kako ojacati bradu

Kako ojačati bradu: saveti za jaku, gustu i lepu bradu

Kako biste imali jaku, gustu i lepu bradu na kojoj će vam pozavideti potrebna je rutina. Slede saveti na koji način i kako ojačati bradu.

 

Nažalost, nismo svi bogom dani da imamo jaku bradu već pre 20-te. Genetika igra strašno veliku ulogu u tome kako će naša brada da raste, izgleda, i koliko će jaka brada da bude. I kada je reč o genetici, malo šta možemo da učinimo.

Međutim mnoge životne navike mogu da poprave stanje i izgled naše brade i na kraju da je ojačaju. 

Zato je ovaj tekst posvećen upravo uzrocima i faktorima koji određuju rast i gustinu brade. Kao i odgovorima na pitanje kako pustiti gustu bradu.

Faktori koji utiču da brada bude puna i gusta

Svaka brada je priča za sebe, određena genetikom, bojom, našim životnim navikama. Kao takva pojavljuje se u različitim oblicima, ali i različite punoće i gustine. Otkrivamo u nastavku koji to faktori utiču na to da brada izgleda puno i gusto.

Folikul dlake i prečnik dlake

I brada i kosa nastaju iz strukture poznate kao folikul. Folikule dlake razvijamo tokom fetalnog perioda i novi se ne stvaraju se nakon rođenja. Folikul dlake se nalazi u dermalnom sloju naše kože i određuje rast dlake. 

Folikuli su takođe rezlikuju po prečniku. Folikul većeg prečnika će “proizvesti” dlaku velikog prečnika i zauzeće više prostora na našoj koži. To dovodi do pojave punije brade, koja će ujedno delovati da ima više dlaka, iako vidimo da nije tako.

Pokrivenost i gustina brade

Gustina brade može se opisati kao broj vlakana brade koja raste na određenom prostoru kože. U najvećem broju slučajeva, pokrivenost kože bradom je neujednačena. 

Neka područja mogu imati veći broj dlačica, da se čak koža ispod neće videti, čak i kada je brada kratka. Sa druge strane, dešava se da određena područja kože ne budu pokrivena, čak i kada je brada srednje ili veće dužine.

Dužina brade

U nedostatku gušće brade, a da bismo postigli vizuelno efekat guste brade, dobar je trik da pustimo malo dužu bradu. Tako će neravnine i praznine na licu da budu prekrivene, odajući utisak punije brade. Verovatno si i sam primetio da nakon što skratiš više bradu, ona deluje manje popunjeno, ali i svetlije, što doprinosi sveopštem utisku slabije brade.

Boja brade

Pričajući o dužini, pomenuli smo boju brade, kao jedan od faktora koji utiče na izgled brade, pa ćemo par reči sada o tome. 

Pigmenti u našoj bradi, odnosno svakoj dlaci će odrediti boju naše brade. Tamniji pigmenti apsorbuju više svetlosti, pa tako deluje da je jača brada, dok svetliji pigmenti reflektuju svetlost, čineći da brada izgleda tanje nego što zapravo jeste. 

Šta čini bradu jakom

Kada smo videli faktore koji pretežno vizuelno pomažu utisku jače brade, da vidimo sada šta to zapravo i stvarno čini bradu jačom, odnosno koji faktori.

Dihidrotestosteron (DHT) 

Naše telo pretvara testosteron u DHT, dihidrotestosteron, koji se vezuje za naše folikule dlake na licu i stimuliše rast brade.

Međutim, više DHT-a ne znači automatski da možemo da dobijemo deblju bradu jer je rast određen time koliko je naša brada osetljiva na DHT. Što je ostiljvija, bolje raste. A osteljivost brade na DHT je genetski određeno.

Testosteron

Više testoserona ne znači jači brada nužno. Više testosterona, znači više DHT-a, pošto je on nus proizvod testosterona, pa ako smo osetljivi na DHT imamo više brade. U krajnjem slučaju to znači da opet zavisi od osetljivosti na DHT a ne od nivoa tesotoserona.

