kako omekšati bradu saveti

Kako omekšati bradu prirodno u par koraka

Kako omekšati bradu – jednostavni saveti i trikovi za omekšavanje krute i oštre bradu kako ne bi bila suva, kruta i teška za oblikovanje.

Tvrda, kruta i neprijatna brada na dodir je veliki neprijatelj. Kao takva, ne izgleda lepo, nije zdrava i svrbi. Umesto da privlači, kruta brada odbija! Zato treba biti glatka i mekana.

Na samom početku da naglasimo – prirodno stanje za bradu je da bude mekana! 

Kada je kruta, nešto nije u redu sa njom, tačnije sa nama i našim navikama. Naravno, neće svaka brada biti podjednako mekana, to zavisi od njene strukture i genetike. 

Ali jedno je sigurno – svaka brada mora da bude prijatna na dodir!

I da, ovo je moguće. Jednostavno je. I do tebe je.

Zato ćeš u tekstu da saznaš koji to uzroci dovode do krute i tvrde brade, koje korake je potrebno da preduzmeš kako bi tvoja brada bila mekša i šta da izbevaš.

Razlozi za krutu bradu

Kada naša brada postane kruta i tvrda, razlog za to je uvek samo jedan – dehidracija. U nedostatku vode, naša brada postaje jako kruta, neprijatna na dodir ali i nezdrava. Naime tvrdoća brade nije jedina posledica dehidracije.

Crvenilo, iritacija, perutanje brade, svrab – ovo su dodatni znaci da je naša koža i brada suva!

Uzrok suve brade je nedostatak vode, na prvi pogled, jednostavno. Stvar se komplikuje sa uzrocima za dehidrataciju. Njih ima mnogo. 

Dehidtataciju brade, tako izazava:

 • nedovoljan unos vode;
 • upotreba pogrešnih preparata za bradu;
 • loša ishrana;
 • alkohol;
 • niske temperature;
 • nepravilno pranje brade;

Videli smo da dehidrataciju, sem niskih temperatura, izazivaju uglavnom naše greške. Zato ćemo u nastavku da govorimo o tome koje korake da preduzmemo i koje greške da ispravimo kako bismo našu bradu omekšali i kako bi bila hidrirana.

Svakodnevno pranje brade

Prva faza u nezi naše brade je pranje brade. Ako želite meku bradu, ovo je korak koji ne smete da preskačete. Takođe, preskakanjem ovog koraka i neki naredni koraci će gubiti na značaju i nestaće njihovi benefiti.

Bradu perite svakodnevno. Po mogućstvu, dva puta dnevno – ujutru i uveče. Pranje brade obavljajte mlakom vodom, dakle ni previše hladna ni previše topla.

Pranje brade uz upotrebu šampona ili sapuna za bradu je drugi vid pranja brade. Ovo pranje doprinosi mnogo više omekšavanju brade, jer su kvalitetni preparati za bradu snabdeveni sastojcima koji hidriraju bradu.

Pranje brade sa šamponom/sapunom za bradu, obavljajte 2-3 puta nedeljno. Češće od ovoga nema potrebe, a može čak i da ima neželjenen efekte. 

Češća upotreba preparata za pranje brade je dopuštena ukoliko radite ili ste u okruženju koje je posebno okruženo prljavštinom ili nekim otrovnim česticama.

Nanosite ulje za bradu

Kada smo oprali pradu, prelazimo na nanošnje ulja za bradu. Od svih, koraka, ovaj će vam najviše omekšati bradu! Zato je važno da to uradimo kako treba i uz odabir pravih preparata.

Ulje za bradu treba nanositi dva puta dnevno, ujutru i uveče. Nanošenje se vrši isključivo na čistu bradu. Zato je pranje korak koji ne smemo da preskačemo. 

Nanošenjem ulja na čistu bradu naša brada apsorbuje sve hranljive i potrebne materije iz ulja. Zdržana prvljavština u bradi, može iste ove materije da spreči da prodru do folikula dlake.

Pranje treba obavljati uz nežno masirajuće pokrete. Previše grubi pokreti mogu bradu da oštete.

Sada dolazimo do odabira ulja za bradu. Ulje za bradu se sastoji od ulja nosača i esencijalnih ulja.

Poželjna ulja nosači u našem ulju za bradu su, koja će omekšati bradu su:

 • kokosovo ulje,
 • maslinovo ulje,
 • arganovo ulje,
 • suncokretovo ulje,
 • ulje jojobe.

Pored ulja nosača, esencijalna ulja koja omekšavaju bradu su:

 • ulje žalfije,
 • ulje lavande,
 • ulje čajnog drveta,
 • ulje majčine dušice,
 • ulje sandalovine,
 • ulje biljke ylang ylang,
 • ruzmarinovo ulje,
 • ulje eukaliptusa,
 • ulje geranijuma,
 • ružino ulje,
 • đumbirovo ulje

Važno je, kao što vidite, da vaše ulje za bradu bude sačinjeno od prirodnih sastojaka. Bilo koji sintetički, neorganski sastojak može izazvati nepoželjene reakcije, pa čak i kontraefekat. Tako alkohol u ulju izaziva sušenje kože i brade, te tako bradu čini kratom.

