ricinusovo ulje za bradu

Zašto je ricinusovo ulje broj 1 za bradu

Ricinusovo ulje za bradu ima mnoge benefite – utiče na njeno zdravlje, negu, rast, zaštitu. Sledi više o ulju ricinusa i kako utiče na rast brade.

 

Da bi brada brže rasla i izgledala savršeno oblikovano, neophodno je da se pridržavate pravilne nege: čišćenje lica, unos vitamina i minerala koji su dobri za rast brade, zatim pažljiv odabir adekvatnih kozmetičkih proizvoda za lice, kao i preparata za negu i rast brade, među kojima su najćčešće ulja.

Jedno od mogućih rešenja za negu i rast brade je upotreba prirodnih i esencijalnih ulja za bradu među kojima je na vrhu liste ricinusovo ulje. 

U nastavku saznajte zašto je ricinusovo ulje toliko značajno za negu brade. Takođe, da li pomaže za rast (da li i kako ubrzava njen rast), kako deluje na dlaku, ali i zašto je ono važno za negu zdrave i jake brade.

Ricinusovo ulje za rast brade 

Među preparatima za rast brade, ali i za negu generalno, ricinusovo ulje je visoko rangirano među preparatima koji se koriste za podsticanje rasta brade. Može se naći u sastavu preparata zajedno sa drugim uljima, kao mešavina, ali i samostalno u formi obrađenog preparata.

Za dugačku, gustu i zdravu bradu potrebno je mnogo vremena, truda i iskustva u negovanju da se to postigne. Takođe, treba vam i proizvod za rast brade koji će malo ubrzati vreme do postizanja željenih rezultata. Najčešće ulje za rast brade ili eliskir za bradu.

Ako ste se odlučili da počnete upotrebom ricinusovog ulja za rast brade, sigurno vas muči nekoliko pitanja: 

 • Da li zaista pomaže kod bržeg rasta brade?
 • Šta sve ricinusovo ulje radi za bradu? 
 • Koje su prednosti i koje su mane korišćenja ricinusovog ulja? 
 • Koju vrstu ricinusovog ulja da koristim?  

Saznajte odgovore na ova pitanja u nastavku teksta. 

uredna i negovana brada ricinusovim uljem

Da li ricinusovo ulje pomaže kod rasta brade?

Ricinusovo ulje neće direktno pomoći da brada poraste, ali će njegova hranljiva svojstva omogućiti zdrave folikule i nesmetan proces rasta brade. Ovaj proces značajno utiče na brži rast brade.

Prema nekim tvrdnjama, ricinusovo ulje samostalno neće značajno poboljšati rast. Ali, kombinacija ricinusovog ulja sa drugim prirodnim uljima poput ulja jojobe, arganovog i bademovog ulja čini moćnu mešavinu sastojaka koja može podstaći rast brade. 

Kako ricinusovo ulje utiče na rast brade?

Hranljivi sastojci koje sadrži ricinusovo ulje za bradu poboljšavaju strukturu folikula i dlaka brade. Svaki od sastojaka ricinusovog ulja ima svoju funkciju, a ti sastojci su:

 • Palminitinska kiselina – Zahvaljujući ovoj supstanci ostali hranljivi sastojci prodiru duboko u kožu i stimulišu ćelije koje podstiču rast brade.
 • Stearinska kiselina – Ovaj sastojak obnavlja hranljive materije u ćelijama kože, održava vlažnost i štiti je od štetnih spoljašnjih uticaja.
 • Oleinska  kiselina – Oleinska kiselina pokreće mehanizam metabolizma, hrani folikule dlake i stimuliše rast dlake, odnosno brade u ovom slučaju.
 • Linolna kiselina – Linolna kiselina je prirodni ovlaživač za kožu i bradu.
 • Racinolic acid – Ovaj sastojak aktivira ćelije folikula dlaka i podstiče njihov rast. Takođe, poboljšava elastičnost brade.
 • Vitamini A i E – Vitamini su glavni pokretači proizvodnje kolagena u telu i na koži. Kolagen pomaže bradi da bude gušća i pokreće njen rast.

Da li upotreba ricinusovog ulja čini bradu gušćom?

Ricinusovo ulje ima gušću teksturu što čini da brada vizuelno izgleda punije. 

Ono u sastavu sadrži oko 90% monozasićenih masnih kiselina, a takođe je poznato po tome da stimuliše proizvodnju hormona prostaglandin (povećava nivo). Ovaj hormon značajno utiče na povećanje debljine dlake brade koja se formira iz folikula, što vizuelno utiče i na gustinu.

Koje su prednosti ricinusovog ulja za bradu?

Ricinusovo ulje za bradu ima brojne prednosti kada u u pitanju zdravlje i njen lepši izgled. To su: 

 • pozitivno utiče na hidrataciju kože i vlažnost brade,
 • brada je sjajnija i elastičnija,
 • hrani koren dlake i folikule dlaka na bradi,
 • smanjuje neujednačen rast brade,
 • regeneriše oštećene folikule, kao i samu dlaku,
 • poboljšava cirkulaciju krvi i dotok kiseonika u ćelije kože,
 • obnavlja i hidrira kožu lica ispod brade,
 • sprečava perutanje, svrab brade i druge kožne probleme.

