neravna brada

Neravna brada – uzroci i rešenja

Hteli ste da pustite bradu i učinili ste to. Međutim, ne raste jednako i nije uredna. Iako ne zvuli sjajno, postoji način da vaša neuredna brada postane uredna. Saznajte kako.

 

Ko god muči muku sa nurednom bradom, uglavnom greši u jednom: pušta bradu da ona radi šta ona želi. Ovo se uglavnom čini misleći da će se situacija sama od sebe poraviti. Brada će postati gušća i ujednačenija, a sve što je potrebno je da prođe neko vreme.

Zapravo – ovo je samo siguran put ka neurednoj i otrcanoj bradi. Situacija je potpuno obratna. Kada je reč o nervavnoj bradi mi moramo da preduzmemo neke korake kako bismo popravili situaciju.

Upravo u ovom tekstu saznajte, pre svega uzroke neravne brade,  zatim koji su to koraci koje bi trebalo da preduzmete da sprečite nastanak. Na kraju neizostavno i najvažnije – kako da popravite već postojeću neravnu bradu.

Neravna brada pojam

Za početak, hajde da vidimo šta je to uopšte neravna brada? 

Kada kažemo neravna brada mislimo na pojavu gde se rast brade ne odvija istim intezititom u svim delovima brade. Naime, pojedine dlake znatno brže rastu od drugih.

Ovo je inače, normalna pojava. Nema tog muškarca kome svaka dlaka brade raste istim tempom. Međutim kod neravne brade ta razlika u tempu rasta je mnogo veća, pa izgleda sasvim drugačije.

U pojedinim delovima toliko brže raste u odnosu na druge delove, da će u jednom svom delu imati status duge brade, dok će u ostalim delovima ona ostati na nivou kratke, eventulano srednje dužine.

Priznaćete, da to ni malo poželjno ne zvuči.

Zbog čega sve brada može biti neravna (zašto je brada neravna)

Neravna i neujednačena brada može imati nekoliko uzroka. Za neke od tih uzroka mi doprinosimo svojim navikama, dok za neke druge mi ne snosimo nikakvu krivicu. Ukratko, neravna brada može biti posledica:

 • ishrane;
 • depresije i stresa;
 • genetike;
 • druge bolesti.

Ishrana

Kao i ostatk tela tako ćete morati i da hranite bradu odgovarajućim vrstama i količinama hranljivih materija. Ako imate naviku da jedete nezdrave namirnice, vaša brada takođe može da pati, što će dovesti do toga da bude neravna i neujednačena.

Hranljive materije neophodne za bradu pre svega bi trebalo da dobijate iz hrane koju jedete. 

Generalno, za vas bi bilo najbolje da izbegavate hranu koja doprinosi slabom rastu kose, uključujući i onu koja sadrži aspartam, selen i živu. Takođe trebalo bi da se klonite hrane koja ima prekomerno visok sadržaj vitamina A i šećera. Razlog je taj što mogu usporiti rast.

Umesto toga, pobrinite se da unosite dovoljnu količinu proteina, pošto su proteini vrlo značajni za rast naše brade (i kose).

Depresija i stres

Depresija i veće količine stresa takođe mogu uticati na kvalitet rasta dlačica na licu. Razlog je taj što oba stanja mogu izazvati hormonsku neravnotežu. 

nejednaka brada stres

Ozbiljni mentalni poremećaji mogu da poremete sisteme vašeg tela, uzrokujući da neki hormoni smanje proizvodnju dok povećavaju proizvodnju drugih. Uz to, skoro uvek možete reći da li je muškarac pod velikim stresom samo gledajući njegovu kosu i bradu.

Genetski razlozi

Neki muškarci su dovoljno srećni da imaju povoljnu genetsku predispoziciju, zbog čega imaju fantastičan izgled dlaka na licu. Ovo važi i obrnuto.

Ako vaš tata i vaše dede sa obe strane porodice nisu mogli da puste jaku bradu, onda ćete najverovatnije doživeti istu sudbinu. U tom slučaju velike su šanse da će vaša brada biti upravo nejednaka.

