vitamini za rast brade kod muskaraca

Najbolji vitamini za rast brade

Vitamini za bradu su jedan od najbitnijih faktora za njen trajno zdrav i lep izgled. Otkrivamo koji su vitamini za rast brade najbolji i zašto.

 

Za zdravu i kvalitetnu bradu vitamini imaju ključni značaj.  Nedovoljna količina vitamina usporava njen prirodan rast, utiče da raste nepravilano i može dovesti do opadanja vlasi.

Vitamini za bradu se najčešće unose kroz ishranu, ali zbog niza faktora, dešava se i da telo ne dobija odgovarajuću količinu koja je potrebna da bi se stimulisao rast. Zbog toga se u ishranu uvode dodatne količine vitamina, bilo kroz ishranu ili kroz dodatke ishrani – suplemente. Zatim, vitamini se određenoj količini nalaze i u preparatima za bradu.

Zbog svega ovoga, saznajte koji sve vitamini pomažu za rast brade i na koji način.

Da li postoje vitamini za rast brade?

Svaki vitamin u telu ima svoju svrhu. Vitamini koji podstiču rast brade deluju tako što poboljšavaju proizvodnju hormona neophodnih za pravilan rast dlake. Odgovor na pitanje, da li zaista postoje vitamini za rast brade je –  da – postoje.

Vitamini A, D, C, E, H i kompleks vitamina B imaju značajnu ulogu na zdravlje i rast brade. Unošenje ovih vitamina kroz ishranu je važno. Međuitm, najčešće se u praksi ne može kontrolisati količina ovih unetih vitamina kroz hranu.

Vitamini pomažu bradi da na direktan ili indirektan način dobijete jaču bradu. Bez njuh teško da možete pomoći bradi da bude zdrava i jaka. Za kvalitetniju bradu neophodno je održavanje dovoljno hranljivih sastojaka u telu, a to se može postićim unosom vitamina. 

lepa brada zbog vitamina

Na koji način vitamini utiču na rast brade?

Mnogi muškarci imaju genetski problem koji onemogućava normalan prirodan rast brade.  Čak i ako vas je genetika obdarila gustom i jakom bradom, opet mogu nastati problemi koji utiču na rast brade.

Funkcionisanje organizma je nepredvidivo i najmanji poremećaj rada u organizmu može uticati na rast. Nedostatak vitamina dovodi do proređivanja brade. Zbog toga uzimanjem vitamina za jaču bradu možete ubrzati njen ponovni rast. 

Oni imaju značajan uticaj na rast na sledeći način:

# svojim hranljivim materijama utiču na zdravlje folikula dlake, daju gušću bradu i utiču na kvalitet dlake na. Vitamini za bradu pojačavaju uticaj zdrave ishrane na njen rast. 

Unošenje vitamina je odličan način da pomognete bradi da bude jača i zdrava. Zbog toga je važno da znate koji vitamini utiču na rast brade i kako deluje svaki vitamin pojedinačno.

Vitamin D za bradu

Najpoznatiji izvor vitamina D je u sunčevoj svetlosti, dok se u hrani najviše nalazi u orašastim plodovima poput badema i brazilskog oraha, kao i mlečnim proizvodima poput grčkog jogurta. Ako se pitate da li vam nedostaje vitamina D u organizmu, najverovatnije je odgovor – da. 

Jedino stanovnici koji žive u blizini ekvatora, privilegovani su da prirodno imaju dovoljne količina vitamina D u organizmu. Vitamin D je neophodan  za pravilan rast brade.

Vitamin D uzrokuje nedostatak gvožđa u organizmu, što može prouzrokovati lomljenje dlaka i gubitak brade. Dnevne potrebe vitamina D možete dopuniti suplementima koji se mogu naći u vidu kapsula ili tableta kao i u nekim kozmetičkim preparatima.

Unos vitamina D u organizam pravi balans između hormona i pokreće testosteron koji je neophodan za stimulisanje rasta brade. Testosteron je hormon koji ima moć da pokrene rast brade i u najkomplikovanijim slučajevima.

Da li vitamin D pomaže da brada poraste?

Vitamin D, naročito vitamin D3 zadužen je za regeneraciju brade, ponovni rast dlaka i znatno poboljšava izgled brade tako što postaje gušća. Vitamin D održava balans između hormona tako što ne dozvoljava hormonima stresa i drugim hormonima da ometaju normalan proces rasta brade.   

Vitamin D3 reguliše sposobnost matičnih ćelija da podstiče rast dlake i stvaranje novih folikula. Takođe vitamin D3 potpomaže neaktivne folikule dlake da se pokrenu.  

snaga zbog vitamina i brada

Vitamin A za bradu

Beta-karoten je supstanca koju organizam pretvara u vitamin A. Vitamin A je bitan hranljivi sastojak u očuvanju zdravlja kože. Stimuliše stvaranje novih ćelija i doprinosi vlažnosti kože.

