brada od mesec dana

Brada od mesec dana: puštanje, nega, stilizovanje (vodič)

Prvih mesec dana puštanja brade je pravi izazov.Sledi sve što treba znati o prvom mesecu, kako izgleda brada od mesec dana i koliko poraste.

 

Prvog meseca još se ne možete pohvaliti bradom, jer ona na početku raste u proseku pola centimetra do centimetar mesečno. Za neke muškarce tih prvih mesec dana rasta brade može da bude poprilično neugodno. 

Perutanje, svrab, crvenilo, bubuljice, samo su neke od propratnih pojava početnog rasta brade. Nisu isključene ni pojave infekcija i gljivica. 

Ali, ne paničite. Uz pravilno održavanje i adekvatne preparate namenjene za negu brade, možete “preživeti” prve faze rasta brade bez problema.

Saznajte šta sve podrazumeva pravilnu negu brade tog prvog meseca, koji preparati su vam neophodni i šta sve možete da očekujete kada je u pitanju brada od mesec dana.

Da li brada može da poraste za mesec dana?

Dugačka brada ne može da poraste za jedan mesec, ali to je njen početak rasta.

Ona počinje da raste od momenta kada prestanete da se brijete. U tom početnom periodu moći ćete da vidite kako se vaše lice polako popunjava dlakama.

Brada tokom prvog meseca može rasti brže i punije u odnosu na kasnije faze rasta. Tako da, brada može da poraste za mesec dana, ali univerzalan odgovor kako će ona izgledati i koliko cm će biti dugačka ne postoji. Moraćete sačekati da se prvi mesec rasta brade završi.

Ako ste tek pustili bradu, verovatno se pitate koliko će joj trebati da poraste do željene dužine. 

Može da poraste za mesec dana otprilike oko pola centimetra. U nekim slučajevima to može da bude i malo više ili manje, u zavisnosti od genetike, starosti, zdravstvenog stanja i stanja kože.

zdrava brada posle mesec dana

Šta očekivati posle mesec dana rasta brade?

Prvi mesec rasta brada sa razlogom se naziva najneugodniji period puštanja brade. Nije nemoguće, ali u praksi zaista su retki srećnici koji ovaj period završavaju sa savršeno punom bradom. Gotovo nemoguće!

Pokrivenost lica bradom varira od osobe do osobe. Neki muškarci imaju neravnomeran rast brade, pa će možda vaša brada od mesec dana imati više dlaka na vilici ii brkovima, a manje na obrazima. Ili obrnuto.  

Ukoliko je neravnomeran rast brade izazvan genetikom, malo šta možete da učinite. Ono što sigurno možete je da se naoružate strpljenjem i čekate da se popuni sama od sebe. Ako su razlozi neravnomernog rasta brade neki drugi faktori, radite na menjaju loših životnih navika.

Primeri brade od mesec dana u zavisnosti od faktora koji utiču na njen rast

Pročitajte neke od mogućih primera kako izgleda brada od mesec dana.

  • Ako vam genetika nije naklonjena ili ako imate sporiji i neravnomeran rast, velika je verovatnoća da ćete posle mesec dana i dalje imati vrlo malo dlaka. Uglavnom će to biti na brkovima i donjem delu brade. Ne očajavajte, jer za par meseci mesta na kojima vam nedostaje ona će se polako popuniti.
  • U suprotnom slučaju, tj. kada brada raste iznenađujuće brzo, posle mesec dana rasta svi ili veći delovi brade su prekriveni dlakama tako da se koža lica ili ne vidi ili slabo vidi. Muškarcima koji se pronalaze u prvim primeru verovatno je teško da poveruju u ovako nešto, ali postoje i ovakvi srećnici.
  • Zlatna sredina. Brada posle mesec dana je izrasla oko pola centimetra. Veći deo brade je prekriven dlakama. Sledećih nekoliko meseci možete očekivati puniju bradu.

Faze rasta brade po nedeljama u toku prvog meseca

Prvi mesec brade ima nekoliko faza. Za to vreme proći ćete kroz različite zgode i nezgode koje sa sobom nosi brada tokom prvog meseca.

Najkraće rečeno, faze rasta toku prvog meseca su različita stanja kroz koje brada prolazi od momenta poslednjeg brijanja do popunjavanja vašeg lica.

Iako će se faze rasta brade u toku prvog meseca razlikovati od osobe do osobe, većina situacija je slična kod svih muškaraca.

Šta ćete sve doživeti u toku prvog meseca rasta brade? Koji su ključni momenti u napredovanju rasta brade? Saznajte u nastavku kako izgledaju faze rasta brade po nedeljama u toku prvog meseca.

