pivo za bradu

Pivo za bradu – piti ili ne piti?

Gotovo svaki muškarac s vremena na vreme voli da se osveži kriglom dobrog piva. A da li ono ima veze sa rastom brade? Otkrivamo u nastavku da li je kada popijete pivo za bradu dobro ili loše.

 

Na samom početku ćemo reći da je prekomerna konzumacija piva loša u svakom pogledu. A umerena? Odgovor na to pitanje nije tako jednostavan. 

Pivo u sebi sadrži sastojke koji mogu da budu vrlo povoljni po našu bradu, pa i zdravlje generalno, ali sa druge strane pivo sadrži alkohol u sebi koji je vrlo nepovoljan po nas, pa i našu bradu.

Na početku teksta ćemo odgovoriti, da li pivo ubrzava rast brade? Zatim ćemo se kroz tekst osvrnuti na svaki sastojak piva poslebno, pa posle toga videti njegov uticaj na bradu.

Na kraju vas čeka i sumirana slika zajedno sa savetima za konzumaciju piva za bradu.

ljubitelj piva sa bradom

Da li pivo ubrzava rast brade?

Na pitanje da li pivo ubrzava rast brade, da budemo iskreni, nauka nema baš jedinstven dogovor. Ono što do sada sa sigurnošću znamo je da vitamini B imaju uticaj na našu kosu i bradu, ali ono što želimo da saznamo je da li redovno ispijanje piva ima konkretan uticaj na našu bradu.

Nauka nam na ova pitanja daje otprilike sledeći odgovor:

# ako ste muškarac i imate značajne količine testosterona, 5-alfa reduktaze i dihidrotestosterona u telu, pivo može imati pozitivan uticaj na rast brade.

Dakle, kratak odgovor na pitanje je da kada konzumirate alkohol, testosteron u vašem telu raste veoma blago. Ovo je dokazano prema studiji Taista Sarkole i CJ Petera Eriksona.

Druga studija objavljena 2006. godine pokazala je da korišćenje alkohola generalno dovodi do povećanja koncentracije testosterona do 5%.  Testosteron je možda najvažniji hormon koji podstiče rast brade. Kao rezultat toga, kaže se da bi redovno povećanje nivoa testosterona moglo na kraju da stimuliše rast brade.

Međutim, morate shvatiti da je ovo veoma subjektivno.

Postoje brojna istraživanja koje pokazuju da prekomerna konzumacija alkohola može značajno da smanji nivoe testosterona kod muškaraca, tako da će zapravo imati negativan uticaj na naše planove za rast brade.

Takođe ono što treba uzeti u obzir je da u zavisnosti od žitarica koje se koriste za pravljenje slada, efekti piva na bradu neće biti isti. Štaviše, ako se pivo filtrira i pasterizuje, uklanja se ostatak kvasca (koji je, videćemo kasnije, važan element u zdravlju vaše brade).

pivo brada

Sastojci piva

Došli smo do sastojaka za pivo.

Sladni ječam (ječam koji je proklijao) je najčešće korišćeno zrno za pravljenje piva. Ali sladni ječam je prilično sladak, pa se hmelj dodaje u piće da bi se unelo malo gorčine u generalno slatki ukus. Zatim se u smešu dodaje kvasac, koji fermentira varivo.

Međutim, sladni ječam nije jedino zrno koje se koristi u pivu. Ostala zrna koja se koriste uključuju pšenicu, kukuruz i pirinač. U neka craft piva (koja su vrlo popularna u poslednje vreme) dodaju se bilje, začini, pa čak i voće da bi se stvorio jedinstven ukus.

Sadržaj alkohola u pivu uglavnom varira od samo 3% do neverovatnih 40% u zavisnosti od recepta i vrste piva. Većina bledih lagera obično sadrži 5% alkohola, u proseku.

