Brada na obrazima

Brada na obrazima: kako podstaći rast

Brada na obrazima daje muževniji i poželjniji izgled muškarcima. Iako nekada na obrazima slabije raste, postoji način da se podstakne njen rast.

 

Kao što vidite, priča se tu ne završava, već tek počinje. A počinje, naravno pitanjem: šta mi možemo da uradimo u slučaju kad brada na obrazima ne raste? 

Pa, za početak važno je da znamo da se brada na obrazima poslednja razvija i da je potrebno za nju više vremena nego što to mislimo.

Ali u situaciji kada smo joj pružili dovoljno vremena a nje nema, šta onda? Odgovor na ovo pitanje leži u samom tekstu. 

Saznaćete, pored toga šta da preduzmete, koliko vremena da date vašoj bradi da poraste, koje promene da unesete u vaš život da pospešite njen rast i još mnogo zanimljivih i korisnih stvari.

Šta raditi da brada počne sa rastom na obrazima?

Čest problem kada raste brada na licu je neujednačen rast na obrazima. Tj, u odnosu na ostatak brade, ona koja je na obrazima nešto kasnije počinje sa rastom.

Mnogi muškarci imaju jaču bradu oko gornje usne i usta. Ovo je donekle i logično, s obzirom da brada oko usta i brkovi kreću prvi da rastu, pa brže ojačaju od ostatka brade.

Međutim, svako ko želi da ima ili jaku bradu ili bradu koju može da stilizuje kako on želi. Za to mu je potrebna i jaka brada na obrazima. Zato je sada pitanje šta činiti, da ona počne da raste ili da pospešimo njen rast.

Na samom početku, imamo loše vesti, ali loše samo donekle. Naime, malo možete učiniti da stimulišete rast novih dlaka na licu. Vaša genetika je primarni faktor koji određuje koliko će dlake na licu biti guste.

Međutim, postoje načini da učinimo da izgleda punije i da maksimiziramo svoj genetski potencijal. Dakle, da postojeću bradu ojačamo, kao i da pospešimo rast onih manje vidljivih dlaka, takozvanih velus dlaka.

Metoda za postizanje ovog cilja ima dosta i mi ćemo ih sada samo pomenuti, a kroz tekst ćemo ih detaljnije obraditi. Ti načini bi bili:

 • promena načina ishrane;
 • upotreba odgovarajućeg ulja za bradu;
 • unošenje minerala, vitamina;
 • upotreba odgovarajućeg medicinskog leka;
 • primena nekog od savremenih tretmana.

Koliko traje proces rasta brade na obrazima

Pre nego što čujete odgovor, na to koliko traje rast brade, znajte da je to mnogo sporije nego što ste očekivali. I još nešto, brzina rasta brade nije jednaka kod svih muškaraca. Brzina kojom vaša brada raste u velikoj meri je određena genetikom, te ne treba začuditi da je na početku rasta brada na obrazima slaba.

Punoj bradi može biti potrebno 2 do 4 meseca da izraste, jer dlake na licu imaju tendenciju da rastu između 0,3 i 0,5 milimetara svaka 24 sata.

Da biste pustili kratku bradu, verovatno će vam trebati najmanje mesec dana. Dakle, nakon mesec dana puštanja imaćete bradu koja prekriva vaše lice u velikoj meri, pod uslovom da ne usporovate njen rast trimovanjem. Međutim, potrebno je da znate da će ona u ovom periodu, pored toga što će biti kratka biti i neujednačena, pa ponekad može delovati i neuredno.

Za bradu srednje dužine potrebno je uglavnom od 2 do 4 meseca.

Brada na obrazima

Šta utiče na rast brade na obrazima?

Dlake na licu su tip dlake koje se nazivaju „androgena kosa“, što znači da rastu kao odgovor na hormonsku stimulaciju. Brada koja raste na obrazima je takođe uglavnom kontrolisana androgenim hormonima, pa je i ona androgena kosa.

Naravno, potrebna vam je i dobra cirkulacija, hranljive materije, energija i tako dalje. Ali, važni su i androgeni hormoni (testosteron i DHT) i receptori, koji ih vezuju iz krvi. Oni su ključni pokretači rasta brade uopšte, pa i brade na obrazima.

