šampon za bradu

Koji je najbolji šampon za bradu i zašto je potreban

Čista uredna brada je pola puta do negovanog izgleda. Zato je potrebno koristiti kvalitetan šampon. Otkrivamo koji je najbolji šampon za bradu.

 

Muškarci koji ne koriste šampone za bradu, verovatno se pitaju: „ Zašto da koristim poseban šampon kada mogu da koristim običan šampon, sapun za lice ili gel za tuširanje?“

Specijalan šampon za bradu izgledao kao nešto što bi u našem narodu rekli “bacanje para “. Ali da li je zaista tako? U ovom tekstu otkrivamo vam sve što ste hteli da znate o šamponu za bradu.

Da li je bradi potreban specijalan šampon i šta je to?

Šampon za bradu je osnovni proizvod koji vam je potreban za dnevnu rutinu nege brade.

Korišćenje neadekvatnog proizvoda na bradi može ostaviti neželjene posledice. Brada će postati suva i oštra. Čak i koža ispod nje može biti iziritirana, osetljiva i sklona pojavi alergije.

Da bi imali zdravu i jaku bradu, važno je da koristite šampon za bradu, a ponekad i sapun za bradu. Prljavštinu i prašinu sa brade moguće je očistiti samo sa pravim šamponom koji je namenjen baš za bradu, a uvek bi trebalo da to bude prirodni, tj. organski i na biljnoj bazi.

Za bradu je napravljen specijalan šampon upravo zbog toga je njoj potreban drugačiji tretman u odnosu na lice, telo i kosu. Baš kao što je i vašem tipu kose potrebna odgovarajući tretman, isto tako je i bradi neophodna posebna nega.

Na koji način deluje šampon za bradu?

Kako brada sve više raste potreba za njenom vlažnošću je sve veća. U jednom momentu, lučenje lojnih železda koje omogućuju prirodnu vlažnost više nije dovoljno. Zbog toga je neophodan prirodni šampon za bradu koji u sastavu sadrži odrežena prirodna ulja, koja će podmiriti njene potrebe.

Da bi ostala zdrava i jaka, neophodno joj je da bude vlažna i meka. Pranje brade specijalnim šamponom zadržaće njenu prirodnu vlažnost i istovremeno ukloniti svu nečistoću.

Zapravo, kod muškaraca je brada idealno mesto za nakupljanje prašine, znoja i prljavštine. Pored toga što će upotrebom šampona za pranje brade učiniti da ona bude čista, šampon će eliminisati svrab, očistiti i negovati kožu ispod dlaka i sprečiti mogućnost infekcija ili pojave bubuljica na koži ispod nje.

Šamponi olakšavaju da bradu držite pod kontrolom i omogućavaju dlakama da rastu u pravom smeru. Istovremeno omekšava dlake i pomaže da se lakše oblikuje željeni oblik brade prema crtama lica.

Ako se brada ne tretira pravilno, dolazi do isušivanja i ljuštenja kože (perutanja brade). Ukoliko ste već primetili oštećenja na koži i bradi, pored specijalnog šampona biće vam odmah potrebni i dodatni preparati kao što je balzam za bradu.

Ako je brada kraća ili ako želite povremenu promenu, specijalan sapun za pranje brade može biti dobar izbor.

U čemu je razlika između šampona za bradu i običnog šampona za kosu?

Ako ste i dalje u dilemi da li vam je specijalan šampon za bradu zaista potreban, da bi bolje razumeli zašto jeste, u ovom poglavlju vam objašnjavamo razliku između šampona za bradu i običnog šampona za kosu. Pogledajte koji odnosi pobedu.

Osnovne razlike su u:

 • koncentraciji sastojaka – esencijalnih ulja,
 • tekstura.

Esencijalna ulja

Šampon za bradu sadrži ulja, slična onim uljima koje koža lica muškaraca prirodno luči, što pravi znatnu razliku između šampona za bradu i šampona za kosu. U tom slučaju, šampon za kosu ako se koristi na bradi isušuje ta prirodna ulja.  