Koje su mane ricinusovog ulja za bradu?

Iako je ricinusovo ulje ulje prirodni preparat sa velikim procentnom moćnih, hranljivih i kvalitetnih sastojaka, ipak bi trebalo voditi računa kada je u pitanju njegova upotreba.

Evo koje su mane ricinusovog ulja za bradu:

 • Alergijska reakcija – Ricinusovo ulje može izazvati alergijsku reakciju, kao i svrab. Pre nanošenja ricinusovog ulja na bradu, proverite na laktu ili malom, skrivenom delu kože kako vaša koža reaguje na ovaj preparat pre nego što ga nanesete na lice.
 • Iritacija kože – Ukoliko imate iziritiranu kožu ili osip, ricinusovo ulje može pogoršati takvo stanje kože.
 • Iritacija očiju – Ukoliko ricinusovo ulje nanosite preblizu područja očiju, možete izazvati iritaciju. Takođe, postoji rizik da ricinusovo ulje dospe u oko.

Vrste ricinusovog ulja

Postoji nekoliko vrsta ricinusovog ulja. Najpopularnije je Jamajčansko ricinusovo ulje. Postoji još i crno ricinusovo ulje i hladno ceđeno ricinusovo ulje. 

 • Sveže ricinusovo ulje – dobija se od hladno ceđenog svežeg semena ricinusa. Proces ceđenja ulja izvodi se mašinom za presovanje primenom ekstremnog pritiska. 
 • Crno ricinusovo ulje – postupak dobijanja crnog ricinusovog ulja počinje prvo pečenjem, zatim zagrevanjem i na kraju presovanjem semena ricinusa.
 • Jamajčansko ricinusovo ulje – ova vrsta ulja se najčešće koristi. Seme se peče, drobi ili melje i zagreva u vodi dok ne proključa. Na kraju se cedi ulje pomoću mašine za presovanje.

ricinusovo ulje

Jamajčansko ricuinusovo ulje za bradu

Najpopularnija vrsta ricinusovog ulja za bradu i ono koje se za njenu negu najviše koristi je jamajčansko ricinusovo ulje.  

Deluje tako što poboljšava cirkulaciju krvi u folikulima dlaka i tako što podstiče njihov zdrav i nesmetan rast.  Pozitivno deluje na celokupno zdravlje i negu korena dlake.

Ovo ulje sadrži 95 % ricinoleanske kiseline, što mu daje jako i moćno dejstvo. Ima tamnu boju, pa bradi vizuelno daje tamniji i gušći izgled. 

Ricinusovo ulje za bradu ostala upotreba

Ricinusovo ulje je bogato hranljivim sastojcima poput triglecirida, proteina, minerala i masnih kiselina. Ima moćna delovanja kako na bradi, tako i na koži. Otkrivamo u koje svrhe se još može upotrebiti. 

Protiv peruti na bradi

Korisna svojstva ricinusovog ulja čine ga efikasnim protiv peruti brade (na i ispod nje). Ako imate problema sa perutanjem, nanesite malo ricinusovog ulja na bradu, ostavite da deluje i isperite. Vrlo brzo videćete pozitivne rezultate. 

Za suvu bradu i ispucale krajeve

Suva brada znači da dlake brade budu krhke i lomljive. To potom dovodi do opadanja, kao i oštećenja ispucalih krajeva dlaka, čime se usporava prirodni rast brade. Uz pomoć proteina i masnih kiselina koje sadrži ricinusovo ulje mogu se popraviti oštećenja na bradi, a zatim vratiti vitalnost i sjaj. 

Za gušću dlaku brade

Hranljiva svojstva ricinusovog ulja utiču da dlake brade budu gušće i jače. Redovnom upotrebom ricinusovog ulja možete uticati na ujednačavanje rasta kod neravnomerne brade. Takođe, tamna boja ricinusovog ulja vizuelno dodaje volumen.  

Prirodni hidratant brade

Ricinusovo ulje je bogato monozascićenim masnim kiselinama koje imaju sposobnost da hidriraju kožu i obezbede joj potrebnu vlažnost.  Zbog toga se ricinusovo ulje može naći kao sastojak u mnogim hidratantnim kremama i losionima. Odlična je alternativa za veštačke prepartate koji štete koži.

Dodatak drugim prirodnim uljima

Ricinusovo ulje je gušće teksture pa se u organskoj kozmetici često dodaje drugim prirodnim uljima kao što su bademovo, maslinovo ili kokosovo ulje.

Zarastanje rana

Ricinusovo ulje pospešuje zarastanje rana tako što stimuliše obnavljanje i regeneraciju kože koja je oštećena (i kod ožiljaka takođe), smanjuje mogućnost infekcije i nakupljanje mrtvih ćelija u rani. Ovo je posebno korisno kod ogrebotina i posekotina na licu i bradi posle brijanja.