Čak i kada bi vaše navike u ishrani bile poboljšane, nivo vitamina i minerala pod kontrolom, a i cirkulacija u obrazima bila što je moguće bolja, to ne bi bilo dovoljno ako vam je nivo hormona nizak ili ako vaše telo to ne može pravilno iskoristiti iz krvotoka.

Pored genetike, ovo su skupa svi faktori koji kontrolišu rast dlaka na licu na obrazima:

 • nivo testosterona (T) i dihidrotestosterona (DHT);
 • osetljivost telesnih androgenih receptora na testosteron i DHT;
 • genetika (muškarci iz istočne Azije posebno teško puštaju bradu);
 • cirkulacija na licu;
 • godine.

Šta otežava rast brade na obrazima? (slaba brada na obrazima)

Za većinu muškaraca genetika je ograničavajući faktor za rast brade, generalno, pa tako i kada je reč o rastu brade na obrazima. Ali pored genetike, osvrnućemo se na najčešće otežavajuće faktore rasta brade na obrazima, zbog kojih je rast na toj regiji slabiji.

 • Alopecija areata. Ovaj autoimuni poremećaj uzrokuje da vaše telo napada folikule dlake i dovodi do neujednačenog gubitka ili kose na vašoj glavi ili u bradi. Ne postoji lek, ali postoje opcije lečenja, kao što su minoksidil (Rogaine), ditranol (Dritho-Scalp) ili kortikosteroidne kreme.
 • Klinički nizak testosteron. Klinički nizak nivo testosterona može inhibirati rast brade. Ako vam je nivo testosterona nizak, verovatno ćete imati druge simptome kao što su razdražljivost, slab seksualni nagon i erektilna disfunkcija. Važno je da znate da se klinički nizak nivo testosterona može ustanoviti samo laboratorijskim analizama.
 • Starost. Većina muškaraca smatra (i iskustvo nam pokazuje da jeste tako) da im brada postaje gušća i u tridesetim godinama. Ako ste još uvek u 20-im ili mlađi, možda ćete primetiti da ona nastavlja da postaje punija kako starite. Zapravo, brada se razvija i jača uglavnom kod većine muškaraca sve do 30-te, pa ako još uvek nije izrasla, a spadate u mlađu kategoriju, “problem” je možda samo u godinama.
 • Nedostaci hranljivih materija. Nedostatak esencijalnog minerala ili vitamina ima potencijal da ograniči vaš rast brade. Ekstremno nizak nivo proteina može usporiti proizvodnju testosterona u vašem telu i ometati njen rast. Dakle, uvek je dobro vreme da se obrati pažnja na ishranu.

Da li postoje neki mitovi o rastu brade i koji?

Na internetu postoji mnogo mitova o rastu brade na licu. Mnoge od ovih zabluda potiču iz neproverenih izvora i rezultat su neinformisanosti. A postoje i slučajevi gde će se neki proizvodi reklamirati kao “čudotvorni”, koji će za tili čas vašu bradu učiniti jakom i gustom.

Brijanje čini vašu bradu debljom

Ovo je mit koji smo čuli i mnogo pre interneta. Prvo, naše brijanje prati i mit da će nakon toga brada postati jača i početi brzo da raste. Međutim, istina je da brijanje brade nema uticaja na rast brade. Brada ima svoje faze rasta, na koje se brijanjem ne može uticati.

Kada je obrijete, ojačavate vrhove dlačica, što ih može učiniti uočljivijim jer su grublje. Brada raste iz korena ispod vaše kože, a sečenje krajeva vaše dlake ne utiče na njihov rast. Dakle, samo vizuelno delovaće da je brada gušća, dok će ona zapravo postojati samo grublja.

Više testosterona dovodi do deblje brade

Testosteron je primarni “muški” hormon. Ekstremno nizak nivo testosterona može inhibirati rast brade. 

Istina je da se testosteron zaista jako bitan u rastu brade. Ali kada? Pa samo onda ako vam je nivo testosterona klinički nizak, tada direktno utiču na rast.

Zašto onda uvek kada se priča o rastu brade pominje se i testosteron? Zapravo, važna je osetljivost vaših folikula dlake na DHT. 

