kafa kafein za bradu

Kofein za bradu: da li i kako utiče na rast brade?

Dobra je za raspoloženje, bogata antioksidansima i odlično budi. To je kafa! Ali da li ste znali da je kafa, tačnije da je kofein za bradu odličan? Upoznajte sa benefitima kafe po vašu bradu.

 

Istraživanja pokazuju da ljubitelji kafe duže žive. Međutim kafa ne samo da produžava naš životni vek, ona produžava i životni vek naše brade. Zvuči neverovatno, ali naučnici su ustanovili da kofein usporava opadanje dlake brade, produžujući joj tako životni vek.

I ovo je samo jedan od benefita kofeina za bradu. Pozivamo vas da ostanete uz naše redove i saznate da li kofein stimuliše rast brade, šta kofein doprinosi kod izgleda brade i na kraju saznajte nešto i o preparatima za bradu sa kofeinom.

Da li kofein (kafa) stimuliše rast brade

Kofein definitivno stimuliše naše razbuđuvanje.

Ali šta je sa bradom i kakve veze ima kofein? Razne studije pokazuju da je kofein za bradu odličan suplement, a pojedine i da definitivno stimuliše njen rast. 

Zašto može biti važna kafa za bradu, kako kofein stimuliše rast brade i na koji način kafu – kofein sve možemo primenjivati za bradu, oktrićemo u narednim redovima.

Kofein utiče na hormone povezane sa rastom brade

Postoje dokazi da kafa pomaže prilikom problema opadanja kose, odnosno da pomaže prilikom otklanjanja muške androgene alopecije (ćelavosti) kada je izazvana uticajem dva najvažnija muška hormona – testosteronom i DHT-om.

Obzirom i da na rast brade utiču ova dva hormona, jasno se može uočiti povezanost i dati odgovor na pitanje da li i kako kafa (kofein) utiče na rast brade. 

Kofein koji se nalazi u kafi utiče na povećanje nivoa testosterona, hormona koji stimuliše nesmetan rast brade. Kada se nanese na lice zapravo se dejstvo ogleda u tome što se produžava faza rasta dlake i omogućava joj se da postane duža. Ujedno, podstiče se i dobra cirkulacija krvi što takođe dovodi do poboljšanja rasta brade.

Ipak, i pored navedenog na internetu se mogu naći članci u kojima vladaju tvrdnje kako je kofein DHT blokator i da ona sprečava rast brade. Međutim, ova tvrdnja se tumači na pogrešan način. Zapravo, kofein na prethodno opisani način blokira štetne efekte DHT-a koji utiču na usporen rast dlake (kose, brade) i na slabu cirkulaciju, otklanja ih te povoljno utiče na njen rast.

Ispijanje kafe takođe ima efekta na hormone rasta brade

Ispijanje kafe je odličan način da kofein unesete u svoje telo. Kakav uticaj kofein za rast brade ima sledi u nastavku.

Kofein iz kafe ulazi u vaš krvotok i pomaže u podsticanju proizvodnje testosterona, glavnog hormona koji uzrokuje rast dlaka na licu.

Zatim DHT (dihidrotestosteron) koji se sintetiše upravo iz testosterona pospešuje ujednačen rast brade. Količina DHT-a će zavisiti od količine testosterona. Što više testosterona imamo više će se DHT-a proizvesti. Pa kafa i na taj način pospešuje rast brade.

ispijanje kafe

Utiče na cirkulaciju i promoviše rast dlake brade

Pojedine studije dokazuju i povoljne uticaje koje ima kafa za bradu. Odnosno, uticaj kofeina i to prilikom direktnog nanošenja mlevene sirove kafe na bradu.

Direktnim kontaktom nanošenjem na dlaku utiče se na bolju cirkulaciju kože lica. Odnosno, podstiče se cirkulacija oko folikula dlake na licu, što dalje utiče na zdraviji i gušći rast dlake brade iz korena.

Naime, te studije nalaze da će nanošenje kafe na bradu pospešiti njen rast, produžiti fazu rasta i usporiti opdanje dlaka brade, do kog dolazi u prirodnom ciklusu rasta brade.

Potrebno je naglasiti da ispijanje kofeina za rast brade ili korišćenje preparata za bradu sa kofeinom u sastavu samo po sebi nije dovoljno. Pored kafe potrebno je unositi i ostale nutritijente potrebne bradi, jer kafa odnosno kofein ne hrani folikule dlake, već ih samo čini aktivnijim. Nutritijente potrebne bradi možete unositi putem vitamina, suplemtentacije ili putem hrane.

Preparati sa kofeinom za negu brade

Od trenutka kada su blagotvorna dejstva kofeina za bradu uočena, on postaje češći sastojak raznih preparata za bradu. Mi smo za vas izdvojili nekoliko preparta za bradu u kojima možete pronaći kofein:

 • šampon za bradu;
 • losion za bradu;
 • serum za bradu;
 • ulje za bradu.

