stilovi brkova za muskarce

Najbolji stilovi brkova za muškarce detaljan vodič

Jednim detaljem muškarac postiže mnogo po pitanju izgleda – brkovima. Stilovi brkova za muškarce su toliko raznoliki i mnogobrojni, a u nastavku sledi detaljan vodič za najbolje stilove brkova.

 

Od umetnika pa sve do vojnika, toliki je raspon u izgledu koji brkovi mogu da postignu.

Pored toga što menjaju fazon, brkovi su dobri jer imaju tu sposobnost i da “promene oblik” lica. Uz pravilan odabir oblika brkova svoje lice možeš po potrebi da zaokružiš ili da izdužiš, učiniš crte lica pravilnijim.

Proći ćemo kroz sve stilove brkova, objasniti ti ih kako da ih oblikuješ i koji stil ide uz koji oblik lica. Na kraju naravno objašnjavamo i šta je sve potrebno za negu brkova.

Kako izabrati stil brkova da odgovara obliku lica

Stil brkova koji odabereš drastično utiče na utisak o tvom licu. Prvenstveno kada je reč o tome da li će tvoje lice da izduži ili dodatno zaobli. Pogrešno napravljen izbor doneće samo kontraefekat.

Odgovarajući stil brkova ima zadatak da minimizira nedostatke, a naglasiti prednosti našeg lica!

Kako bismo postigli, moramo da obratimo pažnju na tri osnovne karakteristike brkova. Glavne, dakle, karekitsiretke koje treba uzeti u obzir pri odabiru stila brkova su – debljina , pravac i širina.

Debljina brkova

Žbunasti ili tanki? Što su brkovi deblji to će više dodati volumen gornjoj usni. Debeli, žbunasti brkovi su odlični za dodavanje proporcije licu ili ako želiš da “smanjiš nos”.

Pravac brkova

Da li da se brkovi kreću uglavnom u horizontalnom ili vertikalnom smeru?

Uskim licima neće pomoći brkovi u obliku potkovice.  Ali ti ljudi mogu imati ogromnu korist od “upravljač” brkova ili engleskih brkova koji će da razbiju vertikalne linije lica svojim horizontalnim delovanjem.

Širina brkova

Dilema postoji i u pogledu širine, ali razrešavamo i nju. Široki brkovi će proširiti usta i nos, a uski brkovi će učiniti suprotno.

Sad kad znaš sve ove osnove, postavljaš sebi pitanje “šta želim sa licem – da izdužim, proširim lice, smanjim nos, istaknem usne” i slično?

Kad znaš šta želiš da postigneš sa svojim licem, napravio si prvi korak.

Nakon njega sledi naredni korak, a to je odabir stila brkova koji će da usliši tvoje želje. Sada prelazimo na taj deo.

Stilovi brkova bez brade

Pre nego svaki oblik bekova detaljno objasnimo, s obzirom na veliki broj stilova, napravićemo podelu na još jednu podelu, a to je prema bradi. Dakle, to su:

 • stilovi brkova bez brade,
 • stilovi brkova sa bradom.

Stilovi brkova bez brade su:

 • Ševron brkovi;
 • Abažur bekovi;
 • Morž brkovi;
 • Olovka brkovi;
 • Podeljena olovka;
 • Klerk Gebl brkovi;
 • Slikarska četkica;
 • Volan brkovi;
 • Engleski brkovi;
 • Mađarski brkovi;
 • Dalijevi brkovi.

Stilovi brkova sa bradom

Kada smo pobrojali sve stilove brkova bez brade, prelazimo na one manje brojne, sa bradom.

Stilovi brkova sa bradom su:

 • Kraljevski brkovi;
 • Sidro brkovi;
 • Potkovica brkovi;
 • Revolverski brkovi;
 • Zapa brkovi;
 • Carski brkovi;

Najpopularniji stilovi brkova za muškarce

Redosledom koje smo ih nabrajali, sada ćemo detaljno objasniti svaki oblik brkova. Saznaćeš kako da ih oblikuješ, kom licu odgovaraju i zanimiljivosti, poput kako je neki oblik dobio ime.

