Nega brade ispod maske

Nega brade ispod maske

Nošenje zaštitne maske može doneti mnogo problema bradi, kao što je pojačani svrab, znojenje ili infekcija kože. U nastavku slede saveti kakva nega brade ispod maske treba da bude da bismo izbegli sve ove posledice.

 

Gotovo da nema muškarca koji nije na svojoj bradi osetio posledice dugotrajnog nošenja maske i koji se zbog toga nije požalio. Tome je dodatno uticala (i utiče) pandemija Covid virusa.

Uputićemo vas u to koje su posledice nošenja zaštitne maske po bradu, kako i zašto se javljaju te posledice. Naravno, tu su i rešenja za te probleme, a na samom kraju i šta može pomoći u nezi brade, nezi kožr i kako. 

Zašto je nega brade ispod maske važna?

Ako već neko vreme imate bradu na licu, shvatili ste da je ona dosta zahtevna, tj. da traži svakodnevnu negu.

Sa nedavnom pojavom pandemije virusa Corona i nošenjem maski, povećala se svest o važnosti nege brade ispod maske. I verovatno smo svi ovo saznali na isti način – osećajući svrab.

Gotovo da nema muškarca sa bradom koji nije na svojoj koži osetio posledice maski u vidu svraba. No, to nije jedini problem. Kada su u pitanju iskustva, znatan broj bradonja se žalio i na pojavu iritacije i crvenila kože u predelu brade. Ovo bi potencijalno mogao da bude veći problem od svraba, ako ne reagujemo na vreme.

Na samom kraju, muškarci sa dugom bradom primetili su da njihova brada zbog maske više nema isti oblik. Oni koji su prinuđeni da masku nose tokom većeg dela dana, primetili su da maska ostavlja svoj “pečat” na njihovoj bradi, koji ostaje tu i nakon skidanja maske.

Dakle, nega brade ispod maske je važna iz sledećih razloga:

 • pojačan svrab;
 • moguća pojava iritacije kože;
 • maska deformiše oblik brade, pogotovo duge.

Sada kad smo videli koje su negativne posledice maske po bradu, pozabavićemo se time kako dolazi do tih posledica, da bismo na kraju prelili rešenja tih problema sa vama.

Zašto brada svrbi?

Brada koja svrbi ili bolje rečeno lice koje svrbi, deo je procesa rasta brade. Važno je da znate da to i neće trajati zauvek ako preduzimate korake da to sprečite. 

Za one koji tek počinju da puštaju bradu, to može biti dovoljan razlog da odluče da je ne puštaju i da se okrenu trimeru. Međutim, nema potrebe za tim.

Svrab brade se javlja kada koža na kojoj raste dlaka počne da se suši, puca i ljušti. To se dešava zbog rasta nove dlake i jer brada počinje da uzima vlagu iz kože da bi se održala hidriranom.

Takođe se može pogoršati jer češće nosite masku za lice: bilo da se radi o poslu, javnom prevozu ili kupovini, taj deo vašeg lica se češće pokriva i može stvoriti toplo okruženje. Za neke, to može izazvati znojenje, a za druge, u uslovima koji su klimatizovani. Na primer, može dovesti do bržeg sušenja kože ispod. Bilo da je reč o znoju ili suvoj koži, posledica je ista – svrab kože.

Svrab dakle dolazi od kože, a ne od brade, ali u narednom delu govorimo o osnovnim koracima koje možete preduzeti da biste sprečili da se to dešava.

Nega brade ispod maske koraci

Nega brade ispod maske sastoji se od 3 osnovna koraka, koja ne bi trebalo da preskačete ako želite da izbegnete svrab, iritaciju i druge posledice nošenja maske.

Ti koraci su:

 • redovno pranje brade;
 • upotreba ulja za bradu;
 • upotreba češlja/ili četke za bradu.

Redovno perite bradu

Redovno pranje brade je osnovni korak u nezi brade. Iako vaša brada može biti pokrivena maskom tokom dužeg vremenskog perioda, pa ne privlači uobičajenu prašinu i čestice koje se prirodno nalaze u vazduhu, mrtva koža i višak sebuma se i dalje formiraju, a u nekim slučajevima i više. Redovnim pranjem održavate brade i kožu čistim ispod. 

Kako da to činite pitate se?

Prvo.

Perite samo šamponom ili posebnim sredstvom za pranje brade 1-2 puta nedeljno i obavezno ga dobro isperite, da biste bili sigurni da su sav sapun i pena nestali. Kod pranja brade sredstvom za pranje brade su važne dve stvari:

 • ne previše česta upotreba
 • pravilan odabir preparata.

