hormon testostero i rast brade kod muskaraca

Testosteron i rast brade: kako utiče na bradu

Testostron i rast brade – između njih postoji veza. Otkrićemo kako hormon testosteron utiče na bradu, ali i zašto je on zaslužan za rast brade.

 

Testosteron je hormon koji igra vrlo važnu ulogu u životu muškarca. Savremeni način života nas neretko odaljava od normalnog funkcionisanja našeg tela, što negativno utiče i na testosteron.

Kada se nivo testosterona dovedete na optimalan nivo, može se popraviti stanje i zdravlje vaše brade. Ali, i vaše opšte zdravlje.

Više o vezi između ovog muškog hormona i brade sledi u nastavku.

Kakva je veza između rasta brade i testosterona

Mnogi muškarci se bore sa puštanjem brade i postaju frustrirani nejednakim rastom ukoliko ona slabo napreduje. U većini slučajeva, nedostatak rasta povezan je sa nivoom muškog hormona testosteron.

Konkretno, testosteron sadrži steroid nazvan dihidrotestosteron ili DHT. DHT može negativno uticati na kosu na glavi jer se vremenom nakuplja u folikulima dlaka, što dovodi do ćelavosti. Ali to nema ovaj efekat na dlaku brade. Zbog toga ćete možda videti ćelavog čoveka pune, jake brade.

Testosteron se smatra jednim od androgena, grupom hormona često povezanih sa muškarcima (mada žene imaju neke androgene hormone na znatno nižim nivoima). Ovi hormoni igraju ogromnu ulogu u razvoju dlaka na licu i telu, a one počinju da rade već u pubertetu (brada u pubertetu).

Hormon testosteron i njegov značaj

Testosteron je hormon koji se nalazi u ljudskom telu, ali se nalazi i kod životinja. Testosteron je hormon koji ne proizvodi samo telo muškarca, več i telo žene, ali u značjno manjim količinama.

Testosteron je značajan za seksualni nagon, ali i pored toga on ima bitan uticaj kako na kosu, tako i na bradu. Takođe, utiče i na formiranje mišića, zatim skladištenje masti kod muškraca, pa čak i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Kao glavni muški hormon on ima veliku ulogu kada je u pitanju razvoj tela. Važan je za fizičke funkcije tela, ali i za emocionalni i mentalni razvoj (pamćenje, raspoloženje)

Normalna količina testosterona za muškarca se kreće od 280 do 1100 nanograma po decilitru (ng/dl). Količina testosterona se utvrđuje jednostavnim testom iz krvi.

Uticaj testosterona u pubertetu

Tokom puberteta, ali i posle, kod dečaka, a zatim i momaka javlja se maljavost (pojačana maljavost koja se manifestuje pojavom dlaka po telu, ali i na licu). Ona ne mora biti ista kod svih, ali se javlja zbog povećane količine polnog hormona (povećane produkcije testosterona).

Kada su u pitanju brada i brkovi, može se primetiti da oni prvi put u pubertetu pojavljuju na licu, ali najčešće po malo – iznad gornje usne u tankoj proređenoj liniji brkovi, a sličnog izgleda je i brada. Puniji izgled brade najčešće doazi u kasnim tinejdžerskim godinama ili ranim dvadesetim.

Kako utiče nizak nivo testosterona na telo

Hormon testosteron je vrlo važan hormon za muškarce. Poremećn nivo testosterona, može poremetiti i naše zdravlje, ali i bitno uticati na neke naše životne funkcije. Normalno je da nivo testosterona dostiže svoj vrhunac u kasnim tinejdžerskim godinama, a da se javi blago opadanje u tridesetima.

Seksualna funkcija

Testosteron je hormon koji važi za hormon koji u najvećoj meri utiče na muškarčev libido. Nizak nivo testosterona vodi ka smanjenju seksualnog nagona, koji za rezultat ima slabije seksualne aktivnosti. Ovakvo, fizičko stanje kod muškarca, se odražava i na psihičko stanje, s obzirom na to da je seksualna funkcionalnost muškarca, vrlo važan segment. Najčešće posledice nižeg nivoa testosterona su smanjena želja za seksom i ređe erekcije.

