celavi muskarac ima kratku bradu

Najbolji stilovi brade za ćelave muškarce

Saznajte da li je brada dobar izbor ako nemate kosu, koji su sjajni stilovi brade za ćelave muškarce, da li i zašto treba da puštate bradu ako ste ćelavi.

 

„Šta da radim sa bradom?“ To je glavno pitanje koje muškarci postavljaju sebi kada iz nekog razloga izgube kosu ili kada dođu u situaciju da moraju da obriju glavu.

Ćelavi muškarci važe za najatrakativnije tipove muškaraca. Jedini tip muškaraca koji privlači više pažnje od muškarca bez kose je ćelavi muškarac sa bradom. 

Da li ste još uvek u dilemi da obrijete bradu?

Verovatno ste sumnjičavi i zato se pitate da li je brada dobar izbor ako nemate kosu. Probajte, jer nemate šta da izgubite. Uvek možete obrijati bradu, ako se predomislite. 

Brada i ćelavost – da li su povezani?

Ćelavost je najvećem broju slučajeva stvar genetike.

Možda ste izgubili kosu, ali ste dobili nešto zauzvrat – gustu bradu. Nazvaćemo to odgovorom prirode koja vam se na neki način izvinjava jer ste izgubili kosu.

Nije nužno obavezno da muškarac koji je ćelav ima i problem sa rastom brade. Može biti, ali i ne. Genetika igra najveću ulogu.

Zanimljiva je naučna činjenica je da gubitak kose izaziva DHT hormon, isti hormon koji u najvećoj meri stimuliše rast dlaka na licu.

U drugoj studiji naučnici su došli do zaključka da brada podiže temperaturu glave i dovodi do bržeg isparavanja znoja. 

Kakve to ima veze sa ćelavošću muškaraca? Mozak želi da bude topao. Možda u prvi mah smešno ili čudno zvuči, ali evo objašnjenja. Kada muškarci izgube kosu, mozak vrši samoregulaciju temperature glave i uz pomoć brade održava glavu toplom.

Ipak, ove studije ipak ne dovode do jasnih zaključaka da li su brada i ćelavost povezani. Kao što smo rekli, ćelavi muškarac može imati gustu bradu.

Da li rast brade izaziva ćelavost?

Iz prethodnih primera reklo bi se da muškarci sa velikom količinom DHT hormona u telu imaju mogućnost da puste dugačku i bujnu bradu, ali ne i da imaju kosu? Nije baš uvek tako.

Samo zato što imate višak DHT ne znači da ćete imati gustu bradu, niti da ćete izgubiti kosu. Može da se desi, ali i ne.

Dakle, moguće da imate nizak nivo DHT hormnona a ipak da imate gustu bradu. 

Rast dlaka na licu prvenstveno stimuliše testosteron, ali i ostali androgeni hormoni. Ćelavost ne izaziva rast brade, već isključivo genetika i drugi spoljni i unutrašnji faktori.

Da li ćelavost utiče na rast brade?

Ne, usporen rast brade ili gubitak brade ne licu ne podrazumeva se ako ste izgubili kosu. Gubitak brade mogu izazvati kožne bolesti poput alopecije.

Zašto većina ćelavih muškaraca ima gustu i dugačku bradu?

Nije nikakva magija. Ćelavi muškarci koji su izgubili kosu ili obrijali glavu jednostavno su svu svoju pažnju preusmerili na negu i održavanje brade. Sve je stvar volje i upornosti.

Da li ćelavi muškarci nose brade?   

Popularnost ćelavih muškaraca sa bradom došla je iz Holivuda. Po uzoru na njih, širom sveta ćelavi muškarci sada nose brade. Brus Vilis, Tom Hardi i Dzejson Stejtmen samo su neki od predstavnika ćelavih muškaraca sa bradom.

Statistika pokazuje da je brada ćelavim muškarcima poboljšala izgled, povećala njihovo samopouzdanje i njihovu sigurnost tokom javnog nastupa, kao i susreta sa okolinom.

Da li ćelavim muškarcima dobro stoje brade i zašto?

Prema rezultatima ankete u kojoj su učestvovali ćelavi muškarci sa bradom, statistika govori da je većina ispitanih muškaraca izjavila da je puštanje brade nešto najbolje što su mogli da učine za sebe.

Muškarci koji su izgubili kosu osećaju se depresivno, bez samopouzdanja i samopoštovanja. Brada može potpuno promeniti oblik lica, dajući vam potpuno novi, nikada bolji izgled. 

Takođe, brada vam daje nadu da osim kose, ipak nije sve izgubljeno.