Kada kažemo ne previše česta upotreba, mislimo na to da je 1-2 puta nedeljno pranje brade sa sapunom ili šamponom dovoljno, eventualno 3 puta ukoliko ste svakodnevno izloženi velikim količinama prašine i prljavštine. Češća upotreba od ovoga, dovešće do kontraefekata.

Pravilan odabir preparata podrazumeva za bradu da vaš izbor budu blagi proizvodi. Dakle kozmetika bez sintetičkih sastojaka, a sa što više prirodnih sastojaka. Upotreba preparata sa sintetčkim satojcima dovodi do iritacije kože i ponovo do svraba, a pritom oštećuje bradu.

Drugo.

Pored pranja brade sredstvom za pranje brade, tu je i pranje samo sa vodom. Ovo pranje obavljajte svakodnevno, po 1-2 puta, najbolje je ujutru i uveče. Činite to sa mlakom vodom.

I kod jedne i kod druge vrste pranja, pranje obavljajte nežno, bez grubih pokreta kako ne biste oštetitli bradu.

Treće.

Dolazi na red i sušenje brade. To je najbolje da obavite samo sa mekanim peškirom, tako što tapkajući kupite višak vode sa brade, a ostatak ostavite da se osuši prirodnim putem.

Ako ste, pak, primorani da koristite fen, potrudite se da ne koristite baš najveću temperaturu na fenu, kako ne biste isušivali kožu lica i štetili bradu.

Koristite ulje za bradu

Kvalitetno ulje za bradu je preparat koji rešava mnoštvo problema sa bradom. Pa i kada je reč o nezi brade ispod maske, ulje za bradu igra svoju bitnu ulogu.

U stvari, upotreba ulja za bradu stvara barijeru preko kože i zadržava vlagu kako bi zaštitila kožu od isušivanja i ljuštenja. Održava kožu hidratizovanom i sprečava bradu da izvuče svu vlagu iz kože.

Pored toga, omekšaće vašu bradu, a ovo će takođe uticati na smanjenje pojave svraba. Kruta brada vrlo često može da bude uzrok svraba, jer jednostavno bocka našu bradu. Ovo se pogotovo dešava pod maskom koja je pritiska. Mekša brada će mnogo više prijati vašoj koži i izbećićete neprijatan svrab.

Ulje za bradu koristite redovno, a pod redovnim podrazumevamo svakodnevno. Na dnevnom nivou možete koristiti od 1-2 puta, u zavisnosti od vaših ličnih potreba i prohteva vaše brade.

Važno je da ulje za bradu, kao i u slučaju šampona/sapuna za bradu bude blago i da ga prilagodite potrebama vaše brade. Zato prednost dajemo uljima za bradu sa prirodnim sastojcima. Nuspojave su vrlo retke, a tu pre svega mislimo na iriticiju i alergijske reakcije, jer nema sintetičkih sastojaka, poput alkohola na primer, koji će isušivati vašu kožu.

Češljajte bradu

Deformisanje brade usled nošenja maske mogu da reše jedino kvalitetni češalj ili četka za bradu. Šta ćete od ova dva koristiti, zavisi pre svega od dužine vaše brade. Svakako je poželjno da imate oba alata pri ruci. U slučaju da se vlasnik duge brade, češalj je vaš primarni alat i obrnuto.

Ako nosite masku većim delom dana, češljanje brade je jedino što može da ukloni “pečat” maske. Nabavite kvalitetan drveni češalj za bradu, nikako plastičan kkao ne bi štetili bradu. Češljanje obavljajte po potrebi, a barem 2-3 puta dnevno.

Pored toga važno je da redovno češljate i šišate bradu kako biste držali divlje, kovrčave, oštre krajeve pod kontrolom i dalje od kože (gde može kože da se ogrebe i iritira). Češljanje će vam takođe pomoći u neutralisanju i sprečavanju pojave svraba.

Osim što će vašu bradu učiniti urednom, češljanje brade će stimulisati folikule dlake i protok krvi, podstaći zdrav rast i ukloniti sve slabe i opuštene dlačice koje mogu izazvati dalju iritaciju.

Dodatni saveti za negu brade ispod maske

Kada smo svaladali osnovne korake, prelazimo na par dodatnih saveta koji vašu negu brade ispod maske, pa samim tim i kvalitet vaše brade, mogu da podignu na viši nivo. Reč je o malim promenama koje mogu da naprave veliku razliku.

Perite ruke često

Pranje ruku je oduvek je bio jedan od najosnovnijih načina za borbu virusa i infekcija, samim tim i protiv širenja COVID-19. Međutim ako imate bradu, možda biste trebalo ozbiljnije da razmislite o tome.

