brada 5 meseci

Brada od pet meseci: puštanje, izgled, nega

Brada od 5 meseci je taman ona dužina da sa njenim izgledom možete raditi šta god poželite. Saznajte kako izgleda i kako se pravilno neguje.

 

Kada ste počeli da puštate bradu, verovatno ste se stalno pitali – koliko još treba čekati da poraste “prava” brada. 

Evidentno je da je sada već pet meseci je zapravo dostigla srednju dužinu, a kao takva pogodna je za početak oblikovanja vašeg željenog stila. 

Nećemo da vas plašimo, ali varate se ako mislite da možete da se opustite i zadovoljno trljate ruke (ili bradu) posle par meseci mukotrpnog truda oko puštanja iste.

Više nego ikad vašoj bradi je potrebna nega i održavanje. U ovom tekstu otkrivamo vam kako izgleda brada od 5 meseci, kako da je oblikujete, kao i koji preprati će vam pomoći da izgleda savršeno i negovano.

Koliko je dugačka brada od 5 meseci?

Brada posle pet meseci je duga u proseku oko 6 cm. Ova dužina varira kod svakog muškarca u zavisnosti genetike, ishrane, načina i drugih faktora koji utiču na rast brade. Treba napomenuti da ne postoji univerzalna veličina, izgled i dužina brade.

Brada posle 5 meseci je svojom dužinom pokrila predeo lica do Adamove jabučice, barem kod većine muškaraca.

Brada se potom polako popunjava na celom licu. Neki muškarci imaju već gustu bradu, dok oni koji imaju tanku i retku bradu imaju nešto manje dlaka na licu.

Ako ste pethodnih meseci imali problema sa neravnomernim rastom brade, vaša brada je na nekim mestima značajno duža, na nekim kraća. Zato je brada od 5 meseci pogodna za blago podrezivanje kako bi se izjednačila dužina dlaka na celom licu.

Kako izgleda brada posle 5 meseci?

Brada od 5 meseci kod svakog muškarca izgleda drugačije.

Zbog toga, ne treba da se brinete ako ste pronašli fotografiju petomesečne brade i shvatili da vaša brada ne izgleda isto.  Primeri u nastavku pokazaće vam nekoliko verzija petomesečne brade. 

Delimo sa vama nekoliko kako može da izgleda brada posle pet meseci:

 • Gusta brada koja je prekrila celo lice. Dlake koje štrče ili se kovrdzaju mogu se skratiti kako bi izgledala lepo oblikovana. Gusta brada od 5 meseci kod muškaraca je retkost za ovu fazu rasta, tako da ne treba se brinete ako se ne pronalazite u ovom primeru.
 • Brada u donjem delu lica je gusta i dostigla je dužinu od 5-6 cm, dok je prema stranama obraza njen rast usporeniji i dlake su tanje. Možete izgledati dobro sa  ovakvom bradom i pustiti je da i dalje slobodno raste, bez potrebe da je skraćujete kako bi sakrili neravnomerna područja.
 • Sledeći primer je primer brade bez brkova. Retko se sreće, ali ukoliko odlučite čisto da znate kako izgleda. Linija obraza je nisko spuštena. Ovakva brada je idealan izbor za one koji imaju problem sa rastom brade u gornjem delu lica ili ako ste nestrpljivi da se da se obrazi popune dlakama.
 • Poslednji slučaj je kada su brada i brkovi zajendo pušteni. Gusta brada koja se pušta da slobodno raste bez održavanja. Brkovi su gusti i ne skraćuju se kao ni ostatak lica. Ako vam brkovi ulaze u usta, možete ih učvrstiti uz pomoć voska za brkove. Savetuje se da brkove puštate u skladu sa ostatkom lica.

brada i brkovi pet meseci

Nega i održavanje brade od 5 meseci

Nega brade je nešto što se podrazumeva uz puštanje brade. Ako puštate bradu da slobodno raste, ne možete očekivati da će biti negovana sama od sebe.

Brada od 5 meseci nikako ne bi smela da bude zapostavljena po pitanju nege. Naprotiv, da bi brada posle 5 meseci bila zdrava i izgledala lepo potrebna joj je adekvatna i pažljiva nega.

Kako se neguje i održava brada od pet meseci?

