licu androgene dlake, ovo oralnu upotrebu peperminta stavlja na loš glas kada je rast brade.

Da pojasnimo!

Eterično ulje mente naneseno lokalno na kožu u 3% razblaženom rastvoru će verovatno podstaći rast vaše brade. 

Čajevi od peperminta ili mente, kao i eterično ulje mente snižavaju nivo testosterona i samim tim mogu negativno da utiču na rast brade kada se konzumiraju oralno, dakle kada ih pijemo.

Mere predostrožnosti upotrebe ulja peperminta

Kao što smo ranije pomenuli, eterična ulja su neverovatno koncentrisana. Kao i svaka druga jaka supstanca, važno je voditi računa o tome kada je koristite.

Ovo su mere predosttrožnosti za ulje od mente:

 • Izbegavajte upotrebu ulja od peperminta ako imate problema sa jetrom ili žučnom kesom. Može da stupi u interakciju sa nekim lekovima, pa ako niste sigurni, najbolje je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom
 • Neki ljudi imaju osetljivost kože na mentu i druga esencijalna ulja. Ako postoji bilo kakav znak nelagodnosti ili iritacije, najbolje je prekinuti upotrebu.
 • Ne gutati, niti nanositi na kožu bez razblaživanja
 • Držite dalje od dece i kućnih ljubimaca. Ne dozvolite kućnim ljubimcima da ližu vaše lice ili bradu jer je ulje peperminta toksično i za njih.
 • Čuvajte u hladnoj, tamnoj prostoriji kako bi ulje ostalo van dmošaja svetlosti i toplote koji ga mogu ukvariti.

Zaključak

Videli smo da ulje peperminta može da bude sjajan saveznik u nezi brade. Međutim, kako ga upotrebljavamo u formi esencijalnog ulja, sa uljem mente bi trebalo da budemo oprezni.

Topikalna primena, odnosno naošenje ulja paperminta u tačnoj razmeri, doprineće pozitivno rastu brade i njenom opštem izgledu.

Oralna upotreba peperminta može da umanji nivo androgenih hormona, što za posledicu može da ima smanjen rast brade.

Ukratko, samo pravilna upotreba ulja peperminta donosi nam benefite!

Da li ste vi nekada koristili ulje peperminta i kakva su vaša iskustva? Pišite nam o tome u komentarima!