Oni muškarci koji su iz nekog razloga obrijali glavu kažu da su se osećali čudno, sve dok nisu pustili bradu da raste. Brada i obrijana glava su zaista dobra kombinacija.  

Evo još nekoliko razloga zašto ćelavim muškarcima brade dobro stoje i zašto je za njih puštanje brade prava stvar:

 • izgledaćete mlađe,
 • dodajte naočare i dobićete sofisticiran i elegantan izgled poput intelektualca,
 • odgovarajući stilovi brade će preoblikovati vaše lice da izgleda punije ili mršavije,
 • bićete privlačniji,
 • vaša glava će dobiti novi oblik i neće izgledati isuviše ovalno (neće ličiti na jaje).

Efekat izbledele brade na ćelavom muškarcu

Izbledela brada je stil brade gde zalisci postepeno „blede“ i stapaju se sa bradom.

Ovaj trenutno popularni trend koji nose i ćelavi muškarci, ali i oni koji imaju kosu, prvo je počeo da se koristi u kombinaciji sa kratko podšišanom kosom ili bez kose. 

Vremenom, ovakav način stilizovanja brade je oteran u zaborav, ali se poslednjih par godina ponovo našao u vrhu liste popularnih stilova brade. 

Zašto treba da izbledite bradu ako ste ćelavi?

Tokom puštanja brade ona može rasti neprirodno i neravnomerno. Ta razlika se posebno primeti ako ste ćelavi. Upravo, to je jedan od glavnih razloga zašto treba da izbledite bradu (da napravite efekat izbledele brade).

U nastavku, delimo sa vama još neke razloge: 

 • Izbleđivanje brade održava vaš izgled prirodnim i urednim.
 • Ako se osećate nesigurno zbog ćelavosti izbleđivanje brade je sjajan način da skrenete pažnju na svoje lice.

Kako se radi izbleđivanje brade?

Izbleđivanje brade dobija se stvaranjem prelaza između kratke kose, koja je nekada i promenljive dužine, i brade.

Kod ćelavih muškaraca bledi se dlaka na obrazima, na zaliscima i zatim i ona na skalpu glave.

Pre nego što počnete sa izbleđivanjem brade, pripremite se uz nekoliko najvažnijih koraka:

 • pustite bradu da dovoljno izraste,
 • operite je,
 • dobro je hidrirajte,
 • nabavite dobar trimer sa opcijom podešavanja dužine sečiva kako bi što preciznije dobili efekat izbledele brade.

Takođe, pre nego što počnete sa procesom izbleđivanjem brade, trimerom sredite donji deo lica: 

 • podšišajte bradu i definišite linije brade, obraza i vrata,dekoltea 
 • sredite predeo brkova,
 • označite tačke izbleđivanja.
 • uobličite grube ivice brade.

Kako se trimerom postiže efekat izbledele brade na ćelavom muškarcu?

Postupak:

 • Počnite sa izbleđivanjem brade tako što ćete postaviti trimer na sredinu ušiju na mestu gde se vaša brada spaja sa linijom kose.
 • Zategnite kožu i krećite se trimerom  uz dlaku. Nastavak za trimer bi trebalo da bude podešen za jednu dužinu manje od dužine vaše brade.
 • Podesite trimer za dužinu manje od prethodnog i spojite gornji deo brade sa skalpom glave.

Skraćivanje zalizaka: 

 • Zaliske začešljajte u pravcu vaše glave. 
 • Uz pomoć češlja isecite dlake na zaliscima koje štrče. Za skraćivanje zalizaka dužina noževa na trimeru treba da bude podešena na 1-2 mm. 
 • Skratite 2,5 cm iznad linije vilice i isto toliko prema zaliscima. Na ovom delu brade dužina bi trebala da bude za dužinu kraća nego na ostatku brade. 

Dobijeni efekat izbledele brade možete provriti tako što ćete sa 2 kažiprsta preći duž područja brade.   

Dodatni saveti za izbleđivanje brade: 

 • Brkovi bi trebali da imaju dužinu dovoljnu da sa njima kasnije možete raditi oblikovanje odgovarajućeg stila.
 • Za precizno izbleđivanje brade uvek se pomerajte trimerom nagore 1-2 mm dok ne dođete do mesta gde se brada spaja sa vašim skalpom. 

Najbolji stilovi brade za ćelave muškarce

Ako ste izgubili kosu ili obrijali glavu, verovatno da mislite da treba da obrijete i bradu jer nemate više izbora kako bi je i dalje oblikovali. 

