stil kozje brade kod muskaraca

Kozja brada, najupečatljiviji stil brade

Kozja brada je stil brade koji nema svako, dobrim delom jer nema svako smelosti. Međutim oni koji je nose definitivno postaju prepoznatljivi po njoj. Otkrivamo zašto i kako se neguje.

 

Koliko je kozja bradica kod muškaraca upečatljiva i prepoznatljiva brada, govori činjenica da je mnoge vlasnike teško zamisliti bez nje. Setimo se samo na primer: Džonija Depa, Roberta Dauni Džuniora, Toma Hardija i još mnog njih.

Upravo je upečatljivost i sposobnost da našem licu da potpuno drugačiji izgled bila glavni razlog za popularnost stila kozje brade. Pogotovo danas, kada je originalan i autentičan izgled “na ceni”.

Pored toga ovaj tip brade ima mogućnost da “popravi” naš oblik lica. Pa se tako sreće i kod muškaraca sa trouglastim, okruglim, ovalnim, pa i četvrtastim oblikom lica. Samo je važno odabrati pravi stil kozje brade koji odgovara obliku tvog.

A kako to učiniti, kako se dobija kozja brada, kako održava, kao i mnogo drugih zanimljivih i korisnih stvari naći ćeš u ovom tekstu. Da ne bismo dužili previše, sedi vodič od A do Š o najupečatljivijem stilu brade kod muškaraca.

Zašto se naziva kozja brada i kratka istorija

Istorija kozje brade seže sve od antičke Grčke. Naime, kozja brada se povezuje često sa natičkim božanstvom Panom. 

Pan je bio božanstvo predstavljeno kao polu-čovek, polu-jarac. Vremenom ovo božanstvo dobija sve više ljudski lik, ali zadržava dve elementa, rogove i naravno bradu.

Sa pojavom hrišćanstva, paganska božanstva bivaju skrajnuta, pa njihovu sudbinu deli i Pan. Neretko su paganska božanstva predstavljala nešto zlo i loše. Pa u tom povezivanju paganskih bogova sa zlim, povezuje se i kozja bradica sa zlim. Tako ovaj tip brade se neretko može videti upravo na Satani.

Kako Satana nije naročito voljen lik, tako kozja brada biva skrajnuta, ali ne zadugo. Tačnije sve do XVII veka, kada ovu bradu popularizuje čuveni flamanski slikar Van Dajk. I pitanje koliko bi ova brada bila popularna da Van Dajk nije slikao autoportrete.

Međutim, ovo je bio samo kratki bljesak slave kozje brade. Ponovo pada u zaborav, sve do 50-ih godina prošlog veka. Tih godina se u Americi pojavljuje beat pokret odnosno beat generation. Pripadnici ovog pokreta bili su poznati po kozjoj bradi, iako tri pisca i najuticajnija člana tog pokreta Džek Keruak, Alan Ginsberg i Vilijam Borouz, nisu nosili kozju bradu.

80-te i MTV je doneo hip hop u mase, a sa njim su došli pioniri repa sa kozjim bradicama, uključujući, Big Daddy Kane, Ice-T, Biz Markie, Ice Cube, Easy-E, Erik B & Rakim, Digital Underground, and Tupac.

Popularni grunge rokeri poput Krisa Kornela, Kurta Kobejna i basiste Nirvane Krista Novoselića učinilo su je dostupnijim belim tinejdžerima i studentima. Početkom 90-ih počelo je da se dešava mini-oživljavanje beat pokreta, a kozje bradice su se vratile na velika vrata.

Danas je kozja brada i njene varijacije vrlo popularna zahvaljujući, pre svega: Džoniju Depu, Bredu Pitu, Denzelu Vošingtonu, Rikiju Džervejzu, Vilu Smitu i drugim holivudskim zvezdama.

Kako izgleda i dužina kozje brade kod muškaraca

Oksfordski rečnik definiše kozju bradu kao kratku, ponekad zašiljenu bradu, koja je dobila ime zbog sličnosti izgleda sa dlakom na bradi koze.

Beardbrand daje definiciju kozje bradice kod muškaraca kao dlaku na licu koja raste samo na bradi (deo lica). Brada (deo lica) je jedan od 5 regiona na kojima raste brada, a ostali su: brkovi, “soul patch” (mali deo brade koji raste neposredno ispod donje usne), obrazi i vrat.