Esencijalna ulja, glicerin i drugi sastojci koji se nalaze u šamponu za pranje brad, čine je zdravijom i mekšom. Ovi sastojci ili se ne nalaze u šamponu za kosu ili nisu u odgovarajućoj razmeri (koncentraciji).

Tekstura

Drugu bitnu razliku između šampona za bradu i šampona za kosu čini i njihova tekstura. Šampon za bradu je gušći, stvara gustu penu i vrlo često dovoljna je mala količina pravih sastojaka koje će dlaku učiniti mekšom. Brada oprana takvim šamponom lakše se rasčešljava i oblikuje.

Oni su napravljeni sa namerom da zaštite prirodno lučenje ulja na koži lica i obezbede dodatnu vlažnost bradi. Šampon za kosu ne može da priušti bradi antiupalna i hidratantna svojstva.    

šampon za bradu šamponiranje

Da li šampon za kosu treba koristiti i za bradu?

Ne.

Ako želite da smanjite rizik od oštećenja brade i sačuvate kožu ispod nje od iritacija, pogledajte zašto su napravljeni posebni šamponi za bradu i koje su posledice korišćenja običnog šampona za kosu na bradi.

 • Šampon za kosu može da sadrži hemikalije koje uklanjaju prirodnu vlažnost brade čineći je oštrom i podložnijom lomljenju, za razliku od šampona za bradu koji u sebi ima sve neophodne sastojke za zdrav rast brade.
 • Pranje brade šamponom za kosu onemogućuje bradi da proizvodi prirodnu vlažnost i zbog toga dolazi do svraba i peruti. Šampon za kosu je previše agresivno sredstvo za kožu lica i same dlake brade.
 • Upotreba šampona za kosu će i estetski narušiti izgled i oblik vaše brade. On ostavlja dlake brade bez sjaja, dlake se slepljuju i teže ih je raščešljati. Korišćenjem adekvatnog šampona za bradu, ona će pravilnije rasti, biti mekša i gušća.  
 • Upotrebom šampona za kosu za pranje brade još više štetite koži koja je već iziritirana ili osetljiva. Kosa je manje izloženima tretmanima poput brijanja i skraćivanja brade, pa joj je zbog toga neophodna drugačija nega sa posebnim šamponom.

Po čemu se brada razlikuje od kose?

Glavna razlika između dlake na licu i kose je lučenju ulja folikula. Svojim rastom, kosa izbacuje svu količinu ulja koje koža glave (skalp) luči, te ona lako postaje masna. Šampon za kosu uklanja proizvedena ulja (sebum) i pušta folikule dlaka da proizvode nova.

Folikuli dlaka brade takođe luče prirodna ulja, ali im je neophodna dodatna količina prirodnih ulja koja se nalaze u šamponu za bradu. Kako je namena šampona za kosu da ukloni prirodna ullja sa kose i kože glave, upotrebom ovog šampona na bradi dolazi do isušivanja dlaka na bradi.

Brada ima drugačiju strukturu dlake u odnosu na kosu. Brada je oštrija i ima deblju dlaku. Brže se isušuje nego kosa. Suva brada je jedan od glavnih faktora koji usporavaju prirodan i zdrav rast brade. Zato je koža lica lica osetljivija i sklona iritaciji.

Da li šampon za bradu podstiče rast brade?

Šampon za bradu ne podstiče rast brade direktno, ali utiče na uklanjanje spoljnih i unutrašnjih faktora koji onemogućavaju zdrav i prirodan rast.

Esencijlana ulja iz šampona za bradu, poput recimo rincusovog ulja, blagotvorno deluju na dlaku i štite je od lomljenja. Na taj način puštaju je da pravilno raste. Šampon za bradu ukroćuje dlaku, naročito onu koja je sklona kovrdžanju (uvijanju), sprečava lomljenje i usporavanje rasta.

