Minoxidil za bradu

Minoxidil za bradu- šta je, kako se koristi, iskustva

Minoxidil za bradu je medicinsko sredstvo koje se koristi kao pomoć za rast brade. Saznajte kako deluje, da li ima efekta i kakva su iskustva.

 

Kada pojedini delovi brade i dalje uporno odbijaju da krenu sa rastom, brojni preparati su rešenje, a samo neki mogu da poprave situaciju.

Sredstvo kao što je minoksidil za rast brade je jedan od njih.

Prvobitno, osmišljen je kao lek za krvni pritisak. Kasnije su otkrivena pozitivna svojstva na kosu, a danas se koristi i za pospešivanje rasta brade. Malo je preparata koji imaju ovako zanimljiv “životni put”. Mikoxidil je jedan od njih.

U tekstu ćemo se pozabaviti životnim putem, njegovim uticajem na bradu i otkriti: šta je to minoxidil, kako deluje, kako se našao među bradonjama i na samom kraju iskustva bradonja. 

A tu su i praktične informacije poput cene i kako upotrebljavati minoksidil za bradu.

Šta je Minoxidil

Minoksidil je lek koji se javlja u formi rastvora (spreja) i pene. Kosti se da pomogne u rastu kose, kao i u lečenju ćelavosti kod muškaraca i žena. Ne koristi se baš za sve, kao npr. za ćelavost na prednjem delu vlasišta ili za povlačenje kose kod muškaraca. 

Ono što je interesantno je da se poslednjih godina otkrilo daje minoksidil efikasan i u pospešivanju rasta brade, pa se koristi u tu svrhu.

Zanimljivo je da je minoxidil originalno smišljen kao lek za visok krvni pritisak. Zato se i danas dešava da osobe koje pate od hipertenzije, mogu da se leče ovim rastvorom namenjenim za oralnu upotrebu.

1987.  godine naučnici razvijaju topikalni rastvor minoksidila u koncentraciji od 2% i 5%, kakav i danas koristimo. On se može pronaći pod raznim brendiranim imenima: Rogaine, Pilfud, Pivolit, Kirkland…

Kako deluje Minoxidil za bradu

Da bismo razumeli kako deluje potrebno je da znamo nešto o rastu kose, odnosno o rastu same dlake. Ukratko, proces rasta dlake, izgleda ovako:

 1. Ćelije zasnovane na proteinima u našim folikulima kose počinju da se razvijaju u kosu. Folikuli su kapsule u našoj koži koje sadrže vašu kosu. Ovo je prvi deo, anagene faze.
 2. Krvni sudovi oko folikula podstiču proteinske ćelije i pomažu da kosa raste progresivno duže. Ovo je drugi deo anagene faze i tim je prva faza rasta dlake završena, pa prelazi u sledeću fazu.
 3. Kako dlaka raste, ona izlazi i izlazi iz kože, i podmazuje je uljna žlezda u vašoj koži. Ovo je početak faze katagena, kada kosa prestaje da raste.
 4. Vremenom, kosa ispada iz folikula, a ciklus rasta počinje iznova. Ovo se zove telogena faza.

Kod kose, ovaj ciklus traje godinama. Kod brade i drugih dlaka na telu, kao što su obrve na primer, ovaj ciklus traje najviše nekoliko meseci.

Kakva je uloga minoksidila u celoj priči? 

Pa glavna uloga minoxidila je vazodilatacija. To znači da proširuje krvne sudove i čini folikule većim da bi hranio rast kose tokom anagene faze. Dlaka tada opada mnogo sporijim tempom, zbog čega rast dlake na licu izgleda gušće i ispunjenije.

Rezultat je gušća brada.

Minoxidil za rast brade

Minoksidil za rast brade – zašto se koristi i da li pomaže

Čak i nakon desetina godina istraživanja, pravi razlog zašto je minoksidil tako efikasan u rastu kose, za koju je pre sveka bio namenjen, još uvek nije 100% jasan. Situacija je slična i sa bradom, nauka ne može da odgonetne zašto je minoksidil za rast brade tako dobar.

Ali hajde da vidimo šta je nauci poznato:

 • Minoksidil aktivira kalijumove kanale u predelu brade i pojačava cirkulaciju folikula dlake na licu.
 • Takođe povećava nivoe prostaglandina E2 (PGE2), za koji je poznato da pomaže rast dlake kroz više mehanizama.
 • Upotreba pretvara više uspavanih folikula dlake u aktivnu fazu rasta dlake – anagen fazu.
 • Kada se folikuli prebace u anagenu fazu, minoxidil ih tamo zadržava duže nego što je uobičajeno, ali to povoljno utiče na rast brade.
 • Redovna upotreba dovodi do angiogeneze, odnosno do stvaranja novih krvnih sudova.

