zulufi kod muskaraca

Zulufi kod muškaraca i brada, detalj koji menja mnogo

Zulufi su detalj koji značajno može da unapredi izgled, ali i koji bi drastično mogao da izmeni utisak o tebi. U nastavku sledi više o tome kakvi zulufi postoje, kome stoje i kako zulufi kod muškaraca mogu da poprave izgled.

 

Saznaćeš kako da odabereš stil zulufa koji ogdgovara tvom obliku lica. Zatim, ništa manje važno je, kakav utisak ostavljaju različiti stilovi zulufa, pa ćeš tako da pronađeš onaj koji tebe nabolje izražava.

I naravno govorićemo o tome kako da središ, trimuješ ali i kako da održavaš i neguješ svoje zulufe.

Zulifi kod muškaraca pojam i kratka istorija

Etimologija zulufa je posebno zanimljiva i datira još iz američkog građanskog rata. General Ambrose Burnside nosio je bujnu bradu koja se spuštala niz obraze i spajala se sa brkovima. Tada su bili poznati kao bočni brkovi.

Uprkos porazu u bici kod Frederiksberga i neefikasnom vođstvu u bici kod Antietama, njegova brada mu je donela slavu. Godine 1866, Philadelphia Evening Telegraph nazvao je stil brade „Burnside Whiskers“ i postao je zvaničan. Stil brade je bio izuzetno popularan na međunarodnom nivou. Svetski lideri kao što je Franc Jozef, car Austrije, bili su poznati po ovoj bradi.

Novine su kasnije promenile „Burnside Whiskers“, inverzijom prvog i drugog dela prezimena, u – Sideburns.

Međutim, nakon popularnosti, u prvom periodu XX veka, dolazi do opadanja popularnosti zulufa. Da bi se vratili 1950-ih sa Marlonom Brandom i Elvisom Prislijem koji su pokrenuli novu pomamu. Između 1950-ih i 1960-ih, Sideburns se brzo povezao sa bajkerima, rokerima, kao i sa hipijima.

Inače, zulufi počinju od kosti na licu, koja se nalazi u visini uha, i kreću se na dole. Ta kost se smatra granicom gde prestaje kosa, a gde počinje brada. Tako da u dilemi da li su zulufi deo kose ili brade, prevagu odnose oni koji tvrde da je reč o delu brade.

Zašto se nose zulufi (da li su u trendu)

Zulufi se nose i danas. Neko ih nosi iz praktičnih razloga, kako bi “oblikovao” lice, a neko prosto kao modni detalj. Uglavnom, tri su razloga zašto se zulufi nose:

 • oni uokviruju lice, popravljaju crte lica i stvaraju savršenu ravnotežu;
 • uz odgovarajuću širinu i gustinu vašeg zulufa, možeš da učiniš da ti pristaje i frizura ili brada koja ti inače ne bi pristajala;
 • zulufi mogu da daju finu završnicu frizuri i da unesu mnogo muškog karaktera u izgled.

Dakle, za bradate, širina i dužina zulufa idu kao sastavni deo brade i brkova i dodatno ih definišu. Za glatko obrijane, zulufi definišu način na koji se linija kose završava ispod slepoočnica, što značajno utiče na utisak o frizuri.

Danas zulufi kod muškaraca mogu da variraju od veoma tankih i suženih, kratkih, pa sve do velikih i žbunastih zulufa, koji izgledom podsećaju na ovčije kotlete.

Potpuno odstranjivanje zulufa može da bude greška. Brijanje iznad ušiju zulufa može da učini frizuru nedovršenom i da promeni oblik tvog lica. Ipak, u retkim prilikama brijanje zulufa u potpunosti može da donese koristi, mada su, opet naglašavamo te situacije izuzeci.

Dužina zulufa

Dužina zulufa kod muškaraca je vrlo važna njihova karakteristika. Uglavnom od dužine će da zavisi efekat koji njima postižemo. Napravićemo grubu podelu na duge i kratke zulufe, kako bi video šta postižeš jednima, a šta drugima.

Dugi zulifi izdužuju lice, pa je idealna za okrugla ili četvrtasta lica. Svaka dužina zulufa koja ide ispod ušne resice se smatra dugim zulufima.