Njihovo korišćenje naročito u početnoj fazi rasta brade, otvara pore i omogućava joj da raste svojim prirodnim tempom (od 0,3 do 0,5 mm svakog dana). Dodatno, kvalitetan šampon svojim sastojcima obezbediće i bradi i koži ispod nje dovoljno hidratacije i osigurati nesmetan rast.

Da li šampom za bradu može ukloniti perut na bradi?

Perut na bradi ne izgleda baš lepo, plus dodatno šteti kvalitetu dlake i zdravlju kože ispod nje. Perutanje ume da bude uporno, neprijatno, da stvara svrab brade i treba vremena dok se potpuno ne ukloni.

Postoji mnogo razloga zbog kojih je koža ispod brade sklona perutanju. To se može desiti svakom, ali posebno onima kojima je koža preosetljiva ili je tretirana neadekvatnim preparatima.

Običan šampon za bradu, redovnim šamponiranjem može uspešno eliminisati perut kada je perutanje kože u manjoj meri. Međutim kod čestog perutanja i osetljivije kože, potrebno je koristiti poseban šampon protiv perutanja brade.

Šampon protiv perutanja brade u sebi sadrži sastojke poput cinka, katrana, selena i ulja čajevca. Ovi sastojci pomažu baš za vtakve probleme – za perutanje brade. Redovna upotreba uklanja ljuspice kože koje stvaraju perut na bradi, smanjuje upale i iritacije i ponovno pojavljivanje.  

Kako se koristi šampon za bradu?

Pranje brade je rutina nege kao i pranje kose. Ukratko – istrljaj, operi, isperi!

Ipak, da bi šamponiranje brade dalo maksimalan efekat sledite sledeće savete:

 • Upotrebite malu količinu šampona da napravite bogatu penu.
 • Naneti celom dužinom, ne zanemarujući koren dlake i kožu ispod brade.
 • Dobro isperite toplom vodom. Ako ne isperete pravilno, ostaci šampona izazvaće svrab i perut.
 • Osušite bradu peškirom. Izbegavajte grubo trljanje koje može oštetiti dlaku. Radije blago pritiskajte bradu peškirom da se upije višak vode. Možete upotrebiti i fen za sušenje kose.
 • Bradu možete prati posebno, ali ako to činite dok se tuširate, pranje ostavite za kraj, kako bi se pravilno iskoristila sva svojstva šampona za bradu.
 • Za bolju negu, uz šampon koristite i regenerator za bradu (balzam).

ispiranje brade od šampona

Koliko često treba šamponirati bradu?

Redovno šamponiranje brade je važno. Međutim, kao i u korišćenju ostalih preparata treba imati granice. 

Koliko redovno pranje pomaže održavanju zdravog izgleda, toliko prekomerna upotreba šampona za bradu može oštetiti i isušiti vlasi. Zato, u zavisnosti od tipa vaše kože šamponiranje brade primenjujte od 2-5 puta nedeljno.

Kratko uputstvo prema tipšu kože i gustini brade:

 • Masniji tip kože zahteva češće pranje brade. U tom slučaju, ukoliko odlažete pranje koža će biti sklonija pojavi akni. 
 • U slučaju suve kože, prekomerno pranje će isušiti prirodnu vlažnost dlaka, pa treba praviti pauze od 3-4 dana.  
 • Gusta ili duža brada brže se isušuje od tanke ili kratke pa je učestalost šamponiranja brade poželjno rasporediti prema dužini i debljini dlake.  

Kod intenzivnijih aktivnosti tokom nedelje, brada će biti podložna jačem znojenju i skupljanju nećistoće pa će joj biti češče šamponiranje. U tom slučaju nema razloga da se kolebate da li da je šamponirate svaki dan. Čista brada je najvažnija stvar u održavanju.

Kako biste na najbolji način iskoristili preparate za održavanje brade, naizmenično koristite šampon i sapun za pranje brade.

Šta se dešava ako se brada ne šamponira redovno i pravilno?

Redovno šamponiranje je deo lične higijene, kao brijanje, umivanje, pranje zuba, tuširanje…. Neredovno pranje brade ostavlja posledice po bradu, između ostalog, usporiće i onemogućiti pravilan rast.