S obzirom na to da se minoxdil u početku nije upotrebljavao na bradi, već na kosi, malo je podataka bilo o njegovom delovanju na bradu. Međutim sve se to promenilo pre nekoliko godina kada je grupa istraživača sa Tajlanda odlučila da testira 3% rastvor protiv placebo tečnosti u bradama 48 ispitanika.

Nakon 16-nedeljnog perioda istraživanja, istraživači su pogledali testna područja od 3 cm svakog učesnika da vide da li je došlo do novog rasta brade. Rezultati su pokazali da jeste apsolutno ubrzao rast novih dlačica na licu, ne ostavljajući tako dilemu da li je minoxidil dobar za rast brade.

Minoksidil za rast brkova

Kada je reč o upotrebi minoksidila za rast brkova, situacija je malo drugačija. Naime, u ovom slučaju upotrebi ovog leka treba prići sa dozom opreza. Iz prostog razloga što još uvek nije dovoljno istražen uticaj na rast brkova.

Za sada se sve zasniva samo na pretpostavci da će on imati uticaj kao i na bradu. Ali do naučne potvrde ove pretpostavke proći će još neko vreme. Zato se za sada oslanjamo na preptostavke i iskustva korisnika, koja su istini za volju pozitivna.

Ukoliko ste mladi, svakako bi trebalo da znate da na rast brkova i brade mnogo više utiču testosteron i dihidrotestosteron (DHT) nego na rast kose. Pa pre upotrebe, dajte ipak svojim brkovima malo vremena iz prostog razloga što nam hormoni ne kreću sa radom u istom periodu. Tako se može desiti da vaši hormoni samo malo kasnije kreću sa radom i to je sve.

Kome se preporučuje da koristi Minoxidil

Ovaj lek koji lekari prepisuju u slučaju da imate neki problem sa rastom kose, prepisuje se kako muškarcima, tako i ženama. Zbog pozitivnih efekata na rast brade koriste ga i oni koji bi da pospeše rast brade.

Ako imate neki od sledećih problema, važno je da obavestite lekara o tome, a on će odlučiti da li je upotreba bezbedna za vas:

 • koristite neke od lekova za visok pritisak;
 • imate oštećenje na nekom od organa;
 • patite od benignog tumora pod nazivom feohromocitom;
 • imate tahikardiju ili neki drugi srčani problem.

Minoxidil za rast brade – vrste

Minoksidil je zapravo aktivni sastojak koji se nalazi u preparatima, pa tako kada govorimo o vrstama možemo ga podeliti po:

 • brendu i
 • formi.

Brend

Koji brend je najbolji i ima li razlike među njima? Pa odgovor je da nije važno koju marku koristite jer skoro svi koriste isti aktivni sastojak u istim količinama. To je obično 5% i rastvoren u istim agensima (alkohol, propilen glikol ili aerosol).

Pomenućemo samo neke nazive: Rogaine, Kirkland, Foligain, Equate ili Tugain. Kod nas ga možete pronaći pod imenom Pilfud ili Pilovit.

Forma

Minoxidil za bradu se može pronaći u tečnoj i penastoj formi. 

U početku se verovalo da je minoxidil u tečnoj formi efikasniji. Međutim kasnija istraživanja su potvrdila da nema razlike u efikasnosti između onog koji je u formi pene i tečnog.

Koji onda odabrati? Pa ovako:

 • tečni minoksidil je jeftiniji i takođe ga je lakše izmeriti u kapaljci,
 • penasti minoksidil se, s druge strane, upija do 5 puta brže i ne isušuje kožu toliko jer nema propilen glikol u sebi.

Naša preporuka bi bila da počnete sa tečnim i vidite kako ćete reagovati na njega. Ako vam se koža mnogo suši ili ne možete da sačekate vreme od 4 sata upijanja, onda bi prelazak na penu za vas bila dobra opcija.

pena

Minoxidil koncentracije

Minoksidil možemo da pronađemo u koncentraciji od 2% i 5%. 

Minoxidil od 2%, ili apotekarski minoksidil, kako se još naziva, se koristi u lečenju androgene alopecije i gubitka kose. Zbog niže koncentracije često ga korste i žene.

Minoksidil od 5% se koristi u lečenju ćelavosti kod muškaraca, prvenstveno. Sadržaj alkohola u ovom rastvoru je nizak i to je povoljna opcija. Takođe, ono što mu ide u prilog jeste što on, prema istraživanjima a i iskustvima kosrisnika, brže daje rezultate od 2% minoksidila.