Od osetljivosti folikula na DHT zavisi rast naše brade. A testosteron igra ulogu u tome što on direktno utiče na DHT, odnosno, DHT je nusproizvod testosterona.

Suplementi povećavaju rast brade

Mnoge kompanije za suplemente plasiraju svoje proizvode kao posebne za rast brade. Odmah da se razumemo, ne postoje suplementi koji su namenjeni rastu brade, niti su to neki posebni minerali ili vitamini.

Naime, moguće je da nedostatak vitamina ili minerala uspori rast. Međutim, vi tada treba da posežete za uobičajenim vitaminima (A, D, C, E…) ili uobičajenim mineralima (cink, selen…).

Dakle, nikakvi posebni suplementi za rast brade ne postoje. Reč je o uobičajenim suplementima koji sadrže minerale i vitamine koje je inače preporučljivo da unosimo.

I na kraju ako jedete zdravu i uravnoteženu ishranu, već bi trebalo da dobijate pun spektar mikronutrijenata koji je potreban vašoj bradi. Samim tim neće ni biti potrebe za bilo kakvom suplementacijom.

Da li je moguće podstaknuti rast brade na obrazima

Ukratko, da. Možete podstaći rast brade na obrazima.

Brada na obrazima

Neke od metoda za to su poznati trikovi koje zapravo svi znaju, kao što su više spavanja, dovoljno godina, ishrana i vežbanje… Iako ste ih nebrojeno puta do sada čuli, možda su vam postali dosadni, treba reći da su ove metode vrlo važne i efikasne.

Međutim, postoje i neke manje poznate metode za poboljšanje rasta brade u predelu obraza, kao što su korišćenje minoksidila, valjaka za bradu i nanošenje ulja od peperminta na lice.

Mnogo godina se govorilo da ako ne možeš da pustiš bradu, onda jednostavno ne možeš da pustiš bradu i to je kraj priče. Ali razvoj medicine i kozemetike je suštinski promenio stvari, a posebno u poslednjih desetak godina, muškarci su pronašli sve više načina da poboljšaju rast brade na obrazima, ali i njen rast uopšte.

Najbolje metode da brada raste i na obrazima

Izdvojili smo 7 metoda/sredstava koje vam mogu pomoći u pospešivanju rasta brade na obrazima. Te metode su:

 1. minoksidil;
 2. ulje peperminta;
 3. proverite nivo testotserona;
 4. dopunite suplementima ukoliko je potrebno;
 5. hranljive materije;
 6. derma roler;
 7. pustite bradu da prirodno izraste.

Minoksidil

Minoksidil (Rogaine, Regaine) je lek za koji ste verovatno već čuli. Za slučaj da niste, upoznaćemo vas sa njim i objasniti kako on to može da vam pomogne do rasta brade na obrazima. Na samom početku da kažemo da Minoksidil na tržištu možete naći u obliku spreja ili losiona, dok se Rogaine nalazi u obliku pene. 

Minoksidil je lek koji je prvenstveno počeo da se koristi protiv opadanja kose. Međutim, vremenom je uočeo da ovaj lek ne daje odlične rezultate samo kada je reč o kosi već i kada je reč o bradi. Tako je njegova upotreba za pospešivanje rasta brade postala znatno šira.

Još uvek se ne zna zašto minoksidil tako uspešno pojačava rast brade, ali ovo ovo su neki od mogućih odgovora:

 • stimuliše cirkulaciju;
 • formira nove krvne sudove, angiogeneze;
 • povećava veličinu folikula dlake.

Važno je naglasiti dakle, da Minoksidil ne vrši nikakav uticaj na hormone, odnosno ne deluje na taj način na njen rast.

Ulje perpminta

U jednom eksperimentu rađenom na miševima, upoređivani su rezultati uticaja na rast krzna i folikula Minoksidila i rastvora koji je sadržao pepermintovo ulje. 

Ono što je bilo očekivano je da je Minoksidil pojačao rast krzna za 55%. Međutim ono što je bilo neočekivano je da je pepermintovo ulje dalo bolje rezultate od Minoksidila i pospešilo rast za čak 92%.