Ševron brkovi

Ševron brkovi su jedan od osnovnih i klasčnih stilova brkova. Prati oblik gornje usne, što rezultira prirodnim brkovima koji imaju blagi naopako okrenut V oblik.

Čvrstih dokaza kako su dobili ime nema, ali ako pogledaš logo kompanije Chevron Corporation i okreneš ga naopačke, tako zapravo izgledaju brkovi u obliku ševrona.

Ako nikada niste nosio samo brkove, ševron je odličan stil za početak. To je prirodan stil koji zahteva minimalnu negu.

Čuveni vlasnici ševron brkova

Henri Kejvil, Tom Selek, Fredi Merkjuri, mladi Sem Eliot, dr Martin Luter King mlađi, Bert Rejnolds, Mark Maron, Nik Oferman.

Kako dobiti ševronske brkove

Jednostavno neka ti brkovi rastu prirodno. Biće potrebno 2-3 meseca da dobiješ debljinu i dužinu za brkove u stilu ševron brkova.

Neki muškarci više vole da puštaju ovaj stil brkova zajedno sa bradom, a zatim jednostavno obriju bradu.

Nega ševron brkova

Nega je minimalna za ševron brkove. Brkovi treba samo delimično da pokriju gornju usnu, ali brada ne bi trebalo da bude u ustima.

Koristi makaze za podrezivanje brade da podšišaš duže dlake. Podreži ivice brkova tako da se ne protežu niže od uglova usta. Bilo šta niže od toga, krenuće da liče na potkovičaste brkove.

Ševron brkovi odgovaraju svim oblicima lica.

Dalas brkovi

Dalas brkovi su jedan od stilova koji krasi većinu kauboja iz filmova. U principu sve što je potrebno da dobiješ ovaj oblik brkova jeste da ševron brkove pustiš malo na dole, samo koliko da pređu ivice usana.

Dallas brkovi važe za vrlo muževan stil brkova, a najbolje odgovaraju četvrtastom obliku lica, i jakim vilicama.

Abažur

Abažur brkovi su dobili ime po svom trapezoidnom obliku – izgledaju kao abažur lampe. Ovaj oblik brkova se često pripisuje policajcima i vojnicima. Popularnost je među vojnicima stekla jednostavno jer za većinu vojnika, brkovi su jedina dozvoljena brada na licu.

Ovo je vrlo pedantan vid brkova. Nisu širi od ivice gornje usne. Više od dna nosa nikako ne idu, a donja linija brkova ne sme da dodiruje gornju usnu.

Abažur brkovi ne smeju izgledati kao odsečeni ili žbunasti, tako da dužina ostaje kraća.

Poznati vlasnici abažur brkova

Edi Marfi, policajci i vojnici.

Kako dobiti abažur brkove

Neka ti brkovi rastu prirodno, ali usput ih održavaj urednim. Za dobijanje biće potrebno 1-2 meseca.

Nega brkova od abažura

Za određivanje širine zamisli vertikalnu liniju koja se proteže nagore, od ivica usta i horizontalnu liniju koja se proteže od dna nosa. Ove zamišljene linije, abažur brkovi ne smeju da prelaze.

Trebaće ti brijač ili električni trimer da uklanjaš sve dlačice izvan linija. Pored toga, i makaze će ti trebati za podrezivanje brade tako da ne dodiruje gornju usnu

Abažur brkovi odgovaraju svim oblicima lica.

Morž brkovi

Morž brkovi je stil brkova koji je dobio ime jer, pa, podseća na morževe brkove. Zahvata gornju usnu, a može čak pokriti i donju. To je zapravo prirodan stil koji je češljan pravo nadole, a ne uvijen u volan.

Ne može svaki muškarac da pusti morž brkove. Potrebna vam je dobra dužina i gustina na vašim brkovima, a to je nešto što uglavnom kontroliše vaš DNK.