Kratki zulufi su elegantni i pristaju posebno ako želiš da se uzdržiš od dodatnih dlačica na licu ili želiš vrlo predantan izgled. Ono što treba da znaš je da što su kraći, to više zaobljavaju lice. Pa ako već imaš oblo lice, nisu pogodni za tebe.  Kratki zulufi ostaju iznad ušne resice sve vreme.

Nega i održavanje zulufa

Održvanje zulufa se sastoji iz dve vrste aktivnosti. Jedna je redovno podrezivanje, a druga se odnosi na primenu preparata za bradu.

Kod podrezivanja zulufa, važno je da održavamo zulufe na jednakim dužinama. Najjednostavnije da proveriš da li su se dužine poremetile je da uzmeš oba kažiprsta i da ih staviš na dno levog i desnog zulufa. U ogledalu obrati pažnju na to koji je prst viši sa strane tvog lica od drugog. Ako je dužina kraćeg zulufa odgovarajuća, duži samo kratiš na tu dužinu.

Najjednostavnije da ovo odradiš je pomoću trimera. Barem dok ne odrediš dužinu, nakon toga ako želiš jasne i oštre linije upotrebi brijač.

Što se tiče dužine dlaka koju želiš da imaju, to je najbolje takođe sa trimerom određivati. Najbolje je tako što ćeš početi sa velikim češljem, pa onda postepeno smanjuj, dok ne dobiješ odgovarajuću dužinu.

Pošto su ovom slučaju zulufi biti kombinacija brade i kose podrezivanje obavljaj svaka 2-3 dana. Tako neće previše porasti pa će održavanje da bude jednostavno.

Drugi deo održavanja zulufa su preparati za bradu. Naravno ovo se odnosi na one zulufe koji se spuštaju ispod usne resice. Oni su već deo brade i potrebno im je, za početak, ulje za bradu. Njega je najbolje nanositi 2 puta dnevno, ujutru i uveče.

Pored toga, potrebno je i pranje zulufa. Pored svakodnevnog, koje se obavlja samo sa mlakom vodom, potrebno je i pranje sapunom, ondnosno šamponom za bradu. Ovo obavljaš na 2-3 dana, pa je najbolje da to radiš neposredno pre sređivanja zulufa sa trimerom i brijačem. Tada će zulufi da ti budu najmekši i ujedno najlakši za podrezivanje.

Brijanje i stilizovanje zulufa

U nastavku objašnjavamo kako da stilizuješ zulufe kada na obrazima nemaš uopšte bradu.

 • Prvo obrij obraze i brkove, ako ih ne puštaš. Za sada neka brijanje oko zulufa bude na grubo, pa ne moraš da izvlačiš fine linije u ovom koraku.
 • Podesi trimer na željenu dužinu i skrati zulufe.
 • Kako ne bi dolazilo do razlike, i kako bi se kosa i zulufi fino preklapali ili pravili prelaz, deo gde se kosa i brada spajaju trimuj da budu jednake dužine.
 • Ako želiš da se krajevi zulufa ne zavrašavaju naglo, već da prave blagi prelaz ka obrijanim delovima, koristi kraći češalj, za jedan stepen u odnosu na češalj kojim si trimovao središnji deo zulufa.
 • Da bi na kraju dobilo savršeno oštru završnu obradu, nanesi malo gela za brijanje na ivice zulufa i povuci linije oprezno britvom. Britvom ćeš znatno lakše povući linije kako želiš, ali budi oprezan, pošto se sa britvom lakše možeš poseći nego sa žiletom.
 • Na kraju očešljaj zulufe da bi proverio da li si postigao željeni izgled.

Zulufi prema obliku lica

Pošto različitim oblicima lica odgovaraju različite vrste zulufa, u nastavku ćeš da saznaš koji to zulufi odgovaraju tvom obliku lica.