 • Nabavite kvalitetan drveni češalj za bradu, kao i četku za bradu napravljenu od prirodnih veprovih čekinja. Kvalitetan pribor za bradu sprečiće da dlaka izgleda naelektrisano, kao što bi to bilo sa običnim, plastičnim češljem. Pritom, dlaka će zadržati sjaj .
 • Održavajte uredan izgled dlaka na vratu odmah ispod brade, kao i predele obraza i ivice brade. Sve što će vam trebati su makaze i trimer za bradu.
 • Pazite da vam brkovi ne ulaze u usta. Možete pažljivo skratiti dlake koje dodiruju usta. Pazite da ne preterate sa podrezivanjem brkova, naročito ako puštate bradu slobodno da raste, kako ne bi izgledali čudno i neprirodno.

Zašto je neophodno koristiti preparate na petomesečnoj bradi?

Brada koja je dugačka 6-7 cm ne dobija dovoljno hidratacije prirodnim putem, jer hormoni ne mogu da proizvodu dovoljno prirodnog sebuma. Da bi brada ostala hidrirana neophodno je koristiti preparateza bradu.

Može se reći da su u ovom periodu najvažniji uljani preparat koji trebate koristiti. Kako bi vaša brada dobila najbolju negu savetujemo da koristite proizvode napravljene od svežih biljaka. 

U nastavku vam otkrivamo koja su najbolja prirodna ulja za bradu koja se nakaze u preparatima kao što su eliksir, ulje za rast, serum…, ali i kako deluju na rast i održavanje petomesečne brade.  

 • Ulje jojobe jer redovnom upotrebom održavate celodnevnu hidrataciju brade i kože ispod nje. Isto tako, ovo ulje pomaže u širenju prirodnog sebuma kroz folikule, što može biti korisno kod neravnomernog i usporenog rasta brade.
 • Ulje avokada jer sadrži brojne vitamine i antioksidante koji će sprečiti probleme sa kožom Sastojci ulja avokada stimulišu proizvodnju kolagena koji daju vitalnost bradi. Korišćenjem ulja avokada vaša brada od pet meseci biće gusta, zdrava i sjajna.
 • Kokosovo ulje će vam pomoći da svoju neposlušnu bradu držite pod kontrolom i da je lakše oblikujete. Sjajan je kao hidratant i štiti bradu od sunčevih zraka i ostalih štetnih faktora.
 • Ricinusovo ulje može pomoći kod problema sa neravnomernim rastom brade jer poboljšava cirkulaciju krvi i stimuliše rad folikula. Daje sjajne rezultate u sprečavanju pucanja i rasvetaliih krajeva na dlakama brade.

Trimovanje brade od 5 meseci

Brada posle 5 meseci je dovoljno duga za oblikovanje željenog stila za bradu srednje dužine. Verovatno vam se činilo da nikad neće doći dan za trimovanje brade, ali da, tu ste.

Na samom početku, pre bilo kakvog dodira trimera sa bradom, razmislite  kako tačno želite da izgledate nakon završenog trimovanja brade. 

Zašto bi trebalo da se trimuje brada od 5 meseci?

 • Da uspostavite balans u dužini brade na celm licu.
 • Da definišete osnovne linije brade i imate uvid kako će ona izgledati u budućnosti.
 • Trimovanje brade olakšava njeno održavanje i omogućava prirodan rast brade.  

Hajde da vidimo kako izgleda trimovanje brade od 5 meseci. 

 • Pre početka trimovanja savetuje se da na čistu, očetkanu bradu nanesete laganiji preparat za oblikovanje, poput balzama ili butera za bradu, kako bi bolje kontrolisali dlake brade i time olakšali oblikovanje.
 • Počnite tako što ćete trimerom definisati liniju obraza. Uklonite trimerom sve dlake iznad definisane linije. Ovako ćete sačuvati prirodan izgled. 
 • Pogledajte oko predela ušiju gde vam se brada završava. Krećite se ivicom brade prema dole. Trimujući ćete definisati širinu brade. Ne zaboravite da oblikujete liniju zalizaka.
 • Nastavite da oblikujete bradu idući prema sredini brade. Dovoljno je da skinete samo vrhove dlaka. Ako imate zdravu bradu, ona će nesmetano nastaviti da raste.
 • Neka vam bude navika da posle svakog poteza trimerom, na istom mestu prođete četkom za bradu. Tako ćete imati bolji uvid šta ste uradili i lakše ćete uočiti eventuaalni propust.
 • Kod ovog trimovanja brade, najvažnije je da vam donja linija bude ravna dok sa strane nećete pogrešiti i ako ostavite pokoju dlaku ili pramen da štrči i slobodno pada.
 • Ako trimujete bradu kod kuće koristite dva ogledala kako bi oblikovanje bilo uspešno. Ukoliko koristite jedno ogledalo bićete prinuđeni da iskrivljujete vrat i verovatno je da nećete dobiti precizno definisane linije brade.
 • Brkove skraćujte makazama, kako i koliko ćete skratiti, zavisi od izgleda ostatka lica. Ono što možete da uradite u toku trimovanja je da podignete brkove i trimujete deo ispod brade kako se dlake na tom delu lica ne bi mešale sa brkovima.