Prva nedelja

Prvi dan rasta brade je dan kada ste se poslednji put obrijali. Najčešće se ništa ne dešava u prvoj nedelji, osim što ćete možda primetiti poneku crnu tačkicu, tj. dlake koje se tek naziru na licu.

Druga nedelja

U drugoj nedelji počinje onaj nezgodni deo rasta brade. Predeo brade izgleda tamnije jer se broj crnih tačkica značajno povećao. Oko desetog dana može početi svrab brade. 

Treća nedelja

Sada već primećujete da je vaše lice potpuno ili delimično prekriveno dlakama brade. Možete primetiti da je brada na nekim mestima porasla više, a na nekim manje. Na nekim mestima je nema uopšte. 

Brada više nije toliko oštra na dodir. Krajem treće nedelje može se stvoriti oblik, tačnije pomalo neuredan oblik brade. Sada možete razmišljati o sređivanju brade u predelu vrata.

Četvrta nedelja

U četvrtoj nedelji možete dobiti sliku o tome kako će izgledati vaša puna brada. Ona postaje sve gušća, mada na nekim mestima možda još uvek nemate dlake i to vas može nervirati. 

Na žalost, po tom pitanju slabo šta možete uraditi jer je sve stvar vaše genetike. Vaša brada od mesec dana je dostigla otprilike pola centimetra, a ako imate malo sreće možda čak i više. 

izrasla brada mesec dana

Kako izgleda prvi mesec rasta brade

Svi muškarci će se jednoglasno složiti da je prvi mesec rasta brade najneprijatniji period puštanja brade. Takođe, taj prvi mesec je najkritičnija faza rasta. Ona je već izrasla iznad površine kože, ali nije još uvek dovoljno duga već dodiruje i iritira kožu izazivajući muškarcima neugodne probleme.

Pored svraba, osetljivosti i ljuštenja kože koji spadaju u normalne pojave tokom početne faze rasta brade, dešava se još nešto. Brada od mesec dana može rasti neravnomerno, a nisu isključene ni pojave bakterijske i gljivične infekcije.

U nastavku sledi više o tome kako izgleda prvi mesec i sa kojim neprijatnostima se možete suočiti.

Svrab

Svrab brade je jedna od prvih pojava kada brada počne da raste. Možda ćete pomisliti da ste dobili neku infekciju, ali brada može da svrbi čak i ako nemate problema sa kožom.

Razlog zašto tokom prvog meseca svrbi je je još uvek kratka i oštra dlaka, a kao takva dodiruje i grebe kožu lica što je čini osetljivom. Takođe, svrab je znak da se koža lica prilagođava promenama koje joj se dešavaju.

Iritacija kože

Ako ste pustili bradu posle dužeg perioda konstatnog brijanja, vaše lice može biti osetljivo ili iziritirano i pre nego što dlake na licu počnu da izbijaju. To je uzrokovano promenama koje koža trpi ispod svoje površine. Folikuli dlaka mogu dodirivati nerve kože prilikom izbijanja dlake na površinu.

Perutanje kože i dermatittis

Brada od mesec dana je previše kratka, pa ona može grebati i iritirati kožu. Zbog toga se može javiti perutanje kože koje je praćeno svrabom.

Ako nakon redovnog pranja i pilinga lica svrab i perutanje kože ne prolazi, ovi simptomi mogu ukazivati na seboreični dermatitis. Seboreja na licu kod muškaraca u predelu brade je vrlo česta pojava kada je u pitanju prvi mesec rasta brade. 

Koža koja je upaljena i bolna na dodir, kao i pojava žutih ljuspica na bradi mogu takođe biti pokazatelji seboreičnog dermatitisa.

Neravnomerna brada

Čak i ako imate dobru genetiku ili nema konkretnih razloga da vam brada raste neravnomerno, to se opet može desiti. Ne brinite, to je sasvim normalno za prvi mesec rasta brade.

Faktori koji mogu da utiču da brada raste neravnomerno su: godine, genetika, režim ishrane, fizička aktivnost, nedovoljno sna, stres i pušenje. Bilo koji od ovih faktora može uticati na rast brade u toku prvih mesec dana.

Brada koja raste neravnomerno, u većini slučajeva, će nakon nekog vremena dostići svoj puni, ujednačen oblik.

Ulje za bradu i rast brade u prvom mesecu

Ulje za bradu u toku prvog meseca njenog rasta služi da nadoknadi koži i bradi vlažnost. 

Isto je i kada je u pitanju duža brada u kasnijim fazama, jer vraća dugačkoj bradi neophodnu vlažnost. Lojne žlezde ne luče dovoljno sebuma koje će dugačkoj dlaci obezbediti hidrataciju. Zbog toga se koristi ulje za bradu.

