serum za bradu muskarac

Najbolji serum za bradu i brkove, čemu služi

Serum za rast brade je jedno od rešenja za zdrav rast dlaka na bradi. Otkrivamo koji je najbolji serum za bradu i brkove i kako se serum pravilno koristi.

 

Sa popularizacijom brade porastao je i broj i raznolikost preparata koji se nude. U moru svega, sve teže je snaći se i pronaći ono što baš nama treba.

Zato smo ovaj tekst posvetili serumima za bradu, kao nečemu o čemu se ne zna dovoljno. Odatle i česte nedoumice: da li je serum isto što i ulje za bradu ili da li je isto što i eliksir? Ako nije, koje su razlike između ovih proizvoda? I najvažnije: šta je vama zapravo potrebno?

Šta je serum za bradu?

Serum za bradu je preparat koji se koristi da direktno stimuliše rast brade i brkova. To radi povećanjem lokalnog protoka krvi (boljom cirkulacijom) ili poboljšanjem zdravlja kože i folikula dlaka na licu. Dakle, serum za bradu je proizvod primarno formulisan za podsticanje rasta brade i brkova.

U postizanju svog cilja serum može da koristi lekove kao što je minoksidil. Takođe, može da koristi i prirodna ulja ili druge prirodne sastojke.

Serume koji sadrže minoksidil najčešće upotrebljavaju muškarci kojima je brada jako “tvrdoglava” jer neće nikako da krene sa rastom. Ipak, znatno širu primenu nalazi druga vrsta seruma, a to su serumi za bradu na prirodnoj bazi. Pre svega, razlog je taj jer se neželjene reakcije gotovo ne javljaju uopšte, a pokazali su se vrlo efikasno.

Najvažnije svojstvo seruma jeste njegovo dubinsko delovanje.

Serum ima tu sposobnost da jako duboko prodre pod kožu i to do folikula dlake, dopremajući tako hranljive sastojke (hranu i vitamine) i do najudaljenijih delova brade.

Tekstura seruma za bradu i brkove je nešto drugačija od ulja za bradu. Smesa je ređa, pa se i lakše aposrbuje. Uglavnom se nalazi u bočicama sa kapaljkama.

Postoje serumi na bazi vode, ređi, kao i gelasti. Oni serumi koji su bazirani na vodi mogu se pronaći i u formi spreja. Serumi koji su u gelastoj formi su gušće teksture.

Većina seruma za bradu koristi formule na bazi ulja, međutim uprkos tome što su po sastojcima slični ulju za bradu, oni su su lakši i brže se upijaju od “običnog” ulja za bradu.

Serum za bradu i elixir za bradu – da li je isto

Iako jako slični, serum za bradu i elixir za bradu nisu isti preparat. Razike između između seruma i eliksira su zaista male, ali dobro je znati koje su, kako bi se napravio pravi izbor.

Prva razlika između seruma i eliksira je tekstura. Naime, eliksir za bradu ima nešto lakšu teksturu od seruma. Ovo ga čini pogodnijim za tip kože koji je masniji ili koji je sklon izbijanju akni.

Druga razlika je u njihovom delovanju. Naime, eliksir ima tu sposobnost da dublje prodre u kožu od seruma. Pa ako je stanje tvoje kože i brade takvo da zahteva dubinsko delovanje, onda je eliksir pogodniji izbor za tebe.

Što se upotrebe tiče, razlike nema. Uglavnom se obe vrste preparata koriste do 2 puta dnevno, svakodnevno.

Takođe oba preparata mogu da budu na bazi vode ili na bazi nekog ulja.

Po čemu se serum za rast brade razlikuje od ulja za bradu (od ulja za rast brade)

Ako u prethodnom slučaju i nije bilo velike razlike, u slučaju seruma za rast brade i ulja za rast brade ima razlike:

 • Ulje za bradu može da obezbedi ishranu i vlaženje kože, kao i brade. Serum sa druge strane, obezbeđuje hranu, međutim njegovi kapaciteti da hidrira bradu su slabiji od ulja za bradu.
 • Serum za bradu pomaže u uklanjanju kovrdžavosti brade i poboljšava njenu teksturu. Dok ulje pomaže u hidrataciji brade i kože ispod nje, serum za bradu pomaže u da dlaka bude jača i deblja
 • Upotreba ulja za bradu ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Odnosno njegova primena bi trebalo da bude redovna rutina. Serum za rast brade može se smatrati “izborom”. Serum koristimo samo po potrebi i u skladu sa njegovom namenom. Ukratko, ulje za bradu je primarna, dok je serum za bradu sekundarna supstanca.
 • Ulje za bradu se takođe može naći u mnogo varijanti, dok serum za bradu nudi znatno uži izbor.
 • Još jedna razlika između ovih preparata je i što serum može biti napravljen na bazi vode, dok kod ulja to nije slučaj.

