zasto je brada zdrava za muskarce

Da li znate zašto je brada zdrava za muškarce?

Da li puštate bradu ili više volite glatku kožu na svom licu? Delimo zadivljujuće činjenice o tome zašto je brada zdrava za muškarce.

 

Prema istraživanjima, 55% muškaraca na svetu pušta bradu. Većina njih smatra da je gusta i duga brada sinonim za uspeh na mnogim životnim poljima. Međutim, malo njih je upoznato sa tim koje zdravstvene prednosti puštanje brade ima za muškarce i kako da prepoznate da li imate zdravu bradu.

Ipak, ima i onih muškaraca koji iz nekog razloga ne vole dlake na svom licu i radije se odlučuju za glatko brijanje. Šta je zapravo bolje za muškarce, a šta zdravije? Mišljenja među muškom populacijom su podeljena.

Kako bi rešili dileme i pronašli pravi odgovor na te dileme, čak nekoliko naučnih studija u svetu bavi upravo istraživanjima na temu zašto je brada zdrava za muškarce. Saznajte najbitnije stvari u nastavku teksta.

Zašto je brada zdrava za muškarce?

Brada je zdrava za muškarce. To saznanje ne treba zanemariti, već iskoristiti sve njene zdravstvene prednosti koje imaju pozitivan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje muškaraca.

Muška brada je u najvećoj meri popularna zbog estetike. Preko 90 % muškaraca će izjaviti da im brada pruža zadovoljstvo kada vide svoj odraz u ogledalu.

Ovo su 3 sveobuhvatna razloga zašto je brada zdrava: 

 • kada puštate bradu vodite više računa o celokupnoj higijeni kože lica;
 • brada i njena redivna higijena smanjuju rizik od mnogih bolesti, kako kože lica tako i organizma;
 • brada utiče na poboljšanje ličnog života što značajno doprinosi smanjenju stresa, najvećem „ubici“ zdravlja.

Mnogi naučnici su izrazili sumnju kada je u pitanju verodojstojnost tvrdnji o povezanosti brade i zdravlja. Oni tvrde da je brada rasadnik za klice, bakterije i viruse i da samo mogu naštetiti zdravlju muškarca i njegovoj okolini.

Ova teorija skoro da je istinita, ali se zaboravilo na jednu bitnu stvar – higijena.  Redovna higijena brade zaštitiće bradu od potencijalnog nakupljanja virusa i bakterija. plus sprečiće da one dođu do kože, kao i drugih delova tela.

Dakle, sve dok se pridržavate redovne rutine čišćenja i održavanja brade, ne treba da brinete o ugrožavanju zdravlja i istovremeno izgledaćete savršeno.

Prednosti brade po zdravlje

Puštanje brade je međutim mnogo više od estetike. Mnogi muškarci nisu svesni kakve su sve prednosti po zdravlje.

Čak i ako nikada niste puštali bradu, verovatno ste bar jednom bili u dilemi da li da odložite brijanje ili ne. Generalno, brada štiti kožu od štetnih spoljnih uticaja, sprečava kožne i mnoge druge bolesti.

Da bismo vas uverili da je brada zdrava za muškarce otkrivamo najvažnije prednosti brade po zdravlje, a neke činjenice će vam možda biti neočekivane.

Štiti kožu od UV zračenja

U zavisnosti od dužine i debljine dlaka brade, ona ponekad može biti dobra zaštita za kožu od štetnih UV zraka.

Prema istraživanjima koje su sproveli australijski naučniči brada može imati faktor zaštite između 21 i 50. Ovo nije stopostotna zaštita jer, sunčevi zraci mogu da prođu kroz bradu i pritom ona ne pokriva celo lice, ali u odnosu na muškarce koji se briju, muškarci sa bradom delimično mogu prirodno da zaštite kožu od štetnih uticaja UV zraka.

Greje i štiti kožu od hladnoće

Kada su niske temperature, brada može da ugreje kožu i da vam bude toplije. Osim toga može da zaštiti lice od uticaja niske temperature, vetra i suvog vazduha. Što je brada duža i gušća pružiće bolju zaštitu.