Ako imate problema sa držanjem maske na mestu (kao i velika većina nas), verovatno mnogo je vučete i nameštate. Ovo nije dobro, jer tako možda nosite zaražene čestice direktno na svoje lice. Pored toga što prenosimo čestice virusa, mi rukama prenosimo i druge nečistoće iz okoline direktno na našu bradu.

Pošto je malo verovatno da možemo da smanjimo dodirivanje nečistih površina, onda moramo češće da peremo ruke.

Sada je to lako, pa ako niste blizu kupatila, uvek možete poneti sredstvo za dezinfekciju ruku sa sobom ili ga sad već pronaći u većini prodavnica, restorana, pa čak i u javnom prevozu.

Inače, iako stvari iz okoline verovatno ne možemo manje da dodirujemo, bradu bi definitivno trebalo manje da diramo. Naime nameštanjem maske i njenim povlačenjem, mi povlačimo i čupamo i našu bradu, slabeći je tako.

Ne koristite maske oko ušiju

Ovaj savet se odnosi pre svega na muškarce sa dužom bradom. Naime brada je jedan od ključnih faktora da maske ostanu na mestu, ali ako imate dugu bradu, ostajanje maske na mestu je teško, pogotovo sa maskama oko ušiju.

Ovakve maske na dužu bradu se vrlo često pomeraju na gore, ka nosu i očima. Osim toga što je dosadno, ovo povećava šanse da učestalim nameštanjem maske povlačite i bradu slabeći je tako i čineći je manje kvalitetnom.

Zato je naš savet da kada birate masku, birajte onu koju možete da vežete za potiljak i vrat – na taj način ćete lakše kontrolisati postavljanje i pristajanje. Pored toga, brada neće da utiče na ovu masku da se pomera, već će ostati na svom mestu i tako ćete se rešiti navike povlačenja maske.

Nađite veliku masku

Cilj nošenja zaštitne maske je da onaleži na koži, a ne na bradi, jer tako čestice neće uspeti da dopru do naših respiratornih organa, jer će maska biti priljubljena. Ako imamo malo veću bradu, ovo je nemoguće postići sa nekom manjom maskom ili čak maskom regularne veličine.

Zato je naš cilj da nađemo masku koja je dovoljno velika, da može da se prilepi uz kožu lica. Najbolje rešenje u ovoj situaciji je da skrojimo masku po meri naše brade, s obzirom na to da i platnene maske pružaju dobru zaštitu.

Dakle, sve što treba je da odemo kod najbližeg krojača i objasnimo mu šta je potrebno. Dodatna prednost ovakvih maski je što se nakon pranja mogu ponovo koristiti, pa ne morate svaki put ići kod šnajdera po novu masku.

4.     Trimujte bradu

Da bismo zaštitili od Covida i izbegli posledice maske, ne moramo da brijemo bradu u potpunosti. Ako imate dugu bradu a razmišljali ste nekad da pređete na kraću ili srednju – sad je pravo vreme.

Naime samo skraćivanje brade će vam olakšati prijanjanje maske uz nos i lice. Samim tim pošteđeni ste muke oko odabira maske, pošto će i regularne maske da odgovaraju vašoj novoj bradi.

Kraća brada takođe podrazumeva da su mnogo manje šanse da prilikom povlačenja i nameštanja maske, čupkate i bradu.

I na samom kraju, trimovanje brade često pomaže kod svraba brade. Naime, trimovanje ujednačuje bradu i ne daje joj da se uplete, kao i da se uvija ka koži, te na ovaj način nema ni svraba kože.

I kao što rekosmo, ako biste da isprobate nešto kraću bradu, učinite to sada. Za one koji već imaju srednju ili kraću bradu, savet je da trimovanje obavljaju nešto malo češće nego inače.

 

Zaključak

Videli smo da se nega brade ispod maske ne razlikuje puno više od standardne nege, ali da zahteva nešto više odgovornosti, kao i naše dovitljivosti.

Svakako da zbog toga što našoj bradi maska ne prija baš, ne znači da ne nosimo maske. Naprotiv, pored toga što će nam pružiti zaštitu od virusa, ako primenimo savete iz teksta maska će biti i našoj bradi saveznik, štiteći je od spoljne prljavštine.

Sumirano, nega brade ispod maske podrazumeva:

 • redovno hidriranje brade uljem za bradu;
 • češljanje/četkanje brade;
 • redovno pranje brade.

Dakle, budimo odgovorni prema drugima, sebi, i naravno – našoj bradi!

Kakvo je vaše iskustvo sa maskama i bradom?