uredna brada od šest meseci

Brada od šest meseci: kako se pušta i izgleda

Posle pola godine moguće imati zdravu, dugačku i lepo oblikovanu bradu. Takođe, brada od šest meseci se održava lakše nego što mislite.

 

Kruži priča da brada nakon 6 meseci više ne može da raste. To je netačno. Brada nikada ne prestaje da raste. Dlake dostižu svoju maksimalnu dužinu, opadaju i počinju ponovo da rastu. Ovaj ciklus rasta može se ubrzati ili usporiti uticajem nekoliko faktora kao što su: genetika, ishrana, starenje, način života.

Ako razmišljate da pustite dugačku bradu i pitate se kako će vam stojari brada od 6 meseci, ovaj članak je za vas. Takođe, ako ste se možda već približili šestomesečnoj bradi pokazaćemo vam kako se posle šest meseci može negovati i stilizovati.

Brada od šest meseci – šta se sa njom dešava

Brada od 6 meseci je zapravo puna brada. Veliki broj muškaraca i sa neravnom bradom posle 6 meseci rasta dobije puniji izgled.

Dlaka na licu je potpuno prekrila donji deo vašeg lica. I bočne strane su kod većine muškaraca prekrivene, mada na ovaj deo dosta utiče genetski faktor i prateći problemi sa rastom brade. Ukoliko niste oblikovali linije obraza, one su takođe prekrivene.

Kako izgleda brada posle 6 meseci?

Ako puštate bradu verovatno se pitate kako ćete izgledati u budućnosti. Delimo sa vama nekoliko primera kako izgleda brada posle 6 meseci. 

 • Posle šest meseci bez trimovanja i podrezivanja izgleda grubo i neuredno. Ako želite da pustite šestomesečenu bradu bez održavanja makazama i trimerom, olakšavajuća okolnost je što je takav izgled trenutno apsolutni hit.
 • Ako ste kancelarijski tip prethodni izgled vam baš i ne pristaje, ali uz adekvatne preparate možete oblikovati vašu podivljalu bradu i pustiti je da i dalje raste.
 • Ako i dalje mrzite svoj odraz u ogledalu negujte stil sa blago podrezanom linijom vilice i definisanim linijama obraza i vrata. Ostatak ne dirajte i pustite da raste prirodno.
 • Ako ste sa ovakvim izgledom brade i dalje nesrećni ili nezadovoljni, možete održavati izgled šišanjem na nedeljnom nivou. U ovom slučaju linija vilice je blago podšišana i prednja strana strana brade je lepo oblikovana. Kao i u prethodnom primeru linije obraza i vrata su jasno definisane.

brada posle 6 meseci

Koliko je dugačka brada posle 6 meseci?

Ako ste pustili bradu da slobodno raste posle da kažemo 182 dana rasta, a to je pola godine ili 6 meseci, njena dužina će biti u proseku od oko 7 do oko 10 cm.

Brada posle 6 meseci rasta je svojom dužinom prekrila prednji deo vrata, u nekim slučajevima je i prešla predeo ključne kosti. 

Brada od šest meseci nega

Kada imate dugačku bradu, nega brade je veoma bitna. Brada od 6 meseci može biti prilično neobuzdana.

Kada svaka dlaka ide na neku svoju stranu dolazi do mršnjenja, a to je nekada teško rasčešljati. Šestomesečna brada ne može izgledati savršeno ukoliko joj ne posvećujete dovoljno nege.

Pranje šestomečne brade

Svakodnevno koristite šampon i regenerator za bradu. Izaberite kvalitetne prirodne preparate jer su pogodni za svakodnevnu upotrebu i neće je isušiti. 

Brada od šest meseci zahteva čestu upotrebu voska za bradu i drugih preparata za oblikovanje i učvršćivanje, pa je zbog toga neophodno pranje brade svaki dan, kako bi se isprao višak voska, ali i sve nečistoće sa brade.

Nakon šamponiranja nanesite regenerator za bradu kako bi omekšali dlake, olakšali češljanje i oblikovanje.

Hidratacija brade

Hidratacija kod šestomesečne brade je neophodna jer prirodno ulje sebuma nije dovoljno za bradu koja je sada dugačka oko 7,8 cm. Redovna upotreba ulja za bradu sprečiće gubitak vlažnosti i istovremeno hidrirati kožu ispod nje.

Prirodna ulja za bradu su uvek bolji izbor od ulja napravljenih od veštačih sastojaka. Organski sastojci koje sadrže prirodna ulja za bradu osim što hidriraju, hrane folikule i dlake jer su prepuna vitamina i drugih hranljivih sastojaka.

Za šestomesečnu bradu možete koristiti kokosovo ili arganovo ulje za negu brade. U ovom periodu potrebno je da preparate nanosite najmanje 2 puta dnevno.  