Grešite. Izbora uvek ima.

Ukoliko nemate jasnu predsatvu kako da oblikujete bradu i uklopite sa ćelavom glavom, otkrivamo vam koji su najbolji stilovi brade za ćelave muškarce.

Kozja bradica

Iako deluje čudno, kozja bradica je stil brade za ćelave muškarce sa kojim možete sjajno izgledati. Ipak, ako imate višak kilograma, ili neke nedostatke ili nesavršene crte lica koje bi radije sakrili, trebalo bi da razmotrite drugačiji stil brade.  

Da bi održavali i negovali ovaj stil, držite se umerene dužine brade koja je jednaka dužini brkova koji se povezuju sa bradom.  Preporučuje se da dobro hidrirate kožu lica hidratantnim kremama.

Puna brada

Ovaj stil brade ima brojne prednosti za ćelave muškarce. Puna brada će ublažiti izgled potpuno ćelave glave koja podseća na jaje i dodati joj dužinu. 

Dodatni plus je, ako vam genetika ide na ruku i imate gustu bradu.  Jedino što se od vas traži je da redovno skraćujete bradu kako bi izbegli mršnjenje i rasvetale krajeve.

Kratka brada

Ovaj stil je idealan za one koji nemaju kosu, a premišljaju se oko toga da li da puste bradu i kako će izgledati sa bradom. 

Pustite bradu dovoljno tek da imate šta da oblikujete. Održavajte ovaj stil tako što ćete svakih nekoliko dana trimerom skraćivati bradu da ostane kratka, ali nećete je skinuti u potpunosti. 

Vodite računa da linije obraza i vrata uvek budu uredno definisane i imaćete izgled koji ostavlja moćan utisa na okolinu.

Hipsterska brada

Hipstreska brada je stil dugačke brade koji vam daje slobodu da pustite bradu da slobodno raste sa ponekim neujednačenim pramenom. Postoji nekoliko varijanti ovog stila koji možete kombinovati sa ćelavom glavom i dobiti upečatljiv stil.

Klasična hipsterska brada

Klasična hipsterska brada je veoma jednostavna za održavanje.  Kada brada poraste do željene dužine samo odsecite neujednačene delove i održavajte njen rast – ravnomerno na dole.

Koristite četku ili češalj za bradu svakodnevno, kako bi uklonili svu nakupljenu prljavštinu. Koristite prirodne preparate namenjene za bradu poput šampona koji će omogućiti da brada bude čista i negovana. 

Takođe, nanosite prirodno ulje za bradu kako bi je hidrirali i stimulisali njen rast.

Izbledela hipsterska brada

Izbledela hipsterska brada je idealan stil ako nemate kosu, a želite uredno sređenu bradu koja će istovremeno dopuniti vaš izgled. 

Za ovaj stil trebaće vam više truda za održavanje brade, ali kada vidite rezultat, nećete žaliti za izgubljenim vremenom.

Postupak dan dobijete efekat izbeljene brade smo opisali.

Samo brkovi

Ako ste ćelavi, a želite da napravite neku promenu na licu kako bi poboljšali vaš izgled, kako vam se dopada ideja da pustite samo brkove? Brkovi su sjajan način da izgledate bolje sa veoma malo truda.

Postoji mnogo različitih načina sa kojima možete napraviti odgovarajući stil za vaše lice. Što je najbolje, uvek postoji opcija da uz brkove pustite i bradu.  

Van Dyke brada

Ako ste pustili brkove, a nemate dovoljno dugu bradu koju možete da oblikujete neobičan stil brade kao što je Van Dyke brada može da bude idealno rešenje. 

Odlika ovog stila je nepotpuno spajanje brkova sa bradom na vilici tako da postoji mali razmak. Za oblikovanje Van dyke stila trebaće vam malo veštine, kao i precizna ruka. 

Za kraj

Možete izgledati dobro čak i ako ste ćelavi. U poslednjih nekoliko godina otkriveni su brojni stilovi brade za ćelave muškarce, a veruje se da će se u skladu sa modernim trendovima ekperimentisati i sa novim stilovima.  

Sigurno je da će se naći odgovarajući stil i za vas, ukoliko neki od gore pomenutih ne odgovara. Ako ništa, pronađite inspiraciju među popularnim muškarcima koji su ćelavi sa bradom i isprobajte.

Da li vam je kosa počela da se povlači? Ili ste jednostavno odlučili da promenite imidz? Da li ste već probali da pustite bradu ako ste ćelavi? Podelite sa nama vaša iskustva i nedoumice u komentaru.