gljivicna infekcija brade

Gljivična infekcija brade: uzroci, simptomi, rešenja

Sve šta treba da znate ako se pojavi gljivična infekcija brade? Da li je opasno, kako se leči i kako da brada ponovo bude zdrava.

 

Redovno održavate bradu, ulažete dosta vremena i truda da izgleda uredno. Međutim, primetili ste promene i na bradi i na koži oko nje. 

Ponekad te promene mogu biti bezazlene i začas proći same od sebe. Međutim, ne uvek. Nekada mogu izazvati ozbiljne komplikacije koje se moraju lečiti lekovima ili medicinskim tretmanima.

Ako vidite da vam se koža ljušti ili da vam dlake brade naglo opadaju, to je znak da najverovatnije imate neku gljivično oboljenje kože koje se odražava i na bradu. 

Zato, u nastavku saznajte sve simptome ovog neprijatnog problema na licu i bradi, ali i kako da eliminišete ukoliko se pojavi ovakvo gljivično oboljenje brade.

Zbog čega se javlja gljivična infekcija brade?

Bakterije su deo naše okoline. Prosto, ne može da se izbegne da se neki deo bakterija ne unese dodatno u organizam kroz kontakt sa spoljim faktorima, pa samim tim tako i izbije na koži u vidu gljivične infekcije. 

Što se tiče brade, pa i kože lica, gljivične infekcije često u svom stručnom nazivu imaju izraze tinea i ringworm.

Konkretno, gljivična infekcija na bradi javlja se kada dođe do zapaljenja dlaka na površini kože. Gljivice na bradi izazivaju stafilokočne gljivice. Brzo se množe pa je potrebno malo vremena da postanu ozbiljno oboljenje.

Kada imate bradu koja je vlažna i koja se peruta, stvorili su se idealni uslovi gljivice na bradi. Na mestima gde je duža zbog gljivica može nastati još neka dodatna infekcija kože na bradi.

Faktori rizika za gljivice na bradi

Faktori rizika za gljivično oboljenje na bradi su višestruki:

 • muškarci koji imaju čest kontakt sa domaćim životinjama poput mačke, psa ili konja imaju veći rizik za gljivice na bradi;
 • takođe, gljivice na bradi se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom;
 • gljivična infekcija brade može se dobiti i u nečistim bazenima;
 • upotreba zaraženih predmeta razlog da se gljivična infekcija brade pojavi i kod vas.

Ostali faktori rzika koji mogu povećati šanse za razvoj gljivica su: povrede kože nastale tokom brijanja, neadekvatna higijena nakon prekomernog znojenja, slab imuni sistem.

Gde se najčešće na bradi pojavljuje gljivična infekcija? 

Gljivična infekcija brade može zahvatiti spoljne delove brade ili unutrašnje delove kože. Najćešče su zaražena područja na delovima brade poput obraza, zatim oko gornje usne, kao i na vratu ili ispod brade. 

Ukoliko se infekcijana vreme ne leči zaraza će se širiti na ostala područja brade, pa i lica. 

Infekcija brade zbog brijanja

Ukoliko ste tek pustili bradu da raste, sačekajte neko vreme dok se ponovo ne obrijete. Brada u početnoj fazi rasta je naročito podložna infekcijama. 

Ako je prečesto brijete teško ćete moći da sprečite pojavu uraslih dlaka. 

Gljivično oboljenje brade izazvano urastanjem dlaka, koje je povezano sa prečestim brijanjem stručno se naziva pseudofolikulitis barbae. Usled ovog oboljenja nakon brijanja, na bradi se pojavljuju tamne izrasline. 

brijanje

Dermatofitija brade 

Dermatofitija je gljivično oboljenje kože koju izazivaju gljivice zvane dermatofiti. Ovo gljivično oboljenje može zahvatiti različite delove tela obuhvaćene dlakama. 

Dermatofitija brade nastaje kada gljivice – dermatofiti zahvate delove lica koje pokriva brada. Najvažniji simptomi dermatofitije na bradi su: 

 • koža postaje crvena i upaljena;
 • pojavljuju se plikovi iz kojih izlazi gnoj. 

Kako bi se dermatofitija potpuno izlečila potrebno je ukloniti dlake i isušiti gnoj. Ovaj proces se obavlja posebnim medicinskim tretmanima. 

Rizik za dobijanje dermatofitije imaju muškarci koji se tokom dana previše znoje. Ova infekcija na koži brade je zarazna i može se preneti na druge direktnim kontaktom. 