Pivo je zapravo jedno od najstarijih alkoholnih pića na svetu. Arheolozi su pronašli dokaze o fermentaciji piva koji datiraju još od pre 13.000 godina. Najraniji dokazi o pivu sežu sve do 3500. godine pre nove ere, u delovima oko zapadnog Irana.

U narednih nekoliko pasusa govorićemo o ključnim sastojcima koji se koriste u pravljenju piva:

  • voda;
  • kvasac;
  • slad i
  • hmelj.

Voda

Kao što je slučaj sa ljudskim organizmom, najzastupljeniji sastojak piva je voda. Preko 95% piva se sastoji od vode. Sa tako velikom količinom vašeg finalnog proizvoda koji dolazi iz jednog sastojka, možete zamisliti koliko je važno koristiti dobru vodu.

Različiti regioni imaju različite minerale u vodi koju koriste, a to utiče na ukus. To je jedan od glavnih razloga zašto je pivo iz određenih regiona bilo bolje za proizvodnju piva od drugih.

Na primer, Dablin ima prilično tvrdu vodu. Sadrži više minerala, pa je zbog toga Dablin poznatiji po svom jakom pivu.

S druge strane, voda u Pilzenu ima prilično meku vodu, zbog čega su Pilsner i Pale Lagers iz Češke toliko popularni.

Gips je mineral koji se obično nalazi u vodama Burtona u Engleskoj. To ga čini jedinstvenim i pogodnim za pravljenje bledog piva. U stvari, ovo je toliko popularno da mnogi poznati pivari zapravo dodaju gips u svoje pivo.

Međutim, sada možete pronaći čvrsto pivo ili blede lagere u skoro svakom delu sveta. Ove kompanije uglavnom koriste ugljeni filter za „čišćenje“ vode, a zatim joj dodaju niz kondicionera tokom faze gnječenja kako bi ponovili iste uslove vode kao što se nalaze u izvoru vode. Ovo pomaže da se repliciraju isti uslovi koji su pronađeni u originalnom izvoru vode na ovim lokacijama.

Voda iz piva i brada

Iako su karakteristike vode značajne za kvalitet i ukus piva, kada govorimo o njenom uticaju na bradu, u ovom slučaju ona ne igra tako veliku ulogu. 

Želimo da naglasimo samo da to što je voda najzastupljeniji sastojak u pivu nikako ne znači da je to zamena za vodu. Jednostavno rečeno, ispijanjem piva mi ne zadovoljavamo naše potrebe i potrebe naše brade za vodom.

Kvasac

Pre nego što govorimo o kvascu kao sastojku, važno je razumeti šta je to uopšte. Kvasac su jednoćelijski mikroorganizmi i deo su gljivičnog carstva. Postoji više od 1.500 vrsta kvasca, a prva je nastala pre više miliona godina.

Kvasac se koristi za pravljenje hleba, za proizvodnju antibiotika i za sazrevanje različitih vrsta sireva. Većina ljudi ne zna da je fermentacija zapravo prirodan proces koji se dešava u prirodi. Na primer, kada plodovi voća padnu na zemlju u jesen, obično sadrže velike količine šećera. Organizmi kvasca se razvijaju prirodno i fermentiraju ih. Ove voćke tada postaju alkoholne.

U proizvodnji piva kvasac se uvodi da bi se sadržaj šećera pretvorio u alkohol. Velika većina piva koje se danas prodaje sadrži prirodni kvasac. Oni nemaju nikakav uticaj na ukus piva. Pivski kvasac je veoma je gust u hranljivim materijama, sadrži niz vitamina, aminokiselina i proteina.

Pivski kvasac i brada

Prema nekim istraživanjima, pivski kvasac bi imao efekte na regulaciju imunološkog sistema, regeneraciju crevne flore, ali je posebno njegova koncentracija u vitaminima B i ono što će nam biti od koristi ako imamo dužu bradu.