Šampon za bradu sa kofeinom

Šampon za bradu sa kofeinom je preparat koji ima dvostruko dejstvo. Održava vašu bradu čistom dok istovremeno pospešuje rast brade. Kofein je upravo taj sastojak koji obezbeđuje njen pojačan rast.

Pored toga što sadrži kofein, gotovo nezaobilazni sastojci šampona na bazi na kofeina je i biotin. Biotin je vitamin B7 koji dokazano pospešuje rast brade i pozitivno utiče na zdravlje kože i kose.

Dakle, šampon sa kofeinom za bradu je namenjen svima onima koji bi da pre svega pospeše njen rast. Šamponiranje brade kvalitetnim šamponom koji ima u sastavu kofein pomaže pri rastu dlake na taj način što produžava fazu njenog rasta, utiče vremenom na dužinu brade i sprečava da dođe do opadanja.

Losion za bradu sa kofeinom

Losion za bradu sa kofeinom je prvenstveno namenjen onima kojima nije primarni cilj hidratacija, već omekšavanje brade i njeno snabdevanje neophodnim hranljivim materijama. Zato su ovom preparatu skloni uglavnom muškarci koji nemaju suvu kožu.

Losion sa kofeionom je preparat koji je prvenstveno nalazio svoju namenu u tretmanu kože, pa zatim i kose. Međutim, vremenom su njegove karakteristike prilagođene bradi, pa je njegova namena postala dvostruka. 

Naime losion za bradu će pored toga što hrani i mekša vašu bradu da poboljšava i stanje vaše kože. Takođe ima slično dejstvo kao šampon, samo se losion (alpecin) ne šamponira, već se ovaj preparat utrljava na kožu. Deluje tako što stimuliše koren dlake i produžava fazu rasta, odlaže ili sprečava opadanje dlake (ukoliko do toga dođe), pa sve skupa povoljno utiče na dužinu brade.

Kada je kofein jedan od sastojaka losiona, kao rezultat njegove primene možete očekivati gušću i jaču bradu, ali i elastičniju kožu, zbog anti age efekta kofeina. 

Serum za bradu sa kofeinom u sastavu

Od svih preparata serum za bradu ima najbrže delovanje, odnosno brada ga zbog njegove teksture najbrže upija. Takođe, serumi su prepoznatljivi po tome što imaju u sastavu jaču koncentraciju glavnih sastojaka u odnosu na druge preparate.

Serum za bradu koji ima kofein u sastavu je preparat baziran i na raznim uljima (avokado, slatki badem, kokos…), a ne samo na kofeinu. Stoga na tržištu možete naći serume kojima je on glavni sastojak. Ali, isto tako mođete pronaći i serume kojima je glavni sastojak neko od ulja, dok je kofein za bradu sporedni sastojak.

Praktično, nekada serumi mogu biti uljane formule, dok sa druge strane mogu biti i više vodeni (manje masni i ne toliko slični ulju). Poznati su pod još jednim nazivom – elixir za bradu.

Kozmetika koju koristite za bradu služi da pruži lepši i zdraviji sjaj vašoj bradi. Možete koristiti istovremeno i serum i ulje za negu brade. Kombinacija deluje na sledeći način:

 • ulje pruža hranu i vlagu i koži, kao i bradi;
 • sa druge strane serum reguliše suvoću vaše brade i poboljšava njenu teksturu. 

Serum je i odličan ukoliko imate dosta sitnih dlaka koje štrče sa strane vaše brade, zbog toga što će ih jednostavno “dovesti u red”.

ulje serum sa kafom

Ulje za bradu koje u sastavu ima kofein

Kofein za bradu se, videli smo, prvenstveno koristi kako bi se pojačao rast dlake. Zbog činjenice da kofein deluje na folikule dlaka, ubrzavajući rast za 46% (istraživanje sproveo International Journal of Dermatology) kofein je počeo sve češće da bude sastojak i ulja za bradu.

Kofein je zbog svojih dejstava pre svega sastojak ulja za bradu koja pojačavaju njen rast. Iako je primarna namena rast brade, ulje sa kofeinom kao redovan preparat za negu brade mogu koristiti i oni koji nemaju problem sa rastom. 

Zbog svoje teksture koju ulje za bradu samo po sebi ima, malo će više odgovarati muškarcima sa suvim tipom kože.

Piling sa kafom za lice i bradu

Upotreba pilinga od kafe ima nekoliko benefita po vaše lice. Za piling se uglavnom koristi talog, ali i mlevena kafa, a u nastavku sledi par prednosti pilinga po kožu lica:

 • smanjuje upalu;
 • poboljšava protok krvi;
 • ujednava ten kože;
 • čini kožu mekšom i zategnutijom.