Poznati vlasnici

Fridrih Niče, Tedi Ruzvelt, Dejvid Krozbi, Endi Rid, Džejmi Hajnman, stariji Sem Eliot.

Kako dobiti morž brkove

Pusti da ti brkovi rastu prirodno i ne šišaj ih … uopšte. Morž brkovima će trebati 6 meseci pa i do godinu dana da rastu.

Nega

Kvalitetan češalj za bradu kako ti brkovi ne bi bili zapetljani i kako bi rasli u pravom smeru će ti biti prekopotreban! Kada se ne očešljaju, ovi brkovi izgubiće na svom obliku i postaće vrlo neuredni.

Pri jelu i piću, ovi brkovi znaju da zasmetaju. Zato će ti biti potreban češalj koji ćeš nositi svuda sa sobom.

Iako je cilj da izrastu što više i brže, makaze će ti trebati. Koristi makaze za podrezivanje da zadržiš željenu dužinu, ali i da skratiš poneku dlaku koja štrči.

Morž brkovi odgovaraju najviše kockastim i okruglim licima, jer ih izdužuju.

Olovka brkovi

Da ste rođeni početkom 20-og veka i da nosite brkove verovatno biste nosili olovka brkove. Ovaj stil brkova je bio na vrhuncu 30-ih i 40-ih godina prošlog veka. Zajedno sa popularizacijom retro stilova, vratili su se i oni danas.

Jedini problem sa brkovima sa olovkom je u tome što izgledaju najbolje ako ste u odelu. Imaju vrlo fine i elegantne linije, koje jednostavno ne idu tako dobro na majicu i farmerke.

Olovka stil najbolje odgovara crnoj ili tamno smeđoj kosi jer se nosi na kraćoj dužini.

Poznati vlasnici

Errol Flin, Džon Voters, Bred Pit, Džordž Kluni, Semi Dejvis mlađi, Litl Ričard.

Kako dobiti olovka brkove

Dozvoli svojim brkovima da prirodno rastu, za početak. Neka dužina bude kratka da ti ne pokrije gornju usnu i podreži donji deo brkova kako bi pratio oblik usta. Brijačem obrij gornju liniju prateći krivinu usta.

Trebaće im 2-4 nedelje da rastu u zavisnosti od boje brade – što je brada tamnija, to se brže pojavljuju.

Koliko ćeš tanjiti brkove zavisi od tebe. Generalno, što je brada svetlija, to će ti trebati trebati deblji u gušći brkovi, da bi se videli.

Nega olovka brkova

Olovka brkovi zahtevaju ozbiljnu negu. Možda ćeš morati da briješ gornju liniju nekoliko puta nedeljno, ako ne i svakodnevno.

Održavanje ukupne dužine brkova na kraće, uz pomoć trimera, pomoći će u održavanju donje linije uskom.

Takođe možeš odlučiti da nosite olovku malo više tako što ćeš obrijati mali razmak između usne i brkova. Tako dobijaš razmak između gornje linije usne i donje linije brkova. Ovo možeš da postigneš tako što zubima povučeš gornju usnu kako bi se koža zategla i razvukla.

Olovka odgovara apsolutno svim oblicima lica.

Podeljena olovka

Podeljena olovka se pušta i održava na isti način kao i olovka, s tom razlikom što se briju brkovi na udubljenje iznad gornje usne. Tako se imitira slomljena olovka

Koliko ćeš ići u širinu zavisi od tebe, mada ti preporučujemo da ne prelaziš širinu usana.

Klerk Gebl brkovi

Klerk Gebl brkovi su zapravo vrlo slični podeljenoj olovci. Ono što ih razlikuje jeste što su oni malo deblji i malo uži od podeljene olovke. Ovo je takođe jedan od klasičnih retro stilova brkova za koji je poželjno da se uklope sa elegantnom garderobom.