Psihičko stanje

Testosteron je važan hormon za kognitivni sistem celog našeg tela. Manjak testosterona može da izmeni to kako mi obavljamo naše uobičajene dnevne aktivnosti. Nizak nivo testosterona ima direktna uticaj na česte promene raspoloženja, depresiju, povećan nivo stresa. Manjak testosterona često dovede do samnjenja želje za fitičkom aktivnošću.

Opadanje dlaka

Period oko punoletstva je, u fizikom smislu, obležen generlano jačim rastom dlaka na telu. To se dešava upravo zbog visokog nivoa testosterona. Kada na telu počnu da se proređuju dlake, znak je da dolazi do opadanja testosterona.

Faze rasta brade i nivo testosterona

Rast brade se ne odvija uvek istim intezitetom. Naprotiv, rast brade se može podeliti u tri faze, i svaka od faza se odvija svojim temopm. Te faze rasta brade su:

 • anagen faza;
 • katagen faza;
 • telogen faza.

Anagen faza

Anagen faza je faza rasta brade. U njoj se odvija stalni rast, pa ova faza može trajati od nekoliko meseci, čak i do 6 godina.

Nivo testosterona najveću ulogu igra upravo u ovoj fazi rasta brada. Pa ako želie jaku bradu, nivo testosterona bi trebalo da visokom nivou tokom anagen faze rasta brade. Jer, što testosteron proizvede više DHT-a, više će brade izrasti.

Katagen faza

Katagen faza je faza u kojoj brada staje sa svojim rastom. Brada se odvaja od folikula i biva pričvrćena za kožu. U katagen fazi, koren dlake više nije snabdeven svim onim materijama iz krvi.

Telogen faza

U telogen fazi dolazi do obnove brade. Naime, nova brada se pojavljuje, zamenjujući staru. Nove dlake izguravaju kroz folikul onu staru dlaku, uzrokujući tako da otpadne stara.  Ova faza traje od 2 do 4 meseca.

Genetika i rast brade

Vrlo je čest odgovor “sve to zavisi od genetike”, na pitanja vezana za rast brade. Ovakav odgovor, zapravo, nije daleko od istine. 

Genetika igra vrlo važnu i veliku ulogu u rastu brade. Toliko da se često može porediti sa bradom naših muških predaka. Ukratko, tip naše brade i njena jačina i gustina biće vrlo slična, bradama načih očeva i deda.

Zašto je tako? Odgovor je vrlo jednostavan. 

Rast naše zavisi od DHT-a. Tačnije od osetljivosti androgenih receptora na DHT. Što su receptori osetljiviji, više će brade da raste. Upravo, ovaj ključni momenat u rastu brade – osetljivost androgenih receptora na DHT – nasleđujemo od naših muških predaka.

Uticaj testosterona na bradu i uticaj testosterona na rast ili opadanje kose – razlike

Važno je napomenuti da kosa na glavi raste nezavisno od DHT, dok kosa na drugim mestima, tj. brada, dlake na grudima i slično zavisi od DHT.

Odnosno, kod muškaraca visok nivo DHT obično znači više brade i više dlaka na telu.

Hormon se pravi u muškim testisima, a zatim pluta telom dok ne pronađe receptor. Folikuli naše kose imaju takve receptore, bilo da su to dlake na telu, glavi ili licu. Jednom vezan za receptor, testosteron može ili da podstakne rast kose ili da je spreči da raste.

Genetika je primarni faktor u određivanju kako će hormon uticati na vašu kosu, zbog čega ćelavost kod muškaraca može biti nasledna. Ako su naši folikuli dlake osetljivi na DHT, folikuli se mogu smanjiti i postati manje aktivni se kako se nivo testosterona menja. Smatra se da DHT može sprečiti kosu da dobije proteine koji su joj potrebni za rast.

Niži nivo testosterona utiče na „mušku” dlakavost, tj. na bradu, dlake grudi, leđa i udova. Muškarci sa smanjenom proizvodnjom testosterona doživljavaju gubitak kose na telu i licu, dok im glava ostaje uglavnom netaknuta.

Ako je dlaka na glavi osetljiva na DHT i vaše telo počne da je stvara previše, možda ćete doživeti gubitak kose na glavi dok ćete videti povećanje proizvodnje dlaka na licu ili telu.