Pored ovoga piling od kafe odlično čisti lice od masnoće (viška sebuma) i prljavštine. Piling ne utiče direktno na rast brade, ali ima uticaja tako što olakšava procese koji dovode do toga. Tačnije, kada je lice čisto i kada su pore očišćene, poboljšaće se i rast dlaka brade.

Kada se piling od kafe nežno umasira u kožu, talog kafe uklanja prljavštinu i ulje sa gornjeg sloja kože, pomažući da pore budu čiste. Pored toga, kofein prirodno stimuliše protok krvi, što može privremeno zategnuti kožu i sanirati zadržavanje tečnosti koja uzrokuje natečenost.

Evo jednog odličnog recepta za piling sa kafom. Sve što vam je potrebno od sastojaka je:

 • pola šolje srednje krupno mlevene kafe;
 •  četvrtina šolje kokosovog ulja;
 • četvrtina šolje vitaminskog ulja E;
 • 3 do 5 kapi CBD (kanabidol) ulja – ovo je neobavezan sastojak.

Postupak:

 • u posudu pomešajte sve sastojke dok se lepo ne sjedine;
 • nežno nanesite na lice i kružnim pokretima blago masirajte vaše lice oko 3 minuta;
 • nakon toga isperite lice mlakom vodom.

Ukoliko je vaša koža masnija ili sklona aknama, ovaj recept možete malo izmeniti i prilagoditi je svom tipu kože. Sve što je potrebno je da kokosovo ulje, zamenite medom. Dakle umesto četvrtine šolje kokosovog ulja sastojke pomešajte sa četvrtinom šolje meda.

Maske za kafom za bradu

Maske za bradu koje imaju kofein u sastavu mogu biti odlična povremena zamena preparatima. One hidiriraju i hrane vašu bradu, ali za razliku od preprata koje uglavnom koristimo (ulje, balzam, losion…) maska se nakon nekog vremena od nanošenja ispira.

Ukoliko želite da isprobate kako maske deluju, mi smo pripremili dva jednostavna i zanimljiva recepta. Takođe se koristi mlevena kafa. Reč je o:

 • maski za bradu sa kokosovim uljem i
 • maski za bradu sa ricinusovim uljem.

kafa za masku

Maska sa kokosovim uljem i kafom za bradu/

Postupak pripreme:

 • u šerpi zagrejte 2 šolje kokosovog ulja i dodajte 1/4 šolje prženih zrna kafe;
 • kuvajte ga na tihoj vatri neko vreme sa poklopcem;
 • pazite da smesa ne izgori;
 • sklonite sa vatre i procedite ulje da biste odvojili zrna kafe;
 • tako pripremljenu masku čuvajte u staklenoj boci u frižideru.

Postupak upotrebe:

 • Svaki put, pre upotrebe šampona za bradu koji redovno koristite, a posle tretmana ovom maskom, izvadite potrebnu količinu ulja i umasirajte je po bradi. Ostavite da deluje sat vremena, a zatim isperite šamponom za bradu.

Benefiti:

 • hidrirana brada i koža;
 • sjajna i glatka brada;
 • pospešen rast brade;
 • pojačana zaštita od UV zračenja.

Maska sa ricinusovim uljem i kafom za bradu

Postupak za pripremu:

 • uzmite 2 šolje ricinusovog ulja u maloj šerpi i zagrejte ga,
 • tome dodajte 1/4 šolje prženih zrna kafe i kuvajte na tihoj vatri neko vreme,
 • sklonite sa vatre i odvojite zrna kafe od ulja,
 • dobijenu masku za bradu skladištite u staklenu bocu i čuvajte je u frižideru za buduću upotrebu.

Postupak upotrebe:

 • Svaki put pre pranja brade šamponom ili sapunom za bradu, a posle nanošenja ove maske, izvadite potrebnu količinu ulja i umasirajte je po bradi. Ostavite da deluje sat vremena, a zatim isperite blagim šamponom za bradu.

Benefiti:

 • hidrirana brada;
 • mekana tekstura brade;
 • poboljšana cirkulacija;
 • pospešen rast brade.

Zaključak

Dakle, kafa (kofein) definitvno pozitivno utiče na vašu bradu. Ubrzava njen rast, prudužava životni vek i čini bradu gušćom. Ipak, ovo ne znači da bi trebalo da preterujemo sa konzumacijom, najviše zbog našeg opšteg zdravlja.

Ako su vam se dopali efekti koje ima kafa, odnosno benefiti koje ima kofein po bradu, pozivamo vas da se umesto pojačane konzumacije i unosa kafe okrenete nekom od preparta sa kofeinom. Ili, možete da isprobate neku masku sa kofeinom.

Očekujemo da sa nama podelite vaše utiske. A za početak nam možete reći koliko ste kafe pili pre čitanja ovog teksta, a koliko ćete piti nakon čitanja?