Što se tiče prvog meseca rasta, zabluda je da bradi u početnoj fazi rasta nije potrebno korišćenje ulja za bradu. Sa jedne strane i nije potrebno, jer brada od meseca dana biva dugačka samo pola centimetra do centimetar. Pored toga, prirodna proizvodnja ulja koju koža proizvodi je dovoljna za tu dužinu.

Međutim, ako imate probleme sa iritacijom i svrabom brade, ulje za bradu može da pomogne. Ulje za bradu će omekšati oštre dlake brade, umanjiti mogućnost iritacija na koži i održavati bradu zdravom bez obzira na dužinu.

Za kraću bradu preporučuje se suvo ulje za bradu (manje masno i uljano, više na vodenoj bazi da je). Uz češljanje brade sa ovim preparatom možete usmeriti rast dlaka u željenom smeru bez mršenja i savijanja dlaka. Sa malom količinom pružićete svojoj bradi potrebnu negu, a tako joj omogućiti zdrav i nesmetan rast.

Da li je potrebno šamponiranje brade prvog meseca?

Ne, nije potrebno šamponiranje brade u prvom mesecu rasta. Pranje je neophodno za dugačku bradu, a upotreba šampona na bradi kraćoj od jednog centimetra je nepotrebna.

Izuzetak je pojava svraba i peruti, jer šampon za bradu pomaže da se smanje i eliminišu.

Šta je sa četkanjem i češljanjem brade tokom prvog meseca?

Iako je još brada od mesec dana isuviše kratka češljanje i četkanje, upotrebu češlja i četke ne treba zanemariri u ovom periodu. Sa druge strane, nisu obavezni deo rutine nege.

Češljanje kratke brade u početnoj fazi rasta omogućava usmeravanje rasta dlaka u smeru u kojem vi želite. Takođe, sprečava kovrdžanje dlaka i grebanje lica.

Četkanje takođe može biti korisno kao piling kože i podsticanje cirkulacije krvi što poboljšava rast brade, pogotovo na područjima gde brada sporo raste.

Ipak, nemojte preterivati kako ne bi došlo do agresivnijih postupaka koji mogu biti ispraćeni iritacijom kože, koja je još uvek u toku prvog meseca osetljiva i nedovoljno zaštićena.

Trimovanje brade tokom prvog meseca da li je potrebno?

Brada od mesec dana je najnepovoljnija faza za trimovanje i oblikovanje. Tako da, trimovanje brade tokom prvog meseca nije potrebno. Osim što nemate šta da isečete i oblikujete, trimovanje tokom prvog meseca može značajno pokvariti njen budući izgled.

Ako u prvom mesecu budete oblikovali liniju brade možete je skratiti previsoko ili prenisko. Tako možete napraviti štetu vašem izgledu, koja se kasnije teško i sporo popravlja.

brada mesec dana trimovanje

Brijanje vrata (prelaza između brade prema vratu) da li je potrebno 1. meseca?

Ako već želite da sredite neuredne delove brade, posvetite pažnju oblikovanju prelaza između brade prema vratu. Ali, nije nužno neophodno.

Ostavite prostor širine dva prsta između adamove jabuke i područja brade. Ostatak vrata obrijte da izgleda ujednačeno. Naravno, ako želite.

Saveti za dodatnu negu brade posle prvog meseca

Čestitamo! Preživeli ste prvi mesec rasta brade. Moguće da ste imali niz neugodnosti, ali posle tridesetak dana (ili četiri nedelje) te početne neprijatnosti svedene su na minimum.

Da biste održavali i negovali bradu posle prvog meseca primenite i sledećih nekoliko saveta:

  • suzdržavajte se od češanja da sprečite stvaranje ogrebotina i rana koje onemogućavaju zdrav rast;
  • koristite preparate za negu bogate prirodnim sastocjima poput rincosovog, kokosovog i bademovog ulja;
  • sačekajte bar dva meseca pre nego što počnete da oblikujete bradu;
  • jednom nedeljno odradite piling lica i uklonite mrtve ćelije sa kože. Takođe, piling će podstaći cirkulaciju krvi;
  • trimujte bradu svaka sva meseca, samo ne prvog meseca;
  • eliminišite loše životne navike poput stresa, cigareta i nedovoljno sna koje mogu uticati na zdrav rast brade.

Puštanje brade zahteva strpljenje i redovnu negu. Sada možete da odahnete jer se vaša koža privikla na rast brade tokom prvog meseca i sve je mnogo lakše. 

Kakva su vaša iskustva sa jednomesečnom bradom? Šta vam je bilo najneugodnije tokom prvog meseca rasta brade? Recite nam u komentaru.