Međutim, klinički nizak testosteron izaziva mnoštvo problema! Jedan od tih je i sprečavanje rasta brade. Što znači da bismo niskim nivoom testosterona mogli da oslabimo bradu i onda kada imamo optimalnu i dobru genetiku. Stoga je važno da nam nivo tesotosterona bude na optimalnom nivou.

Alopecia areata

Alopecia areata je autoimuna bolest koja za posedicu ima ćelavost na pečate.

Iako se generalno povezuje sa ćelavošću n aglavi, ovaj poremećaj može izazvati gubitak kose i dlaka bilo gde na telu. Tako se dešava da zbog alopecie bude i tanka i proređena, neravna brada.

Nedostatak hranljivih materija

Neophodno za rast naše brade su voda i hranljive materije i vidu makro i mikronutritijenata.

Ako ne dobija vitamine, minerale i proteine koji su joj potrebni (bilo iz ishrane ili suplemenata), male su šanse da bude jaka brada. 

Godine

Ako si još uvek mlad, možda prerano brineš o gustini brade. 

Naime rast brade ima tendenciju da se znatno poveća u 25-30 godinama. Zapravo u ovim godinama se u najvećem broju slučajeva brada u potpunosti razvija. 

Jaka brada pre ovih godina je izuzetak.

Kako pustiti punu bradu

Puna brada, kojoj svi težimo nije samostalna, izolovana pojava. Da bi se došlo do pune brade, potrebno je da obratimo pažnji na nekoliko stvari i nekoliko životnih navika da promenimo, ako već nisu dobre.

Ono na šta bismo da skrenemo pažnju je, da ako nam genetika ne dopušta uopšte da pustimo bradu, promena naših životnih navika neće puno pomoći u tom slučaju, već je potrebna konsultacija sa lekarom.

Sa druge strane, dešava se da imamo dobru genetiku, ali da naša brada ne dostiže svoj potencijal. U tom slučaju, odgovornost je na nama i našem načinu života.

Strategija ojačavanja brade podrazumeva uključivanje navika koje pozitivno utiču na rast brade, ali i isključivanje “ometača” rasta brade, koji ujedno i negativno utiču na naše opšte zdravlje.

Ono što će uticati na rast i jačanje tvoje brade je:

 • nega kože lica;
 • hidratacija;
 • vežbanje;
 • odmor;
 • ishrana;
 • stres;
 • unos vitamina;
 • izbacivanje cigareta;
 • upotreba ulja za bradu;
 • brijanje brade;
 • minoksidil.

Kako ojačati bradu – saveti za bolji izgled brade

Da bi ojačana brada postala deo tebe, i kako bi ona izgledala bolje i zdravije, potrebno je da pratiš savete iz nastavka, i da budeš malo strpljiv i daš svojoj bradi malo vremena. 

Krećemo sa savetima kako ojačati bradu!

Nega kože lica

Nega kože lica je prvi preduslov zdrave, jake brade. Čisto lice sprečava crvenilo, iritaciju, perut i pucanje brade. 

Takođe ima dodatne koristi tako što povećava rast i regeneraciju bradu jer ujedno poboljšava cirkulaciju krvi koja je bitna za rast brade.

Dobra rutina nege kože podrazumeva:

 • čišćenje – održavanje kože lica čistom, ćeš raditi tako što ćeš je oprati toplom vodom i blagim sredstvom za čišćenje. Čista koža znači da neće doći do upala ili iritacija koje bi ometale rast brade.
 • piling – piling kože jednom nedeljno će pomoći da se uklone sve mrtve ćelije kože i da stimuliše rast nove dlake.
 • hidrataciju – kako tvoja koža ne bi bila gruba, i kako bi ima u sebi dovoljno vode preko koje stižu hranljive materije do folikula dlake, potrebno je da je redovno hidriraš. Pronađi hidratantnu kremu koja odgovara tvojoj koži i neka ona bude sastavni deo tvoje nege kože.
 • proveru uraslih dlaka – urasle dlake su uvijene dlake, koje rastu nazad u kožu. Kada se ovo desi, može da dođe do upale, a brada na tom mestu može da se proredi. Redovna nega lica kao i piling su dobra prevencija da do ovoga ne dođe.