Četkanje i češljanje

Brada od 6 meseci je sklona kovrdzanju. Češljaljte je kako bi zadržali kontrolu nad neposlušnim dlakama i kako bi izgledala uredno. 

Koristite drveni češalj za koji je najčešće napravljen od drveta sandalovine koji u sebi sadrži malu količinu ulja. Plastični češljevi čupaju dlaku i ostavljaju je naelektrisanom.

Trebalo bi da imate nekoliko vrsta češljeva za bradu:

 • češalj sa širokim zupcima za gustu i kovrdzavu bradu;
 • dvostrani češalj koji širokim zupcima na jednoj strani i sa uskim zupcima na drugoj strani, ako imate neravnomernu bradu ili održavate stil gde su dlake brade duže i kraće;
 • drveni dzepni češalj – vaša brada od 6 meseci će možda u toku dana zahtevati doterivanje, pa nije loše da imate jedan manji češalj koji staje u dzep ili ranac.

Za sve muškarce sa šestomesečnom bradom savetuje se korišćenje četke za bradu sa veprovim čekinjama. Ova četka je savršena za dugačku i gustu dlaku jer pomaže da se dobro očisti od prljavštine i ostataka hrane, bez potrebe da se pere i kvasi ako se u toku dana zaprlja.

češljanje brade od šest meseci

Sušenje brade

Verovatno ste do sada nailazili na savete za sušenje u kojima se preporučuje da nakon što ocedite višak vode peškirom pustite da se dlaka prirodno osuši.

Kada je u pitanju brada od 6 meseci, prirodno sušenje brade može biti štetno za bradu. To je zato što je kod duže brade, proces isparavanja vode duži. Voda proširuje vlakna kose i izaziva oštećenja unutar dlake.

Ovo je najbolji način da se osuši brada od šest meseci:

 • ocedite je blagim tapkanjem peškirom;
 • sušite je na vazduhu 5-10 minuta;
 • nanesite malo kokosovog ulja ili arganovog ulja koji će zaštiti bradu od toplote:
 • sušite fenom na najnižoj temperaturi ili hladnim vazduhom.

Ovaj način je bezbedan za svakodnevno sušenje jer dlaka neće biti oštećena i lomljiva usled toplote.

Šišanje šestomesečne brade

Redovnim skraćivanjem i šišanjem postićete uredan izgled jer je ona posle 6 meseci nejednaka, a to je normalno. Šišanje će joj dati jačinu i odgovarajući oblik, a možete joj i vizuelno dodati dužinu.

Šest meseci je idealno vreme za oblikovanje prednjeg dela u okrugli, četvrtasti, zaobljen ili šiljati oblik. U nastavku otkrivamo korak po korak kako šišanje brade pomaže da održavate uredan izgled. Ukoliko vas mrzi da ovo radite sami, možete se osloniti na profesionalca.

 • Za početak, temeljno očešljajte bradu, jer ćete imati bolji uvid u stvarnu dužinu kao i kao i kojim delovima lica da posvetite najviše pažnje. Ne odlažite češalj, jer će vam biti potreban i u nastavku.
 • Najbolji alat za skraćivanje šestomesečne brade svakako su makaze jer vam omogućavaju preciznije poteze. Za sređivanje predela vrata koristite električni ili obični brijač. Trimer za bradu koji uz sebe ima različite dodatke za dugu dlaku pomoćiće vam da bolje definišete željeni oblik.
 • Počnite od najdužeg dela i polako se krećite prema svakoj strani, formirajući željeni oblik. Šišajte bradu uz pomoć makaza i češlja.
 • Skraćujte je svakih nekoliko dana kako bi održavali uredan izgled.

brada od šest meseci linija vrara

Brada od šest meseci stilizovanje

Savršeno stlizovana brada od šest meseci će vas izdvojiti iz gomile. Šta je prvo na šta pomislite kada pomislite na dugačku bradu? Kako je zamišljate?

Ovo su neki od komplimenata koji se muškarcima sa dodeljuju, a ujedno je i opis kako izgleda savršeno stilizovana brada posle 6 meseci: 

 • puna brada,
 • gusta brada,
 • moćna brada,
 • raskošna brada,
 • savršeno okrugla brada.

Brada posle 6 meseci više skreće pažnju na vaše lice nego što je to bilo ranije. A sigurni smo da želite da u svakom trenutku da se osećate sjajno i samopouzdano. Zato otkrivamo kako najlakše možete imati savršeno stilitovanu bradu. Videćete da to nije uopšte teško.

Stilizovanje brade fenom

Ako imate dugu kovrdzavu bradu koju ne možete da obuzdate, a želite da istakne vaše najlepše crte na licu, feniranjem možete napraviti značajnu promenu u svom izgledu.

