higijena brade

Higijena brade: kako da brada uvek bude čista

Ukoliko primetite crvenilo na bradi ili neki drugi problem, može biti da je u pitanju loša higijena brade. U nastavku slede odgovori o tome šta raditi, kako održavati higijenu brade i koje su posledice loše higijene.

 

Važno je da bradu redovno održavamo čistom.

Ona je prva linija odbrane naše kože od prljavštine. Znatno je izloženija i bacilima i prašini, pa otuda razlog zašto se tako lako uprlja i zašto joj je potrebna svakodnevna nega. Onog trenutka kada je zapustimo, šalje signale u vidu svraba ili crvenila da nešto nije kako treba.

Da do toga ne bi došlo, mi ćemo sa vama podeliti savete kako održavati higijenu brade, šta raditi da brada bude svakodnevno čista, ali i koji će nam to alati i preparati pomoći u održavanju brade čistom.

Pre svega toga, malo detaljnije ćemo se upoznati sa važnošću čiste brade. Krećemo.

Zašto je važna dobra higijena brade

Često se postavlja pitanje o tome zašto je važna dobra higijena brade.

Prvi razlog je što je naša brada neka vrsta filtera i prva linija odbrane od: hrane, pića, zagađenja, bakterija, prašine. Brada nas štiti dakle od svih ovih stvari. Ali kao i kod vaše kose, važno je temeljno čišćenje kako biste sprečili da ove strane čestice oštete bradu i kožu lica. Predugo zadržavanje nečistoća u bradi oštetiće je i izazvaće u krajnjem slučaju infekciju.

Drugi važan razlog za čistu bradu je primena preparata za bradu. Naime, drastična je razlika da li preprate za bradu poput ulja, voska za bradu, eliksira, seruma i slično nanosimo na čistu odnosno, na prljavu bradu. Čista brada, odnosno folikuli znatno bolje upijaju hranljive i poželjne materije iz preparata, nego što to čini prljava brada.

Treći razlog je izgled. Većina muškaraca bradu nosi iz estetskih razloga, a osnovni preduslov da lepo izgleda jeste njena čistoća. Sigurno ste primetili i sami da je brada neposredno nakon pranja znatno lepša, sjajnija i mekša.

Međutim, do kraja dana ona već nije takva, upravo zbog prvopomenutog svojstva da skuplja nečistoće i štiti kožu. Zato je važno da naša nega brade, pored toga što je kvalitetna, bude i konstatna i redovna.

Sumirano, 3 najvažnija razloga za održavanje dobre higijene su:

 1. očuvanje zdravlja brade i kože;
 2. bolja apsorpcija hranljivih materija;
 3. lepši izgled brade.

Bakterije i klice u bradi

Momci, statistika u ovom slučaju nije na našoj strani. Naime jedna studija pokazuje da muška brada ima više klica nego dlaka pasa. I najbolniji deo statistike: 43% žena ne želi da spava sa bradatim muškarcem jer ne želi da se uprlja (ne voli bradu svog partnera).

U prvoj studiji, na kojoj ćemo se sada zadržati, uzet je uzorak male količine i testirano je 30 pasa i 18 mužjaka različitih rasa. U bradi muškaraca pronađene su veće količine nepovoljnih bakterija u poređenju sa psima.

Uzorci bakterija su uzeti iz grla psa, između ramena i lopatice. Studija je uključivala nemačke pse od 3 meseca do 13 godina (rase). U isto vreme, muškarci su naučnicima dali uzorke svoje brade (tj. koja se nalazi ispod njihovih usta).

Istraživači su izmerili dužinu svake dlake u centimetrima. Otkrili su da muške brade imaju znatno više mikroba nego krzno na vratu pasa. Štaviše, takvi mikrobi su bili znatno patogeniji za pojedince.

