orahovo ulje brada

Orahovo ulje za bradu: prednosti i kako se koristi

Da li želite da otkrijete nešto sasvim novo i nešto na čemu će vam brada biti jako zahvalna? Spremite se za ulje oraha! Otkrivamo koje sve prednosti ima orahovo ulje za bradu, kakvi su efekti i kako se koristi.

 

Istini za volju, orahovo ulje nije nešto tako novo, bar kada je reč o tradcionalnoj medicini i kozmetici. 

Ali, orahovo ulje i brada su sasvim novi spoj. Naime tek od skoro je ovo ulje počelo da zauzma (zasluženo) mesto u proizvodima za bradu.

Orah je do uveliko poznat po svojim blagotvornim efektima po opšte zdravlje kao što je reč o: smanjenju krvnog pritiska, regulisanju šećera, povoljnom uticaju na rad mozga itd.

A onda se otkrio njegov povoljan uticaj na kosu i kožu, pre svega, a od skoro i na bradu! I moramo reći da spoj brade i orahovog ulja odlično funkcioniše. 

Šta je tajna tog spoja, pa tako dobro funcioniše, kako da upotrebljavamo orahovo ulje za bradu i koje su to njegove prednosti – otkrijte u našem tekstu.

Šta je orahovo ulje?

Orasi su verovatno najzdravija vrsta orašastih plodova na svetu. Oni sadrže više hranljivih materija i antioksidanata od svih drugih vrsta orašastih plodova.

Orasi nam dolaze iz drevne Persije, pre nego što su se proširili po celom svetu. Postali su popularna stavka na trgovačkim putovanjima i često su darovani članovima kraljevske porodice. 

Rimljani su mislili da će orah suzbiti otrov i lečiti kožna oboljenja, dok su u tradicionalnoj kineskoj medicini korišćeni za:

 • detoksikaciju bubrega,
 • snabdevanje krvi hranljivim materijama,
 • pospešivanje zdravlja gastrointestinalnog trakta.

Savremeni naučnici pronašli su dokaze koji podržavaju mnoge od ovih tvrdnji. Dok su se studije tradicionalno fokusirale na dobrobiti celog oraha, novija istraživanja sugerišu da zapravo orahovo ulje može imati još veće benefite po zdravlje, od samog ploda.

Prednosti orahovog ulja za bradu?

Govorili smo o benefitima orhovog ulja uopšte, sada ćemo videti koje su to konkretne prednosti orahovog ulja za bradu.

Antiinflamatorna svojstva

Od uklanjanja peruti do isticanja i dodavanja sjaja bradi, orahovo ulje je na glasu zbog svojih antiinflamatornih svojstava kao odlično ulje za bradu. Ali, takođe je odlično i za kosu i vlasište. 

Sa svojim anti-gljivičnim svojstvima, odlična je opcija za zdravlje vlasišta, kao i za ublažavanje iritiranog ili zaraženog vlasišta.

Treba naglasiti da je orahovo ulje svoju primenu našlo, pre svega u nezi kose, a nakon toga u nezi brade. Otuda ga češto srećemo kao sastojak u mnogim šamponima za kosu.

Orahovo ulje za pospešivanje rasta brade

Stanja poput ekcema i psorijaze često su teška za lečenje, ali orahovo ulje za bradu može pomoći u ublažavanju tegoba, što je u direktnoj vezi kada je u pitanju rast brade. 

Vitamini su ključni:

 • Kalijum u orahovom ulju pomaže u regeneraciji tih ćelija. Može ubrzati rast brade, uticati na njen zdraviji rast, ali i na regeneraciju dlake.
 • Bogat je vitaminima kao što su B7 i biotin koji isto imaju značajnu ulogu kada je u pitanju pospešivanje rasta dlake. U ovom slučaju to se odnosi na rast brade, čineći je istovremeno super snažnom, jakom i otpornom.
 • Omega-3 pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija, kao i u borbi protiv opadanja kose, odnosno dlaka.

Orahovo ulje za zdravlje kože lica

Kada god govorimo o zdravlju brade, neizostavno je da govorimo i o zdravlju kože. Preduslov za zdravu bradu jeste upravo zdrava koža lica. Upravo zato orahovo ulje dobija sada još više na značaju. Naime, hranljive materije iz ulja oraha pokazuju mnoge benefite kada je reč o koži.