Jednostavno sledite ove korake:

 • Nakon što je vaša brada 70-80% suva, smanjite temperaturu fena na najniže.
 • Držite fen na 8-10 cm od lica. Sušite tako što lagano pomerate fen na dole. Uporedo sa fenom, češljate bradu nadole uz pomoć drvenog češlja.
 • Nakon ispravljanja, nanesite balzam za bradu koji će pomoći da održite dobijeni oblik. Preporučujemo da koristite prirodni balzam jer sadrži hidratantna ulja, a istovremeno će oblikovati i nahraniti i dlaku i kožu ispod nje.
 • Za jače učvršćivanje koristite vosak na bazi prirodnog pčelinjeg voska, koji će najbolje pomoći da se zadrže sve dlake na svom mestu tokom dana.

Stilizovanje brade aparatom za ispravljanje brade

Pored fena, bradu možete stilizovati i peglanjem. Postoje specijalizovani ispravljači pogodni za ispravljanje dugačke brade.

Ispravljači se mogu naći u obliku četke za ispravljanje ili prese za ispravljanje brade. Otkrivamo vam u nastavku nekoliko važnih informacija o korišćenju aprarata za ispravljanje brade

 • Kako se koriste uređaji za ispravljanje brade? 

Ako koristite presu, jednostavno postavite bradu između dve zagrejane pločice prese i pomerajte presu nadole. U slučaju da koristite četku za ispravljanje brade, postavite četku na isti način kao kad je češljate.

 • Da li je ispravljanje brade štetno za dlaku?

Velika temperatura može je oštetiti. Zato je neophodno da pre upotrebe alata za ispravljanje nanesete adekvatne preparate kako bi je zaštitili od oštećenja. Najbolji izbor je prirodno arganovo ulje, jer dobro podnosi visoke temperature i pruža visok stepen zaštite (podnosi temperaturu višu od 400 stepeni).

Najbolji stilovi za šestomesečnu bradu

Brada posle 6 meseci nije ista kod svakog muškarca. Isto tako ne odgovara svima isti oblik.

Npr. duga, gušća i punija brada može pomoći mršavijim muškarcima da popune lice. Jasno definisana linija može pomoći se da suzi punije lice i da muškarac izgleda mršavije.  

Postoji mnogo stilova za šestomesečnu bradu, tako da svako može pronaći svoj omiljeni.  U nastavku delimo sa vama neke od najpopularnih stilova za bradu od 6 meseci.

 • Hipsterska brada – To je gusta barada koju karakteriše konzervativan izgled sa pažljivo podšišanim brkovima.  Muškarci sa ovim stilom ostavljaju utisak negovane i uredne brade.
 • Vikinška brada – Krakteristika ovog stila je da se brada pušta da raste slobodno, dok je samo vrh brade podšišan i stilizovan u četvrtasti oblik.
 • Duga kozja brada – Kod ovog stila brade je zašiljena na dnu. Ovaj stil se precizno može oblikovati trimerom. Koristite vosak za kako biste je fiksirali i zadržali trenutni oblik.
 • Puna brada – Ako želite da negujete prirodni izgled, ovaj stil je idealan za vas. Iako izgleda opušteno i podseća na veliki žbun, uz odgovarajuću negu sa ovim oblikom možete izgledati lepo.

punija šestomesečna brada

Za održavanje bilo kog navedenog stila potrebno je da povremeno skraćujete. Redovno četkanje i češljanje sprečiće da se dlake brade kovrdzaju. Da bi izgledala savršeno redovno koristite preparate, kao i kremu za bradu.

Dodatni saveti za puštanje i održavanje šestomesečne brade

Muškarci koji puštaju bradu stalno tragaju za novim trikovima za održavanje koji će ih na brži i jednostavniji način dovesti do željenog stila, ali isto tako olakšati svakodnevni život sa dugačkom bradom. 

Otkrivamo još nekoliko saveta za puštanje i održavanje šestomesečne brade. 

 • Ne preterujte sa podrezivanjem na vratu, jer upravo ona daje najveći volumen dužoj bradi.
 • Ne skraćujte previše dužinu brkova. Održavajte njihov izgled tako da ne odstupaju od izgleda donjeg dela lica.
 • Ako je puštate da slobodno raste, izgledaćete čudno sa uredno sređenim brkovima. Možete koristiti vosak za brkove kako bi ih držali dalje od usta.
 • Postanite svesni da se sa dugom bradom lako mogu desiti neprijatne ili bolne situacije – da je zakačite rajfešlusom od jakne, da zaplite bradu cigaretom, da se zamasti od hrane dok jedete ili da vam brada završi u tanjiru.

Budite strpljivi dok je puštate bradu, jer se ništa ne dešava preko noći. Vremenom ćete početi da primećujte sve bitne promene, a kada ovladate veštinom stilizovanja i naučite kako da je održavate i negujete, vaša brada od 6 meseci će izgledati savršeno.

Kako se vi snalazite sa vašom dugačkom bradom? Svoja iskustva ostavite u komentarima.