kako pustiti bradu

Kako pustiti bradu: saveti za početnike i iskusne bradonje

Puštanje je mnogo više aktivnost nego pasivnost, pa zato treba znati kako pustiti bradu da bude duga i pravilno. U nastavku slede korisni saveti za njeno puštanje, kako za početnike, tako i za one iskusnije bradonje.

 

Puštanje brade često zvuči kao neko prepuštanje – sklanjam brijače što dalje i to je to, brada će da odradi svoje. Međutim, nije tako.

Da bi izgledala lepo kada poraste moraš da budeš naoružan strpljenjem budističkog monaha. Ukoliko ne radiš stvari kako treba, jednostavno će ti dosaditi i odustaćeš. Razlog je jednostavan – nema napretka.

Kako naša brada raste tako rastu i njeni prohtevi. Ako ne ispoštuješ te prohteve tvoja brada staje sa rastom, usporava ili u najboljem slučaju ne izgleda lepo.

Dobra vest za tebe je da brada nije preterano zahtevna. Sve što traži je redovna nega i malo tvojih dobrih navika.

U ovom vodiču saznaj upravo to, koje navike da uneseš u svoj život, ali i kako da neguješ svoju bradu kako bi puštanje brade teklo po planu da bi izgledala onako kako zaslužuje da izgleda.

Kako pustiti bradu prirodnim putem

Bez obzira na to da li si početnik u puštanju brade (puštaš bradu prvi put), ili neko kome je brada tek počela sa rastom, ili pak neko kome brada raste odavno ali sada je odlučio da je pusti – postoje univerzalna pravila za to kako pustiti bradu.

Upravo u ovom vodiču obradili smo ta pravila koja će ti pomoći da pospešiš dužinu i rast tvoje brade prirodnim putem.

Iako puštanje brade može izgledati kao jednostavno odlaganje brijača sa strane, postoji mnogo više od toga. Brade zahtevaju strpljenje, održavanje i neku vrstu poverenja u proces da će svi na kraju biti ok.

Dobra vest je da će sa pravom strategijom tvoja brada vrlo verovatno da izgleda fenomelano. Međutim poces je dug i važno je upravljati očekivanjima i snabdeti se strpljenjem.

Puštanje brade prirodnim putem podrazumeva da njen rast pospešimo samo uz promenu naših navika (i to samo ako su loše) i adekvatnu negu.

Promena navika tiče se ishrane, fizičke aktivnosti, sna, regulisanja stresa, dakle onih stvari koje će pozitivno uticati ne samo na bradu, već i na naše opšte zdravlje.

Adekvatna nega brade se tiče higijene, obezbeđivanja vode i hranljivih materija za nju.

Koja su dakle sve to pravila koja treba da ispoštujemo, kako i kada? Detaljnije o svemu tome u nastavku.

Šta utiče na rast brade?

Za početak je važno da vidimo šta utiče na rast brade. Iako se rast doživljava kao spontan i prirodan proces (što on donekle i jeste), koji se dešava sam od sebe, u realnosti stvari stoje malo drugačije. 

Puštanje duge brade je zapravo proces na koji mogu da utiču neka naša stanja ili navike i tako poremete taj isti proces rasta.

Faktori koji utiču na rast brade su:

 • Genetika je prvi i najvažniji faktor koji utiče na rast brade, ujedno i onaj povodom koga najmanje možemo nešto da preduzmemo. Rast folikula naše brade je uslovljen genetskom predispozicijom. To znači ako je naš otac, deda, ili neko drugi iz familije imao problem sa rastom brade, postoji šansa da imamo isti problem.
 • Godine. Dok se prva faza rasta dlake generalno kod muškaraca obično javlja između 12-16 godina, idealno doba za puštanje brade je obično između 25 i 35 godine. Ovo period je kada nivoi testosterona rastu, a faza rasta (anagen faza) najduže traje. Uglavnom je stopa rasta brade najveća u ovim godinama.
 • Hormoni. Testosteron i dihidrotestosteron (DHT) su odgovorni za regulisanje i stimulisanje rasta brade. U većini slučajeva, viši nivo testosterona i DHT-a rezultiraju bržim i boljim rastom brade, kao i punijom i gušćom bradom. Obrnuto, nizak nivo testosterona može negativno uticati na rast vaše brade.
 • Stres. Kortizol, hormon koji se luči usled stresa može učiniti da naša brada ali i kosa opada, samim tim to i utiče na generalno zdravlje naše brade ili kose.
 • Stanje kože. Različiti tipovi kože imaju različite potrebe. Ali hidratizovana, zdrava koža hranjena potrebnim nutritijentima iz prirodnih proizvoda za negu ima veću verovatnoću da pusti zdravu bradu nego suva, nenegovana koža.