Tinea barbe ili Tinea capiitis kao gljivično oboljenje brade pojam

Tinea barbe je takođe infekcija brade kod muškaraca. To je površinsko gljivično oboljenje brade. Infekciju izaziva dermatofitna gljivica. Uzročnik ove gljivice je životinjska gljiva, od goveda ili konja.

Ova gljivična infekcija brade najviše pogađa muškarce koji imaju kontakt sa životinjama, koji se prirodno više znoje, ili muškarce koje pored znojenja koirste neadekvatnu kozmetiku za bradu koja isuviše masti kožu.  

Tinea Capitis je zarazna infekcija brade koju uzrokuju gljivice. Češće pogadja tinejdzere i mlađu populaciju. 

Kako izgleda gljivično oboljenje (tinea barbae – Ringworm)?

Tinea barbae kao gljivično oboljenje brade zahvata spoljne predele brade i kose. Gljivična infekcija tinea barbe praćena je upaljenim crvenim izraslinama i krastama oko dlaka, kako na predelu brade i brkova, tako i kose ako se proširi.

Dlake su osetljive i mogu lako da se iščupaju. Najzastupljenije lokacije infekcije kože na bradi su oko usta (predeo brkova), obraza i  ispod brade. Mogu se proširiti i uzrokovati dublje infekcije praćene gubitkom brade ili kose.

Simptomi tinea barbe

Ukoliko ste primetili promene, ali niste sigurni da li je to gljivična infekcija brade, pogledajte simptome u nastavku: 

 • oboleli delovi brade su u vidu krugova veličine novčića ili veće;
 • koža je ljuspasta i peruta se;
 • brada je neravnomernog oblika;
 • vlasi brade gube sjaj i boju;
 • na glavnoj lokaciji zaraze brada je ispunjena gnojnim plikovima. Na tim mestima brada opada, a iz plikova izlazi gnoj sa sukrvicom od koga nastaju kraste;
 • kraste su bolne na dodir.

Kako tretirati ovu infekciju?

Lečenje tine barbea vrši se medikamentima, antigljivičnim lekovima, najčešće u vidu krema ili tableta. Oporavak traje 3-6 nedelja. 

Da biste sprečili da se gljivična infekcija na bradi ponovo pojavi izbegavajte korišćenje kozmetike sa štetnim ili opasnim hemikalijama. 

Bolji izbor su preparati sa prirodnim sastojcima, koji će uticati na otvaranje pora i brže zarastanje rana.

Umivajte se i perite bradu nakon znojenja. Ne delite vaš pribor za brijanje ili ličnu higijenu sa drugima, a takođe ne koristite tuđi pribor. 

Šta je lišaj na bradi?

Lišaj na bradi je takođe gljivična infekcija na koži brade. Lišaj na bradi je uzrokovan gljivicom koja se zove dermatofita.

Zarazan je i vrlo lako se prenosi jer se gljivice brzo razmnožavaju.

Uzrok lišaja na bradi

Lišaj na bradi može se dobiti dodirivanjem osobe ili životinje koja ga ima, kao i dodirivanjem ličnih predmeta. Dermatofiti se brže šire u toplom i vlažnom području. 

Kućni ljubimci i ostale domaće životinje isto mogu proširiti ovo gljivično oboljenje.

Simptomi lišaja na bradi

Najčešći i prvi simptom lišajeva na bradi je svrab. Svrab brade je prirodna reakcija na infekciju kože na bradi. 

Ako se ne reaguje ili se ne leče na vreme, zaražena područja se šire. 

U težim slučajevima je mogući su ožiljci na licu, ali i trajan gubitak brade. Ostali simptomi koji ukazuju na gljivice na bradi su:

 • Opadanje dlaka: Gljivice se hrane keratinom, osnovnim sastavom folikula dlake. Zbog toga dolazi do oštećenja i opadanja dlaka. Mogu se pojaviti crvene ili crne tačke na mestu gde su dlake opale.
 • Crvena, ljuspava koža : Gljivična infekcija brade izaziva crvenilo i ljuštenje kože. Ovim procesom gljivice na bradi prodiru dublje u kožu i šire dalje infekciju.
 • Osip: Pored svraba brade osip na bradi je jedan od prvih siptoma infekcije kože na bradi. Crveni kružni osip može se pojaviti na obrazu i na vratu.

Bakterijska infekcija brade (bakterijski folikulitis)

Odavno imate želje da uz pomoć dugačke i guste brade dobijete savršen izgled lica. Međutim, niste računali na problem. 