Češljajte svoju bradu

Korak koji sledi neposredno nakon nanošenja ulja za bradu je češljanje ili četkanje brade. Češljanje brade će vam pomoći dvostruko. Razbiće sve zamršene čvorove u bradi. Rasporediće ulje za bradu ravnomerno i celom površinom brade.

Četkati ili češljati bradu? Ovo zavisi isključivo od jednog faktora – dužine brade. Ukoliko vam je brada dugačka, biće vam potreban češalj za bradu. Ukoliko je kratka, onda će četka za bradu da bude vaš alat.

Bilo da koristite četku ili češalj, vro je važno da to budu oni koji su namenjeni isključivo za bradu. Kvalitetan češalj ili četka za bradu napravljeni su od prirodnih materijala. Češalj najčešće od drveta, a četka od dlake divlje svinje. 

Jedan od propratnih problema koji se javlja zbog krute brade su ispucali krajevi. Upravo, ovo isto izaziva, upotreba neadekvatnog češlja ili četke. 

Kod plastičnih češljeva, na njihovim zubima, se brzo nakon korišćenja javljaju mikropukotine. Upravo ove sitne pukotine kidaju bradu i izazvaju njeno cepanje. Pa kako situaciju ne bismo pogoršavali, pogrešnim izborom, važno je da pronađemo kvalitetnu četku ili češalj za bradu.

Češljanje brade može da se obavlja i više puta dnevno, po potrebi. Međutim, nakon nanošenja ulja je obvazno!

Oblikujte bradu uz pomoć balzama ili voska

Ulje za bradu će vam omekštati bradu, ali zbog svoje strukture, ono nema sposobnost da oblikuje bradu. I ovo je problem, posebno kada se radi o dugim brada ali i o bradama srednje dužine. Zato je potrebno da koristimo balzam ili vosak za bradu za oblikovanje.

Ovi preparati zahvaljujući svojoj strukturi i sastojcima zadržavaju oblik brade koji postignemo, a da pritom ne isušuju bradu. Naravno, ako je reč o preparataima sa prirodnim sastojcima. 

Vosak za bradu ima jača svojstva učvršćivanja od balzama. Zato je pogodan kada želimo da postignemo posebno zahtevan oblik.

Kvalitetan prirodan balzam ili vosak za bradu neće sušiti i vašu bradu činiti krutom jer u sebi sadrže sastojke koji omekšavaju bradu. Tako će vaša brada biti oblikovana zadržavajući sjaj i mekoću.

Upotreba balzama ili voska za bradu nike prepreka da se koristi ulje za bradu. Naprotiv! Vosak pogotovo treba nanositi neposredno nakon nanošenja ulja za bradu.

Kada je reč o balzamu, on se može kombinovati bez problema sa uljem za bradu. Međutim, ukoliko nemate potrebe za tim, možete iskombinujete upotrebu ova dva preparata. Ujutru nanosite balzam za bradu, kako bi vam preko dana brada bila oblikovana. Uveče, pre spavanja nanosite ulje za bradu.

Bilo da koristite balzam za bradu ili vosak, nakon nanošenja je obavezno češljanje ili četkanje brade.

Ishrana utiče na strukturu i mekoću brade

Zdrava ishrana može nam pomoći dabradu učinimo mekom. Tačnije za zdravu bradu potrebna nam je zdrava ishrana.

Konzumiranje neadekvatnih proteina ili nedovoljno konzumiranju može dovesti do krute i lomljive brade. Zato je važan unos proteina, koji se nalaze u jajima, nemasnim sirevima, belom pilećem mesu, ćuretini, i ribi.

Zasićene masne kiseline su potrebne za proizvodnju sebuma, prirodnog ulja koje štiti našu kožu. Pored njih važne su i omega 3 masne kiseline. Sve ovo možete pronaći u orasima, ali i svim drugim orašastim plodovima, avokadu, lososu, tuna, jaja, masline, maslinovo ulje, mleko i mlečni proizvodi.

Nedostaci raznih drugih hranljivih materija kao što su vitamin C, vitamin D. Za unos vitamina najbolje je obogatiti ishranu raznovrsnim voćem i povrćem.

Važan deo ishrane je i voda, a ovo se često zaboravi. Upravo je optimalan unos vode važan za hidriranost našeg celokupnog tela, pa tako i kože i brade. 

Odabir preparata od najvećeg značaja

Koliko preprati za bradu mogu poboljšaju, toliko mogu i da pogoršaju situaciju. Pravilo je: što manje neorganskih sastojaka u preprataima. Međutim, kako mnogi proizvođači označavaju proizvode sa “sa prirodnim sastojcima”, iako u sebi sadrže i neke neorganske sastojke, pogrešimo u izboru. 