Ovi proizvodi pomažu u poboljšanju lokalnog protoka krvi i unapređuju zdravlje folikula dlake.

Hidratacija

Pored hidratacije kože, potrebna nam je i hidratacija same brade. Hidriranost brade je osnovni preduslov za zdravu i jaku bradu, s obzirom na to da brada dobija dobar deo hranljivih materija preko vode.

Sa druge strane, nedostatak vode stvara krutu i lomljivu bradu, koja ne izgleda nikako lepo, pritom je sklona pucanju.

Da bi tvoja brada bila hidrirana potrebno je da, na prvom mestu unosiš potrebnu količinu vode. Sa druge strane, bradu direktno hidriraš nanošenjem ulja za bradu.

Ovde moramo da napomenemo nešto, jako značajno. Neće ti svako ulje za bradu pomoći u hidrataciji brade. Ulja koja u sebi sadrže alkohol ili sintetičke sastojke, mogu dodatno da ti isuše bradu i kožu.

Zato je naš savet da se opredeliš za ulje za bradu sa prirodnim sastojcima!

Vežbanje

Jača brada se dobija vežbanjem. Međutim, ne bilo kojim vežbanjem. Treninzi sa težinama su prvenstveno dobri za bradu. Vežbanje ima trostruke benefite po bradu:

 • pojačava cirkulaciju;
 • podiže nivo testosterona;
 • snižava nivo stresa.

Iako su efekti treninga na bradu posredni, nakon nekog vremena treniranja primetićeš i sam promene na bradi, a naravno i u tvom opštem stanju.

Naglašavamo da su treninzi snage prvenstveno ti koji imaju blagotovorann efekat na bradu, dok kradio treninzi imaju svoje benefite, ali ne u tolikoj meri kao prvo navedeni. Ovo naravno, ne znači da kardio ne bi trebalo da radiš, već da je idealan trening kombinacija ova dva tipa treninga, aerobna i anaerobna.

Odmor

Odmor je tema koja se odlično nadovezuje na priču o treningu. Koliko je odmor važan za sve koji treniraju rektretaivno ili profesionalno, isto toliko je važan i za bradu, kao i za naše zdravlje.

Ukratko 8 sati kvalitetnog sna je nešto što će ti biti potrebno ako želiš jaku bradu. Razlog je vrlo jednostavan, ova količina sna obezbeđuje ti optimalan nivo testosterona, ali i smanjuje stres, što će skupa delovati pozitivno na rast tvoje brade.

Ishrana

Svi volimo da uživamo u fast-food-u, ali znate da oni nisu dobri za nas i našu bradu. Pa bi bilo dobro da ova hrana postane izuzetak kojim sebe počastimo s vremena na vreme. Dobro izbalansirana ishrana pomaže nam da dobijemo gušću i jaču bradu.

Što se tiče namirnica koje bi trebalo da jedemo, ključni su proteini – za dobijanje keratina koji je potreban za rast brade i kose. Pritom, ako kreneš da treniraš proteini će biti obavezan deo tvojih obroka. Proteine možeš da pronađeš u: nemasnom mesu, orasima, mleku, jajima, piletini, ćuretini. 

I ne zaboravi na voće i povrće— njihov biotin, vitamini, antioksidansi i još mnogo toga će pospešiti rast brade ali i kose.

Stres

Na nekoliko mesta smo pominjali šta to smanjuje stres, međutim sada ćemo da vidimo zašto je uopšte važno za jaku bradu da smanjimo nivoe stresa.

Stres ima negativne efekte na celo telo – uključujući rast brade. Velike količine stresa mogu osloboditi kortizol koji šteti nivoima testosterona i dovodi do vazokonstrikcije. Vazokonstrikcija znači da je protok krvi manji posledično, ovo je i manje hranljivih materija koje dospevaju u bradu, čime se usporava rast brade.

Već smo poenuli da su vežbanje i dobar san načini za smanjenje stresa. Pored toga, ako si stalno izložen velikim količinama stresa, možeš pokušati i sa mediacijama, šetnjama, odlascima u prirodu.

I naravno, ako si u mogućnosti da generalno izbegavaš stresne situacije.