Kozja brada se često kombinuje sa brkovima i “soul patch” da bi se formirala kružna brada.

Stilovi kozje brade kod muškaraca

Kako se kozja brada razvijala, tako se zajedno, sa njenim razvitkom javljala potreba da se njen osnovni stil izmeni. Razvijajući se i menjajući neke detalje, uz zadržavanje njenog prepoznatljivog oblika, ovo su, danas najpopularniji stilovi kozje brade:

 • klasična;
 • chin puff;
 • kružna;
 • diskonektovana;
 • Van Dajk;
 • anchor beard;
 • Scruffy.

Standardna kozja brada

Standardna kozja bradica uključuje samo bradu i soul patch, ali ne uključuje brkove. Ovo tip brade a la Fred Durst na vrhuncu popularnosti Limp Bizkita. Obično se drži kraće po dužini, oko 1cm do 3cm.

Karakteristike standardne kozje brade:

 • samo brada i soul patch;
 • nema brkova;
 • 1 cm do 3 dužina.

Chin puff

Chin puff brada najviše liči na standardnu kozju kozu bradu. Slično standardnoj, samo ne uključuje brkove. To je standardna kozja brada koja raste znatno duže. 

Dugačka je najmanje 5cm, mada je najčešće znatno duža od toga. Chin puff brada može biti široka koliko i usta, formirajući zaobljeniji oblik, ili zadržati uži oblik, formirajući više suzu ili dijamant.

Karakteristike chin puff brade:

 • samo brada i soul patch;
 • može da bude široka i uska;
 • najmanje 5 cm dužine.

Kružna kozja brada

Kružna brada je najčešći stil kozje brade. Kozja bradica se spaja sa brkovima formirajući kružni oblik oko usta. 

Nosi se i kratka i dugačka, a duža verzija se često naziva i duga kozja brada. Spisak nosilaca kružne brade je dučak, pa ćemo da spomenemo samo: Kanje Vest, Idris Elba, The Rock, Bred Pit, Bred Pejsli, Leonardo Dikaprio.

Karakteristike kružne kozje brade:

 • najrasprosttranjeniji vid ovog stila;
 • brada spojena sa brkovima;
 • može da bude i kratka i dugačka.

Diskonektovana

Diskonektovana odnosno nepovezana kozja bradica, slična je kružnoj bradi, ali brkovi i kozja bradica se ne spajaju duž bočnih strana usta. 

Ovo je najlakši stil, po mnogima, za puštanje kozje bradice, posebno za mlađe muškarce. Deo brade sa kozjom bradicom može da se pušta široko ili da bude uži. Džoni Dep je primer za uži stil nepovezane kozje brade.

Karakteristike diskonektovane kozje brade:

 • slična kružnoj kozjoj bradi, ali bez brade sa strane;
 • najjednostavnija za puštanje;
 • može da bude kratka i široka.

Van Dajk

Van Dajk kozja bradica kombinuje chin puff i brkove. Kružna brada se ponekad pogrešno označava kao Van Dajk, ali Van Dajk stil ima više T oblik i obično nema tačku veze sa brkovima. 

Fokus kozje bradice je na soul patch-u. Zamisli masku Gaja Foksa, iz filma “V kao Vendeta” i to je prilično dobra ideja za oblik Van Dajk brade.

 • T oblik, uključujući brkove;
 • fokus na soul patch delu brade;
 • potiče iz XVII veka.

Kozja bradica vs Van Dajk brada

Često ćeš čuti da kozju bradicu nazivaju Van Dajk bradom, ali postoji razlika između njih.

Naime standardna kozja bradica ne uključuje brkove. Kružna brada – još jedan stil kozje brade – često se pogrešno označava kao Van Dajk. Kružna brada uključuje brkove i formira – pogađaš – krug oko usta.

Van Dajk takođe uključuje brkove, ali nije povezan sa strane usta. Van Dajk ima više T oblik za razliku od kružnog oblika.

Kada smo skapirali kako izgleda, da vidimo koliko još koliko je dugačka kozja brada, u zavisnosti od stila.

Sidro kozja brada

Sidro brada je slična Van Dajku, osim što umesto da kombinuješ brkove sa bradom, imaš nepovezanu bradicu koja se proteže ka spolja duž linije vilice. Kozja brada dica treba da bude šira od brkova, tako da kada kombinuješ oblik brkova, soul patch-a i brade, ona liči na brodsko sidro.