Vitamin A u ishrani se može naći u šargarepi, žumancetu, brokoliju, mangu, spanaću i kelju.

Dodatano, vitamin A pomaže u stvaranju sebuma koji koža ispod brade luči i vlaži kožu, a tako utiče na vlažnost brade. Sadrži određen broj antioksidanata koji poboljšavaju cirkulaciju i obezbeđuje potrebnu vlažnost kože i na taj stimuliše rast brade.

Vitamin A nema direktan uticaj na rast brade, ali sadrži značajan broj antioksidanata koji pomažu u oslobađanju slobodnih radikala koji se proizvode u telu i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Ovaj proces pomaže u obezbeđivanju testosterona koji potpomaže rast brade.  

Kompleks vitamina B za bradu

Kompleks vitamina B je grupa hranljivih materija koje su vrlo bitne za funkcionisanje organizma. Većina ljudi može lako zadovoljiti dnevne potrebe za ovim vitaminom jer se nalazi u većini namirnica.

Vitamini B kompleksa sadrže u sebi sledeće vitamine: B1 (tiamin), B2, B3 (niacin), B5, B6, B7 (biotin), B9, B12.

Vitamini B1, B6, B7 (biotin) i B12 utiču na rast brade. Nedostatak ovih vitamina uzrokuje stres koji sprečava rast brade, a može i da uzrokuje gubitak dlaka (vlasi kose najčešće). Uzroci nedostatka ovih vitamina mogu biti starost, anemija, dijete i neke vrste bolesti.

B1 za bradu (tiamin)

B1 ima važnu ulogu u metabolizmu. On pretvara hranljive sastojke u energiju. Najviše ga ima u svinjetini, semenu suncokreta, pirinču, crnom pasulju i  pšeničnim klicama. 

Pored ishrane B1 se se može uzimati i u vidu suplemenata. Vitamin B1 doprinosi zdravom izgledu brade i svojim delovanjem utiče na jačanje brade.

Na koji način vitamin B6 pomaže bradi?

Vitamin B6 u organizmu ima nekoliko funkcija. Telo ne proizvodi vitamin B6, pa je poželjno pored ishrane uvesti dodatak u vidu suplemenata. Nedodstatak ovog vitamina najčešće imaju mršavi ljudi.

Vitamin B6 pomaže u rastu brade i čini bradu gušćom. Ovaj vitamin sprečava opadanje vlasi i štiti dlaku. Manjak vitamina B6 utiče na smanjenje upala i sprečava pojavu peruti i ljuštenje kože ispod brade. Muškarcima sa tankom bradom neophodan je dodatni unos ovog vitamina  u vidu suplemenata.

Hrana bogata vitaminom B6 je piletina, banane, krompir, morska riba i plodovi mora, suve šljive i avokado.

vitamin b u povrcu, piletini

Biotin za bradu ili B7

Biotin je drugi naziv za vitamin B7. Neophodan je za pretvaranje hranljivih materija u energiju.

Pomaže u lučenju sebuma i održava zdravlje kože ispod brade. Biotin je se najčešće unosi u dodatnim dozama u vidu suplemenata jer se velika količina biotina izbacuje kroz urin. Nedostatak biotina utiče na proređivanje brade i neravnomeran rast brade.

Ako želite da puštate bradu, morate znati da je biotin jedan od najvažnijih vitamina za jačanje brade, njen kvalitet i rast. Biotin je zadužen za proizvodnju keratina. 

Keratin služi kao zaštitni protein. To obezbeđuje zaštitu folikula dlake, jaku bradu i njen brži rast. Keratin čini dlaku gušćom i sjajnijom. Zahvaljujući biotinu vlasi brade se manje mrse, lakše se oblikuju i pravilnije rastu. 

U ishrani se mogu naći u intergralnim žitaricama, pečurkama, karfiolu, bademima, kikirikiju i orasima. Što se tiče suplemenata. oni se najčešće uzimaju u vidu gel kapsula ili tableta. 

Pojedina istraživanja pokazuju da muškarci koji su imali samo biotin kao dodatak ishrani, primetili su da njihova brada brže raste i da imaju gušću bradu.

Vitamin B12 za bradu

Vitani B12 pomaže u očuvanju zdravlja kože, a zdrava koža je glavni preduslov za mormalan rast brade. Zahvaljujući vitaminu B12 smanjuje se nivo stresa u organizmu.

Za podsticanje rasta brade poželjno je uzimati dodatke ovog vitamina u vidu suplemenata. Kada se vitamin B12 unosi u vidu suplemenata, onda ga ne bi trebalo kombinovati sa biotinom. Pored stimulisanja rasta vitamin B12 utiče da brada bude jača i gušća. 

Nedostatak vitaminaa B12 posebno je izažen kod vegana i vegeterijanaca jer ovaj vitamin nije zastupljen u biljnoj ishrani. 