Prema istraživanjima, jedna kašika (13,6 grama) orahovog ulja sadrži više od 8 grama, ili preko 5 puta više od preporučenog unosa omega-3 masne kiseline koja se naziva – alfa-linolenska kiselina.

Orahovo ulje za bradu

U vašem telu se ove alfa-linoleinske kiseline pretvaraju u duže oblike omega-3 masnih kiselina koje se nazivaju eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenoinska kiselina (DHA). One pomažu u formiranju strukturnih komponenti vaše kože.

Zato omega-3, uključujući i one u ulju oraha, mogu stimulisati rast i obnovu kože, boriti se protiv upalnih poremećaja kože i pospešiti zaceljivanje rana. Štaviše, ulje oraha sadrži velike količine linolne kiseline omega-6 masne kiseline (LA), najzastupljenije masne kiseline površinskog sloja vaše kože.

Ukratko, konzumiranje orahovog ulja povećava vaš unos esencijalnih masnih kiselina koje su vitalne za zdravlje kože.

Orahovo ulje protiv peruti na bradi

Gotovo da nema muškarca koji nije u jednom periodu svog života osetio problem peruti na svojoj bradi. Odatle upravo i većina nas zna kakav problem ovo može da bude.

Međutim, orahovo ulje može da bude odlična pomoć u borbi protiv peruti na bradi.

Ono što je dobro kada koristite orahovo ulje u borbi protiv peruti je što uklanja sam uzrok nastanka peruti. Tako, orahovo ulje deluje na koren problema, rešavajući i posledice problema i sprečavajući nastupanje isitih.

Kako se koristi protiv peruti? – Sve što je potrebno da uradite je da orahovo ulje nanesete na vašu bradu. Činite to najmanje dva puta nedeljno.

Ono što je još posebno važno kada se trudite da smanjite perut je da perete vašu bradu šamponom ili sapunom bez sulfata. A najbolje da to bude sa onim koji se sastoje od organskih sastojaka.

Kako se koristi orahovo ulje za bradu?

Orahovo ulje svoju upotrebu pronalazi najčešće kao sastojak nekog ulja za bradu. Može biti bazno ulje, ali se često i dodaje u sastavu preparata zajedno sa drugim. 

Kada se koristi kao sastojak, onda se ulje oraha nalazi u ulozi ulja nosača (kao bazno ulje). Ulje nosač je osnova i najvažniji sastojak ulja za bradu, iako češće na etiketama vidimo istaknuta esencijalna ulja. Ulje nosač je osnova koja obezbeđuje glavne i najvažnije nutritijente za bradu.

Postupak za upotrebu i nanošenje na bradu, kada je u pitanju kupovno orahovo ulje (bilo kao samostalno ili u kombinaciji sa još nekoliko ulja):

 • pripremite bradu – pre nanošenja operite dobro je šamponom ili sapunom koji je formulisan za negu brade;
 • na dlanove nakapajte nekoliko kapljica ulja, rastrljajte i prođite prstima kroz bradu (dužinom cele dlake, od korena do krajeva);
 • ujedno dok utljavate ulje iskoristite priliku i da izmasirate lice, pogotovo pri korenu dlake;
 • postupak ponavljajte dva do tri puta nedeljno ako je kraća brada, a ukoliko imate dužu možete i više puta u toku sedmice.

nanosenje ulja na dlan

Orahovo ulje za bradu recept

Za vas smo spremili jedan recept u kome se kao jedan od glavnih sastojaka nalazi orahovo ulje.

Sastojci:

 • orahovo ulje – 30ml;
 • frakcionisano kokosovo ulje – 30ml;
 • 10 kapi ulja lavande.

Način pripreme:

 1. Uzmite sterilizovanu posudu ili tiganj i dodajte ulja nosače.
 2. Mešajte dok se ulja ne sjedine.
 3. Kapaljkom dodajte 10-12 kapi ulja lavande, u zavisnosti od toga koliko jak miris želite. Više od 12 kapi ne bi trebalo da dodajete.
 4. Prenesite ulje u bocu za skladištenje i nanosite jednom dnevno (dovoljno je da zadovolji dnevne potrebe vaše brade za hranljivim materijama i za vodom).

