brada posle dva meseca momak

Brada posle dva meseca: kako izgleda i nega

Otkrivamo kako izgleda brada posle dva meseca – koliko je porasla, kako je treba negovati i kako pravilno stilizovati.

 

Prošlo je dva meseca! Izdržali ste sve neugodnosti tokom početnog faza rasta brade i pitate se – šta dalje? Da li sada vaša brada posle 2 meseca može da se oblikuje? 

Za većinu muškaraca prvi mesec rasta brade je bio praćen neprijatnostima poput svraba i osetljivosti kože. Drugi mesec rasta brade je dosta opušteniji jer su neprijatnosti svedene na minimum, ali ipak se zahteva više posvećenosti oko nege i oblikovanja.

U nastavku otkrivamo kako se neguje brada od dva meseca, kako izgleda njen rast kao i šta je sve neophodno za zdrav i pravilan rast . 

Da li dugačka brada može da poraste posle dva meseca?

Kod svakog muškarca brada raste različitim tempom. Brada može da poraste posle dva meseca, ali njena dužina i izgled zavise od mnogih faktora kao što su npr. genetika i način života.

Brada koju puštate već 2 meseca može rasti neujednačeno, što je normalan deo procesa rasta. Na nekim delovima lica imaćete mnogo dlaka, dok na nekim sasvim malo.  

Ipak, brada posle dva meseca ima sve uslove da može da počne da se oblikuje, za razliku od prvog meseca kada je za to bilo prerano.

Kako izgleda drugi mesec rasta brade?

Sada kada ste izdržali prvih mesec dana njenog rasta i prošli sve neprijatnosti poput svraba, perutanja i iritacije kože, lakše je. Nemate razloga za odustajanje od puštanja do željene dužine.

Pošto puštate bradu već dva meseca, može se desiti da niste zadovoljni njenim izgledom, ali zapamtite da je dvomesečna neravna brada deo njenog normalnog procesa rasta. 

U nastavku pročitajte primere kako izgleda dva meseca rasta brade.

  • Dostigla je svoj puni oblik ali na nekim mestima možete imati praznine. Ne očajavajte jer je ovo idealna prilika da vidite koje su slabe tačke vaše brade, a koja područja su vaši glavni aduti. Tek onda možete početi sa oblikovanjem.
  • Kod muškaraca kojima brada raste normalnim tempom, brada od 2 meseca je gusta i popunila je veći deo lica. To se najviše vidi na brkovima i u donjem delu vilice, dok su područja obraza delimično ili slabo popunjena dlakama. U ovom periodu dlake su sklone kovrdžanju i mršnjenju, pa je zbog toga neophodno pravilno održavanje.
  • U predelu gde rastu brkovi (iznad usana) i na ostalim delovima mogu se pojaviti sive dlake (tj. sede dlake) čak i ako niste u zrelim godinama. Ova pojava je osim starenjem uzrokovana nedostatkom melanina u strukturi kože.

Ako se za prvi mesec rasta brada kaže da je neprijatna faza rasta, drugi mesec rasta brada može se zvati neravnomerna faza rasta brade. 

neravan izgled brade posle dva meseca

Koliko je dugačka brada posle dva meseca rasta?

Brada raste otprilike oko jedan centimetar mesečno, odnosno oko pola inča prema zvaničnim istraživanjima. Naravno, kod nekih muškaraca je to i duplo više, dok kod nekih značajno ispod proseka.

Brada posle dva meseca rasta je dugačka u proseku dva i po centimetra, ili oko 1 inč (konkretno posle puštanja u kontinuitetu dva meseca).

Kako izgleda dvomesečna brada?

Drugi mesec rasta brade karakterišu neravnomeran rast, kovrdžanje i mršenje nekad. I to su u stvari najveće mane, ako se može reči nedostaci. 

Osim što je neujednačena, dvomesečna brada ima tendenciju da se kovrdža i mrsi. Kako vreme prolazi primetićete da svaka dlaka vodi svoju politiku i to će vas nervirati. To je znak da treba da posvetite vreme za negu i održavanje kako bi brada od 2 meseca izgledala urednije.

Obzirom da će ona posle dva meseca u većini slućajeva još uvek biti neravnomerna, možda ćete još uvek povremeno osećati svrab. Ali tome će doći kraj. Ipak, neujednačena dvomesečna brada je samo deo procesa rasta, ne i krajnji rezultat.

