faza neuredne brade

Faza neuredne brade: kada počinje, koliko traje i rešenja

Ukoliko vas brine čudan, neuredan i razbacan izgled vaše brage, bez brige. U pitanju je samo jedna od faza, tj. faza neuredne brade.

Svaki početak puštanja brade, prati jedna rečenica – ovo nije ono što sam želeo! Da, ovo su izgovarali i vlasnici brada čijim se bradama divimo. I svi to to izgovarali dok je trajala čuvena faza neuredne brade.

Ako je vaša brada već u ovoj fazi, imamo dobre vesti za vas. Dve.

Prva, to je samo faza! Dakle, proći će.

Druga dobra vest je da postoji par načina kako da ovu fazu učinite manje neprijatnom, ali i kako da što pre iz nje izađete.

Nećemo se igrati sa vašim strpljenjem, već odmah prelazimo na temu!

Šta je faza neuredne brade

Pre nego što pređemo na uzroke i rešenja, za početak da vidimo šta je to faza neuredne brade uopšte?

Faza neuredne brade se uobičajeno javlja u periodu treće nedelje od početka puštanja brade. 

Karakteristično za ovu bradu je da je vrlo neobična, često neodređena, ne može se reći za nju da je kratka, a ni da je srednja. Zapravo, onda je i jedno i drugo, s obzirom na njenu najznačajniju karakteristiku – neujednačen rast.

Zbog neujrednačenog rasta, naša brada deluje neuredno, i kao da je slučajno puštena.

Da li je ova faza neizbežna? Da, definitivno, svi smo prošli kroz nju.

Najveći broj muškaraca od duge brade ili brade uopšte, odustane upravo u ovoj fazi. To ne treba da bude tako. Ova faza jeste neizbežna, ali postoje načini da se njeno trajanje skrati, kao i da se njeni negativni efekti ublaže.

Ali, pre nego što pređemo na rešenja, ukratko ćemo proći kroz faze rasta brade.

Sve faze rasta brade

Rast brade možemo da podelimo u 5 faza. Svaka faza nosi sa sobom neke svoj osobenosti, i svaku ćemo ukratko da opišemo, kako biste mogli da znate šta vas čeka na ovom putovanju.

1. Faza rasta brade – 1. nedelja

Počevši od čisto obrijanog lica, prva faza rasta brade je strnilo. Ovo je kada vaše lice još uvek ima uglavnom glatku teksturu, ali možda ćete početi da vidite dlake koje rastu iznad usne, na zaliscima ili duž linije vilice.

Ova faza je za mnoge neugodna, jer tada nejednak rast brade dolazi do izražaja. Na nekim mestima ima brade, na nekim je lice još uvek golo.

Ali to je sasvim normalna stvar, i nike razlog za brigu, a pogotvo odustajanje.

2. Faza rasta brade – 2-3. nedelja

U drugoj fazi rasta brade, počećete da uviđate koji delovi brade su bolji u rastu od drugih.

Za većinu muškaraca to će biti brada (deo lica), brkovi i vilica, odnosno zulufi.

Obrazi će u najvećem broju slučajeva, u ovoj fazi da budu nepopunjeni bradom.

Ovo je faza kada možete da počnete da koristite malo ulja za bradu da biste sprečili svrab, a i kako biste pomogli vašoj koži sa uljem, pošto ona u ovoj fazi već može da proizvodi manje ulja nego što je potrebno.

3. Faza rasta – Kratka brada 3-6. nedelja

U trećoj fazi rasta brade, brada na vašem licu postaje gušća i uočljivija. Tamne mrlje se bolje razlikuju od svetlih i trebalo bi da možete da oblikujete svoju bradu u kozju bradicu ili čak punu bradu.

Brkovi bi trebalo da su formirani u potpunosti, a neki (retki) muškarci mogu bradu po celom licu.

Rast brade je različit za svakog muškarca, pa nemojte da se obeshrabrite, ako je vaša brada još uvek nepotpuna. Najbolji period brade tek dolazi.

4. Faza rasta brade – Brada spremna za negu 6-8. nedelja

Sada može da se desi da će vaša brada početi da se kovrčava i suši na krajevima, dok će neke dlake biti duže od drugih i to je uočljivo. 