 • Ovalno lice – Ovalnom licu odgovaraju zulufi koji se završavaju oko srednjeg uha i oni dopunjuju ovalni oblik lica. Duži zulufi kod muškaraca sa ovalnim oblikom lica mogu naglasiti ponekad šiljastu bradu koja se obično javlja kod ovog oblika lica.
 • Kvadratno lice – Duži stil zulufa će najbolje funkcionisati uz kvadratni oblik lica. Duži stil ne samo da će pomoći tvom licu da igleda uže, već će i popraviti četvrtastu liniju vilice. Ovde je dobro da izabereš dužinu zulufa koja seže do dna tvog uha.
 • Duguljasti – Duguljastom obliku lica odgobaraju kraći zalisci koji su malo širi. Oni su odličan način da smanjiš dužinu lica. Takođe, nike loše da se ne sužavaju, već da zadrže svoju širinu.
 • Trouglasto lice – Troglasto lice podnosi i kratke i duge zulufe, u zavisnosti od toga koliko ti je širok donji deo lica. Kratki zalisci će pomoći u balansiranju širokog donjeg dela lica. Međutim, ako je širina lica najizraženija u liniji vilice, ostavljanje zulufa dužimć e pomoći da se lice suzi.
 • Okruglo lice – Ako ti je lice okruglo, duži zulufi ne samo da će ti pomoći da dodaš “dimenziju” da razbiješ zaobljenost, već će ti pomoći da obrazi izgledaju duže, naglašavajući na taj način liniju vilice.
 • Dijamantsko lice – Zulufi srednje dužine najbolje odgovaraju dijamantskom obliku lica. Dužina bi trebalo da se završava tačno iznad tačke srednjeg uha. Opet, ovaj oblik lica deluje neverovatno sa punom bradom ili šiljkom kako bi se suzila linija vilice i sakrila istaknuta brada.

Trimovanje zulufa

Trimovanje zulufa je aktivnost koju obavljaš onda kada nije potrebno njihovo oblikovanje, odnosno, oblik je već postignut. Ovo obavljaš 1-2 nedeljno, u zavisnosti od stila zulufa koji si odabrao.

Trimovanje zulufa se obavlja kroz sledeće korake:

 • Odaberi odgovarajuću glavu/češalj trimera za tvoju dužinu zaliza i podreži od dna ka vrhu do gornje tačke uha.
 • U skladu sa frizurom možeš skratiti kosu na slepoočnicama i iza ušiju tako da se zulufi postepeno stapaju u kosu.
 • Zatim koristi kraći češalj trimera ako želiš da donja polovina tvojih zulufa bude kraća i podreži ih na dnu. Tako će se oni stapati i blago prelaziti ka ostatku lica.
 • Očešljaj zulufe. Pogledaj pravo u ogledalo bez naginjanja glave i stavi kažiprste na mesto gde se završavaju zalisci kako bi bio siguran da su jednake dužine.

Široki zulufi kod muškaraca

Široki zulufi, odnosno mutton chops (ovčji kotleti), kako su još poznati jer podsećaju izgledom upravo na ovčje kotlete su osmišljeni za muškarce koji žele da njihov stil izražava buntovnički stav.

Ako pogledamo kome tradicionalno pripada ovaj stil, jasno je zašto se pripisuje buntovnicima. Pre svih, široke zulufe je popularizovao Elvis, verovatno najčuveniji buntovnik druge polovine XX veka. Kasnije su ove zulufe preuzeli bajkeri i rokeri, i pankeri. Dakle, sasvim je jasno zašto široki zulufi pripadaju alnternativnim grupacijama.

Ako si i ti deo neke od grupa, nema dileme, možeš da pustiš široke zulufe. Ono što je važno je da ispratiš ovaj tip zulufa sa odgovarajućom frizurom, koja bi takođe trebalo da deluje alternativno.

Dakle, elegantne i uglađene frizure ne idu uz široke zulufe. Dok su duga kosa, kratko ošišana kosa, ako i razne pank, rok frizure kao stvorene za široke zulufe.

Kako bi utisak bio kompletan, savet je da i odevnu kombinaciju prilagodiš upravo ovim stilovima.

Ostali stilovi zulufa kod muškaraca

Kako smo prošli sve bitne stvari vezane za zulufe, ostalo je još da vidimo koje sve njihove varijante i stilovi postoje.

Dugi zulufi

Dugi zulufi kod muškaraca su odlični ako želiš da izdužiš svoje lice. U tom slučaju puštaš samo njih. Sa druge strane oni mogu da služe kao dobra veza između kose i brade, dajući postepeni prelaz. U ovom slučaju, ako želiš da zuluf dođe do izražaja, trebalo bi da se njegove linije definišu i da se učini malo užim. Ovo je prvi put najbolje da uradiš kod frizera ili berberina.