Puštanje brade saveti

Tvoje puštanje brade lako može da se oduži i pretvori u predugo puštanje brade. Ujedno vreme je najčešći faktor zbog kog se odustaje od puštanja.

Rast se nekada otegne bez nekih vidljivih napredaka, pa je odustajanje jedino rešenje. Međutim, ne mora tako da bude.

Strpljenje ti je svakako potrebno, i da, puštanje uglavnom teče sporije nego što to želimo. Ako je pravilno puštamo, napredak će biti i te kako vidljiv.

U nastavku se nalaze saveti za pravilno puštanje brade i vezani su za:

 • ishranu;
 • negu brade;
 • vežbanje;
 • san;
 • stres;
 • hidrataciju.

Ishrana

Fokusiranje na dobro izbalansiranu ishranu će podstaći tvoje telo i pomoći ti da jača i raste gušća brada. Postoji jaka veza između pravilne ishrane i nivoa testosterona koji je od presudnog značaja za rast dlaka brade.

Šta je tvom telu potrebno da bi brada rasla i bila zdrava:

 • Proteini – brada i kosa su nam napravljeni od proteina, tako da će hrana bogata proteinima pomoći tvojoj bradi da postane jača i zdravija. Potrudi se da u svojoj ishrani imaš dosta nemasnih proteina poput: mesa, ribe, jaja i orašastih plodova.
 • Omega-3 masne kiseline – Brada je takođe napravljena od masti, tako da će uključivanje izvora zdravih masti kao što su losos i sardine održati tvoju bradu hidratizovanom i sjajnom.
 • Vitamin A – pomaže u regeneraciji ćelija i stimuliše rast kose i brade. Slatki krompir (batat) je odličan izvor ovoga vitamina.
 • Biotin – Biotin pojačava keratinsku infrastrukturu našeg tela, održavajući bradu jakom i sprečavajući lomljenje i pucanje. Nedostatak biotina može dovesti do proređivanja brade ili čak iritacije kože. Jaja su odličan izvor ovog vitamina!
 • Gvožđe – Kao esencijalni vitamin u našoj ishrani, nedostatak može usporiti rast brade pa čak i uzrokovati gubitak kose. Gvožđe proizvodi hemoglobin koji snabdeva kiseonikom ćelije oko brade i kose kako bi podstakao rast. Bez gvožđa, brada ne raste. Spanać je odličan izvor gvožđa i lako ga je dodati u ishranu jer se lako kombinuje sa ostalim namirnicama, ali i kao salata.
 • Vitamin D – Ovaj vitamin je neophodan u proizvodnji testosterona. Vitamin D takođe pomaže da se ponovo aktiviraju folikuli dlaka na licu koji su prestali da “prave” bradu.
 • Cink – Cink igra značajnu ulogu u jačanju folikula i održavanju zdravom generalno kože, kože glave i noktiju.

Nega brade prilikom puštanja

Osnovna nega brade je nešto što nam je potrebno, manje iz estetskih razloga, iako se često misli da je to glavni razlog, već pre svega iz “zdravstvenih” razloga naše brade. 

Bez dobre nege nema rasta brade, pogotovo ako pričamo o puštanju brade na duže staze. Jer kako vreme prolazi i brada raste, to ona postaje zahtevnija u pogledu hrane i vode.