Brada od 5 meseci nije komplikovana za trimovanje, mada vam se možda čini da jeste. U svakom slučaju, ako ste nesigurni ili nemate strpljenja možete se obratiti profesionalcima koji će ovaj posao obaviti umesto vas.

Prednosti i nedostaci brade od 5 meseci

Da je lako puštatti bradu, nije zaista. Tokom puštanja shvatićete da brada od 5 meseci ima brojnih prednosti, ali i neke nedostatke. 

U nastavku delimo sa vama nekoliko činjenica o prednostima i manama brade posle 5 meseci rasta. 

petomesečna brada

Koje su prednosti brade od 5 meseci?

 • Više ne morate da gubite vreme na brijanje.
 • Brada od 5 meseci privlači pažnju okoline i izdvaja vas iz mase.
 • Možete sakriti sitne nedostatke na licu, dok pravilnim oblikovanjem brade možete istaći najlepše crte vašeg lica.
 • Brada posle 5 meseci je dovoljno duga da sa njom dobijete bilo koji stil koji želite – osim nekih dužih stilova brade za koji će vam trebati još par meseci. Možete čak i da menjate stilove s vremena na vreme. 
 • Ako imate višak kilograma i punije lice, sa bradom možete vizuelno izgledati mršavije. Takođe, izborom adekvatnog stila brade možete popuniti i proširiti mršavo lice.

Mane brade od 5 meseci

 • Brada može smetati na vašem radnom mestu. 

Za poslove koji nisu kancelarijskog tipa brada od 5 meseci možda nije poželjan prizor. Recimo, ako se bavite zanimanjima u kojima nosite masku, brada vam možete stvarati neprijatnost. Takođe, ako želite da radite u prehrambenoj industriji verovatno ćete morati da se odreknete puštanja brade. 

 • Loša genetika

Tanka brada, neravnomeran i usporen rast kod petomesečne brade nisu retka pojava. Glavni uzrok je loša genetika. Koliko god da ste se trudili da vaša brada od 5 meseci ne izgleda onako kako želite. 

Tačno je da genetika igra glavnu ulogu, ali budite strpljivi. Postoje efikasne metode i preparati koji mogu stimulisat rast neravnomerne brade. Neki od preparata su eliksir za bradu, balzam, buter, serum ili ulje za bradu.

Prepručujemo da birate prirodnu kozmetiku napravljenu od kvalitetnih prirodnih i esencijlnih ulja. Ovi preprati neće učiniti čudo i brada neće početi magično da raste, ali će svojim hranljivim sastojcima pokrenuti pozitivne procese koji će stimulisati folikule i podstaći rast brade.

 • Možda nećete izgledati dobro sa bradom. 

Savetujemo vam da se prepustite rukama profesionalaca kako bi izgledali najbolje moguće. Dobar stil prilagođen obliku lica svakome pristaje.

 • Kožni problemi

Možete imati probleme sa kožom poput iritacije, svraba, peruti ili suve kože. Međutim svi problemi se mogu sprečiti redovnom  negom koja uključuje pranje brade šamponom za bradu, redovnim pilingom i hidriranjem brade i kože ispod nje.

 • Nelagodnost prilikom jela

Brada od 5 meseci može vam praviti nelagodnost prilikom jela jer hrana može završiti u bradi. Dzepni drveni češalj može pomoći da očistite ostatke hrane iz brade.

 • Znojenje

Više ćete se znojiti, što nije lepa vest, naročito u vrelim letnjim mesecima.  Ako vam teško pada odluka da u toku letnjih meseci skraćujete bradu i time produžite vreme za dostizanje željene dužine brade, može vas ohrabriti naučna studija koja pokazuje da se tokom letnjih meseci dešava nagli porast testosterona, najvažnijeg hormona koji simuliše rast brade.

Zaključak

Ako želite dugu i gustu bradu, jednostavno je pustite da raste. I redovno je negujte prirodnim preparatima.

Redovna nega znači da ćete imati potpunu kontrolu nad izgledom vaše brade. Što je najbolje od svega, ostavićete sjajan utisak na okolinu.

Da li ste zadovoljni kako izgleda vaša brada posle 5 meseci rasta? Pišite u komentarima vaše utiske i očekivanja.