U bradi se mogu skriti veliki broj bakterija koje ne samo da izazivaju neprijatnost, već su i prava pretnja po zdravlje muškarca.

Otkud uopšte bakterije na bradi? 

Zapravo, bakterije se nalaze svuda. U vazduhu, u hrani, na odeći, na predmetima u kući. 

Dok jedete, mrvice hrane ostaju na vašoj bradi. Ako ste prehlađeni, bakterijske klice iz nosa ili usta mogu preći na bradu.

Većina muškaraca ima naviku da često rukama dodiruje bradu. Ako niste nedavno oprali ruke toplom vodom, velika je šansa da ćete na bradu preneti veći broj bakterija koje će uzrokavati infekciju.

pranje brade vodom

Kako izgleda bakterijski folukulitis?

Bakterijska infekcija je vrsta kožne infekcije, kada dlake brade znaju biti iritantne po kožu i veoma bolne. Ozbiljnije infekcije mogu iazvati trajni gubitak brade i s’tim u vezi oštećenja kože. 

Bakterijski folikulitis brade, kao najčešća bakterijska infekcija na bradi, može da ima nekoliko podtipova. Dodatno, do infekcije može doći i usled urastanja dlaka.  

Kako izgleda lice muškarca koga je zahvatila bakterijska infekcija kože na bradi? 

Odgovor je sledeći – pojavljuju se crvene ili bele akne oko folikula dlake. Akne se kasnije razvijaju u gnojne plikove. U tom slučaju, folikuli dlaka su osetljivi i bolni.

Zbog toga je važno redovno pranje brade i nega brade odgovarajućim preparatima poput regeneratora, seruma i ulja za bradu. Ukoliko ipak dođe do bakterijske infekcije brade neophodno je lečenje lekovima i medicinskim tretmanima.

Da li je moguće opadanje brade zbog gljivične infekcije?

Gubitak brade ne spada u normalnu pojavu. Međutim., može se izgubiti veći deo brade zbog gljivične infekcije iznenada ili da tokom dužeg vremenskog perioda brada opada postepeno. 

Zato, ako ste primetili da vaša brada opada, proverite sa stručnjakom da li je u pitanju gljivična infekcija brade.

Šta se dešava kada brada opada? 

Nakon opadanja dlaka stvaraju se pečati u vidu oljuštene kože koji se mogu širiti i postati veći. Posetite doktora kako bi dobili adekvatnu terapiju. 

U slučaju opadanja dlaka zbog gljivične infekcije, brada će početi da raste nakon što gljivično oboljenje bude izlečeno.   

Kako tretirati infekciju brade? 

Gljivice na bradi možete otkriti pregledom kod dermatologa. Za lakša stanja, možete kupiti kreme i lekove koji se izdaju bez recepta. 

Oporavak traje nekoliko nedelja i tada brada može početi ponovo da raste.  Za teža stanja, doktor vam može prepisati lekove koje ćete koristiti između jednog i tri meseca. 

Šta sve možete uraditi kako bi izlečili gljivice na bradi? Sledi u nastavku.

Pravilna higijena i kozmetika za bradu

Redovno perite bradu šamponom za bradu i toplom vodom. Izbegavajte previše toplu vodu. Koristite regenerator za bradu na bazi prirodnih ulja, poput arganovog ili ulja jojobe. 

Koristite ulje za bradu koji u sebi sadrže umirujuća eterična ulja poput ulja čajevca, koja će sprečiti pojavu akni i eliminisati svrab brade. 

Izbegavajte proizvode koji su prepuni hemikalija i koji samo šteti koži, pogotovo onoj koju je zahvatila gljivična infekcija.

Lekovi

Za blaže simptome i reakcije na koži u apoteci možete kupiti kreme za gljivice na bradi. Možete kupiti neku od sledećih krema: 

 • Lamisl krem – sadrži Terbinafin, 
 • Krema Kansen – sadrži Klotrimazol, 
 • Daktanol – sadrži Mikonazol. 

U težem slučaju, gljivično oboljenje na bradi može uzrokovati opadanje dlaka i tada je potrebno da se obratite doktoru, koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju u vidu tableta ili kreme. Lekovi koje dermatolog može da vam prepiše su:  

 • Mycoseb tablete (imaju ketokonazol), 
 • Flukozol tablete (ima flukonazol), Lamisil tablete, 
 • Kanazol kapsule (zbog itrakonazola). 

Medicinski tretmani

Da biste uklonili uzrok gljivične infekcije kože na bradi  možda ćete morati da se podvrgnete operaciji pomoću koje će se isušiti gnojni čirevi. Druga opcija je lasersko uklanjanje dlaka na bradi. 