Druge bolesti

Nejednaka i neuredna brada takođe može biti rezultat određenih bolesti, poput alopecije areate. Ovo stanje može izazvati ćelave tačke ili krugove u određenim oblastima na glavi. U nekim teškim slučajevima, alopecija može prouzrokovati da osobi uopšte ne rastu dlake na glavi i telu.

Poput dermatitisa, neki poremećaji kože takođe mogu uzrokovati opadanje kose na određenim mestima na glavi. 

U nekim slučajevima postoji rizik da čak i nakon što se oporavite od dermatitisa, izgubljena kosa/brada neće ponovo izrasti. Ovo može dovesti do loše brade i nekih mrlja.

Kako izgleda kada je brada neuredna

Glavno pitanje je dakle, imamo li neravnu bradu ili ne, odnosno kako to neravna brada izgleda? 

Kao što smo već spomenuli, neravna brada ekstremno nejednako raste, što za posledicu ima da je jedan deo brade bude dug i preko 10-15cm, dok drugi deo brade ostaje na nekoliko centimetara dužine.

Da li je ovo jedini problem u izgledu neravne brade? Nažalost, ne. Ovaj problem uzrokuje i neke druge. Naime vaša brada će delovati ređe nego što jeste, zbog nejednake popunjenosti.

Pored toga, one duže dlake će biti potpuno nesputane da rastu gde one žele, poput toga da svaka ide na “svoju stranu”. Ovo nikako nije dobro, jer će tako svaka dlaka ići tamo gde ona “želi”. 

Dakle, umesto da imamo bradu u kojoj će dlake pratiti liniju, imaćemo onu u kojoj se dlake ukrštaju. Pored toga, ima tendenciju da se kovrdža. Ovo takođe mnogi smatraju nepoželjnim izgledom brade.

Da smumiramo ukratko, ako ne uzmemo stvari u svoje ruke već je pustimo da radi šta je njoj volja, za posledicu ćemo imati, neujednačnu, na izgled retku i otrcanu bradu. Jednostavno, imaće izgled neuredne brade, a to je poslednje što želimo da postignemo.

nejednaka brada

Neravna i otrcana brada prevencija

Postoji li prevencija za neravnu i otrcanu bradu? Tačnije, možrmo li mi nešto da uradimo da naša brada ne postane takva? 

Dobra vest – možemo! Upravo sada ćemo se upoznati sa nekoliko metoda za prevenciju protiv neravne brade i te metode su:

 • uređaj za ispravljanje brade;
 • trimovanje;
 • češalj/četka za bradu;
 • koristite vosak za bradu;
 • uredite brkove;
 • eksperimentišite sa izgledom.

Koristite uređaj za ispravljanje brade

Ako vam je dlaka na licu kovrdžava, takođe je velika verovatnoća da će posle nekog vremena postati otrcana. Ako je to slučaj, moraćete da koristite peglu za bradu da biste je izravnali, omogućavajući joj da bude ravna.

Postoje različite metode ispravljanja koje možete koristiti, ali se veruje da korišćenje električne pegle za kosu najbolje funkcioniše. Čak i ako nemate kovrdžavu dlaku, još uvek možete da koristite ispravljač za bradu da biste eliminisali sve pramenove koji su se raspršili.

Skratite na jednaku dužinu

Neujednačena dužina brade je još jedan razlog zašto brada postaje neuredna i otrcana. Doduše, teško je zadržati je ravnomernom po celom licu jer se dlake uvijaju. 

Da biste je ujednačili možete koristiti makaze i češalj, ako je duga. Ili, možete koristiti električni trimer za bradu da biste brže obavili posao i ako je ona kraće ili srednje dužine.

Ono što je važno da obavite pre skraćivanja je češljanje, odnosno četkanje brade. Lepo raščešljate vašu bradu i pre brijanje je očešljajte u pravcu rasta. Ovako ćete postići da nijedna dlaka ne ostane skrivena, a dlake će biti ispravljene i imaće svoju realnu dužinu.

Koristite češalj za bradu

Češljevi, odnosno četke za bradu su vaši najbolji prijatelji. 