Da li je moguće povećati nivo testosterona

Idelano za našu bradu i brkove bi bilo kada bismo povećali nivo testosterona u anagen fazi rasta brade. No, kako je nemoguće tempirati to, na nama je da generalno povedemo računa o nivou testosterona.

Povećanje nivoa testosterona je moguće i to na dva načina: 

 • medicinskim tretmanima,
 • prorodnim putem.

Medicinskim tretmanima neophodno je pribeći samo onda kada je to lekar preporučio. Danas postoje razni medicinski tretmani kojima se nivo testosterona povećava. Radi se o metodi TRT, odnosno  zamenska terapija testosteronom. Najpoznatiji vid su injekcije testosterona. Pored toga, moguće je nivo testosterona povećati uz pomoć pilula, flastera, kao i gelova koji se nanose na kožu. Ova metoda se sprovodi isključivo pomoću doktora specijaliste.

Prirodni načini za povećanje nivoa testoserona se odnose na izmenjivanje životnih navika, koje se tiču fizičke aktivnosti, pravilne ishrane i tako dalje. O ovim načinima će upravo biti više reči.

Kako povećati nivo testosterona i ubrzati rast brade

Kada povećamo produkciju testosterona u našem telu, doći će i do ubrzanog rasta brade. Mi vam savetujemo kako da prirodnim putem povećate nivo testosterona. 

Ovo su ujedno saveti za preventivno delovanje, kako ne bi došlo do pada nivoa testosterona, pa ove navike možete implementirati u svoj život, iako nemate problem sa testosteronom. Svakako će vam pomoći da imate dužu i kvalitetniju bradu.

Kvalitetan san

Kvalitetan san podrazumeva na prvom mestu, trajanje, a to je od 7-8 sati. Ovo je neophodno vreme za oporavak vašeg tela i za produkciju testosterona.

Pored trajanja, kvalitet sna se odnosi i na to kako spavamo. Dakle trebalo bi da bar sat vremena pre spavanja odmorimo oči od telefona, televizora, lap topova… Ovo će našem telu pomoći da se adkvatno pripremi za spavanje i san bez buđenja. 

Plavo sveto koje emituju pomenuti uređaji, šalju našem telu signal da nije vreme za spavanje, pa ih zato treba izbegavati pre toga.

Upravo u toku sna naš endokrini sistem oživi. Naš mozak šalje poruku telu u toku sna, da proizvede dovoljne količine testosterona za naredni dan. A ako je san nekvalitetan ili kratak, telo ne uspe da se pripremi.

Vežbanje

Vežbanje će direktno uticati na nivo testosterona, a takođe će pomoći da ostvarite prvi korak uspešnije – da spavate kvalitetnije. Studije pokazuju da bilo koja vrsta vežbanja podiže nivo testosterona. Treninge možemo da podelimo na tri vrste:

 • aerobno vežbanje;
 • treninzi visokog intenziteta (HIIT);
 • treninzi sa težinama, treninzi snage.

Aerobno vežbanje, koje podrazumeva, slabiji intezitet, ali duže trajnje treninga podiže nivo testosterona, ali istini za volju, manje od naredna dva tipa treninga. 

Primeri ovih treninga su: lagano trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla…

Treninzi visokog inteziteta ili HIIT (High Intesity Interval Training), podrazumevaju kratke intervale vežbanja, ali vrlo visokog inteziteta. Potrebno je da tokom ovih treninga dovedete rad svog srca do 80% svojih kapaciteta! Dakle, jasno je da je reč o ozbiljnim naporima. 

Primer jednog intervala je: sprint u trajanju od 30 sekundi, odmor 60-90 sekundi. Ovo se ponavlja u nekoliko serija, a trajanje celog treninga je oko 15 minuta. Ovakvi treninzi odlično podižu nivo testosterona, drastićno bolje od prvog tipa treninga.

Težinski treninzi, odnosno trenizi sa tegovima u teretani su odličan način za podizanje nivoa testosterona. Bazične vežbe, poput: mrtvog dizanja, čučnja, zgiba, benč presa direkto utiču na podizanje tesotsterona.