Uporedna upotreba seruma za rast brade i ulja za rast brade, uglavnom nije neophodna, ali jeste moguća. Čak i ukoliko koristiš lakši serum koji brada upija relativno brzo ili serum koji se spira nakon nekog vremena, ulje za bradu će ti biti potrebno.

U ovom slučaju, ako serum za rast brade nanosiš ujutru i uveče, ulje nanosi između ta dva tretmana.

Kako serum pomaže za rast brade?

Serum za rast brade pomaže u rastu brade jednim od dva sledeća pristupa:

 • Prvi uključuje upotrebu lekova za lečenje problema vezanih za rast kose ili beade. Najčešće se dodaje minoksidil u serum i tako dolazi do povećanja protoka krvi do folikula dlake. Ovaj pristup je namenjen onim muškarcima koji imaju ozbiljnije probleme sa puštanjem i rastom brade.
 • Drugi pristup je prirodna alternativa koja uključuje upotrebu mešavine ulja za dodavanje potrebne vode, vitamina i hranljivih materija folikulima brade. Ovaj pristup je usmeren na muškarce koji žele da poboljšaju rast dlaka na licu i poboljšaju negu kože.

Treba reći da prva varijanta seruma za bradu sadrži prirodna ulja u sebi, međutim glavni adut je ipak preparat koji se koristi za rast kose. Međutim, dešava se da glavni sastojak minoksidil izazove crvenilo i svrab kože.

Sa druge strane, serum na bazi priordnih sastojaka nema neželjenih dejstava. On se oslanja na delovanje priordnih sastojaka koje sadrži. Uglavnom su ti sastojci tako birani da:

 • pospešuju cirkulaciju;
 • hidriraju folikul dlake;
 • snabdevaju bradu hranljivim vitaminima i mineralima.

Serum za bradu ima slično dejstvo ulju za bradu. Međutim, razlika je što serum može dublje da prodre u kožu od ulja. Zbog ovoga se smatra da će serum, kada je reč o rastu brade, da ima blago pozitivnije efekte od ulja za bradu.

Serum za bradu sastojci

Ono što pravi najveću razliku među serumima je da li su na prirodnoj bazi ili sadrže u sebi minoksidil.

Ukoliko serum sadrži minoksidil, onda je to ujedno i njegova primarna komponenta. Minoksidil je lek za gubitak kose, koji je pokazao da daje dobre rezultate i u pospešivanju rasta brade. Obično dolazi u mešavinama od 2 do 5 procenata.

Kada je reč o serumima na bazi prirodnih sastojaka oni su vrlo raznovrsni. Uglavnom sastojci uključuju:

 • razna eterična ulja,
 • biotin,
 • arganovo ulje,
 • ulje jojobe,
 • cink i drugi vitamini, poput B12.

Takođe, značajna je i razlika da li je serum na bazi nekog ulja ili vode. Serum za negu brade i brkova na bazi vode uglavnom je namenjen muškarcima sa masnijom kožom, ili onom koja je sklona izbijanju akni.

Voda je znatno “lakši” sastojak od ulja pa se upotrebom ovog seruma izbegava šansa da dođe do začepljavanja pora ili izbijanja akni.

Kako se koristi serum za bradu?

Serum za negu brade i brkova se koristi vrlo jednostavno. Ako imaš iskustva sa korišćenjem preparata za bradu, ovo ti neće predstavljati nikakav problem.

Ukoliko je tvoj serum sačinjen od prirodnih sastojaka i ne sadrži, recimo minoksidil, njegova upotreba biće vrlo slična upotrebi ulja za bradu.

Dakle, idealno bi bilo da ga nanosiš dva puta dnevno, ujutru i uveče, neposredno pre spavanja.

Serum obavezno nanosi na čistu bradu. Tako će apsorpcija da bude potpuna i adekvatna.

Količina koju nanosiš zavisiće od forme u kojoj je serum i od dužine tvoje brade. Proizvođači uglavnom sami preporučuju količinu koju je potrebno naneti.

Takođe, količina će zavisiti i od sastojaka seruma za bradu. Pa recimo da ako je serum na bazi vode, i nije tako strašno ako previše naneseš jer se takav preparat lakše upija i lakše ćeš višak ukloniti sa brade. Sa druge strane, ako je serum na bazi ulja, naš je savet da budeš oprezan i bolje je svakako i manje da naneseš, pa da dodaješ nego da preteraš.