Unos vitamina

Vitamine bi prvenstveno trebalo da unosimo kroz hranu. Međutim kako nas obaveze često teraju, da jedemo brzu hranu, a ona i nije nešto bogata vitaminima, ostajemo bez potrebne količine ovih nutritijenata.

U tom slučaju, rešenje mogu da budu suplementi, odnosno tablete koje sadrže određeni vitamin ili kompleks vitamina.

Da bi brada bila jaka trebaće ti: biotin, vitamine E, C i D, cink, magnezijum. Vitamin D je posebno važan vitamin ne samo za bradu, već i za tesotosteron za. Njega dobijamo preko sunca, ali nije loše uzimati ga preko suplemenata tokom zime kada je izlaganje suncu znatno manje.

Izbacivanje cigareta

Cigarete se povezuju sa gubitkom kose ali i usporenim rastom brade, kako to pokazuje starija studija.

Pored toga cigarette dovode do smanjenja tečnosti u našemm organizmu, što neće pogodovati rastu naše brade.

Tako da ako si pušač, trebalo bi da ovu naviku izbaciš, ako želiš jaku i zdravu bradu.

Upotreba ulja za bradu

Isticali smo važnost hidriranosti za rast brade. Pored toga što ćeš hidriranost da postigneš unosom vode, tvojoj bradi ćeš obezbediti vodu i preko ulja za bradu.

Važan savet je da izbegavaš ulje za bradu koje sadrži alkohol, jer alkohol isušuje kožu, pa i bradu. Umesto potreaži ulje za bradu koje sadrži neko od ulja nosača od: kokosa, suncokreta, ili ricinusa. Ova ulja obezbeđuju hidriranost brade, i pospešuju rast brade.

S obzirom na to da su ulja za bradu kombinacija ulja nosača i esencijalnih ulja, pored navedenih ulja nosača, tvoje ulje za bradu bi trebalo da sadrži u esencijalna ulja poput: belog luka, lavande, kamilice, timijana.

Upotreba ulja za bradu bi trebalo da bude svakodnevna. Optimalno je da to bude dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Brijanje brade

Ukratko – brijanje brade, ne!

Brijanje brade pojačajva bradu i ubrzava rast – ovo je mit! I sada je već opšteprihvaćeno u nauci i medicine da ova tvrdnja nema utemeljnje ni u praksi, ali ni u naučnim činjenicama. Tako da jaka brada je rezultat svih prethotdno navedenih navika, a brijanjem se ne može postići ništa.

Ako želiš jaku i dugu bradu, trimer i žilet ti neće biti od momoći. Ovi alati će ti koristiti jedino kada uređuješ bradu.

Minoksidil

Minoksidil je prvi put uveden 1970-ih kao lek za hipertenziju, a nuspojava bila je hipertrihoza, odnosno povećanje rasta kose. Ovo otkriće je ubedilo naučnike da ga koriste direktno na koži kako bi podstakli rast i smanjili gubitak kose.

Iako se uglavnom koristi na koži glave, čini se da ima pozitivne rezultate na dlakama na licu što bi dovelo do rasta brade pa i jače brade.

Treba imati na umu da je ovo lek. I da  možeš doživeti neke neželjene efekte. Najčešći neželjeni efekti Minoksidila su: glavobolja, suvoća kože, svrab i iritacija.

Preporučujemo da se obavezno konsultuješ sa svojim lekarom i stručnim limmc pre početka bilo kakvog lečenja ovim lekom.

Zaključak

Za kraj, ključna reč današnje priče o jačanju brade biće – strpljenje!

Savete koje smo ti preporučili sigurno će uroditi plodom, Međutim ne preko noći. Brada često raste sporije nego što zamišljamo, a pogotovo sporije nego što hoćemo.

Kada govorimo o vidljivim naprecima tu često mislimo na mesece, a za krajnji rezultat potrebe su čak i godine. I imaj na umu da brada svoj puni potencijal ostvaruje uglavnom nakon naše 25-te godine.

Na pitanje kako ojačati bradu, odgovor je samo jedan – zdrave navike u život i strpljenje! 

A mi te čekamo da nam se javiš sa rezultatim. Podeli sa nama i čitaocima svoje utiske i iskustva.