Manje izbijanje akni

Brada može smanjiti pojavu akni. Kada se brijete, pore su otvorene i pogodne za nastanak infekcija koje rezultiraju pojavom akni. Što duže puštate bradu, manja je šansa za izbijanje akni.  

Još jedna dobra stvar! Čak i ako se akne pojave, one će kod muškaraca sa bradom biti manje primetne.

Brada pomaže kod alergija

Brada može pomogne u smanjenju problema sa alergijama. Dlake brade sprečavaju alrgene da dospeju do usta, nosa i respiratornog sistema. Muškarci koji puštaju ređe se suočavaju sa polenskom alergijom i napadima astme.

Smanjuje rizik od kožnih bolesti

Kada brada raste, još od počnete faze rasta brade preporuka je da koristite različite proizvoode za negu brade. 

Kvalitetni preparati, naročito oni napravljeni od zdravih, organskih biljaka sadrže hranljive sastojke koji prodiru duboko u kožu. Ovo je najbolja preventiva za sprečavanje rizika od kožnih bolesti.

Usporava starenje

Brada je prirodna zaštita kože od negativnih faktora koji utiču na starenje kože kao što su sunčevo zračenje ili isušivanje kože usled niskih temperature.  Puštanje brade održava kožu mladom i zategnutom, što može bar malo odložiti pojavu prvih bora. 

Smanjuje šanse za pojavu uraslih dlaka i upala kože

Stalno brijanje izaziva neprijatnosti kao što su iritacije, urasle dlake, crvenilo i upala kože. Puštanje brade smanjuje šanse za pojavu uraslih dlaka i kožnih upala, dok kod stalnog brijanja dlake postaju oštrije, grebu kožu, izazivaju osip i crvenilo.

Hidrira kožu

Rast brade prirodno stimuliše lučenje lojnih žlezda koji hidriraju bradu, ali istovremeno i vlaže kožu lica. Takođe, brada štiti kožu od štetnih spoljnih uticaja koji smanjuju lučenje lojnih žlezda i isušuju kožu.

Brada sprečava prehladu

Osim što će vas ugrejati, brada može pomoći u sprečavanju gripa, prehlade i drugih infekcija. Ona, na neki način, služi kao izolator sprečavajući zarazne klice da stignu do grla i bronhija.

Smanjuje stres

Istraživanja pokazuju da muškarci sa bradom imaju veće samopouzdanje i bolje mišljenje o sebi. U kontaktu sa ženama, muškarci sa bradom se osećaju privlačnije i sigurnije. 

Brada je trenutno ultimativni trend i muškarac sa bradom izaziva veću pažnju gde god se pojavi. Takođe, brada će sakriti nesavršenosti na licu. 

Kada niste opterećeni svojim izgledom, automatski ste oslobođeni velike količine stresa koji ozbiljno može naškoditi mentalnom, ali i fizičkom zdravlju.

Problemi/nedostaci puštanja brade

Postoje razni problemi sa kojima se možete suočiti prilikom rasta i održavanja brade.

Svi nedostatci se uglavnom mogu jednostavno rešiti tako što ćete svojoj bradi posvetiti veću pažnju i adekvatne preparate.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko stvari koje morate da znate o problemima kod rasta i održavanja brade.

Problemi sa neravnom bradom

Poznato je da najveći uticaj na rast i izgled brade utiče genetika. Možda jednostavno mislite da puštanje brade nije za vas. To ne mora biti slučaj, samo će vam trebati više vremena i strpljenja da vaša brada poraste.

Svrab brade

Kada brada tek počne da raste, naročito ako je prvi put puštate možete doživeti nepodnošljiv svrab kože. To je normalna pojava u fazama rasta brade.

Srećom, postoje preparati kao što su arganovo ulje ili ulje avokada, koji mogu uspešno zaustaviti svrab brade, koji vas neće zaustaviti da postignete vaš cilj da imate dugačku bradu koju želite. 