Slikarska četkica

Slikarska četkica brkovi imaju debljinu ševron brkova, ali bez ugla nadole. Slično abažuru, ovaj stil brkova je negovan tako da se ne proteže šire od usta.

Vlasnici brkova slikraska četkica

Ron Burgundi, možda Ron Svonson.

Kako ih negovati

Neka vam brkovi rastu prirodno. Držite ih podrezanim tik poviše gornje usne ali tako da formiraju horizontalnu liniju. Ivice brkova ne širite više od usana i zaoblite ih na ivicama.

Četkica za zube brkovi

Četkica brkovi su brkovi obrijani sa obe strane, tako da su brkovi u približnoj širini nosa.

Ispostavilo se da neke rane ne zarastaju vremenom, pa tako ovaj stil brkova nije postao popularan. Da li zato što stvarno malo kome stoje dobro, ili zato što neodoljivo sa njima podsećamo na lika koji je poveo drugi svetski rat, ostaje misterija.

Majkl Džordan je u reklami za Hanes pokušao da ih iznese. Nije dobro prošlo.

Čuveni vlasnici

Čarli Čaplin i, pomenuti, ne tako popularan lik.

Kako uzgajati četkica brkove

Slično načinu na koji se prethodni stil neguje, samo ćeš ih znatno suziti. Širina ovih brkova ne prelazi širinu nosa.

Ovaj stil brkova najviše odgovara troglastom i četvrstom obliku lica.

Volan brkovi

Malo je stvari tako impresivnih kao volan brkovi. Mnogi stilovi brkova su postali kultni, a ovo je definitivno jedan od njih.

Ovi brkovi su dobijeni uz pomoć voska za bradu. Oblik je takav da se “drške” (krajevi brkova) savijaju preko obraza i vraćaju se prema sredini lica.

Poznati vlasnici

Greg Beržinski, Roli Fingers, Vilijam Hauard Taft i Danijel Dej Luis.

Kako dobiti volan brkove

Puštanje volan brkova može potrajati 6 meseci ili duže. Slično kao kod morž brkova, neki muškarci možda neće moći da dobiju ovaj stil brkova zbog genetike.

Nega volan brkova

Brkovi na upravljaču zahtevaju dosta nege. Održavanje sredine između uređenih brkova urednim je neophodno za pristojan izgled.

Često ćeš morati da obriješ dlake ispod na spoljnim uglovima usta. Da bi to uradio, podigni malo brkove i obrij sve što nije deo volana.

Volan brkovi najbolje idu uz četvrsta oblike lica i jake vilice.

Engleski brkovi

Engleski brkovi – pošto su engleski, važe za aristokratske. Uglavnom, ovaj stil je isti kao i volan, sa jedinom razlikom – nisu uvijeni. Umesto toga, one su voskom horizontalno usmerene i oblikovane u šiljak.

Vlasnici

Engleski komičar Džimi Edvards povremeno je nosio engleski stil brkova.

Kako dobiti engleske brkove

Engleski brkovi se dobijaju kao volan brkovi. Sredina brkova je podrezana da izgleda uredno.

Dlake brade ne prekrivaju usne. Za još istančaniji izgled, možeš da obriješ deo na deo filtrumu, udubljenju poviše usana.

Nega engleskih brkova

Engleski brkovi zahtevaju dosta nege. Održavanje središta brkova podšišanim iznad gornje usne je od suštinskog značaja za uredan izgled.

Često ćeš morati da obriješ bradu ispod krajeva, vrhova brkova, na spoljnim uglovima usta. Radiš to tako što podigneš krajeve brkova i briješ svu bradu ispod njih.

Engleski brkovi se najčešće viđaju na trouglastim oblicima lica.

Mađarski brkovi

Mađarski brkovi su delom morž, delom volan brkovi. To su zapravo veliki volan brkovi koji se spuštaju i leže niže na obrazima.

Nismo baš sigurni odakle im ime. Možda je vezan za Franca Ferdinanda — nadvojvodu Austro-Ugarske imperije.