Poznati “sidraši” su: Dejvid Bekam i Toni Stark (tačnije Robert Dauni Džunior u ulozi Tonija Starka).

Karaktersitike sidro brade:

 • slična diskonektovanoj bradi;
 • brada šira od brkova;
 • imitira brodsko jedro.

Otrcana kozja brada

Otrcana kozja brada ima punu, gustu kružnu bradu u kombinaciji sa jednom do dve nedelje brade na obrazima i vratu. Kozja brada u dnu lica je istaknuta, dok brada na obrazima stvara lep kontrast. Ova vrsta je vrlo zahvalna za održavanje, jer ne zahteva tako često brijanje po obrazima i vratu.

Poznati vlasnici otrcane kozje brade su: Tom Hardi i Chris Millington.

Karakteristike otrcane kozje brade:

 • 1-2 nedelje nebrijana brada na obrazima i vratu;
 • brada stvara kontrast;
 • laka za održavanje.

Kako stilizovati kozju bradicu (kako trimovati, napraviti)

Prvi korak je definitivno da prestaneš da se briješ i pusti da ti brada ispod brade i oko usta. Trebalo bi da bude lepo i ako je moguće ujednačeno pre nego što počneš da se briješ i oblikuješ. Posle otprilike jedne do dve nedelje, trebalo bi da imaš dobar rast i dužinu.

Da te upozorimo, ako do sad nisi puštao bradu duže vreme, svrab kože nekoliko dana je normalan deo rasta brade. Ono što će ti pomoći protiv svraba brade je redovno pranje brade kao i kvalitetan preparat za bradu.

Sada kada imaš obilje brade na licu, vreme je da oblikuješ svoju bradicu. Počni sa prikupljanjem svih potrebnih alatki. U kompletu za podrezivanje brade moraćeš da imaš: žilet/brijač, češalj, makaze i trimer za bradu.

Kada budeš opremljen, prati ove jednostavne korake koji će te dovesti do savršene brade:

 • Očešljaj dlake na licu da bi uklonio sve zamršenosti i kovrdže i kako bi ispravio dlake brade. Počni od vrata tako što ćeš napraviti male rezove sečivom trimera. Ukloni bradu sa obraza i vrata za koje si siguran da ti kasnije “neće trebati”. U ovom koraku ne obraćaj pažnju na preciznost, samo pazi da skineš previše brade, kako kasnije ne bi imao sa čim da radiš.
 • Sada kada imaš grubi obris, možeš oblikovati ivice svoje kozje bradice da bi je doveo do veličine i oblika koji želiš. Uverite se da imate čist, oštar brijač da bi dobio precizno oblikovanje.
 • Prilikom preciznog određivanja ivice kozje brade neki pribegavaju crtanju oblika uz pomoć flomastera ili upotrebi šablona do plastike za kozju bradu. Ukoliko nisi siguran u svoje berberske sposobnosti i mitnu ruku, ovo možda nije loša opcija.
 • Odredi pravu širinu. Tipična kozja bradica će biti približno iste širine kao i usta. Može ti pomoći da definišeš ovu širinu osmehom. Koristi bore “smejalice” da bolje proceniš gde treba da budu ivice tvoje kozje bradice.
 • Bez obzira kakvu kozju bradicu oblikuješ, vodi računa da obe strane budu simetrične.
 • Završi tako što ćeš iščešljati svoju kozju bradicu.

Kako srediti i trimovati dužu kozju bradu

Kada smo videli kako srediti kozju bradu srednje ili kraće dužine, prelazimo na to kako srediti dužu kozju bradu. Imamo 6 jednostavnih koraka. Krećemo.

Korak 1: Očešljaj bradu

Koristeći češalj ili četku za bradu, očešljaj kozju bradicu prvo u suprotnom smeru od njenog rasta. Nakon toga, očešlja bradu u smeru rasta na dole, kako bi se brada ispravila i kako bi imao pravi utisak o njenoj dužini.

Korak 2: Skratite bradu

Odreži sve dlačice koje strče kako bi ujednačio dlake na licu kozje bradice. Počni tako što ćeš koristiti trimer za bradu, a pošto je reč o dužoj kozjoj bradi, uvek kreni sa najvećim češljem. Pa ako ima potrebe, postepeno uzimaj one češljeve koji više brade skraćuju. Ovo će ti olakšati dalje stilizovanje.