Naučnici smatraju da je ulje peprminta delovalo na pojvećavanje IGF-1 hormona, koji se nalazi u samom folikulu, kao i da dosta utiče na rast dlake.

Postavlja se pitanje, da li će se isto tako dobri rezulati ponoviti i kod nas muškaraca, odnosno ljudi? Dok jedan takav eksperiment ne bude sproveden, nećemo, nažalost znati, mada postoje velike šanse da će rezulati biti pozitivni. 

Drugo pitanje: vredi li pokušati sa peprmintovim uljem. Odgovor je: apsolutno da!

Podelićemo sa vama recept za rastvor sa uljem peprminta koji je korišćen u eksperimentu:

 1. Pripremite tamnu staklenu bočicu od 30ml.
 2. U nju nakapajte otprilke 18 kapi pepermintovog ulja.
 3. Ostatak bočice dopunite sa nekim uljem nosačem (ulje jojobe na primer).
 4. Važno je dakle da od ukupne količine ulja koje napravite, ulje peprminta čini oko 3%.

Posebno važno je da nikako peprmintovo ulje nikako ne koristite samostalno, već isključivo razblaženo. Vrlo je jako i samostalnom upotrebom možete oštetiiti kožu!

Proverite nivo testotserona i povećajte

Svima nam je već poznato da nam od androgenih hormona testosterona i dihidrotestosterona zavisi rast brade. Zato ako se rast ne odvija „po planu“ nije loše proveriti nivo hormona.

Ukoliko se pokaže da je nivo hormona nizak, vaš prvi zadatak je da podignete taj nivo. Vaš lekar specijalista će vas uputiti i preporučiti vam odgovarajuće medicinske tretmane u tu svrhu. 

Mi ćemo vam sada predložiti par načina da regulišete nivo testosterona, koje možete praktikovati čak iako nemate problema sa hormonima. Ove metode prijaće, ne samo vašoj bradi, već i vašem opštem zdravlje. Te metode su:

 • teretana (podizanje težina na prvom mestu);
 • adekvatan san;
 • pravilna ishrana (pogotovo povedite računa o inosu proteina);
 • optimalan unos vitamina i minerala.

Sve ovo popraviće vaš rast brade, njen izgled, a prijaće i vama!

Hranljive materije

Vaše telo koristi energiju da “nikne” dlake na licu iz folikula, a isto važi i za hormone za rast brade koje proizvodi. 

Pored toga, vaše telo koristi vitamine i minerale kao važne ko-faktore u svojim brojnim procesima, od kojih mnogi direktno doprinose rastu brade na vašim obrazima.

Dakle, ako smanjite svoj energetski unos (kalorije), a unos vitamina i minerala nije dobar, onda ćete sigurno usporiti svoje prirodne sposobnosti rasta brade.

Ovo se dešava direktno i indirektno. Direktno jer ometa telesne funkcije koje zapravo stvaraju kosu i bradu, a indirektno jer ometa sposobnost da proizvodite hormone potrebne za rast dlaka na licu.

Telo kojem nisu zadovoljene njegove potrebe za energijom će na kraju početi da čuva energiju tako što će smanjiti procese koji nisu vitalni za preživljavanje. Nažalost rast dlaka na licu je jedan od nepotrebnih procesa.

Zato obratite pažnju da li unosite dovoljno hranljivih materija u vidu vitamina i minerala, a pre svega mislimo na:

 • vitamin A;
 • vitamin D;
 • vitamin E;
 • cink;
 • magnezijum;
 • selen;
 • jod.

Derma roler

Derma roler je sredstvo koje se najčešće koristi kao pomoćno, odnosno dodatno sredstvo za pospešivanje rasta brade, pored primarnog. 

Na primer, ako ste se opredili za Minoksidil u danima kada ga ne nanosite, možete koristiti derma roler. Ili ukoliko ste se opredelili za neko ulje za rast brade, takođe možete sa njim koristiti i derma roler. 

Derma roler se, dakle, retko koristi samostalno, mada je moguće, naravno.