Za one koji bi da ostanu na nekom nivou kratke ili srednje brade ovo je perido kada mogu da krenu sa stilizovanjem. 

Oni koji žele dugu bradu, i dalje bi trebalo da se klone trimera i žileta.

Četvrta, odnosno pretposlednja faza rasta brade je faza kada bi trebalo da već imate ozbiljnu i formiranu rutinu nege brade, koju obavljate svakodnevno. 

O tome kako to činiti pisali smo u nastavku ovog teksta.

5. Faza rasta brade – Potpuna brada 8+ nedelja

U petoj, poslednjoj fazi rasta brade, puna i veličanstvena brada je dobila oblik na vašem licu.

Ciklus rasta brade je završen. 

Brada je sada svuda vidljiva, gotovo potpuno ujednačena. Međutim, puštanje brade je odgovornost, i njegovanje brade se mora nastaviti.

Čista i zdrava brada je ta koja privlači, dok neuredna brada odbija.

Koliko traje faza neurede brade

Naravno ovo zavisi od toga kakav stil brade želite i koliko brzo vaša brada raste. Ukoliko je vaš cilj neka brada srednje dužine, onda će ova faza da traje oko mesece dana, od početka druge nedelje rasta, pa sve do 6. nedelje. 

Opet, u zavisnosti od brzine rasta vaše brade, za punu i dugu bradu je potrebno između tri do šest meseci. S tim da oko 6. nedelje možete već da je trimujete, pa je neurednost manja. Naravno, ako možete da izdržite bez brijanja, još bolje, brže ćete stići do cilja.

Kada počinje da izgleda lepo?

Da se razumemo, vaša brada će zaista lepo izgledati onda kada se istrimuje ili kada je uredi berberin. Već smo napomenuli da to može da se radi oko 6 nedelje, ali ukoliko želite kratku bradu, to možete i ranije da učinite.

Što se tiče lepog izgleda, bez delovanja trimera, on se u proseku dešava od neke 6-8 nedelje.

Kako se rešiti neuredne brade (šta da se radi i kako je negovati)

Faza neuredne brade je jako dosadna, ali je na sreću faza. Dakle, uz malo strpljenja ona prolazi. 

Postoje, međutim, načini kako da tu fazu učinite što manje neprijatnom. U nastavku ćemo upravo govoriti o tome.

Koristite preparate i četku za bradu

Vaš prvi saborac u borbi protiv neuredne brade biće preparati za bradu. Na prvom mestu ulje za bradu (vaš prvi saborac u svakoj fazi rasta brade), a zatim i balzam i vosak za bradu.

Zahvaljujući njima, vaša brada će da deluje urednije, zdravije i brže će rasti, pa će samim tim i neuredna faza, koliko-toliko kraće da traje.

Od velike pomoći će vam da bude i četka za bradu.

No, detaljnije o preparatima i četki za bradu u nastavku teksta.

Nemojte se previše fokusirati na bradu

Izbegavajte previše ogledanja i merenja brade. U ovoj fazi, ovo vam nikakvo dobro neće doneti, a loše će da utiče na vaše strpljenje.

Što se više budete fokusirali vreme će sporije proticati i postoji velika šansa da odustanete od celog procesa.

Zato je najbolje bradi se posvetiti samo tokom nege i rutine, ujutru i uveče. Ostali deo dana prepustite njoj i vremenu da odrade svoj deo posla.

Hranite se što zdravije

Od ishrane će u velikoj meri da zavisi kvalitet vaše brade, kao i njen tempo rasta.

Kako biste što pre izašli iz ove neugodne faze, važno je da vaša ishrana bude kvalitetna. Pre svega potreban vam je dovoljan unos proteina. Od ove namirnice direktno zavisi kvalitet naše brade i kose, s obzirom da je glavna komponenta naše brade i kose jedna vrsta proteina – keratin.

Pored ovoga trudite se da unosite dovoljno vitamina kroz raznoliko voće i povrće. Najznačajnije je da unosite vitamine B, C, D i E. Ove vitamine možete da unosite i kroz suplemente.

Spavajte dovoljno dugo i kvalitetno

Kada je reč o vezi između sna i rasta/kvaliteta brade, jednačina je jednostavna nedovoljno sna jednako nedovoljan rast.