Hrana bogata vitaminom B12 je: iznutrice – jetra i bubrezi (naročito od jagnjećeg mesa), školjke, sardina, govedina, tunjevina, jaja i mleko i mlečni proizvodi.

Vitamin C za bradu

Vitamin C je najmoćniji antioksidant. Igra važnu ulogu u regeneraciji kože i zarastanju rana.

Vitamin C stimuliše testosteron koji je odgovoran za rast brade. Pomaže i pri oslobađanju slobodnih radikala, pa tako sprečava oštećenja folikula dlake. 

Podstiče proizvodnju kolagena, dajući hidrataciju i vlažnost bradi. Sprečava “cvetanje” dlake. Ima uticaj na rast i gušću bradu. Smanjuje hormone stresa, a stres je najčešći krivac za smanjenje nivoa testosterona.

Vitamnin C se nalazi u pomorandžama, ljutoj paprici, jagodama, ananasu, kiviju…

Vitamin E za bradu

Vitamin E je skup moćnih antioksidanata koji ima ulogu da zaštiti ćelije organizma od stresa i drugih negativnih uticaja. Nedostatak ovog vitamina  povećava podložnost infekcijama kože. 

Bogati izvori vitamina E su: seme suncokreta, bademi, suncokretovo ulje, lešnici, kikiriki, avokado, crna ribizla, brusnice.  

Vitamin E je takođe veoma važan i za zdravlje brade. Utiče na sprečavanje pojave peruti i svraba. 

Ako se uzima dodatak vitamina E uvidu suplemenata, povećava se nivo testosterona. Sa druge strane, on je i prirodni antioksidant koji pomaže u nezi i hidrataciji kože.

Vitamin E poboljšava protok krvi na licu i utiče na bolji rast brade, daje joj bolj sjaj. Obezbeđuje sve potrebne hranljive sastojke koji su neophodni folikulima dlake. Pomaže kod problema proređene brade. Između ostalog usporava starenje.

vitamin E hrana

Vitamin H za bradu

Vitamin H, poznat je kao biotin i deo je grupe vitamina B kompleksa.  Nedostaci H vitamina ogledaju se u ljuštenju kože, stvaranju peruti i infekcija.

Vitamin H pomaže razgradnju materija u telu za energiju i stvaranju novih tkiva. Nalazi se u kvascu, punomasnom mleku, žumancetu i mesu organa. 

Važan je jer doprinosi zdravlju kože i sprečava njena oštećenja. Stimuliše rast novih folikula. Ako gajite ili puštate bradu potreban je svakodnevni unos vitamina H.

Omega-3 masne kiseline za bradu

Omega-3 masne kiseline su prirodna zaštita za infekcije i oštećenja u telu. Telo ne može samostalno da proizvode omega 3 masne kiseline. One utiču na produkciju prirodnih esencijalnih ulja i zdravih masnih kiselina u organizmu koja pozitivno utiču na hidrataciju kože. Smanjuju rizik od akni i prevremenog starenja.

Omega -3 masne kiseline daju sjaj bradi. One obezbeđuju bradi prirodnu vlažnost. Hranljive materije iz ovih nutrijenata pospešuju rast brade i štite dlaku od lomljenja i isušivanja.

Ukoliko kroz ishranu ne unosite dovoljne količine, uzimajte riblje ulje u kapsulama. Riblje ulje pomaže da brada bude gušća tako što povećava volumen dlake. Koža brade će biti mekša što olakšava stilizovanje brade.

Namirnice sa  visokom sadržajem omega 3 masnih kiselina su: riba, morski plodovi, seme bundeve, jaja, kelj, laneno seme i seme konolje.

Proteini za bradu

Proteini su hranljive materije koje čine deo svakodnevne ishrane. Telu su potrebni proteina za izgradnju i obnavljanje tkiva. Hrana bogata zdravim proteinima je piletina, losos, jaja, grčki jogurt, mleko, sve vrste ribe.

Protein čini bradu jačom, poboljšava elastičnost kože i pruža bradi otpornost od uticaja spoljnih faktora.

Za maksimalan efekat rasta brade organizmu je neophodan dovoljan unos proteina. Ako ne unosite dovoljno proteina velika je mogućnost da će brada postati suva i sklona lomljenju. Proteini su zato neophodni za gušću bradu. 

Nedostatak proteina najpre dovodi do usporenog rasta brade. Mogu biti deo dodataka ishrani u vidu vitamina za bradu.

Zaključak o vitaminima neophodnim za rast zdrave brade

Zdravlje dolazi iznutra. Vitamine u telo unosite putem ishrane, jer je najzdracije i najbezbednije.

Pored zdrave ishrane, bradu možete nahraniti vitaminima i putem pravilnog održavanja brade, tačnije odgovarajućim preparatima. 

Kakva su vaša iskustva? Koje vitamine vi koristite? Podelite iskustva sa nama u komentaru.