Prirodna rešenja za gljivice na bradi

Pored preparata u vidu lekova i medicinskih tretmana, gljivična infekcija brade može se efikasno tretirati i prirodnim sredstvima. Pogledajte u nastavku kako određene namirnice mogu doprineti u lečenju gljivične infekcije brade.

 • Kokosovo ulje: Kokosovo ulje može pomoći u lečenju gljivične infekcije na bradi zbog svojih mikrobih svojstava. Na koji način koristiti kokosovo ulje u lečenju gljivične infekcije na bradi? Zagrejte malu količinu kokosovog ulja i nanesite diektno na mesto gde se nalazi gljivična infekcija.
 •  Origanovo ulje: Origano je poznat kao moćni saveznik u borbi protiv mnogih infekcija. Takođe može biti efikasno kada je u pitanju gljivično oboljenje brade. Možete pomešati par kapi ovog ulja sa kokosovim uljem i ovu mešavinu naneti na obolelo područje.
 • Aloja vera: Aloja vera ima antiseptička, antivirusna i antibakterijska svojstva. Potrebno je nekoliko pita dnevno naneti gel iz sveže biljke na gljivice na bradi. Aloja će umiriti upaljenju kožu i umanjiti svrab.
 • Beli luk: Beli luk, poznat i kao narodni lek, je moćna namirnica u suzbijanju infekcija kože na bradi. Ipak, savetuje se oprez. Zbog svojih svojstava ne preporučuje direktno nanošenje belog luka na gljivice na bradi. Beli luk se može kombinovati sa kokosovim uljem i tu mešavinu naneti na bradu.

Češanje brade zbog gljivične infekcije

Svrab brade zbog infekcije izazvane gljivicama ume da iritantan, a ako se čepete biće bolan. Zatim , češanje brade može uzrokovati širenje zaraze na zdrava područja brade. 

Takođe, češanje brade može izazvati i ljuštenje zdrave kože i pojavu peruti na bradi. Olakšanje ili potpuno elimisanje svraba brade dolazi nakon uklanjanja infekcija kože.

Zato, preventivno redovno perite bradu specijalnim šamponom za nju. U slučaju pojave peruti koristite šampon protiv peruti brade. 

Izbegavajte preparte koji su prepuni štetnim sastojcima za brže stvaranje pene, duži rok trajanja, za miris, boju i slično. Radije birajte preparate na bazi prirodnih sastojaka koji su bezbedni, zdrvi i ne izazivaju dodatne reakcije.

Ukoliko se desi da vam svrab ne prolati, već se nastavlja, potražite u apoteci odgovarajuće kreme protiv svraba brade (kortikosteroidi jer smiruju svrab). One će smanjiti iritaciju i češanje brade.

krema na licu

Kako zaustaviti infekciju brade?

Postoji mnogo načina da zaustavite infekciju brade. Nakon što utvrdite koja je infekcija kože na bradi u pitanju, dobićete odgovarajuću terapiju koja će izlečiti uzrok infekcije. 

U težim slučajevima, možda će biti neophodno uklanjanje dlaka na bradi. 

Nekoliko dodatnih saveta:

 • izbegavajte kontakt sa životinjama ili ljudima koji su možda zaraženi,
 • ne koristite tuđi lični pribor i ne pozamljujte svoje lične stvari,
 • odmarajte se i vodite računa o ishrani,
 • bavite se opuštajućim aktivnostima,
 • vodite računa o ishrani. 

Gljivično oboljenje brade može biti veoma stresno za muškarca, pogotovo ako je gljivična infekcija brade izazvala gubitak brade. Zato, bavite se nekim opuštajućim aktivnostima koje će vam skrenuti misli.

Pazite da vaša ishrana bude bogata vitaminima i mineralima. Pravilna ishrana će uticati na imuni sistem i ubzati oporavak kože i dlaka brade. 

Vitamini poput vitamina A i vitamina C mogu podstaći hormone neophodne za rast brade.

Gljivična infekcija brade može biti iritantna i neprijatna za svakog muškarca koji je dobije. Čekanje da nova brada poraste može izazvati fizički i emocionalni stres. Važno je obratiti se doktoru u pravo vreme i pridržavati se preporučene terapije.

Ukoliko ste imali slična iskustva, podelite ih sa nama. Ostavite u komentaru kako ste uspeli da se izborite sa ovim problemom, tj. šta vam je pomoglo, kako i kada.