Zaključak čitave studije koji je zapravo više savet za muškarce je: svakodnevno pranje brade je neophodno. Istraživači kažu da muškarci treba da čiste bradu svaki dan vodom, dok je šamponom za bradu potrebno prati otprilke 2 puta nedeljno. 

Takođe predlaže se nanošenje preparata ili ulja za bradu kako bi bila zaštićena, a i zato što pojedini prirodni sastojci imaju upravo antimikrobna svojstva.

Pravilno čišćenje brade

Higijena brade ima neka svoja pravila koja moraju da se ispoštuju kako bi rutina čišćenja bila dobra. Delimo sa vama 5 jednostavnih koraka kroz koje morate da prođete kako bi vaša brada bila čista. 

Krećemo:

 • Korak 1: Očistite područje sa bradom vodom. Masirajte bradu sa malom količinom šampona za bradu. Sada operite vodom.
 • Korak 2: Umasirajte regenerator za bradu u predelu brade. Ostavite balzam da se upije u bradu na minut. Sada ponovo operite vodom.
 • Korak 3: Nakon tuširanja, očešljajte četkom za bradu da biste uklonili grudvice.
 • Korak 4: Nanesite nekoliko kapi ulja za bradu, a zatim umasirajte.
 • Korak 5: Ponovo iščetkajte bradu da biste stvorili oblik koji želite i kako biste uklonili višak ulja.

Ovo je rutina koja se ponavlja 2-3 puta nedeljno, ne više. Prečesto brade sapunom ili šamponom imalo bi kontraefekat.

Važno je i da znate da je nanošenje preparata za bradu takođe deo održavanja higijene i čistoće brade, pogotovo kada koristite ulje ili eliksir za bradu sa prirodnim sastojcima. Naime, određeni sastojci kao što su na primer ulje kamilice ili ulje aloe vere imaju antibakterijsko dejstvo.

Odabir adekvatnog preparata za čišćenje brade je takođe važan deo, zato sa vama delimo i savete za pravilan odabir:

 • koristite uravnotežen pH šampon/sapun koji će održati vašu bradu mekom;
 • pH 4,5 – 5,0 se smatra dobrim pH balansom, stoga može dati dobro uklanjanje nečistoće;
 • upotreba proizvoda za bradu koji sadrže keratin protein može održati sjaj;
 • upotrebljavajte preparat sa što većom koncentracijom prirodnih sastojaka, jer tako izbegavate bilo kakavu iritaciju kože i brade ili neželjene efekte.

Kako održavati higijenu brade (kako da brada uvek bude čista)

Kada smo prošli postupak pravilnog čišćenja brade, prelazimo ma deo koji će vam objasniti kako da brada bude svakodnevno čista. 

Pridržavajte se narednih saveta svakodnevno i sigurni smo da ćete uočiti drastičnu razliku.

Dnevno čišćenje – jednostavno mora

Proći dan, a da bar jednom ne operete bradu je kao da prođete dan bez tuširanja. Bakterije i bakterije počinju da se gomilaju na površini vaše brade, što vas dovodi u opasnost od akni i infekcije.

Pošto je brada tako blizu usta i nosa, ovo je nešto što definitivno želite da izbegnete. Veoma je lako da ove klice uđu u vaše telo kroz usta i nos. Bakterije takođe izazivaju onaj strašni „svrab u bradi“ koji svaki bradonja dobro poznaje.

Kada se tuširate, što bi trebalo da bude svakodnevno, odvojite dodatno vreme i dobro operite bradu. Svakodnevno pranje bi trebalo da obavljate samo sa vodom. Mi preporučujemo dva puta dnevno, ujutru i uveče, mada po potrebi možete i češće, ukoliko ste izloženi u toku dana velikoj količini prašine ili znojenja, na primer.

Voda kojom perete bradu bi trebalo da bude mlaka, dakle ni pretopla ali ni hladna. Tako izbegavate stres za bradu i njeno oštećenje.