Kada je reč o serumima koji sadrže minoksidil njihova primena nešto drugačija. I oni se koriste 1-2 puta uglavnom, svakodnevno, s razlikom da se ti serumi nakon 4 sata uglavnom ispiraju sa brade.

Ali naravno, i u ovom slučaju će razlike u primeni postojati od proizvođača do proizvođača, pa svakako obrati pažnju na uputstvo za upotrebu ako koristiš ovakav serum.

Najbolji serum za bradu

Kako se približavamo kraju, vreme je i da vidimo koji je to najbolji serum za bradu koji se može naći na našem tržištu.

Napomena – mi smo se skoncentrisali samo na serume za bradu i brkove koji su sačinjeni od prirodnih sastojaka.

Najbolji serumi za bradu i brkove, po našem izboru su:

 • The golden spartan;
 • Izdia;
 • Hemel;
 • Fonex.

U nastavku ćemo se ukratko osvrnu ti na svaki navedeni serum.

The golden spartan

The golden spartan serum za rast brade sadrži biotin i ekstrakt kofeina. Ovi sastojci  pojačavaju mikrocirkulaciju kože i folikula uspavanih dlaka. Na ovaj način se obezbeđuje pojačana ishrana i energiju na ćelijskom nivou.

The Golden Spartan serum se nalazi u bočici od 30 ml i formulisan je kao serum namenjen pojačvanju rasta brade.

Prema uputstvima nanosi 2 puta dnevno, ujutru i uveče, na čisto lice.

Tekstura mu je u formi gela, što je za serume za bradu pomalo i neobično, međutim iako u gelastoj formi, lako se razmazuje. 

Izida serum elixir za bradu

Drugi serum za bradu je proizvođača Izida. Ovaj serum dolazi u pakovanju od 40 ml.

Ovaj serum je kombinacija biljnih ulja i vitamina. Kao njegova glavna prednost ističe se hidrirajuća sposobnost, pa je tako pogodan ako imaš nešto suvlju bradu.

Pored brade, serum elixir Izida regeneriše i kožu lica, pritom smanjuje iritacije pa će njeovo sekindarno dejstvo da bude nega kože! Koristi se svaki dan.

Hemel

Hemel serum za negu brade i brkova je treći serum koji smo izdvojili. Ovo je takođe serum koji je sačinjen u potpunosti od prirodnih sastojaka. Tako su ricinusovo ulje, arganovo ulje i jojoba samo neki od sastojaka koje ćeš pronaći.

Hemel serum za negu brade i brkova dolazi u bočici od 30 ml. Može se koristiti više puta u toku dana. Takođe, serum je pogodan za svakodnevnu negu brade i brkova.

Fonex

Fonex serum za bradu pruža pre svega hidrataciju koži zahvaljujućih hidratantnim agensima. Sa druge strane. multivitaminski kompleks je zadužen da hrani i obnavlja strukturu brade. Ističe se i da ovaj serum čini bradu mekšom.

Sam serum dolazi u pakovanju od 50 ml i istaknuto je da ne sadrži paraben ili boju, pa je dakle reč o još jednom serumu na bazi prirodnih sastojaka.

Prilikom upotrebe se nanosi 10-20 kapi proizvoda zavisnosti od dužine i gustine brade, a zatim se masažnim pokretima nanosi na bradu i brkove.

Zaključak

Da sumiramo do sada sve rečeno u nekoliko teza:

 • serum za bradu nije isto što i ulje za bradu;
 • serum nije isto što i eliksir za bradu;
 • upotreba seruma ne iskuljučuje upotrebu ulja za bradu, naprotiv;
 • primarno dejstvo seruma je pozitivan uticaj na rast brade, dok je hidratacija sekundarna.

Prilikom izbora najboljeg seruma, važno je da odrediš šta želiš njime da postigneš. Ukoliko je cilj rast brade imaćeš izbor između seruma sa prirodnim sastojcima i seruma za bradu sa medikamentom koji pospešuje rast brade.

Upotreba seruma ne isključuje upotrebu ulja za bradu. zbog preko potrebne nege i hidratacije. Pogotovo ne ako je reč o serumu na bazi vode ili nekom koji se nakon nekog vremena ispira. U tom, slučaju ulje za bradu se nanosi nakon što naneseš serum.

Zanima nas da li si ti nekad koristio neki serum za bradu i kakava su tvoja iskustva? Piši nam u komenntarima o tome, da li si bio zadovoljan, kakvi su utisci i koji serum preporučuješ.