Dakle, osnovna nega se odnosi na higijenu i njeno pohranjivanje, a onda to podrazumeva:

 • redovno pranje;
 • ulje ili preparate;
 • češljanje.

Redovno pranje brade uklanja šansu za pojavom nekih infekcija koje bi omele rast, ali i pruža dobre uslove na naošenje preparata. Brada mnogo bolje apsorbuje hranljive materije iz ulja kada je čista.

Redovno pranje brade podrazumeva svakodnevno pranje, dva puta dnevno. Najbolje je ujutru i uveče, pre nanošenja ulja za bradu ili nekog drugog preparata. Pranje obavljaj mlakom vodom.

Pored ovog 2-3 puta nedeljno obavljaj pranje sapunom ili šamponom za bradu koji su sačinjeni od prirodnih sastojaka. Ne češće od ovoga jer to može imati kontraefekte.

Ulje za bradu ili drugi preparat (eliksir, serum, kapi…) će tvoju bradu da opskrbi potrebnim hranljivim materijama i vodom. Ukoliko je brada suva, sklona je pucanju i lomljenju što automatski usporava njen rast.

Nanosi svakodnevno, dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Češljanje/četkanje brade pored toga što uređuje bradu pospešuje i njen rast. Češljanje ili četkanje pospešuje cirkulaciju u predelu folikula, dajući tako optimalne uslove za snabdevanje folikula hranom.

Važno je da ovo obavljaš sa četkom odnosno češljem za bradu, a ne sa običnim. Četka ili češalj zavisi od dužine tvoje brade ako je kratka ili srednja brada onda četka, i obrnuto.

Vežbanje

Vežbanje pomaže da tvoje telo bude zdravije, podstičući zdrav rast brade. Redovno vežbanje tri do četiri puta nedeljno je povezano sa stabilnim nivoom testosterona, koji promoviše zdrav rast brade.

Između 10 – 20% telesne masti je idealno za zdravu proizvodnju testosterona. Smanjenje telesne masti uz zdravu ishranu i redovno vežbanje takođe može diretktno povećati nivo testosterona.

Prednosti vežbanja:

 • Poboljšana cirkulacija – Vežbanje povećava broj otkucaja srca, što povećava protok krvi i produktivnost folikula dlake. Krv prenosi kiseonik i esencijalne hranljive materije kroz naše telo, tako da povećana cirkulacija znači da naša brada i folikuli brade dobijaju više goriva za izgradnju zdravih, jakih delova.
 • Povećanje testosterona – Uz dovoljno vežbanja, tvoje telo će verovatno početi da proizvodi povišene nivoe testosterona, što će podstaći brži i zdraviji rast brade. Dizanje tegova ili druge aktivnosti treninga snage i HIIT ili intervalni trening visokog intenziteta značajno utiču na nivo testosterona jer koriste veliki broj mišićnih grupa. Kradio trening ima manje značajne pozitivne efekte na rast brade od navedenih treninga, iako je i on vrsta treninga koji treba upražnjavati.

San

Nedostatak sna je uobičajeni supresor rasta brade. Nedovoljno spavanje može negativno uticati na puštanje brade i poremetiti hormonsku proizvodnju testosterona i DHT-a. 

U jednoj studiji kada je grupa muškaraca bila lišena sna 48 sati, pokazali su smanjen nivo rasta brade za čak 19 procenata.

Pošto naše telo proizvodi veći deo testosterona noću kada mozak spava, spavanje 7-8 sati po noći omogućiće telu da proizvodi hormone za rast brade koji su joj potrebni. Studije pokazuju da zdrav ciklus spavanja može povećati brzinu i konzistentnost rasta brade.

Smanji stres

Upravljanje stresom u životu trebalo bi da bude prioritet, pogotovo što ga u savremenom dobu ima sve više. 

Visok nivo kortizola (hemikalije koja se oslobađa kada je pod stresom) usporava proizvodnju testosterona u telu i sužava krvne sudove zbog čega dlake dobijaju manje hranljivih materija i vitamina potrebnih za rast.