Zato je u nastavku 5 sastojaka koje bi trebalo da izbegavate.

Sulfati

Sulfati, kao što je natrijum lauril sulfat, su jaka sredstva za skidanje koja se najčešće nalaze u proizvodima za čišćenje kao što su šamponi za bradu i sapuni za bradu. Sulfati su zaduženi za penu. I, iako može učiniti da se osećate kao da proizvod zaista funkcioniše, ta pena nema nikakve veze sa tim koliko čisti vašu bradu. 

U stvari, sulfati uklanjaju prljavštinu sa brade, ali takođe uklanjaju vlagu, ostavljajući vam suvu bradu i dehidriranu kožu. Naposletku i krutu bradu.

Parabeni

Parabeni su izuzetno česti u proizvodima za negu kože i brade, jer su jeftin konzervans koji može produžiti rok trajanja određene formulacije. Iako parabeni deluju kao konzervansi, to ima svoju cenu. Kada se apsorbuju u krvotok kroz lokalnu primenu, parabeni mogu poremetiti hormonsku ravnotežu.

Aluminijum

Aluminijum je otrovan metal koji ne treba svakodnevno nanositi na kožu i dlake na licu. Poznat je kao hormonski disruptor zbog načina na koji se ponaša kao estrogen kada se apsorbuje u krvotok kroz kožu. 

Ovo može da poremeti celu vašu hormonsku ravnotežu, snižavajući nivoe testosterona koji su ključni za zdrav i brz rast brade.

Sintetički mirisi

Kada vidite „sintetičke mirise“ navedene na etiketi proizvoda, to verovatno znači da aroma proizvoda potiče od raznih sintetičkih hemikalija koje su najčešće dobijene od nafte. Ono što se tiče sintetičkih mirisa je da oni mogu biti izuzetno iritantni. Tako ovi sastojci izazivaju iritacije i alergije a u najgorem slučaju i proređivanje brade i oboljenja kože.

Propilen glikol (PG)

Propilenglikol se nalazi u mnogim proizvodima za negu kože, a potiče od alkohola. Iako ovaj sastojak nije nužno štetan po zdravlje osobe, može oslabiti proteine kože koji je održavaju elastičnom i gipkom. A ne ide mu u prilog po našu bradu i to što potiče od glavnog dehidrata – alkohola.

Izbegavajte alkohol

Izbegavanje alkohola znači da ga zaobilazim u širokom luku, i u svim oblicima, ako želimo mekšu bradu. Razlog je jednostavan – alkohol dehidrira naše telo. A videli smo da je glavni razlog krute brade dehidriranost.

Prvo gde bi trebalo da se odreknemo alkohola jeste njegova konzumacija. Naravno, konzumacija u umerenim količinama neće škoditi našoj bradi. Međutim veće količine alkohola, ostaviće i te kako vidljive posledice po hidriranost naše kože i brade.

Drugo gde se alkohol pojavljuje a neprijatelj nam je, su preparati za bradu. Najčešće je to ulje za bradu i sampon ili šampon za pranje brade. Razlog zašto se alkohol javlja u ovim preparatima jeste što on ima odlična dezinfekciona sredstva. Pored toga, lako je dostupan, pa i jeftin. 

Zato se proizvođači okreću njemu, umesto prirodnim sastojcima, kao što su recimo ulje aloe vere, eukaliptusovo ulje,  ili ulje kamilice. I ova sredstva ima isto tako dobra antibakterijska, dezinfekciona, pa čak i antizapaljenska dejstva. Pritom, ne isušuju kožu i bradu, i ne izazivaju neželejene reakcije. Jedino ukoliko niste alergični. Mada su alergijske reakcije minimalne.

Zato umesto preparata koji sadrže alkohol, birajte prirodne preparate!

A konzumaciju alkohola svesti na minimum! Odnosno onoliko koliko nam lekari preporučuju.

Zaključak

Da zaključimo priču i privedemo kraju. Kruta brada, najčešće je posledica naših loših navika. To nas stavlja da je stvar u našim rukama i da možemo da popravimo situaciju. 

Razlog suve brade je dehidracija. 

Da bismo bradu učinili mekšom i zdravijeg izgleda potrebno je da ipoštujemo sledeće korake:

 1. redovno peremo bradu;
 2. nanosimo ulje za bradu;
 3. češljamo/četkamo bradu;
 4. koristimo balzam ili vosak za oblikovanje brade;

Pored ovoga, tu su i malo bolja ishrana i optimalan unos vode kao i umerenost sa alkoholom. 

Izbacite preparate sa alkoholom!

Birajte kvalitetne prirodne preparate za bradu!

Sve u svemu, rutina koja se sastoji 4 koraka, i traje svega 7-8 minuta, uz malo korigovanje drugih navika dovodi vas do mekše brade, zdravije i prijatnije brade.

A da li ste vi zadovoljni kvalitetom i mekoćom vaše brade?