Neka vaš san traje od 6-8 sati. Trudite se da se uspavate oko 22-23h. 

Za kvalitet sna je važno i kako se uspavljujemo. Pa bi bilo dobro da to činimo bez telefona, televizora, laptopa. Barem sat vremena pre spavanja, trebalo bi da odmorimo oči od ovih aparata.

Koje preparate koristiti u ovoj fazi?

Neuredna faza rasta brade se ne razlikuje umnogome od ostalih faza kada je reč o upotrebi preparata. Neizostavni su preparati su ulje za bradu i balzam ili vosak za bradu.

Ulje za bradu je osnovni preparat koji koristimo u svim fazama rasta brade. Ono je tu da zadovolji stačnu “žeđ” naše brade za vodom i da je snabde neophodnim hranljivim supstancama.

Balzam ili vosak za bradu koristimo da njima oblikujemo bradu, mada i oni sadrže hranljive materije. 

Detaljnije o ovim preparatima u nastavku.

Ulje za bradu

Ulje za bradu je prioritetna potreba naše brade, pa tako i treba da zauzima prioritetno mesto među preparatima. Pogotovo kada govorimo o rutini nanošenja. To znači da dan započinjemo i završavamo sa uljem za bradu. 

Nanosimo ga dva puta dnevno, ujutru odmah nakon umivanja/pranja brade i uveče neposredno pre spavanja.

Ovo se odnosi na sve faze rasta i dužine brade. Kada govorimo o neurednoj, konkretno, ulje će da ubaži njene neželjene posledice. Brada će zahvaljuući ulju da bude mekša i zdravija. Biće manje kruta, pa će delovati i urednije.

Svrab brade je još jedna neželjena posledica neuredne faze, a ulje za bradu u najvećem brou slučajeva uspešno rešava ovaj problem. 

Izboru ulja za bradu je potrebno posvetiti pažnju. Najbolje po vašu bradu je da birate prirodno kvalitetno ulje za bradu. 

Ulja koja sadrže neorganske materije ili alkohole bi trebalo da izbegavate, jer ovakva ulja mogu da izazovu nepovoljne efekte kao što su: crvenilo, svrab, suvoća kože i brade (usled prisustva alkohola), alergijske reakcije.

Stilizovanje brade preparatima

Druga vrsta preparata koja će vam biti od pomoći su preparati za stilizovanje brade. U ovom slučaju imate izbor između balzama za bradu i voska za bradu. Koja od ova ćete odabrati zavisi isključivo od vaše brade. Nešto “pitomija” i prilagodljivija može se ukrotiti i balzamom za bradu, dok je za onu uporniju potreban vosak, koji ima jače dejstvo.

Bilo da koristite balzam ili vosak, vreme nanošenja je isto, neposredno nakon nanošenja ulja za bradu. Da li ćete to činiti, jednom ili dva puta, izbor je na vama. Ukoliko je potrebno da vam brada bude uredna tokom dana, onda će vam jedno nanošenje biti dovoljno.

Kada je reč o izboru, važe ista pravila kao i za ulje. Birajte one preprate za stilizovanje brade koji imaju prirodne sastojke. Takođe, zbog neželjnih efekata, izbegavajte preparate sa neorganskim sastojcima.

Četkanje

Četkanje neuredne brade je aktivnost koja dolazi nakon nanošenja preparata. Ovo će vam biti od dvostruke koristi. Prvo ukloniće višak preprata sa vaše brade. Drugo, četkanje brade će je učiniti urednijom i lepšom.

Četkanje brade obavljate obavezno nakon nanošenja preparata, kako ujutru tako i uveče. Ukoliko je vaša brada uporna tokom dana u svojoj neurednosti, četkanje možete da ponovite i više puta dnevno.

I u ovom slučaju se opredeljujte za prirodu! Birajte četku za bradu napravljenu od dlake divlje svinje. Četke od sintetičke dlake čupaju bradu i na taj način joj nanose štetu.

Trimovanje brade – da ili ne

Želja za brijanjem će biti jaka u ovoj fazi rasta brade. Ali nemojte to raditi!

Uobičajena greška koju ljudi prave tokom ove faze je trimovanje jer žele da stilizuju svoju bradu. 