Perut

Koža ispod brade može biti podložna perutanju koju uzrokuje suva koža i mrtve ćelije kože, gljivice na bradi ili čak stresne situacije. Pravilna nega brade (pranje, četkanje, piling) može eliminisati perut.

Suva koža

Puštanje brade može dovesti do isušivanja kože zbog nedovoljnog lučenja prirodnog ulja kože lica (sebuma). Takođe, hladno vreme i suv vazduh isušuju površinski sloj kože. Korišćenje neadekvatnih preparata koji sadrže agresivne hemikalije takođe mogu isušiti kožu. samim tim sve to utiče i na bradu.

Lomljiva brada

Dok pokušavate da dostignete željenu dužinu brade, vaša brada može postati lomljiva, zbog čega dolazi do pucanja ili otpadanja dlaka sa brade. Za održavanje elastičnosti i jačanje dlake korišćenje vitamina E može biti veoma efikasno.

Znojenje

Dok je zimi brada prirodni termo-omotač, leti, kada su visoke temperature brada može izazvati prekomerno znojenje. Ovde postoji rešenje. 

Možete u zimskom periodu puštati dužu bradu, dok za toplo vreme možete skratiti bradu na onu dužinu koja neće izazvati probleme sa znojenjem.

Pravilno negovanje i rast brade (saveti za održavanje zdrave brade)

Redovna i pravila nega je obavezna ako želite zdravu bradu. Nije dovoljno da samo ujutru bradu poprskate vodom i da smatrate da ste rutinu nege brade za taj dan obavili.

Za održavanje zdrave brade potrebno je dosta vremena i posvećenosti.  Nega i da ona bude zdrava ne mora da bude teška navika.

U nastavku teksta delimo sa vama nekoliko tehnika sa kojima možete da održavate i unapredite zdravlje brade.

 • Perite bradu šamponom za bradu svaki dan, barem jednom dnevno. Po potrebi koristite i balzam za bradu, kako bi omekšali dlake i lakše  je oblikovali.
 • Hidrirajte bradu i lice hidratantnim kremama. Važno je da ima dovoljno vlage na koži ispod brade. U nedostatku vlažnosti, telo će proizvoditi više sebuma što može izazvati pojavu akni.
 • Redovno skraćujte i trimujte bradu. Skratite i oblikujte definisane ivice brade, kako bi uvek izgledali uredno. Takođe, održavajte predeo ispod brade i vrat.
 • Redovno koristite ulje za bradu, a po mogućnosti neka preparat bude od prirodne kozmetike. Organsko ulje za bradu se najčešće sastoji od visoke koncentracije jedne ili više biljaka koje sadrže kvalitetne sastojke neophodne za zdravlje brade.
 • Koristite vosak za bradu za učvršćivanje i oblikovanje brade.

Šta je zdravije: brijanje ili puštanje brade? 

Muškarci se uglavnom odlučuju za puštanje brade jer im se dopada kako izgledaju. Oni muškarci koji se redovno briju kažu da ne vole dlake na svom licu i neprijatnosti tokom rasta brade.

Šta je zapravo zdravije? Brijanje ili puštanje brade? Otkrivamo šta misle stručnjaci.

 • Brijanje može izazvati traume na koži. Čak i povlačenje žileta preko kože čini stres za kožu, a dodatno može doći do povreda prilikom brijanja i iritacija nakon brijanja.
 • Sa druge strane, ako puštate bradu, dermatolozi savetuju da se maksimalno posvetite njenoj nezi i održavanju kako ne bi došlo do nakupljanja prljavštine i bakterija.
 • Prema proceni dermatologa, brada se u proseku dodirne i do 100 puta u toku dana. Dermatolozi ističu da je kod muškaraca sa bradom potrebno češće pranje ruku.

 Tako da, nema preciznog odgovora šta je zdravije. Sve zavisi od vaših navika, želja, kao i spremnosti da vodite računa o higijeni kože lica i brade.