Osim što ima sposobnost da razmrsi svaki pramen, češalj za bradu je takođe koristan u njenom “treniranju” da raste samo u određenom pravcu. Čak i kada brada tek počinje da raste, trebalo bi da je češljate da biste je bolje usmerili, s tim što ćete u početku koristiti četku, koja je pogodnija za kraće i srednje dužine.

Pored toga i četka i češalj vam pomažu u ravnomernom raspoređivanju ulja za bradu. Važno je samo da upotrebljavate češalj napravljen od drveta i četku od dlake vepra.

Povremeno koristite vosak za bradu umesto ulja i balzama

Ulja i balzami za bradu su odlični za održavanje dlake na licu sjajnom i zdravom. Ipak, povremeno možete koristiti vosak za bradu umesto navedenih proizvoda. 

Razlog je taj što vosak može pomoći da svaka dlačica ostane na mestu.

Ukoliko želite i vaša brada ima potrebe za uljem, možete napraviti kompromis. Naime, uveče nanosite ulja, a ujutru nanesite vosak kako bi preko dana ona bila uredna.

sada sredjena neuredna brada i brkovi

Urediti brkove

Vaši brkovi su centralni deo vaše brade i obično su to prvo što ljudi primete, posebno ako su neuredni (a to se dešava iz identičnih razloga kao za bradu). 

Dlake na gornjoj usni rastu brže od ostalih delova brade, tako da ona u početku izgleda neuredno. Rešenje – uzmite par berberskih makaza i odrežite sve pramenove kose koji nisu na mestu.

Vaš cilj je da vam brkovi ne budu toliko dugi da vam padaju preko usta. Dakle, sve što treba da uradite je da makazama skratite dlake brkova tako da prate liniju gornje usne. Tako će brkovi, a i brada generlano, izgledati urednije, a i vama neće smetati.

Testirajte različite stilove brade

Većina bradonja u početku početnika razmišlja crno-belo. Ili mogu da puste najjaču bradu na svetu ili ako ne, trebalo bi da obriju sve sa lica. Postoji međutim ogromna siva zona u kojoj se može pronaći odgovarajući stil.

Mnogi stilovi kratke brade su laki za održavanje i mogli bi vam stajati bolje od pune, guste brade. Isprobajte što više ovih stilova dok ne pronađete onaj koji je pravi za vas. U ovu svrhu, značiće vam konsultacije sa berberinom.

Kako srediti već neravnu bradu

Ukoliko vaša brada već ima status neuredne i nejdenake, kroz par jednostavnih koraka ćemo vam objasniti kako da to popravite.

Korak 1 – Pranje brade šamponom/sapunom za bradu

Morate sprečiti nastajanje ispucalih vrhova na bradi jer su oni upravo odgovorni za to da izgleda grubo i otrcano. Kvalitetan šampon za bradu pomoći će da ona na licu bude zdrava i manje podložna oštećenju.

Pranje brade šamponom odnosno sapunom za bradu, treba ponavljati 2-3 puta nedeljno. Ostalim danima, perite je koristeći samo malku vodu.

Korak 2 – Nanesite ulje za bradu i/ili balzam za bradu

Kvalitetno ulje za bradu može sprečiti isušivanje brade i kože ispod nje. Ovi proizvodi takođe mogu pomoći da vaše dlačice na licu budu mekane, tako da nećete osećati svrab.

Korak 3 – Redovno češljajte i češljajte bradu

Nakon pranja i sušenja brade, a zatim i nanošenja proizvoda za negu, potrebno je da je očešljate kako biste sprečili uvijanje dlačica. 

Pored toga što ćete sprečiti uvijanje, ovako ćete i bolje rasporediti ulje/balzam, ali i podstaći cirkulaciju na tim delovima, pa samim tim i njen rast. Korist od češlja/četke za bradu je dakle višestruka.

Korak 4 – Podrežite i oblikujte bradu

Za ovaj deo će vam trebati kvalitetne berberske makaze i brijač. Koristite makaze da odsečete sve dlake koje štrče i brijač da biste je oblikovali. Brada se brijačem oblikuje, uglavnom tako što se prst iznad Adamove jabučice ne brije, a sve ispod toga se brije.