Kratki zulufi

Kratki zulufi su svi oni koji ne prelaze ušnu resicu, mada u velikom broju slučajeva oni podrazumevaju zulufe do dela gde se završava kosa, a počinje brada. Da bi ovi zulufi izgledalo lepo, trebalo bi da imaju postepeno sve kraću dužinu kako se približavaju kraju. U suprotnom, nagli prelaz neće da izgleda lepo, pogotovo ako imaš nešto dužu kosu.

Tanki zulufi

Tanki odnosno uski zulufi su vrlo populrani u poslednje vreme. Ova vrsta zulufa se kombinuje najčešće sa bradom od tri dana ili kraćom bradom. Odlikuje ih minimalistički utisak, kao i vrlo precizno povučene linije. Ovi zulufi, na svom vrhu najčešće potpuno oštri, odnosno, idu u šiljak. Za onoga ko ima kraću bradu, a želi moderan izgled, oni su pravi izbor.

Geometrijski oblik zulufa

Geometrijski zulufi su zulufi, kod kojih je britvom ili brijačem izbrijan neki geometrijski oblik, trougao, krug, linija ili slično i to najčešće kod samog uha. Da bi se ovo postiglo zulufi moraju kratko ošišani. Reč je o modernom stilu, koji se često kombinuje sa kratkom bradom, ili brade nema uopšte.

Kratki zulufi + brada

Govorili smo o tome, da zulufi predstavljaju dobar način da neprimetno spojite kosu i bradu. Kratki u kombinaciji sa bradom, rade upravo obrnuto. Između dela kose gde se završava i gde počinje brada, obrije se linija, kako bi se kosa razdvojila od brade. Ovaj detalj iako minimalan, često može da bude vrlo efektan. Kombinuje se sa kraćim bradama i modernim frizurama. Linija može da bude povučena ili trimerom ili brijačem.

Ivičasti zulufi

Ivičasti zulufi imaju izražen prezizan geometrijski oblik. Polenta je da se na svim krajevima zulufa gde je to moguće, a najčešćeu donjem delu zulufa, izvuku oštre ivice. Da bi se obo postiglo, potrebni su dugi zulufi, ali trimovani na malu dužinu. Svojim oblikom podsećaće na čuveni ilirski mač Sika.

Gradirani (fade) zulufi

Gradirani zulufi, odnosno fade zulufi kod muškaraca mogu da budu kratki i dugi. Takođe mogu da se kombinuju sa bradom, a mogu i bez brade da se nose. Poenta je da se njihova dužina, od kose, pa ka njihovom dnu postepeno smanjuje. Da bi se dobio pravi fade efekat, prelaz mora braem 2-3 centimetra i na samom dnu, zulufi bi trebalo da deluju kao da nestaju u obrazima. Ovaj stil zahteva nešto češće održavanje.

Šiljasti zulufi

Šiljasti zulufi su odlična varijanta zulufa za kratke frizure, kao za one koji nemaju bradu. Uglavnom su to dugi, do srednje dugi zulufi, koji se postepeno sužavaji, da bi na kraju stvorili oštar vrh.

Produženi zulufi

Produženi zulufi su varijanta dugih zulufa. Produženi zulufi idu na dole, sve do kraja vilice. Takođe pogoduju onima koji bi da svoje lice izduže.

Kockasti zulufi

Kockasti zulufi spadaju u kratke zulufe. Njihovo “dno” je ravno i oštro zasečeno, kako bi formiralo oštru liniju koja će da podseća na stranicu kvadrata. Pogoduju ugčavnom kraćim frizurama, a moderna varijanta kockastih zulufa podrazumeva da se uradi blagi fade prelaz.

Zaključak

Zaključak je da su zulufi detalj, koji iako na prvi pogled deluje manje značajno, može da popravi utisak drastično. Njima možeš da postigneš i retro, ali i urban i savremen izgled. Važno je samo da odabereš onaj stil koji najbolje oslikava tvoj karakter.

Ne zaboravi da su zulufi koji se spuštaju na dole, deo brade, i da pravila koja se odnose na bradu važe i za njih. Ovo se prvenstveno odnosi na negu u pogledu redovnog pranja preparatima za bradu, kao i upotrebu ulja za bradu.

Sada kada imaš sve potrebne nformacije potrebne, na tebi je samo da odabereš odgovarajući stil. Nas zanima, za koji stil si se odlučio? I naravno, piši nam svoja iskustva u komentarima.