Brada na obrazima

Princip rada je da ga kotrljate preko lica sa ručkom ispunjenom sitnim mikro-iglama. Dok iglice probijaju kožu, telo reaguje tako što ubacuje više krvi i hranljivih materija. Tvrdi se da ovo stimuliše folikule dlaka na licu indirektno na vašim obrazima i svuda gde odlučite da ga koristite.

Prirodno pustite bradu da izraste

Potrebno je vreme da puste bradu, a s obzirom na to da su dlake na obrazima poznate po tome što su neke od najsporijih koje rastu, zaista ne možete reći „Ne mogu da pustim bradu na obrazima“ pre nego što joj date malo vremena.

Naravno, možete dobiti dobru procenu o tome kakva će vaša brada biti pokrivena čak i tokom prvih nekoliko nedelja rasta dlačica na licu. Ali još uvek ne možete da vidite neke od dlačica, posebno na gornjim obrazima, koje su „uspavane dlake ” i koje najkasnije dolaze na red.

Tako da – savet za ubrzanje rasta vaše brade na obrazima je da joj date samo još malo vremena da se aktivira.

Da li ulje za rast brade može pomoći da poraste na obrazima?

Pepermintovo ulje za bradu smo već pomenuli. Mešutim pored njega postoje još neka koja su odlična ulja za rast brade na obrazima. To su:

 • kokosovo ulje;
 • maslinovo ulje;
 • suncokretovo ulje;
 • ulje jojobe;
 • arganovo ulje.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedno od najboljih ulja koje stručnjaci preporučuju da pomogne da vaša brada raste punije i brže. Njegova prirodna svojstva promovišu meku, zdravu bradu i održavaju kožu ispod nje vlažnom i hidratizovanom. Izuzetno je važno da koža ispod brade bude zdrava. To je osnova na kojoj vam raste brada.

Maslinovo ulje

Tradicionalna medicina je često uključivala maslinovo ulje kao izvor za ishranu ali i rast kose. Danas su mnoge naučne studije zaključile da je maslinovo ulje zaista izuzetno korisno za rast kose, kao i brade. Razlog je prirodni spoj antioksidativnih svojstava, antiinflamatornih i antigljivičnih svojstava, kao i njegove prirodne sposobnosti da vlaži kosu i kožu.

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje je glavni konkurent prirodnih ulja za bradu jer sprečava lomljenje i njen gubitak. Ulje je bogato inomegom, masnim kiselinama i vitaminom E, C, B, A, a to su sve sastojci koji zajedno hidriraju bradu i održavaju je mekom.

Ulje jojobe

Ulje jojobe je popularno jer se koristi u proizvodima za negu kože i kose zbog toga šro veoma podseća na sebum, voštanu supstancu koju proizvode naše kožne žlezde i deluje kao prirodni regenerator kože. Njegova antibakterijska i antigljivična svojstva su savršena za sprečavanje uobičajenih problema kao što su perut, perutanje i lomljiva dlaka.

Arganovo ulje

Na kraju, ali ne i najmanje važno, jedno od najboljih ulja koje možete koristiti za bradu za puniji, zdraviji izgled je arganovo ulje. Ovo ulje je prepuno vitamina E, koji je izuzetno koristan za bradu.

Vitamin E sadrži antioksidante koji podstiču rast ćelija i proizvode zdravu kosu. Dodatno, arganovo ulje ukroćuje kovrdžavost i daje bradi mekši i sjajniji izgled.

Zaključak

Rast brade na obrazima, kao što smo videli, nije tako neuobičajen problem, a još manje nerešiv. S obzirom na činjenicu da je ovo deo brade koji se uglavnom poslednji razvija i jača, na prvom mestu potrebno nam je strpljenje.

Kada nam strpljenje ne da rezulatate, imamo izbor u primeni nekog od metoda za pospešivanje rasta brade. Ono što vam mi preporučujemo, bez obzira da li vaša brade raste zadovoljavajućim tempom ili ne, je:

 • adekvatna ishrana (optimalan unos proteina, minerala i vitamina);
 • upotreba ulja za bradu koje je na bazi prirodnih sastojaka;
 • dobar san.

Da li ste poslušali neki od naših saveta ili ćete tek pokušati? Primećujete li neku razliku? Pišite nam kakva su vaša iskustva kada je u pitanju rast brade na obrazima?