Koji onda minoksidil da koristite? 

Iako, verujem da smo svi nestrpljvi kada očekujemo rezultate, ipak se savetuje da tretman počnemo sa minoxidilom u koncentraciji od 2%. Pre svega zato što iskustva pokazuju odlične rezulate a i šanse za neželjene rekacije u ovom slučaju su znatno manje. 

Tek ukoliko on ne da rezultate, onda možemo pokušati sa 5%-im rastvorom.

Važno je dakle reći, da u praksi, kada govorimo o bradi i 2% i 5% rastvor daju rezultate, samo je razlika u tome što 5% minoxidil daje brže rezultate.

Kako se sve može koristiti Minoxidil za bradu

Minoksidil se za rast brade može koristiti u tri varijante, kao:

 • tečni Minoksidil;
 • penasti Minoksidil:
 • minoksidil tablete.

Pretpostavka i logika nam govore da bi tečni bio efikasniji za rast brade od penastog. Međutim prema dostupnim istraživanjima, oba bi trebalo da budu podjednako efikasna i zapravo, nema razlike u rezultatima.

Tečni minoksidil je jeftiniji i takođe ga je lakše izmeriti u kapaljku prilikom nanošenja. Ono što je, sa praktične strane, prednost tečnog je da se može naći u obliku spreja. Pomenućemo, opet, razlike u efkasnosti nema, ali mnogima sprej olakšava upotrebu i nanošenje.

Penasti minoxodol se, s druge strane, upija do 5 puta brže i ne isušuje kožu toliko jer nema propilen glikol u sebi. Zato, ako ste skloni suvoj koži, penasti Minoksidil je rešenje za vas. 

Kada je reč o minoksidilu u tabletama, odnosno oralnoj upotrebi, moramo reći da se u ovom obliku najređe koristi. Razlog za to leži u tome, što se on u obliku tableta, pre svega, prepisuje kao lek za visok krvni pritisak.

Kako koristiti Minoksidil za bradu

Dosadašnja istraživanja nam sugerišu da je minoksidil za bradu najbolje koristiti na sledeći način:

 • nabavite 2 do 3-procentni rastvor minoksidila;
 • nanesite manju količinu rastvora na bradu;
 • ovaj postupak ponavljajte dva puta dnevno;
 • čitav tretman trebalo bi da traje 16 nedelja.

Ono što vam može pomoći u praćenju rezultata su vaše fotografije pre i posle. 

Savetujemo vas da na početku samog procesa napravite par fotografija i sa vremena na vreme učinite to opet, s obzirom na to da je jako teško uočiti promene na dnevnom nivou. Na kraju procesa videćete da li ima rezultata i samim tim da li ćete da lje da nasatvite sa upotrebom.

I zapamtite da rezultati mogu varirati od slučaja do slučaja.

Nanošenje Minoksidila u 5 jednostavnih koraka

 1. Korak 1 – Operite licePrvi korak u primeni je jednostavno pranje lica. Za ovo možete koristiti samo vodu ili nežno sredstvo za pranje lica.
 2. Korak 2 – Navlažite lice peškirom – U jednoj studiji je pokazano da minoksidil najbolje deluje na vlažnom licu. Da bude jasno, lice ne bi trebalo da vam curi od vode, ali ne bi trebalo ni da bude potpuno suvo.
 3. Korak 3 – Nanesite tamo gde želite da brada raste – Usisajte 1 ml pomoću kapaljke i nakapajte gde biste želeli da dlake na licu rastu. Ako koristite mlaznicu za prskanje, potrebno je oko 6-8 štrcanja za 1ml.
 4. Korak 4 – Nežno utrljajte Minoxidil po celoj površini bradeNakon što ste naneli minoksidil oko lica, nežno i u tankom sloju ga utrljajte u željeno područje dlaka na licu bilo kapaljkom ili sa dva prsta. Nakon što ste sve utrljali, lice ne umivajte oko 4 sata. Toliko je potrebno licu da upije.
 5. Korak 5 – Dobro operite ruke sapunom nakon nanošenja Minoksidila na bradu.

Neželjena dejstva koja ima Minoksidil za kožu i bradu (nuspojave)

Neželjena dejstva minoksidila su retka, pa ipak, mi ćemo vas upozoriti na njih. Za početak, imamo:

 • blage i
 • ozbiljne nuspojave.