Bazna ulja iz ovog recepta orahovo ulje i kokosovo ulje za bradu, a oba su i odlični regeneratori za dlaku. Ako imate grubu bradu koju je potrebno omekšati, ili ako želite smanjiti suvoću i ljuštenje kože, onda će vam ova mešavina pomoći u tome.

Lavanda je univerzalno korišćeno eterično ulje koje je nežno prema vašoj koži, a ima i vrlo blagu aromu. Možete smanjiti ili povećati količinu ulja lavande, u zavisnosti od toga koliko jaku ili blagu aromu želite (koliko vam prija).

Naravno, ako primetite da se vašoj bradi ulje toliko svidelo, da vam “traži još”, možete ga upotrebljavati i dva puta dnevno. I u tom slučaju najbolje je nanostiti ga ujutru nakon jutarnje rutine pranja brade, kao i uveče pred spavanje.

Da li je orahovo ulje dobro za bradu?

Orahovo ulje, kao što smo videli, znatno duže je u upotrebi u tradcionalnoj medicini nego savremenoj. Pa ipak, činjenica da se u savremenoj medcini i kozmetici sve više upotrebljava dovoljna je potvrda njegovog kvaliteta. 

Tradiconalni benefiti oraha po funkcionisanje mozga, regulisanje krvnog pritiska, funkcionisanje androgenig hormona nisu jedini (iako su i ovi vrlo važni).

Orahovo ulje je kako vidimo danas definitivno dobro i za bradu. Najviše je tako zahvaljujući svojim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. 

Orahovo ulje će je hidrirati, učiniti sjajnijom, pospešujući istovremeno njen rast.

sjajna i zdrava brada

Pored svega ovog, aroma ulja oraha je vrlo specifična i mnogima jako prijatna, pa se može upotrebljavati i samostalno.

Ono što može da predstavlja mali problem je pronalaženje proizvoda sa orahovim uljem. Ovo je posledica upravo toga što su benefiti orahovog ulja tek od nedavnoprepoznati, pa će biti potrebno neko vreme dok ne postane uobičajeni sastojak proizvoda za bradu.

Koje su nam opcije onda želimo orahovo ulje u proizvodima z bradu, a ne nalazimo ga? Pa u suštini preostaju nam 2 opcije:

 1. da sami napravimo ulje za bradu;
 2. da koristimo proizvode za kosu sa orahovim uljem.

Da li se proizvodi za kosu koji sadrže orahovo ulje mogu koristiti za bradu?

Moramo da naglasimo da je najidealnije da proizvode koristite u skladu sa njihovom namenom. Prosto, struktura kose i brade nije u potpunosti ista, a proizvodi se prilagođavaju upravo njima.

Korišćenje ulja koje je za kosu nije preporučljiva opcija da se koristi za bradu.

Ipak, zbog činjenice da su proizvodi za kosu znatno bogatiji i raznovrsniji, oni nam i pružaju bogatiji izbor. Kad već moramo da biramo da među proizvodima za kosu, onda trebamo uvek birati i ono što ćemo koristiti za bradu.

Naravno – i kako da to činimo? 

Vrlo je važno da se i u ovom slučaju opredelimo za onaj proizvod koji je baziran na prirodnim sastojcima.

Prirodni sastojci, pogotovo oni koji su zaduženi za hidriranje, su znatno sličniji našem prirodnom sebumu. To nije slučaj sa veštačkim sastojcima. Zato se na ovaj način smanjuje mogućnost od bilo kakve neželjene reakcije, poput alergije, crvenila, iritacije, perutanja, svraba i slično.

Dakle, prilikom kupovine ovakvih proizvoda, dobro proučite etiketu samog proizvoda. Kada se uverite da u njemu nema neželjenih veštačkih satojaka, sa sigurnošću možemo reći da je takav proizvod bezbedan za našu bradu.

Nadamo se da ćete biti malo avanturističkog duha i isprobati neki preparat sa orahovim uljem. Ili ste ga možda već probali? Ako jeste, voleli bismo da čujemo vaše utiske, komentare i sugestije. Pišite nam u komentarima.