Korak 5 – Oblikujte svoju bradu voskom za bradu

Vosak će držati svaki pramen na mestu, čineći da brada izgleda uredno. Vosak je dovoljno da nanosite jednom dnevno i to ujutru.

Kako da duga brada ne postane neuredna i neravna

Što je brada duža, ona ima veću tendenciju da postane neuredna. Prirodno je tako. 

Kada vidite muškarca sa drugom i ujedno urednom bradom znajte da iza te uredne brade stoje redovne rutine održavanja. 

Sada ćemo vam predstaviti rutine koje su neophodne da vaša duga brada ne bi postala neuredna.

Uspostavite noćnu rutinu nege

Noćna rutina je vrlo važna. Ona podrazumeva nanošenje ulja za bradu pre spavanja. Važna je zato da brada (koja i noću ima potrebe za hranom i vodom) tokom noći ne bi ostala bez vode i hrane. 

Nanošenjem ulja pred spavanje izbeći ćete da vas ujutru sačeka isušena i gruba brada.

Rutinu završite četkom ili češljem da ravnomerno nanesete ulje na sve dlake, ali i da ispravljate vašu bradu. Ovakva noćna rutina će osigurati da uvek bude uredna.

Šampon

Šampon, odnosno sapun za bradu je važan deo svačije brige. Ova rutina sa pranjem brade se ponavlja 2-3 puta nedeljno. Češće od toga ne bi trebalo, a i nema potrebe. 

Ukoliko se bavite sportom ili idete u teretanu, pokušajte da uskladite da pranje bude u danima kada trenirate, nakon treninga. Tako ćete ukloniti sve naslage znoja i prašine koje se lepe za bradu.

Koristite vosak ili balzam za bradu

Voskovi i balzami su najbolji proizvodi koje možete koristiti da ukrotite svoju neurednu bradu. Osim što držite dlake na licu na mestu, tako da ne zalutaju, možete očekivati i da vaš balzam ili vosak sadrže sve bitne sastojke koji poboljšavaju zdravlje dlake.

Premda razlika između balzama i voska postoji. Vosak je taj koji bolje i duže oblikuje, ali manje hidrira; dok je kod balzama situacija obratna. On bolje hidrira, ali zato kraće i slabije drži njen oblik. 

Dakle, u odabiru između ova dva proizvoda, moraćete da se vodite potrebama i tipom vaše brade.

Češljajte je redovno i obavezno

Ako češljate kosu da biste bili prezentativniji, isto bi trebalo da uradite i sa bradom. S tim da češljanje brade ima čak i zdravstvene benefite. Zbog sklonosti da dlake na licu lutaju, bradu ćete morati češće da češljate.

U početku dok ne dobije koliko toliko, stalan oblik, češljanje će morati da se obavlja i više puta dnevno. Onda kada vašu bradu “istrenirate” kako da raste, dovoljno bi trebalo da bude dva puta dnevno češljanje.

sredjena neuredna brada je lepa

Redovno posećujte svog berberina

Ako ne znate kako da podšišate i oblikujete dlake na licu, najbolje bi bilo da taj zadatak prepustite profesionalnom berberu. 

Neki muškarci praktikuju da u samom početku odu od berberina kako bi on oblikovao njihovu bradu, pa oni sami kasnije prate već postavljeni oblik. 

Zato je poseta berebernici je sjajna prilika da “ukradete” malo prkatičnog znanja.

Neravna brada – prednosti i nedostaci

O neravnooj bradi smo, do sada uglavnom govorili u negativnom kontekstu. Ali, ona može i da ima nekih prednosti. Zato ćemo podvući crtu i izvući prednosti kao i mane neravne brade.