Loša je ideja da to radite jer, u ovoj fazi brade, nemate pojma kako će vam dlake na licu rasti u narednim nedeljama i mesecima. 

Sve što treba da uradite je da pustite da raste prirodno i ne dirajte trimer ili brijač dva meseca.

Oblikovanje brade

Naredne redove posvećujemo onima koji nisu sigurni da će izdržati bez trimovanja, ili su tu odluku već doneli ali se pitaju kako to učiniti.

Ukoliko je vaš cilj puštanje duže brade, trimovanje svedite na najnužnije delove. To je linija na obrazima i linija vrata.

Liniju na obrazima možete da poravnate žiletom. Uklonite samo one dlake koje “iskaču” i linije i čine bradu neurednom. Kada to uradite, možete trimerom da skratite bradu duž te linije i zulufa, kako biste dobili prelaz, takozvani fade efekat.

Kada govorimo o ureživanju vrata, ovde će da vam bude potreban žičet odnosno brijač. Brijanje vrata obavljate tako što prvo na adamovu jabučicu postavite spojena dva prsta. Gornja linija ova dva prsta će da bude donja linija brade. Dakle, svu bradu ispod te linije brijemo. Linija bi trebalo da prati liniju naše vilice ka ušima.

Što se tiče ostalih delova brade, ukoliko vas nerviraju uporne dlake koje štrče, najbolje je da ih pojedinačno skratite makazama, a ostatak ne dirate. 

Ukoliko baš ne možete bez trimovanja, a želite dugu bradu, onda krenite sa najdužim češljem i skratite bradu tek toliko da bude ujednačena.

Kako protiv svraba u ovom periodu (fazi)

Svrab je normalan osećaj koji se dešava većini muškaraca tokom prvih nekoliko nedelja. Ako imate alergije ili osetljivu kožu, ovo može da bude dodatno teža faza, zato budite spremni i naravno, rešenje postoji.

Ali da vidimo prvo uzroke, postoje dva. 

Prvi je kada se brijete, brada se brije pod oštrim uglom. Stvoreni mali komadići brade, neki od njih, ostaju u našoj bradi, bockajući nas i izazivajući svrab. Rešenje za ovo je temeljno pranje brade nakon trimovanja.

Drugi uzrok je taj što se vaša koža isušuje jer nije navikla na ovaj novi sloj brade. Veća brada iziskuje više vode, a prirodno ulje koje naša koža proizvodi da bi je hidrirala više nije dovoljno. Rešenje ovog problema, je jednostavno i već pomenuto, a to je ulje za bradu.

Ostali saveti

Pored osnovnih saveta, evo još par koji vam mogu biti od pomoći kako tokom neuredne faze, tako i generalno tokom celog procesa puštanja i nege brade.

Vežbanje je sjajan način da pospešite rast brade. Ne bilo koje vežbanje, već prvenstveno vežbe sa tegovima. Ove vrste vežbi pozitivno utiču na nivo testosterona, kao i kardiovaskularni sistem celog našeg tela.

Pokušajte da smanjite stres. Znamo da je ovo teško i da smo sve izloženiji stresu, međutim što ga svedete na manju meru, to je bolje po vaš rast i zdravlje brade. Mnoge studije su dokazale da izloženost stresu usporava rast brade.

Negativna navika, pogotovo ako se sa njom krene još u mladalačkim danima, koja može znatno da uspori rast brade je pušenje. Ukoliko ste pušač, naš savet je kako radi vašeg opšteg zdravlja, tako i radi brade, da svedete na minimum konzumaciju cigareta, ili još bolje, u potpunosti prekinte sa njihovom upotrebom.

Zaključak

Faza neuredne brade je, videli smo, neizbežna. Čeka svakoga, kako onoga ko pušta, bradu od tri dana, tako onog ko pušta srednju bradu, tako i one koji su se odlučili na dugu bradu.

Važno je upamtiti da je ovo, kao što joj ime kaže samo faza i da će proći. Što više budemo spremni na nju, manje će da nam smeta.

Takođe, pomenuti saveti koji se tiču nege, znatno će da olakšaju prolazak kroz ovu fazu.

Kako ste vi prošli kroz ovu fazu? Ili ako ste upravo u njoj, kako izlazite na kraj? Podelite vaša iskustva sa nama u komentarima