Za vitamine B5 i B8, gvožđe, cink, selen, kalcijum, gvožđe, magnezijum i kalijum koji čine pivski kvasac kažu da blagotvorno utiču na izgled kože i podstiču rast i jačanje kose.

Međutim, naučnici nisu jednoglasni po ovom pitanju. Izveštaj o dodacima ishrani pokazuje da nije dokazano da oni stvarno utiču na zdravlje kože, kose i noktiju, uprkos brojnim pozitivnim svedočenjima i iskustvima koja postoje.

Slad

Izvor skroba koji se nalazi u pivu pruža osnovu za fermentaciju a ovo igra ključnu ulogu u određivanju ukusa i što je još važnije, jačine samog piva. Izvor skroba u većini vrsta piva su zrna slada.

Slad proizvođači potapaju u vodu. Ovo dovodi do početka klijanja, a ostatak se zatim suši u peći. Kako zrno počinje da se sladi, ono oslobađa enzime koji pomažu u pretvaranju skroba koji se nalazi u zrnu u fermentabilne šećere.

Za proizvodnju različitih boja slada, vreme pečenja je to koje je presudno. Sa druge strane, zrna se takođe peku na različitim temperaturama. Razlika u bojama piva je posledica upravo slada,  zato što tamniji sladovi obično rezultiraju tamnijim nijansama piva.

Slad i brada

Fermentacija slada će osloboditi vitamine B, a u ovoj seriji je vitamin B9 koji će biti od interesa za bradate muškarce. Zaista, folna kiselina ima regenerativna svojstva za ćelije vaše  kose, noktiju i vaše brade, odnosno svega što se sastoji od keratina.

Ječmeni slad će stoga pomoći da se ojača folikul dlake i stimuliše njen rast.

Hmelj

Hmelj se uglavnom koristi za aromatiziranje komercijalnog piva. Do sada pomenuti sastojci samo doprinose slatkoći piva. Slatkoća slada mora biti izbalansirana, a hmelj daje gorak ukus koji stvara svojevrsnu ravnotežu. Međunarodna skala jedinice za gorčinu koristi se da odredi koliko je pivo gorko.

Hmelj često sadrži različite arome: neki su cvetni, dok drugi pivu dodaju biljne ili citrusne arome. Hmelj služi i kao svojevrsni antibiotik, uklanjajući mikroorganizme koji mogu imati nepoželjan efekat na pivo. 

Povećanje kiselosti piva na kraju deluje kao konzervans.

U većini slučajeva, hmelj je jedini konzervans koji se nalazi u pivu, te proizvođači piva uglavnom ne dodaju nijednu drugu.

Hmelj i brada

Da li je hmelj dobar za bradu? Sprovedeno je nekoliko studija o njegovom uticaju na bradu, međuutim njegova koncentracija u pivu je preniska da bi se izmerio njegov uticaj prilikom oralnog unosa, odnosno tokom ispijanja piva.

Štaviše, u pivu nema dovoljno hmelja da bi se znalo da li ima uticaja ili ne i onda kada se pivo redovno konzumira.

Negativni efekti konzumacije piva

Videli smo na primeru pojedinačnih sastojaka da pivo za rast brade može biti dobro. Međutim, moramo da skrenemo pažnju i na negativne efekte koji se mogu javiti usled konzumacije piva.

Istina, oni se uglavnom javljaju u slučaju prekomerne konzumacije piva.

pivo nazdravljanje

Evo nekoliko načina na koje alkohol šteti ljudskom telu, utičući i na nivo testosterona, pa na samom kraju i na našu bradu:

  • Alkohol direktno oštećuje Lajdigove ćelije koje su odgovorne za proizvodnju i lučenje testosterona.
  • Konzumacija alkohola često oslobađa gomilu endorfina u mozgu. Iako ovi endorfini čine da se osoba oseća opušteno i smireno, oni zapravo mogu imati loš uticaj na sintezu testosterona.
  • Konzumacija alkohola takođe povećava proizvodnju hormona stresa poznatog kao kortizol. Dokazano je da kortizol smanjuje sintezu testosterona, pa čak i blokira efekte testosterona u vašem telu. U stvari, to znači da testosteron prisutan u našem telu nije u stanju da obavlja svoje zadatke.
  • Takođe postoji nekoliko studija koje pokazuju da alkohol može povećati stopu pretvaranja testosterona u estrogen u telu.