Prednosti:

 • Čini da izgledate starije, ali na pravi način. Muškarci koji imaju “baby face”, ali ga ne vole naročito, mogu da puste bradu, iako ima sklonosti da nude neravna. Ako ste jedan od njih, onda brada koja se ispostavi da je neravna može vašem licu dodati više zrelosti. Ovo je dobro, posebno ako želite da izgledate muževnije ili zrelije.
 • Čuva kožu od UV zraka. Svako pokrivanje od sunčevih zraka je dobrodošlo. Čak i ako je brada neravna, ona će i dalje štititi kožu ispod nje od štetnih ultraljubičastih zraka.
 • Održava vaše lice toplim. Tokom hladnih zimskih dana brada je odlična zaštita. O da, čak i retka, neravna brada. Pored toga što će čuvati lice od zime, brada će ujedno pomoći koži lica da ostane hidrirana, a svi znamo koliko hladnoća isušuje kožu lica.

Nedostaci:

 • Može učiniti da izgledate neprofesionalno. Ovo je zapravo jedini problem neravne brade. Ali, moramo da naglasimo da ovaj problem postoji samo onda ako se neravna brada ne održava. Ako pratite neki od naših saveta u vezi sa održavanjem neravne brade, garantujemo da ćete ovaj problem izbeći.

Šta raditi, a šta ne kada je brada neravna

I za kraj, podvlačimo crtu – šta ne raditi, a šta raditi kada je u pitanju neravna brada?

Ne raditi:

 • Ne dozvolite da vam brada nekontrolisano raste. Kao što je ranije pomenuto, morate redovno da je šišate. Pustiti da sama raste kako biste dobili neki oblik je najbolji način da dobijete otrcanu bradu, jer dlake na licu rastu različitom brzinom u zavisnosti od toga gde se nalaze na licu.
 • Nemojte koristiti običan šampon, niti šampon za kosu. Dlake na licu su po strukturi veoma različite od dlake na glavi, tako da za nju morate koristiti posebno formulisan šampon za bradu. Uprkos tome, i dalje je u redu koristiti običan šampon ako nemate drugog izbora, ali u tom slučaju obavezno neka to bude jako kvalitetan šampon sastavljen od prirodnih sastojaka.

Raditi:

 • Imati komplet za negu kod kuće. Kod kuće morate imati najmanje jedan par berberskih makaza, kvalitetan brijač i trimer za bradu sve u jednom. Ovo su osnovni alati koji će vam pomoći da svoju bradu držite pod kontrolom.
 • Redovno češljanje. Redovno češljanje brade sprečava da se pramenovi zapetljaju i oštete. Četkanje takođe pomaže da koža ispod brade bude zdrava.
 • Probajte različite stilove brade. Ako vam se čini da ne možete pustiti punu bradu zbog neujednačenog rasta, isprobajte različite stilove. Na primer, kratki stilovi mogu biti pametan izbor, a i lakši su za održavanje.
 • Nanosite ulje za bradu. Ulje je obavezan deo kozmetike, o bilo kojoj bradi da je  reč, pa tako i u slučaju nejednake, odnosno neuredne brade. Jer i nejednaka brada ima iste potrebe za hranljivim materijama i vodom. 
 • Koristite i vosak/balzam. Oni su tu da vašu bradu drže pod kontrolom. Zbog činjenice da neravna brada ima tendenciju da izgleda neurednije nego ostali tipovi, tako će u ovom slučaju vosak odnosno balzam da vam budu preko potrebni!

Zaključak

Videli smo da je neravna brada, definitivno ona vrsta brade koju ne želimo. Izgleda neuredno i otrcano, pa tako ne ostavlja baš dobru sliku o nama. Međutim, mnogo važnije rešenje postoji. Ono leži u promeni starih i uvođenju nekih novih navika.

Dakle, pod obavezno je da budemo snabdeveni preparatima za bradu koje smo pominjali, kao i kompletom za negu brade, koji uključuje četku za bradu,  i makaze/trimer. 

Sve što vam preostaje jeste da sledite naša uputstva i savete iz teksta, pa bi problem neuredne brade koji imate mogao biti rešen.

I naravno, očekujemo da nam se javite i sa nama da u komentarima podelite vaše dobre rezultate, šta ste radili po ovom pitanju, neke sugestije, kao i druga iskustva.