Pokreti prilikom pranja bi trebalo da budu nežni, nikako prejaki, opet kako je ne biste oštetili, jer je u trenutku pranja dodatno osetljiva.

Nikad dovoljno hidriranosti?

Previše hidradacije sa uljem za bradu je jedna od početničkih grešaka. Naime. prevelika količina ulja za bradu onemogućava bradi da upije to ulje. Tako se ulje zadržava na površini dodatno prikupljajući prašinu, ali i čineći bradu vidljivo masnom.

Nemojte pogrešiti – suprotno onome što možda mislite, čitav dlan ulja za bradu tri puta dnevno nije rešenje za održavanje brade zdravom. Umesto toga, nekoliko kapi nakon svakog pranja brade dovoljno je da vaše grube dlačice budu sjajne i meke. 

Dakle, dobra higijena brade podrazumeva umerenost u svakom pogledu.

Brada mora da bude raščeljana

Kvalitetan češalj za bradu ili četka za bradu biće vam prvi pomoćnici u održavanju brade čistom. Iz dva razloga.

Prvi je što sa češljem ili četkom vi razmrsujete nastale čvorove nasatale, pogotovo ako vam je duga brada. Tako sprečavate zadržavanje prljavštine na tim mestima i omogućavate da se ona dobro isperu.

Drugi razlog je što samo češljanje ili četkanje čisti bradu. O daa, četka posebno dobro uklanja površinske slojeve prašine kao i neke mrvice, koje se neminovno nakupljaju u bradi u toku dana. 

Naravno, ovo nije temeljno uklanjanje prljavštine, ali je sasvim dovoljno da je održava urednom i čistom dok ne obavimo umivanje preparatom za pranje.

Da li ćete se opredeliti za češalj ili četku, zavisi od dužine vaše brade:

 • ukoliko ste vlasnik kraće i srednje brade, onda vam je potrebna četka;
 • sa druge strane, ako imate dugu bradu, potreban vam je češalj kako biste dubinski mogli da je raščeljate.

Dakle naš savet je da, gde god krenuli kod sebe imate češalj ili četku za bradu, kao prvu pomoć u održavanju higijene brade.

Zaključak

Došli smo do samog kraja i vreme je da rekapituliramo sve rečeno. Dakle, ako želite da vaša brada bude čista možemo, potrudite se oko hogojene, jer su ovo veoma važni razlozi za odžavanje dobre higijene brade:

 1. zdravlje brade i kože;
 2. bolje delovanje preparata;
 3. izgled.

Tajna dobre čistoće i higijene brade je: umerenost! Pa tako nećemo preterivati sa količinom ulja koje nanosimo na bradu. Takođe, pranje brade sa šamponom ili sapunom za bradu treba obavljati 2-3 puta nedeljno. Više od toga imalo bi neželjne efekte.

Svakodnevna higijena brade podrazumeva dva puta dnevno pranje brade i to samo sa mlakom vodom. Češalj ili četka za bradu kao saveznici u održavanju njene čistoće, neka uvek budu uz vas.

Primena svih ovih saveta rešiće vas brige o infekcijama, a ako je bilo i svraba brade, sigurno ga više neće biti. Vaša brada izgledaće sjajno i zdravo.

I za kraj, posvetite vreme i pažnju odabiru preprata za bradu. Naša preporuka je  da kada birate šampon/sapun da to bude sa prirodnim sastojcima, bez alkohola i sintetičkih sastojaka. To će vašoj bradi prijati jer su takvi proizvodi blagi, pa ne isušuju i ne iritiraju kožu, samim tim ni bradu. 

Isto važi i za preparat za bradu (za negu, hidrataciju, za gistinu, stimulaciju rasta…) – ulje, eliksir, serum, kapi…

Podelite u komentarima sa nama kako izgleda vaša rutina za održavanje brade čistom i zdravom? Pišite nam iskustva, ali i dodatne sugestije ili savete oko održavanja higijene.