Manje stresa

Povećanje nivoa stresa ima direktan uticaj na vaše spavanje i libido. Ima trenutni efekat na nivo testosterona i dovodi do lanca događaja u telu. Kada naše telo pokrene kortizol, koji je hormon stresa koji utiče na druge telesne funkcije.

Kada smanjimo uticaj stresa na naše telo, moći ćemo da spavamo mnogo više što je ključni faktor za povećanje broja testosterona. Prošetajte, putujte, uživajte u više porodičnog vremena ili pročitajte knjigu. Pomenuto vežbanje u teretani ili neka druga fizička aktivnost će vas takođe osloboditi stresa.

Maslinovo ulje i ulje kokosa

Što više imamo dobrih masti, to je veći nivo testosterona. Naročito visoko zasićene masti kao što su puter, kokosovo ulje i jaja. 

Maslinovo ulje i kokosovo ulje stimulišu enzim koji proizvodi testosteron. Za pripremu povrća možete koristiti maslinovo ulje ili kokosovo ulje. Ostali suplementi koji sadrže vitamin D3, riblje ulje, proteine i magnezijum takođe su odlični izvori za postizanje dobrog nivoa testosterona.

Odgovarajući nivo testosterona može se postići poznavanjem jednostavnih telesnih promena i pravljenjem odgovarajućih prilagođavanja. Naše telo već ima sve što je potrebno za prirodni podsticaj da bismo se vratili u ravnotežu.

Avokado

Avokado je dobar izvor hrane ako želite da povećate nivo testosterona. Sadrže mononezasićene masti koje povećavaju nivo testosterona.

Većina hrane sadrži kombinaciju mononezasićenih masti i polinezasićenih masti. Ove dve vrste masti deluju jedna nasuprot druge, prvi povećava nivo testosterona, dok ga drugi spušta, ali mi to ne želimo.

Avokado sadrži samo dobre stvari koje su nam potrebne, a to je mononezasićene masti. Pokušajte da dodate avokado u svoju ishranu.

Brazilski orah

Brazilski orašasti plodovi sadrže mineral koji se naziva selen, a koji značajno utiče na povećanje nivoa testosterona. Dobra vest je da morate da pojedete samo dva ova oraha dnevno da biste postigli pravi broj testosterona koji je vašem telu potreban. Jedina mana je slabija dostupnost ove namirnice kod nas.

Smanjenje šećera

Gotovo da nema savremeno gotovog proizvoda iz marketa, da ne sadrži šećere. Ono što je opšte poznato, da šećeri negativno utiču na našu liniju, međutim manje poznati podatak je da nivo testosterona značajno pada neposrdno nakon konzumacije pića sa šećerima.

Dakle, ako bismo želeli povoljan nivo testosterona i jaču bradu, potrebno je da se odreknemo pića koja u sebi sadrže šećere. Ako konzumiramo kafu ili čaj, trebalo bi da je pijemo bez šećera.

Multivitamini

Cink, magnezijum i vitamin D poznati su kao prirodni maksimizatori testosterona. Mogu se uzimati hranom ili dodacima.

 • cink – preporučena doza u jednom danu je oko 11 mg. Cink se može naći u piletini, govedini i svinjskom mesu, školjkama, orasima, semenima i ovsenoj kaši.
 • magnezijum – sve između 420 mg i 750 mg je uobičajena dnevna doza. Hrana bogata magnezijumom su banane, suvo grožđe, seme, avokado, spanać, kelj, riba i brokoli.
 • vitamin D – može se naći u lososu, jetri, siru, soku od pomorandže, ima ga tunjevina, skuša i prisutan je u žumancima.

Rast brade i testosteron – zaključak

Testosteron je, videli smo, bitan faktor u rastu brade i kose. Mnogo toga kada je reč o testosteronu zavisi od genetike i tu se puno ne može učiniti. Međutim, isitini za volju, navike savremnog načina života, često poremete normalno funcionisanje našeg tela.

Ne može se dakle sva krivica svaliti na nasledni faktor, mnogo toga je na nama i našim životnim navikama. Imali – nemali problem sa nivoom testosterona, odaberite neki od saveta iz teksta i sigurni smo da ćete ubrzo videti poboljšanje na mnogim poljima života.

Kakva su vaša iskustva? Podelite ih sa nama i čitaocima u komentarima.