brada sporo raste

Spor rast brade – šta kada se strpljenje ne isplati?

Pre puštanja brade svima savetujemo jedno – strpljenje. Ali pošto strpljenje ima granice, postavlja se pitanje šta raditi kada je spor rast brade, toliko da se ne isplati čekati?

 

U tom slučaju ne čekamo, nego preduzimamo nešto.

Ako si u ovoj situaciji i boriš se sa sporim rastom brade, razumemo te i da znaš da nisi jedini.  Usporen rast brade nije tako retka pojava i svima se barem jednom desio u životu. Rešenje postoji, a doći ćeš do njega upravo kroz ovaj tekst.

No, da bi došao do pravog rešenja moraš prvo otkriti razloge, odnosno uzroke za usporen rast tvoje brade. I upravo to je prvo u čemu ćemo ti pomoći – u oktrivanju razloga.

Zatim, prelazimo na rešenja i na samom kraju su saveti za održavanje brade kad ona sporije raste.

Razlozi za spor rast brade kod muškaraca

Kada brada ne raste tempom kojim bi trebalo, nije jednostavno odrediti uzrok tome. Kada kažemo da nije jednostavno, to je zato što razloga za spor rast brade ima nekoliko i svi su oni različite prirode.

U narednim redovima videćeš najčešće razloge za sporiji rast, pa ćeš možda na osnovu tih redova uspeti sam da zaključiš šta je glavni uzrok kod tebe.

Glavni razlozi za usporen rast brade kod mušakaraca su:

 1. kalorijski deficit;
 2. prečesto brijanje;
 3. agresivna nega brade;
 4. nedostatak vitamina i minerala;
 5. brada je dostigla svoj maksimum;
 6. brada ti raste prirodno sporo.

1. Ne jedeš dovoljno

Usporen rast brade može da bude uzrokovan ishranom – kalorijski deficit. 

Sedmogodišnja studija pratila je grupu muškaraca koji su pratili niskokaloričnu ishranu (unosili manje kalorija nego što potroše) i upoređivala ih sa grupom muškaraca koji su jeli uz održavanje kalorija ili unosili više kalorija nego što potroše.

Rezultati su pokazali da su muškarci koji su jeli u kalorijskom deficitu imali značajno niži nivo testosterona od muškaraca koji su jeli uz održavanje kalroija ili u višku. 

Kakve to veze ima sa rastom brade? Zapravo, ima velike.

Testosteron je primarni hormon koji stoji iza brzine rasta brade. Ako ne jedeš dovoljno, telo neće proizvoditi dovoljno testosterona da tvoja brada nešto brzo raste.

Da bi bio siguran da unosiš dovoljno kalorija dnevno, preporučujemo ti da pratiš svoj dnevni unos. Broj kalorija koje moraš da uneseš dnevno zavisiće od tvoje težine, nivoa aktivnosti i opšteg zdravlja.

Možeš lako da pronađeš kalkulator kalorija na internetu koji će ti izračunati koliko si okvirno uneo kalorija. Takođe postoje i kalkulatori koji određuju koliko ti je kalorija potrebno, uzimajući u obzir tvoju kilažu, godine, muški pol i ostalo.

2. Prečesto se briješ

Jedan od najvećih mitova u zajednici brade je da će više brijanja dovesti do bržeg rasta brade. Međutim, to nije slučaj.

Iako će brijanje tvoje brade da doprinese svežem izgledu, to ne utiče mnogo na ukupni rast. Uzimajući to u obzir, i dalje bi trebalo da redovno šišaš bradu kako bi je održao u dobrom stanju.

Ali, ako želiš da ona izraste – onda ti brijač ne treba.

Uzmi u obzir da brada raste prosečnom brzino od 1-1,5 cm mesečno i shvatićeš koliko retko zapravo treba da kratiš svoju bradu.

3. Agresivna nega brade

Ako pokušavaš da pustiš bradu, veoma je važno da imaš neku svoju rutinu nege brade. Međutim, ako je ona previše agresivna, na kraju ćeš učiniti više štete nego koristi, pa samim tim izazvati i sporiji rast brade.

Ono što naša brada smatra za najagresivniji vid nege je upotreba preparata sa sintetičkim sastojcima. Sastojci poput alkohola, kao i raznih veštačkih mirisa, vrlo nepovoljno utiču na njeno stanje i na kožu, što na kraju rezultira usporenim rastom, ali i manjim kvalitetom.

Naš savet je da se opredeljuješ uvek za kvalitetne preparate za bradu na bazi biljnih sastojka. Ovako postižeš blagotovorne efekte na rast brade, bez bilo kakvih neželjenih dejstava.

Agresivno može da bude i ako imaš kovrdžavu bradu, pa je redovno sušiš fenom. Ako je sušiš na visokoj temperaturi, a tvoja brada je tada potpuno mokra, doći će do velikih strukturnih oštećenja na njoj.