Ono što je svetla strana je zapravo to da brada od dva meseca daje jasnu sliku kakav je njen trenutni oblik. Biće vam lakše u budućnosti da odredite na koje kritične tačke da se fokusirate i koji stil da izaberete, kako bi sakrili sve ono što mislite da na vašem licu izgleda manje lepo.

Ima još jedna stvar koja vam može ići na nerve kod dvomesečne brade. To su brkovi koji ulaze u usta i smetaju vam pri unosu hrane. Oblikovanje makazama i trimerom za bradu je u ovom trenutku neophodno. Od velike pomoći biće i vosak za brkove.

Dvomesečna brada po nedeljama

U nastavku otkrivamo kako izgledaju faze rasta brade po nedeljama kada je u pitanju brada posle dva meseca.

Kao i prva, tako i druga faza rasta brade ima niz svojih neugodnih stanja. Koja su to stanja i kako izgleda dvomesečna brada posebno po nedeljema, saznajte u nastavku teksta.

Peta nedelja

Na početku ovog perioda vaše lice je popunjeno dlakama skoro na svim područjima. Na nekim mestima može se desiti da delimično budu popunjena područja. Dodatno vas može nervirati što na predelima obraslim dlakama sada imate dlake koje štrče. U iskušenju ste da ih isečete, ali ne želite da usporite rast brade.  

Šesta nedelja

Gravitacija čini svoje, pa su se neke dlake savile na dole i počinju međusobno da se mrse. Problem prave i brkovi čija dužina u ovom period prelazi liniju usana. Izgleda nehigijenski i nimalo estetski privlačno. Vreme je za obrezivanje brkova ili učvršćivanje voskom.

Sedma nedelja

Možete primetiti da brada polako postaje sve gušća. Takođe, videćete i da se na mestima gde je rast bio neravnomeran polako dlake izjednačavaju sa ostalim delom. Radujete se, jer vaša dvomesečna neravna brada konačno dobija lepši i pravilniji oblik.

Osma nedelja

Primećuje se razlika u gustini i dužini u odnosu na prethodni period. Problemi koji se mogu javiti su rascvetale dlake i perut na bradi. Neophodno joj je pružiti dodatnu vlažnost i negu kako bi se održao zdrav rast.  Ukoliko sada planirate skraćivanje i oblikovanje, brada posle dva meseca je spremna za to.

Preparati za bradu u toku drugog meseca

Ako do sada niste počeli sa upotrebom preparata za bradu, otprilike u petoj-šestoj nedelji rasta brade možda će se pokazati se da vam je u toku drugog meseca potrebno. 

Ipak, većina stručnjaka preporučuje da se sa korišćenjem preparata za bradu počne kada ona dostigne u proseku 4 – 5 cm (1,5 do 2 inča). Tada je zapravo prirodno lučenje sebuma nedovoljno da bradi pruži prirodnu vlažnost i ulja za bradu su super pomoć.

Kako koža luči dovoljnu količinu sebuma, u ovom periodu česta upotreba preparata nije od velike koristi. Ukoliko koristite ulje jer imate probleme sa svrabom, peruti i osetljivom kožom pazite da ne preterate sa količinom.

Prilikom četkanja brade možete primetiti perut na bradi. Ako koristite preparate, onda će nahraniti kožu, pružiti joj vlažnost i sprečiti ili eliminisati perutanje. Takođe, uz pomoć dobrog preparata možete pravilno usmeriti neposlušne dlake.

nanosenje preparata na bradu od 2 meseca

Da li je potrebno šamponiranje brade tokom drugog meseca?

Nije potrebno pranje i šamponiranje brade tokom drugog meseca, jer je ona još uvek kratka i ne prlja se.

Ukoliko imate probleme sa svrabom i iziritiranom kožom, možete koristiti šampon i regenerator za bradu kako bi omekšali dlake, pa tako eliminisali sve neprijatnosti. Birajte preparate sa prirodnim sastojcima (sastojcima prirodnog porekla, organskog). Veštački i sintetički sastojci mogu isušiti kožu, zatvoriti pore i usporiti pravilan rast.

Češalj i četka za bradu tokom drugog meseca puštanja brade – da ili ne?

Da, svakako da češalj i četka za bradu tokom drugog meseca puštanja brade mogu biti od velike koristi.