Čuveni vlasnici mađarskih brkova

Franc Ferdinand, Erik Bandholc, Džefri Buonkristijano, Vajat Erp, Dok Holidej, Set Bulok i bogati ujak Penibegs (da, lik iz društvene igre monopol).

Kako dobiti mađarske brkove

Mađarski brkovi se dobijaju kao morž brkovi, a zatim se oblikuju tako da imaju dugačke, nagnute “drške”. Može potrajati i do godinu dana da se dobije potrebna dužina, a kao i kod morž brkova, neće svi zbog svoje gentike moći da ih puste.

Nega

Moraćeš da istreniraš bradu da se uvija kako želitš. Koristeći palac i kažiprst, pravi kružne, uvijajuće pokrete da uviješ “ručke” i da zadrže svoj oblik.

Da ih ne bi stalno uvijao kada se uviju onako kako želiš, koristi proizvod za fiksaciju kao što je kvalitetan i dobar vosak za brkove.

Mađarski brkovi zahtevaju nešto manje negovanja nego standardni upravljač.

Najveća obaveza, pored uvijanja biće često brijanje brade ispod brkova na spoljnim uglovima usta.

Dalijevi brkovi

Proslavljeni od strane španskog nadrealističkog slikara Salvadora Dalija, Dali je razrađena verzija tradicionalnih volan brkova. Oblici brkova koji se kombinuju su olovka brkovi i volan. Da, zvuči nespojivo, znamo.

Kako pustiti Dalijeve brkove

Zbog dužine, Dalijevim brkovima može trebati i 6 meseci, pa čak i duže da izrastu.

Najlakši način bi bio da pustiš pune brkove (volan ili mađarske). Kada dobiješ potrebnu dužinu, obrij razmak između brkova i donjeg dela nosa i odrežite sve dlačice koje vise preko gornje usne.

Za početak ih ne tanji previše, jer će uvijanjem dodatno delovati tanje. Najbolje je da ih jednom uviješ, da vidiš debljinu, pa ako je potrebno,stanji ih još. Zatim nanesi vosak za brkove i stiliziraj kako želiš.

Najčešće se viđaju oblikovani pravo nagore prema spoljnim ivicama očiju, mada Dali je oblikovao svoje krajnje ekscentrično, ponekad tako da formiraju simbol beskonačnosti.

Nega Dalijevih brkova

Dali stil zahteva gotovo svakodnevno brijanje i negu da bi se rešio svih zalutalih dlačica, a i da bi brkovi bili uredni.

Dalijevi brkovi idu najviše uz trouglasti i okrugli oblik lica.

Sidro brkovi

Sidro brkovi, kao što im ime kaže podsećaju oblikom na sidro. Kombinuju se brkovi, soulpatch brada i brada koja prati liniju vilice.

Poznati vlasnici

Toni Stark, Džoni Dep

Kako dobiti sidro brkove

Biće ti potrebno oko 2-3 nedelje da dobiješ dužinu brade dovoljnu za oblikovanje u sidro brkove.

Najlakši način je da pustiš bradu na celom licu i kada dostigne dužinu da obriješ višak, ostavljajući samo brkove, bradicu ispod usne i deo brade koji prati vilicu.

Deo brade koji prati vilicu ostavi u širini usana ili blago širi.

Nega

Nega ovih brkova zavisi u velikoj meri od tebe i tvojih želja. Ako ih kombinuješ sa bradom od 3 dana na obrazima, to ti dosta olakšava posao. Ako ne želiš bradu sa strane, računaj na 2-3 nedeljna brijanja.

Pored toga biće ti potreban trimer za održavanje željene dužine.

Sidro brkovi idu uz trouglasti oblik lica, ali i uz četvrtasti.

Kraljevski brkovi

Kraljevski brkovi su blik brkova koji kombinuje bradu i brkove.