Prekomerna upotreba aparata za ispravljanje brade takođe može na sličan način oštetiti tvoju bradu, jer previše toplote može usporiti rast dlačica.

Ako već imaš kovrdžavu bradu i potrebu za ispravljanjem, onda umesto fena koristi češalj za bradu i vosak. Fen možeš da upotrebljavaš, ali tek nakon što si je prosušio peškirom i to se trudi da traje što kraće na što nižoj temperaturi.

4. Nedovoljno pravih vitamina i minerala

Kao što smo gore pomenuli, nedovoljna ishrana može biti jedan od razloga za spor rast brade. Ali isto tako, konzumiranje pogrešne hrane takođe može imati štetan uticaj na bradu.

Postoje vitamini i minerali potrebni telu za pravilno funkcionisanje, a većinu njih možeš dobiti zdravom ishranom.

Međutim, ako redovnom ishranom ne unosiš dovoljno vitamina i minerala, trebalo bi da razmisliš o uzimanju suplemenata. Ali svakako neka suplementi budu sekundarno rešenje. Primarno neka bude orijentacija na dosta voća i povrća, kao i na raznovrsnost ishrane.

Danas postoje dodaci ishrani koji su posebno kreirani za rast brade i koji pospešuju rast kose, brade, najčešće i noktiju. Oni sadrže:

 • vitamin B, C, E;
 • biotin;
 • cink;
 • kalcijum;
 • selen;
 • pantotensku kiselinu;
 • bakar;
 • mangan;
 • kolagen.

5. Dostignuta krajnja dužina brade

Postoji šansa da ti je brada narasla koliko je to moguće, odnosno da je dostigla svoj maksimum. Tokom najvećeg dela dana, većina dlačica brade raste u takozvanoj anagen fazi rasta brade.

Ova faza obično traje između 2 do 6 godina. Kada se završi, brada prelazi u fazu mirovanja – katagen faza.

Nakon mirovanja, prelazi u telogenu fazu pre osipanja, odnosno pre nego što krene da opada. Kada dlaka brade opadne, nova dlaka dolazi na njeno mesto i započinje se ovaj ciklus iz početka.

Ono što je važno razumeti je da svaka pojedinačna dlaka brade ima potencijalni životni vek od 6 godina. Nakon toga biva zamenjena novom.

Dakle, ako ste godinama puštali bradu, postoji šansa da je već dostigla svoju maksimalnu dužinu rasta. Neko vreme će mirovati, dok ne otpadne.

Naravno, sve ovo se dešava postepeno i neprimetno po tvoju gustinu brade. Tačnije, ne opadaju sve dlake istovremeno, čak iako imaju istu ili sličnu dužinu.

6. Brada može prirodno rasti polako

Nasledna genetika može da bude razlog za usporen rast tvoje brade. Upravo na osnovu genetike brada će rasti samo određenu dužinu svakog dana, a na osnovu prirodnih faza rasta (gore-pomenuta anagena faza).

Tipična dlaka brade raste između 0,3 mm i 0,5 mm svakog dana.  U proseku, dlaka brade raste oko 1-1,5 cm svakog meseca.

Treba spomenuti da tvoja brada može rasti sporije od toga, u skladu sa naslednom genetikom.

To nije dobra ili loša stvar. To je što je. Nema svako od nas kontrolu nad svojom DNK ili stopom rasta brade. Kada je ovo razlog (mada se genetika retko javlja kao razlog) za spor rast brade – malo šta možemo da učinimo da se ubrza prirodom nam dat tempo rasta brade.

Ovo svakako ne znači da treba odustati od rutina i nege brade. Naprotiv, na nama je da se pridržavamo svih saveta kao i kada imamo prosečan rast brade.

Kako podstaći rast brade saveti (saveti za brži rast)

Kada smo videli koji su to sve razlozi koji dovode do sporog rasta brade, prelazimo sada na rešenja. Rast brade se može podstaći  na neki od sledećih načina:

 1. vežbanjem;
 2. ishranom;
 3. suplementima;
 4. adekvatnom negom kože;
 5. pravilnim snom.

Vežbanje

Vežbanje poboljšava protok krvi. Pojačan protok krvi pomaže u stimulaciji rasta folikula dlake. Optimalna količina hranljivih materija na taj način stiže do brade.

Drugi način na koji vežbanje pomaže je to što vežbe, kao što su dizanje tegova i trening snage, takođe mogu pomoći da se poveća nivo testosterona. Već smo naglasili značaj nivoa testosterona na rast brade.

Dakle, ako bi da vežbanje uvedeš u svoje dnevne aktivnosti koje će da pospeše rast brade, neka to budu treninzi snage prvenstveno.

Aerobni, odnosno kardio trening ima svoje prednosti i treba ih upražnjavati, ali je njihov uticaj na rast brade znatno manji.

Ishrana

Dobra i uravnotežena ishrana je preduslov za dobar rast brade, ali i način na koji možeš popraviti njen sporiji rast.