Dakle, postoji ubedljiv dokaz da prekomerno pijenje alkohola može imati veliki uticaj na proizvodnju testosterona. 

Ali, šta je sa umerenom konzumacijom alkohola?

Uopšteno govoreći, malo je verovatno da će povremeno konzumiranje pića ili dva imati veliki uticaj na nivo testosterona, kao što je pokazala studija.

Upotreba piva za bradu

Nakon cele priče postavlja se pitanje: Kako da koristimo pivo za bradu? 

Da li ispijanjem piva ili topikalno, nanošenjem piva na bradu? U kojem od ova dva načina pivo ima benefite po našu bradu, a u kojem ono i nije tako dobro.

Dobra vest za pivopije među nama! Ispijanjem piva postižemo sve one potencijalne benefite po našu bradu.

Naglasićemo, da se ovo odnosi isključivo na umerenu konzumaciju piva. Svaka prekomerna konzumacija, ne samo da neće dati rezulatate, već će kao što smo videli, imati neželjene efekte.

Kada govorimo o topikalnoj primeni piva na bradu malo je verovatno da će lokalna primena piva dovesti do veće razlike u rastu brade. Lokalna primena jednostavno dovodi do prodiranja alkohola u kožu. Alkohol u koži znači suvu kožu, a to je vrlo nepovoljno okoruženje za rast brade.

Ono što može, eventualno da bude problem je to što i čak umerena konzumacija piva, alkohola, generalno, nepovoljno utiče na vlažnost kože. Zbog toga što alkohol isušuje kožu, to može nepovoljno da utiče na našu bradu. 

No, ovaj problem je lako rešiv. Zapravo, ako već koristite neko ulje za bradu sa prirodnim sastojcima, vi i nećete imati problema.

Dakle, ako volite da popiijete neko pivo s vremena na vreme, neka bude umereno.

pivo brada

Posebno je važno da obratite pažnju na sastojke vaših preparata za bradu.  A oni praparati koji nisu na bazi prirodnih sastojaka u sebi vrlo često sadrže alkohol.

Kada već konzumirate pivo sa alkoholom, neka to bude umereno, jer je poslednje što želite za vašu bradu još dodatnog alkohola.

I, piti ili ne piti?

Šta je konačan odgovor na pitanje da li je pivo dobro za rast brade? 

Pa, na osnovu iskustva, kao i naučnih studija možemo reći da je umerena konzumacija piva dobra za našu bradu. Pod umerenom konzumacijom se podrazumeva 1-2 pića dnevno i to ne svakodnevno.

Više piva ne znači više brade! Dakle, prekomerna konzumacija nikako. Ne samo da neće postići željene efekte, već ćete postići obratni efekat.

Naš savet je da ne smećete sa uma da je pivo alkohol. Alkohol uvek crpi vodu iz našeg organizma, a našoj bradi to posebo smeta.

Dakle, konzumaciju piva neka prati i redovno hidriranje koje znači pijenje vode ali i upotrebu kvalitetnog ulja za bradu koje će obezbediti dovoljno vode bradi!

Da li ste i vi ljubitelj piva? I da li ste primetili neke efekte konzumacije piva na vašu bradu?

Podelite sa nama vaša iskustva, utiske ili sugestije. Napišite nam u komentarima kakvo je vaše iskustvo ili kakvi su utisci na rastt-gustinu-jačinu brade ako ste isprobavali nekada da pivom pospešite njen rast.