Kraljevski brkovi kombinuju sidro brkove i soulpatch (bradica ispod donje dosne). Razlika u odnosu na sidro brkove je što se, brada gotovo sastavlja sa ivicama brkova. Međitim deo oko ivica usan se brije, tako da se ipak ne sastave.

Kako pustiti kraljevske brkove

Puštanje se radi kao i za sidro brkove. Pusti bradu neka izraste, a nakon 2-3 nedelje obrij trimerom u željeni oblik brkova.

Nega ovih brkova ista je kao i kod sidro brkova.

Kraljevski brkovi takođe, najbolje idu uz četvrtasti oblik lica i trouglasti.

Potkovica brkovi

Potkovica su debeli, puni brkovi koji se spajaju sa dve vertikalne trake dlake na obrazima koje rastu paralelno sa ustima i protežu se do linije vilice.

Čuveni vlasnici

Hulk Hogan, Džared Alen, Aron Rodžers, Džo Flako, Džo Namat, Deni Espinosa, Sem Eliot i Džon Lenon

Kako dobiti potkovica brkove

Najlakši način da se dobije ovaj stil brkova je da pustiš punu bradu ili bradu u obliku kruga oko usta. Biće potrebno solidnih 3 do 6 meseci da dobiješ potrebnu debljinu u brkovima i obrazima.

Kada dostignu željenu dužinu, odstrani kozju bradicu i bradicu ispod usne neka ostanu samo brkovi koji se spajaju sa linijom vilice.

Brkovi treba da budu kao dve vertikalne linije na obrazima, približno iste širine kao i brkovi, kako bi se dobio oblik potkovice.

Potkovica brkovi idu uz čet5vrtasti oblik i lake vilice.

Revolverski brkovi

Revolverski brkovi su dobili naziv po vestern filmovima i predstavljaju unapređenu verziju potkovice.

Kako dobiti revolverske brkove

Proces dobijanja ovog oblika brkova je nešto drugačiji nego potkovica brkova, iako podsećaju jedni na druge. Vreme potrebno za dobijanje je isto od 3-6 meseci.

Za revolverske brkove, da bi ih dobio deo oko usta, treba da ih oblikuješ kao potkovica brkove. Ali u ovom slučaju oni se ne završavaju na liniji vilice. Revolverski brkovi se nastavljaju nazad kao ušima, prateći liniju vilice.

Dakle, briješ obraze tako da se brada sa linije vilice povezuje sa brkovima u istoj debljini kao i brkovi.

Nega

Nega ovog stila brkova zavisi da li kombinuješ sa bradom ili ne. Kombinacija sa bradom umnogome oolakšava posao. U soprotonom 2-3 brijanja nedeljno su tu.

Takođe, trimer i makaze će biti must have za tebe, kako bi održavao dužinu brkova.

Revolverski brkovi idu uz četvrtasti oblik lica.

Zappa brkovi

Poznati po Franku Zappi, Zappa brkovi su skraćena verzija potkovica brkova sa dodatkom soulpatch-a bradice ispod usne.

Zappa brkovi se puštaju kao i potkovica, ali brkovi se ne spajaju sa linijom vilice, nego se krate neposredno ispod ivice usana. Takođe, bradica ispod donje usne se ostavlja.

Vreme potrebno za dobijanje ove brade je od oko 2-3 meseca, u zavisnosti od toga koliku debljinu želiš da ti brkovi imaju.

Zapa brkovi idu uz obla lica, jer mogu da izdefinišu malo lice.

Carski brkovi

Carski brkovi se razlikuju od mađarskih i volan brkova po tome što uključuje bradu na gornjem obrazu kako bi stvorio deblje završtke brkova.

Takođe, od volana i mađarskih se razlikuju po tome što krajevi nisu zašiljeni već su ostavljeni prirodnijim, stvarajući puniji oblik do kraja brkova.

Carski brkovi su dobili ime po Kajzeru Vilhelmu II, koji je bio poslednji nemački car i kralj Pruske do kraja Prvog svetskog rata.