Prema studiji iz 2015. godine, gojaznost i nizak testosteron imaju dvosmernu vezu. To zapravo znači sledeće – da nizak testosteron može dovesti do gojaznosti, a gojaznost do niskog nivoa testosterona. 

Zato, ako se boriš sa usporenim rastom brade, onda je nizak nivo testosterona je poslednja stvar koju želiš!

Mineral, kao što je cink, takođe može biti od koristi za nivo testosterona.

Ovo su samo neke namirnice koje ti mogu pomoći kao za opšte zdravlje, tako i ako se boriš sa viškom kilograma:

 • nemasni proteini, kao što su piletina i losos;
 • hrana bogata gvožđem, kao što je jetra;
 • integralne žitarice i drugi složeni ugljeni hidrati;
 • hrana bogata cinkom, kao što su orasi;
 • zdrave masti, kao što su one u avokadu i orašastim plodovima;
 • voće i povrće, jer su pre svega bogati vitaminima B i vitaminima A, C, D i E.

Suplementi

Suplementi su dodaci ishrani. Tako se prema njima i ophodimo. Dakle, onda kada hranom nemamo mogućnosti da unesemo potreban nivo vitamina i minerala – tek onda posežemo za njima.

Suplementi zaista mogu da poprave situaciju sa rastom brade. Multivitamini koji sadrže gvožđe i cink mogu biti dobar izbor među suplementima koji će da pospeše njen rast.

Nega kože

Bez zdrave kože nema uspešne brade. Zdrava i hidrirana koža je prvi preduslov za dobar rast brade.

Jednostavno, brada dobija hranljive materije i preko vode. Ukoliko je naša koža suva, brada ostaje bez optimalne količine hrane.

Takođe, začepljene pore mogu da izazovu probleme u vidu akni.

Jedno od rešenja koje se preporučuje je – piling! Piling lica ti može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i ostataka oko svakog folikula dlake, omogućavajući bradi da nesmetano raste kroz kožu. Piling takođe smanjuje šanse za nastanak akni.

Adekvatnom hidratantnom kremom za lice, koja odgovara tvom tipu kože, održavaj kožu hidriranom. Tako obezbeđuješ uslove da tvoja brada bude pohranjena na adekvatan način.

San

Osim što je neophodan za opšte zdravlje, san takođe može pomoći u rastu brade. Nivo testosterona kod muškaraca se generalno povećava kada spavaju. 

Studija iz 2015. godine otkrila je da smanjenje količine dnevnog sna smanjuje nivo testosterona kod zdravih mladih muškaraca.

Važno je dakle da svoj san učiniš kvalitetnim, a to znači 6-8 sati sna. Pritom, važno je i vreme kada ležemo. Trebalo bi svakako da to bude pre 12:00h, idealno je oko 22:00h.

Kako održavati bradu kada usporeno raste

Sumirali smo na samom kraju savete koji se odnose na usporen rast brade, tačnije koje su naše navike pozitivne i koje ne, u situaciji kada brada raste sporo.

Pozitivne navike

 • Piling. Već smo pomenuli benefite pilinga, pa ako to već ne radiš savetujemo ti da kreneš sa pilingom. Pre pilinga važno je da znaš da je potrebno da očistiš lice lepo. Piling radi jednom nedeljno da bi se podstakao rast brade i stvorili adekvatni uslovi za rast.
 • Održavaj kožu lica čistom. Pobrini se da redovno pereš lice i bradu toplom vodom. 2-3 puta nedeljno operi je i kvalitetnim preparatom za bradu. Održavajući kožu čistom, omogućavaš bradi i koži da upijaju hranljive materije na najoptimalniji način. Pritom sprečavaš šanse da se pojave infekcije, a i pospešuješ cirkulaciju.
 • Vodi računa o hidriranosti. Suva brada sporo raste. Kako ne bi došlo do sporog rasta, redovno koristi preparate ili ulje za bradu. 1-2 puta dnevno je optimalna učestalost upotrebe. Biraj kvalitetne organske sastojke preparata za bradu, koji će je hidrirati i hraniti na pravi način, bez negativnih posledica.

Negativne navike

Ne podrezuj bradu previše često. Ako želiš da ti brže raste, odupri se želji da je svaki čas oblikuješ ili podrezuješ često. Savet je da doteruješ, trimuješ bradu tek nakon što prođe oko 4-6 nedelja, a to je kada su se dlake na licu već popunile i prekrile lice.

Ne koristi medicinska rešenja bez saveta i uputstva lekara. Obavezno se prvo konsultuj sa lekarom pre upotrebe pilula, injekcija, krema i drugih medicinskih proizvoda dizajniranih da povećaju nivo testosterona ili da pospeše rast brade. Ovakvi proizvodi se često reklamiraju i relativno se lako može doći do njih. Međutim, nisu svi provereni na pravi način.

Koliko brzo tvoja brada rase? Da li si zadovoljan njenom brzinom rasta, piši nam u komentarima.