Zatim, fokusirajući se na dno, ošišaj bradu na dužinu koju želiš. Ovde ne moraš još uvek da oblikuješ dno brade, dovoljno je samo da odrediš dolnju granicu.

Ako nisi siguran koliko želiš da bude duga, slobodno pusti duže, pa je na samom kraju skarti na konačnu dužinu.

Korak 3: Napravi skicu

Koristi što precizniji trimer da napraviš obris svoje kozje brade. Širina je na tebi, ali da znaš da šira kozja brada odgovara dužem licu.

Ako nisi još uvek siguran koji bi stil kozje brade, najbolje je da kreneš od kružne kozje brade. Jer iz tog stila posle možeš da se prebaciš na bilo koji drugi stil kozje brade, jednostavno uklanjanjem brkova, bočnih ivica, soul patch-a ili slično.

Korak 4: Stiliziraj deo ispod donje usne ili “soul patch”

Ispod donje usne (soul patch) podreži da bi napravio trougao (ili zaobljen oblik). Ili u potpunosti ukloni taj deo brade.

Iako je ovo zaista mali deo brade, bitno je da ga oblikuješ i učiniš urednim. Jer zapravo, kod kozje brade nema puno brade i svaki njen, pa i najmanji, detalj je uočljiv.

Korak 5: Skrati na konačnu dužinu

Sada opet iskoristi češalj i makaze za bradu i brkove da smanjiš na konačnu dužinu kozje bradice, po želji.

Korak 6: Očisti oko brade, obraza i vrata

Održavaj liniju obraza i vrata čistim, uredi ove delove da bi tvoja kozja brada bila istaknutija. Na kraju, podreži dlake oko brkova i proveri simetriju nove bradice.

Kozja bradica kod muškaraca održavanje

Sada kada imaš svoju kozju bradu, kao i svakoj drugoj sledi održavanje. Neki postupci su uobičajeni kao kod svakog tipa brade, dok su neki specifični za kozju bradu.

Redovno podrezuj kozju bradicu

Čak i ako želiš da tvoja kozja bradica izraste duga, i dalje bi trebalo da izgleda čisto oko ivica. Ne dozvoli da ivice tvoje rastu u svim pravcima.

Redovno podrezivanje pravi defiitivno najveću razliku u održavanju između kozje brade i ostalih tipova brade. Pa budi spreman na to. Učestalost brijanja će zavisti od brzine rasta tvoje brade kao i tipa kozje brade. Što je duža brada, to se ređe mora podrezivati.

Korišćenje električnog trimera će ti znatno olakšati posao, pogotovo ako imaš kratku ili kozju bradu srednje dužine. Takođe, ugrađeni birač dužine ti omogućava da izabereš dužinu brade umesto da pogađaš makazama svaki put.

Podrezivanje dela kozje bradice gde se brada spaja sa vratom može biti prilično nezgodno, pa postavi ogledalo ispod visine glave i uvuci podbradak da bi dobio bolju predstavu o tome kako izgleda.

Ako uz kozju bradicu imaš i brkove, uređuj i njih redovno.

Ostatak lica drži obrijanim

Kozja bradica uglavnom izgleda najbolje kada je ostatak tvog lica dobro obrijan, pa se pobrini da ostatak lica bude čist. Prozirni gel za brijanje je bolji jer će ti omogućati da jasnije vidiš ivicu kozje bradice prilikom brijanja.

Kada se briješ u blizini ivica kozje bradice, obavezno pomeri brijač dalje od bradice. Ne želiš da joj se slučajno približiš i obriješ njen deo.

Kozja brada uglavnom zahteva čisto lice, bez brade, tako da će brijanje ostatka da bude redovna navika. U zavisnosti od brzine rasta tvoje brade, ali recimo da ćeš ovo obavljati barem dva puta nedeljno, a verovatno i češće.

Naš je savet svakako da ne zapuštaš bradu, jer što je manja brada na obrazima lakše prepoznaješ ivice kozje brade, a i ona izgleda urednije.

Peri redovno svoju kozju bradu

Redovno peri bradu šamponom i balzamom. Kada kažemo redovno, ovde podrazumevamo na 2-3 pranja brade nedeljno preparatom za pranje.

Pranje obavljaj uz mlaku vodu, dakle ni previše hladnu, ali ni previše toplu. Naša je preporuka da koristiš preprate sa prirodnim sastojcima, a da one sa sintetičkim izbegavaš.