Blage nuspojave

Češći i blaži neželjeni efekti koji se javljaju sa minoksidilom uključuju:

 • mučnina ili povraćanje;
 • crvenilo ili iritacija kože i skalpa;
 • akne – zbog alkohola i propilen glikola koji su sastojci, akne se mogu pojaviti kod ljudi koji već imaju predispoziciju za pojavu akni;
 • suva koža – takođe je posledica i to relativno česta, alkohola i propilen glikola;
 • rast dlaka na drugim delovima tela, kao što su vrat ili leđa;
 • promene u dlakama na licu i telu, 
 • kod muškaraca kosa može postati tamnija i gušća, posebno na licu i gornjem delu tela.

Ozbiljni neželjeni efekti

Odmah pozovite svog doktora ako imate ozbiljne neželjene efekte. Ozbiljne nuspojave i njihovi simptomi mogu uključivati sledeće:

 • povećan broj otkucaja srca;
 • ubrzano povećanje kilaže;
 • problemi sa disanjem, posebno kada ležite;
 • novi ili pogoršani bol u grudima, rukama ili ramenima ili osećaj teške probavne smetnje;
 • vrtoglavica ili osećaj nesvestice.

Minoxidil za bradu iskustva

Pošto se kod upotrebe moxidila za bradu, dosta oslanjamo na iskustva korisnika, podelićimo sa vama neka od njih.

Minoxidil za bradu iskustva

Isksutva se tiču:

 • alergija;
 • izgleda;
 • upotrebe;
 • efikasnosti.

Alergije ili preosjetljivost

Neki muškarci mogu doživeti alergijsku reakciju kada koriste tečni oblik minoksidila. To je zato što sadrži propilen glikol, koji je često uzrok alergijskih reakcija ili iritacije.

Penasta verzija minoxidila ne sadrži propilen glikol. Međutim, još uvek je moguće biti alergičan na neke druge sastojke u peni, kao što je sam minoksidil. Alergijske reakcije na su retke u praksi, ali ipak moguće.

Izgled i osećaj/apsorpcija

Minoksidil tečnost, odnosno sprej, može uzrokovati da vaša brada izgleda ili izgleda pomalo masno. 

Ako je to slučaj kao što je bio u pojedinim iskustvima, verzija od pene može biti bolja za vas. Pena se može brže apsorbovati, tako da koža i brada izgledaju manje masni i imaju manje masnih ostataka.

Upotreba

Gustina pene i preciznost tečnosti (koja se nanosi kapaljkom) imaju prednosti i nedostatke prema iskustvima. Penu je lakše naneti na veće površine, pogotovo ako je brada zaista retka.

Tečni oblik minoksidila, sa druge strane, je možda lakše naneti do samog lica, posebno ako imate dugu bradu, a koja je retka.

Efikasnost

U 2016, jedna studija objavljena u Journal of Drugs in Dermatologi upoređivala je tečni minoksidil i penasti minoksidil direktno, ali na kosi. 

Studija je zaključila da su dve verzije leka imale skoro identične efekte na rast kose:

 1. Posle 24 nedelje lečenja, minoxodol pena je povećala broj dlačica za 23,9 ± 2,1 dlačica po kvadratnom centimetru.
 2. Posle 24 nedelje tretmana, tečnost minoxidil povećala je broj dlaka za 24,2 ± 2,1 vlasi po kvadratnom centimetru (ona je sadržala nižu koncentraciju minoksidila, ali je primenjivana dva puta dnevno umesto jednom dnevno).

Minoxidil prodaja i cena

Minoxidil se može pronaći u gotovo svim našim apotekama. Pitanje je samo pod kojim imenom se nalazi da li Pilfud ili Pilovit. Cena se kreće oko 2500,00 dinara.

Pojedini korisnici kupuju 5% rastvor, pa zatraže u apoteci da im razblaže na 2% – apotekarski minoxodol.

Minoksidil rezultati i da li ga je pametno koristiti

Iskustva pokazuju, a i nauka potvrđuje da minoxodol za rast brade vrlo efikasan. Iako prvenstveno namenjen za lečenje opadanja kose i pospešivanje rasta kose, odlične rezultate je dao i u pospešivanju rasta brade.

Ukoliko ga koristite, podsetićemo vas da minoksidil ne sprečava i ne ometa upotrebu vaše redovne kozmetike za bradu. Naprotiv, upotreba minoksidila za bradu ne znači da bi trebalo da zanemarite upotrebu ulja za bradu ili nekog drugog preparata koji koristite.

Da li ste vi imali iskustva sa minoksidilom i ako jeste, kakvi su rezultati bili? Pišite nam vaša iskustva, utiske, šta ste očekivali i  i da li ste bili zadovoljni.