Kako prepoznati zdravu bradu?

Brada je dobra za muškarce, ali samo pod uslovom da je brada zdrava i da se održava higijena brade.

Otkrivamo koji su pokazatelji zdrave brade. Uz pomoć njih ocenite kako izgleda vaša brada. 

Brada ima dovoljno vlažnosti

Hidrirana brada je najbolji znak da je brada zdrava. Nedostatak vlažnosti povećava sklonost ka lomljenju i oštećenju dlake, dok hidratacija pruža zaštitu od lomljenja i oštećenja. 

Brada ima sjaj

Brada koja nije zdrava nema prirodni sjaj. To se najčešće primeti nakon pranja. Zdrava brada je sjajna, ističe vašu prirodnu boju i gustinu brade.

Brada je elastična

Brada koja je zdrava je elastična, ne lomi se i ne mrsi pri češljanju i četkanju.

Meke dlake brade

Zdrava brada ima mekane dlake, a ne krute i suve. Brada se lako oblikuje i može da se kontroliše njihov smer rasta.

Jaka brada

Gusta brada je pokazatelj da je brada zdrava. Da li će vaša brada biti gusta i koja će biti debljina dlake zavisi od vaše genetike, ali pravilnom negom možete ojačati teksturu i gustinu vaše brade.

Loše navike koje treba izbegavati u negovanju brade

Ako želite zdravu i dugačku bradu morate joj posvetiti dosta vremena i pažnje. Ovde nema mesta za lenjost. 

Loše navike u negovanju brade su razlog zašto ne uspevate da postignete željeni izgled i dužinu. Takođe, kada loše postupate sa bradom, to se može odraziti na vaše zdravlje. 

Otkrivamo vam loše navike koje treba izbegavati u negovanju brade kako i savete kako da ih se rešite. 

Loše održavanje brade

Ako želite dugačku bradu, nije dovoljno da je jednostavno pustite da sama raste. Možete izgledati neuredno sa bradom gde svaka dlaka vodi svoju politiku.

Redovno skraćivanje i oblikovanje brade pomaže vam da sa bradom istaknete svoje najbolje crte i izgledate najbolje moguće.

Ako niste disciplinovani u održavanju brade, ona će vremenom postati suva i gruba. Takva brada je pogodno tlo za nakupljanje bakterije. Bakterije mogu dospeti do usta i ugroziti zdravlje.

Korišćenje pogrešnih preparata

Topla voda i običan šampon za kosu nisu dovoljni za održavanje brade. Koristite preparate namenjene za negu brade. Odlučite se za preparate napravljene od prirodnih sastojaka.  

Zvuči neverovatno, ali proizvodi prepuni veštačkih sastojaka štete ne samo vašoj koži, nego i celokupnom zdravlju. Hemikalije u malim kolilčinama ulaze u krvotok i mogu imati štetan uticaj na organizam, samim tim i na dlake vaše brade.

Čupanje brade

Tokom stresnih situacija neki muškarci imaju naviku da vuku i čupaju dlake brade. Ovo je štetno za bradu, ali i za mentalno i fizičko zdravlje. Čupanje brade može ošteti kožu. Takođe, može izazvati dodatni emocionalni stres.

Ne koristite ulje za bradu

Ulje za bradu je neophodno kako bi izbegli neprijatnosti kod svraba, peruti brade i kako bi ostala hidrirana. Uz pomoć ulja za bradu lakše ćete češljati i četkati dlake. U suprotnom, češljanje i četkanje može biti bolno i grubo za kožu lica.

Zaključak

Postoje različita mišljenja i naučne tvrdnje o tome da li je brada zdrava ili ne. Većina negativnih mišljenja je uglavnom zasnovana na nagađanjima i medijski je preuveličana.

Brada izgleda dobro na skoro svakom muškarcu, a većina muškaraca sa bradom ima veće sampouzdanje i bolje mišljenje o sebi. 

Šta vi mislite o tome? Kako brada utiče na vaše zdravlje? Pišite vaša mišljenja u komentarima.