Čuveni vlasnici

Car Vilhelm II

Kako dobiti carske brkove

Pošto će vam trebati malo brade na obrazima za carski stil, najlakše je početi tako što ćeš istovremeno puštati brkove i bradu.

Kada budeš imao dovoljnu dužinu, potpuno obrij bradu sa izuzetkom male količine, na ivicama usta — tek toliko da mogu da se uviju.

Krajeve brkova istreniraj da se savijaju na gore svakodnevnim češljanjem. Nanesi vosak da bi zadržao oblik, ali nemoj oblikovati krajeve u šiljak. Ostavi krajeve punije.

Nega carskih brkova

Biće ti potrebno svakodnevno podrezivanje da bi održao brkove čistima i bez zalutalih dlačica. Takođe ćeš morati da održavaš malu količinu dlaka na obrazima.

Carski brkovi idu uz obla lica.

Stilovi brkova koji idu uz bradu

Neki oblik brkova jednostavno ne ide uz bradu, dok drugi, ikao originnalno nisu nastali uz bradu, vremenom su evoluirali. Nabrojaćemo koji to stilovi brkova dobro ideu uz neku kraću bradu, bradu od 3 dana.

Stilovi brkova koji najbolje funkcionišu sa bradom:

 • Ševron;
 • Abažur;
 • Morž;
 • Potkovica
 • Engleski;
 • Volan;
 • Mađarski
 • Revolverski brkovi;
 • Zapa brkovi;
 • Carski brkovi;

Čime stilizovati brkove

Iako manji od brade, brkovi zahtevaju istu negu kao i brada. U pojedinim situacijama čak i više, pogotovo kad je reč o oblikovanju. Koliko će ti truda i vremena biti potrebno zavisiće pre svega od stila za koji si se opredelio.

No, bez obzira na oblik brkova koji želiš, ono što moraš imati od “opreme” za negu i stilizovanje brkova je:

 • makaze/trimer;
 • ulje za bradu;
 • četka/češalj za bradu;
 • vosak za bradu.

Da li će ti biti potrebne makaze ili trimer zavisi pre svega od dužine brkova. U principu, pravilo je da što duže brkove želiš to ti je trimer manje potreban, a više će ti trebati makaze. Takođe, ako brkove kombinuješ sa bradom, moraćeš da nabaviš trimer kojim ćeš bradu održavati na kraćoj dužini.

 • Ulje za bradu (elixir, serum, kapi…) je osnovna potreba u smislu hrane i vode za tvoje brkove. Poslednja stvar koju želiš su kruti i suvi brkovi, pogotovo ako želiš da svoje brkove uvijaš. Preparat za koji se opredeliš nanosi dva puta dnevno, svakodnevno. Ako koristiš i vosak za brkove, onda neposredno pre nanošenja voska, nanesi preparat.
 • Četka ili češalj za bradu, šta od odva dva, zavisi od dužine brkova. Što su ti duži biće ti češalj potrebniji, i obrnuto. Ako imaš ili odlučiš da pustiš duge brkove, kao što su, na primer, potkovica brkovi, trebaće ti češalj koji ćeš uvek imati uz sebe. Jer, zalutaće neka dlaka u usta, a svakako je bolja varijanta da ih sklanjaš češljem nego prstima.
 • Vosak za bradu će ti trebati, takođe, po principu što su duži, to je potrebniji. Čak iako ne planiraš da ih uvijaš u carske ili Dali brkove, vosak će ti trebati. Na primer, potkovica brkovi važe za “neuredan” stil, ali veruj da će ih mnogo lakše nositi ako ih središ voskom, neće biti dlaka koje štrče i beže u usta, što je karatkeristično za duge brkove.

I, za koji stil brkova si se ti odlučio? Piši nam u komentarima koji ti se najviše dopada ili koji tvom obliku lica najbolje stoji. Čekamo te da sa nama u komentaru podeliš svoja iskustva, utiske, ideje i sugestije.