Veću prednost u drugom mesecu rasta daćemo četki za bradu, jer redovnim četkanjem se vrši pilig kože koji uklanje mrtve ćelije sa kože i sprečava perut. Istovremeno podstiče cirkulaciju krvi koja ima uticaj na ubrzavanje rasta dlake.

Češalj za bradu možda neće biti neophodan, osim za popravljanje izgleda brade u toku dana, ali zato četku možete za još neke druge stvari iskoristiti. Četka sa četkinjama od kože divljeg vepra, u kombinaciji sa uljem ili elixirom može iskoristiti za usmeravanje rasta dlaka, sprečavanje mršenja i stvaranje čvorova.

Trimovanje brade u toku drugog meseca

Trimovanje brade u prve 4 nedelje rasta nije preporučljivo, kako ne bi upropastili njen izgled već na početku. Trimovanje brade u toku drugog meseca preporučljivo je ako želite da počnete sa oblikovanjem, a tako i da se rešite neurednog i pohabanog izgleda.

Iako je posle dva meseca ona dugačka svega oko 2,5 cm, ima tu dovoljno materijala sa kojim može da se radi. To je idealno vreme da je oblikujete onako kako želite da izgleda u budućnosti. 

Šišanje dvomesečne brade i odlazak kod berbera

Znate li kako izgleda šišanje dvomesečne brade? Da bi izbegli početničke greške u oblikovanju koje se kasnije teško mogu ispraviti preporučuje se odlazak kod berbera. 

Možete šišati bradu i sami kod kuće, ali nemojte to ako ne znate dobro.

Sada posle dva meseca puštanja već imate dovoljno dlaka na bradi koje mogu da se oblikuju. Berber će vas pitati koji je vaš željeni stil i šta tačno želite da postignete. Možda je najbolji savet da prepustite berberu da na osnovu vašeg oblika lica proceni koji stil će vam najbolje odgovarati.

Uz pomoć makaza za bradu, kao i kompletnog pribora za oblikovanje brade berber će pravilno oblikovati sve ivice. Počev od zulufa do predela vrata, oblikovaće sve pravilno tako da ćete dobiti savršeno oblikovanu bradu.

Na šta obratiti pažnju tokom trimovanja (šišanja) dvomesečne brade? 

Brada od dva meseca tokom trimovanja zahteva puno pažnje, strpljenja i mirnu ruku. Obratite pažnju na sledeće:

  • ako ovo radite sami, za početak vodite računa da ne skinete previše dlaka,
  • makazama isecite dlake koje štrče sa brkova i brade,
  • posebno obratite pažnju na liniju obraza gde je rast dlaka još uvek neujednačen i ne postoji jasna linija. Trimerom pažljivo oblikujte ravnu liniju na obrazima koja će sakriti neravnomeran rast i učiniti da brada izgleda punije,
  • nikada ne kratite bradu oko linije vilice lica (linija vilice brade i linija vrata), već i u tom predelu ili ostavite prirodnu dužinu brade koja je do tad porasla ili se usmerite na pravilno oblikovanje.

brada posle dva meseca oblikovanje

Oblikovanje linija vilice brade i brijanje vrata na bradi od 2 meseca

Glavne linije brade za oblikovanje su linija vilice brade i linija vrata. Koristite trimer za bradu i budite pažljivi prilikom oblikovanja.

Linija vilice kreće od dela ispod ušiju do dna brade. U zavisnosti od željenog stila linija vilice će biti zaobljena ili četvrtastog oblika.

Ovde se dešavaju najčešče greške prilikom oblikovanja linije vrata. Pogrešno oblikovanje linije vrata može smanjiti izgled vilice i delovati neprirodno. 

Ukratko postupak:

  • ostavite dovoljno prostora između dela vrata i vilice;
  • izmerite dva prsta od adamove jabuke, a višak dlaka na vratu obrijte.

Kao što se može videti, mnogo faktora može uticati na rast brade poput genetike, ishrane i stresa. Brada posle dva meseca je oko 2,5 cm dužine. Na nekim mestima je gušća i porasla je više nego na ostalim područjima.

Možete koristiti prirodne preparate poput ulja za bradu, eliksira bradu kako bi stimulisali njen rast. Ako puštate dugačku bradu naoružajte se strpljenjem i pravilno održavajte stil. 

Kako izgleda vaša brada posle 2 meseca rasta? Recite nam u komentaru.