 • Već smo rekli najvažnije od svega ako već puštate bradu – pravovremenim pranjem osiguraćete da će ona uvek imati neophodnu vlažnost i dovoljne količine hranljivih materija.
 • Drugi razlog zbog koga je neophodno redovno prati bradu je neprijatan miris koji se skuplja usled znojenja i prašine. 
 • Neredovno pranje izaziva svrab i povećava rizik od  iritacija i infekcija.
 • Ostavljanje brade mokrom je pogrešno. Ispravno je da se dlaka tapkanjem brade fino i nežno osuši, da ne bi došlo do trenja. Veštačke izvore toplote treba izbegavati zbog isušivanja dlake.

brisanje brade posle šampona

Kada nije potrebno koristiti šampon za bradu?

Verovali ili ne, postoje i situacije kada vam zaista nisu potrebni šamponi za bradu.

Ako imate jako kratku bradu – kraću od 5mm, onda vam šampon za bradu nije od koristi. Lučenja prirodnih ulja biće dovoljna, a dodatna ulja iz šampona za bradu samo će zapušiti pore i onemogućiti normalan rast dlake. Tada je bolji sapun za bradu.

Koji je najbolji šampon za bradu i kako izabrati?

Kupovina odgovarajućeg šampona za bradu nije jednostavna kao što izgleda. Ne možete jednostavno uzeti prvo što vam padne pod ruku. Postoji mnogo stvari na koje treba obratiti pažnju i u zavisnosti od toga određuje se koji je najbolji šampon za bradu.

Za početak, birajte šampone sa manjom zapreminom. Manje je više. To takođe znači da se prave u manjim serijama i da su čistijeg sastava.

Izbegavati one koji imaju previše štetnih hemikalija. Na tržištu su dostpni šamponi za bradu sa dodacima različiti ekstrakta koji pojačavaju aromu, pa možete izabrati neki sa svojim omiljenim mirisom.

Ambalaže šampona za pranje brade su paraktične i jednostavne za upotrebu. Pored običnog otvarača, postoje i otvarači sa aplikatorom koji olakšavaju istiskivanje dovoljne količine šampona.

U nastavku sledi koji su najbolji šamponi za bradu.

Šampon za bradu sa esencijalnim uljima

Šampon sa mešavinom više vrsta esesencijalnih ulja poput ulja jojobe i arganovog ulja koji imaju jaku hidratantnu moć, a istovremeno blagotvorno deluju na suvu kožu.

Šampon na bazi aloja vere

Aloja vera umanjuje svrab i pojavu peruti. Šamponi sa alojom u sastavu omekšavaju kožu i folikule dlaka na licu, tako da bradi pružaju sjaj.

Šampon sa ekstraktima algi i ruzmarina

Ekstrakt algi pomaže u regeneraciji folikula dlaka, dok ekstrakt ruzmarina stimuliše rast brade.

Šampon za bradu sa dodatkom vitamina i mentola

Mentol sprečava pojavu iritacija i hladi kožu. Vitamini, naročito vitamin E, obnavljaju oštećene folikule i dlake sklone lomljenju.

Prirodni šamponi za bradu ili handmade šampon za bradu

U ovom slučaju se ne misli na šampon koji ćete sami napraviti, već se misli na brendove prirpdne kozmetike i one koji prave handmade kozmetiku sa skoro svim prirodnim sastojcima.

Uvek birajte organski i biljni (prirodni) šampon za bradu, pogotovo ako ima jako visoku koncentraciju kvalitetnih aktivnih supstanci prirodnog porekla.

Kada započnete redovnu rutinu nege pranjem brade, obezbedićete bradi najbolju negu. Uvek imajte na umu da redovna upotreba šampona za bradu, samim tim i kvalitetnih drugih preparata za rast i negu brade, može uštedeti vaše vreme i sačuvati vam zdravlje kože.

Da li već koristite šampon za bradu? Kakva su vaša iskustva? Ostavite komentar i recite i nama.