Pored ovog pranja, obavljaj to i svakodnevno. Svakodnevno pranje obavljaj ujutru i uveče, samo mlakom vodom, bez ikakvih preparata.

Ulje za bradu

Trenutak nakon pranja je idealan trenutak za nanošenje ulja za bradu. Iako je kozja brada manja od regularne to ne znači njene potrebe treba da zanemariš.

1-2 nanošenja dnevno kvalitetnog ulja za bradu garantuje ti zdravu i lepu kozju bradu. Ulje je najbolje da nanosiš ujutru i uveče, pre spvanja, na čistu bradu.

Ako si prethodno imao bradu po celoj površini lica, pa prešao na kozju, da znaš da ti je potrebna znatno manja količina ulja. Ovo ti, s jedne strane, ide u prilog jer će tvoje količinepreparata da traju znatno duže.

Ostani zdrav da bi tvoja brada bila zdrava

Kozja bradica, kao i svaka druga, raste lepo i gusta je ako brineš o tvom telu na pravi način. Ukratko, dobro se hrani, redovno spavaj i vežbaj ovo su dobri načini da pomogneš tvojoj da lepo raste.

Uravnotežena, zdrava ishrana je dobra za kožu, kosu i naravno bradu. Hrana bogata proteinima, gvožđem, cinkom i vitaminima A, C i E dobra je za rast i zaštitu brade. Takođe možeš uključiti vitamin B koji se zove biotin, koji se nalazi u integralnim žitaricama, jetri, žumancetu, sojinom brašnu i kvascu.

Redovna vežba je još jedan dobar način za povećanje testosterona, koji pomaže u rastu brade. Dizanje tegova i intervalni trening visokog intenziteta su dobri programi vežbanja za povećanje nivoa testosterona u tvom telu.

Redovno spavaj. Dobrih 7-8 sati, u zavisnosti od tvojih potreba, održaće te svežim i zdravim i pomoći u redovnom rastu brade.

Kako se pušta kozja brada

Puštanje kozje brade traži da odgovoriš na pitanja:

 • Da li imam lice za kozju bradu?
 • Koji stil da odaberem?

Evo nekih oblika lica koji su prikladni za kozju bradicu:

 • Muškarci sa okruglim licem će imati koristi od “trouglastog” stila kao što je kozja bradica. Imati manje dlaka na obrazima i više na bradi može proizvesti iluziju izduženog lica.
 • Četvrtasto lice dolazi uglavnom u paketu sa širokom linijom vilice. Stil sa bradom na obrazima bi jednostavno skrenuo pažnju na ovo. Kozja brada bi omekšala izgled, ali bi vilica  zadržala i dalje isklesan oblik.
 • Muškarci ovalnog lica su bogom dani za bradu – mogu da izvuku većinu stilova. Kozja brada može izgledati posebno impresivno na ovim licima

Stil kozje brade, kao što vidiš zaista zavisi od tvog lica i oblika brade, ali i od tvog tena i boje brade. 

Dakle, stil kozje brade može pomoći da se definiše okruglo ili manje oblikovano lice. Bledi ten i tamna brada na licu rezultiraju dramatičnijim izgledom. Dok su dlake na licu koje su veoma slične boji kože manje izražene.

Dodatni savet za kraj i zaključak

Video si da je kozja brada dobar stil kada želiš da ostaviš da upečatljiv utisak ili kada želiš da “popraviš” svoj oblik lica. Ono što je karatkterstično za ovaj stil je da zahteva malo više nege, u pogledu brijanja i podrezivanja, u odnosu na uobičajene stilove. Pa ako si se opredelio za kozju, opremi se odgovornošću.

U svemu ostalom, u pogledu nege, kozja brada se ne razlikuje puno od ostaloih tipova. Osnovna nega podrazumeva:

 • redovno pranje i
 • nanošenje preparata.

Ostale rutine kao što su nanošenje balzama ili voska su opcione, a i zavisiće umnogome od tvog tipa kozje brade. Kada se opredeljuješ za preparate, naš dodatni savet je da biraš one sa prirodnim sastojcima. Sigurni smo da će tako tvoja brada da ti bude zahvalna, a kasnije ti nama.

Da li si se opredelio za stil kozje brade i zašto? I ako jesi, za koji stil? Piši nam o tome u komentarima, kako je neguješ i održavaš, ali i ako imaš neki dodatni savet po pitanju ovog stila.