Stres remeti ciklus rasta brade i tera folikule da pređu u fazu mirovanja, zaustavljajući proizvodnju i rast novih dlaka. Ukratko, nekontrolisani stres može dovesti do gubitka kose i brade, kao i do usporavanja rasta kose i brade.

Načini za smanjenje stresa:

 • smanjiti broj sati na ekranu (telefonu, računaru);
 • meditacija ili vežbe disanja;
 • redovno vežbanje.

Više vode

Voda je primarni sistem za isporuku hranljivih materija do folikula koji su potrebni za rast brade. 

Brada je ¼ vode, tako da ne može da funkcioniše u svom ukupnom kapacitetu bez odgovarajuće količine tečnosti. Opšte pravilo je da pijete polovinu oko 2 l vode dnevno, mada ako se bavite fizičkom aktivnošću ta količina bi trebalo da bude i veća.

Nedostatak vode može naškoditi tvojoj sadašnjoj ali i budućoj bradi. Ako svom telu ne daješ dovoljno vode, ono će dati prioritet esencijalnim organima poput srca i mozga, a zatim i ograničiti snabdevanje sekundarnim stvarima poput brade.

To znači da će ishrana i protok krvi koji određuju rast folikula biti ograničeni, što će rezultirati delovima brade koji nisu tako puni ili zdravi koliko bi mogli biti.

Posledice dehidracije:

 • suva, lomljiva tekstura brade koja je sklona pucanju;
 • sporiji rast;
 • povećan gubitak brade (opadanje i lomljenje).

Da li se brijati tokom puštanja brade

Sigurno si čuo kao savet da ako želiš da ubrzaš rast brade sve što treba da uradiš je da se briješ češće. 

Odmah da znaš da, ovo je mit. Sva dosadšanja istraživanja pokazala su da brijanje ne ubrzava rast brade.

Dakle, ako želiš što pre ili što dužu bradu – što dalje sa žiletom od sebe.

Ali, ovo ne znači ti ne treba nikakvo brijanje. Predugo puštanje brade zahteva njeno uređivanje. U suprotnom brada će delovati neuredno i rascvetalo.

Brijanje koje vršiš, kada puštanje brade traje mesecima, radiš sa svrhom da ukloniš dlake koje štrče i da ujednačiš dužinu brade.

U nastavku su saveti kako da briješ bradu u tom slučaju:

 • Linija vrata. Dokle će brada da bude puštena u predelu vrata određujemo uz pomoć kažiprsta i srednjeg prsta. Spojimo ova dva prsta i postavimo ih na vrat, tik poviše adamove jabučice. Gornja strana kažiprsta je mesto gde brijemo bradu. Dakle, odatle na dole brijemo. Linija treba da prati liniju naše vilice.
 • Linija obraza. Uvek ima par dlaka koje štrče i kvare nam liniju obraza. Kako bi brada delovala uredno potrebno da tu zamišljenu liniju sredimo. Ta linija bi trebalo da ima pravac od dela gde se spajaju zulufi kose sa bradom, negde ka ivici usana, ne ispod toga. Sve poviše te linije brijemo.
 • Brada. Dlake koje su duže i štrče je nabolje da kratiš sa trimerom sa nastavcima. Tako postižeš ujednačenu dužinu brade. Naravno, ovo možeš i makazama da uradiš, ali će ti biti potrebno znatno više umeća i veštine.

Kako pustiti dugu bradu zaključak

Video si da puštanje brade, čak i ako si početnik, nije neka filosofija. Potrebno je malo samo par dnevnih navika i dobra “oprema”, u vidu kvalitetenih preparata za bradu (pre svega ulja) i alata (četka za bradu, trimer, makaze).

Popravi svoje životne navike vežabjući i hraneći se zdravo,  ako već to ne radiš i prva će ti biti zahvalna tvoja brada. Zahvaliće ti se i rastom, ali i izgledom.

Ostaje nam samo da ti poželimo sreću sa tvojim puštanjem duge brade! 

I naravno, znatiželjni smo da pratimo tvoj napredak, pa nam slobodno piši o njemu u komenatrima.  Podeli sa nama svoje iskustvo, utiske ili neki dodatni savet. Hvala.