Protiv upala kože

Ricinusovo ulje ima antiupalna svojstva, jer ublažava otok, bol i smanjuje upale kože. Takođe, pozitivno deluje na suvu i iziritiranu kožu. Njegovo dejstvo pokazalo se uspešno i kod tretiranja kožnih bolesti kao što je psorijaza.

Tretiranje akni

Ricinusovo ulje pomaže u smanjenju simptoma akni. Ima antimikrobna svojstva pa dubinski deluje na smanjnje bakterija, uklanjanje mtvih ćelija i viška masnoće na koži. Dodatno, hidratantnim svojstvima smiruje upaljenu kožu sa aknama.

Redukovanje bora i znakova starenja

Ricinusovo ulje prodire duboko u kožu i stimuliše proizvodnju kolagena, smanjujući tako vidljivost bora i drugih zankova starenja. 

Lečenje kožnih oboljenja

Ovo ulje sadrži undencilensku kiselinu koja ima sposobnost da zaustavi rast gljivica na koži. Koristi se za lečenje različitih vrsta kožnih oboljenja.

Smanjenje ožiljaka

Upotreba ricinusovog ulja sprečava ostavljanje ožiljaka i smanjuje već nastale ožiljke. Sastoji se od masnih kiselina koji stmulišu limfni sistem koji igra važnu ulogu u procesu nastajanja ožiljaka.

Kako koristiti ricinusovo ulje za bradu?

Nanošenje ricinusovog ulja na bradu može delovati komplikovano zbog njegove guste teksture. 

Zbog toga se preporučuje mešanje ricinusovog ulja sa drugim prirodnim uljima. Najbolje efekte ima sa uljima kao što su kokosovo ulje, maslinovo, ulje jojobe, bademovo i arganovo ulje. Ona takođe imaju pozitivna dejstva na rast brade.

Kada se ricinusovo ulje udruži sa nekim od ovih ulja dobija se visoko kvalitetna i hranljiva kombinacija za rast brade. 

Može se koristiti samostalno, ali i u kombinaciji kada je ono bazno ulje za bradu u preparatu (ulje nosač). Takođe, može biti i sporedno, kao esencijalno prirodno ulje u preparatu koji ima drugu uljanu osnovu.

stavljanje ricinusovog ulja na bradu

Postupak kako se koristi ricinusovo ulje za bradu

Sledi postupak opisan po koracima:

 • Korak 1Operite kožu i očistite bradu i lice toplom vodom. Topla voda će omogućiti da ricinusovo ulje dubinski deluje. Bradu dobro osušite peškirom.
 • Korak 2Uzmite par kapi ulja i zagrejte između dlanova. Prolazite prstima kroz bradu. Počnite od korena prema vrhovima brade. Kada pređete celu bradu, češljem racnomerno rasporedite ulje svuda ravnomerno po bradi. Kako bi izvukli maksimalno koristi iz ricinusovog ulja, dok ga nanosite kružnim pokretima prstiju masirajte kožu lica, tik ispod brade.
 • Korak 3Ostaviti da deluje nekoliko sati, još bolje, naneti ulje pre spavanja i ostaviti preko noći. Nakon nekoliko sati isprati ulje šamponom za bradu. Ponavljati tretman 2 puta nedeljno.

Ricinusovo ulje za rast brade – “napravi sam” recept

Znajući da je ricinusovo ulje prirodni sastojak i da se može mešati sa drugim prirodnim uljima (nosačima), kao i drugim esencijalnim uljima, možete sami napraviti odlično ricinusovo ulje za rast brade. 

Sastojci: 

 • 20 kapi ricinusovog ulja,
 • 3-4 kapi ulja čajevca,
 • 1 kašika bademovog ulja.

Priprema: Dodati u posudu sve sastojke i zagrejati ih. Dobro izmešati. Koristiti prema opisanom postupku po koracima.  

Ricinusovo ulje za bradu iskustva (forum)

Brojna iskustva muškaraca koji žele da im brada raste brže i gušće dokazuju pozitivan uticaj ricinusovog ulja na rast i negu brade.

Istraživanja su pokazala da su se pri izboru preparata za rast brade muškarci pre odlučivali za prirodna ulja nego za neke duge vrste preparata. Među top 3 prirodna preparata za rast brade je i ricinusovo ulje za bradu.

Pogledajte šta su rekli oni koji su koristili ricinusovo ulje za bradu:

 • Muškarci koji redovno koriste ricinusovo ulje se zaklinju da njihova brada, gušća, jača i zdravija. Zdravlje brade je glavni preduslov za nesmetan rast brade.
 • Sa druge strane, muškarcima kojima genetika sa rastom brade nije naklonjena, ricinusovo ulje nije drastično promenilo sudbinu. Ipak, neki korisnici iz ove grupe muškaraca primetili su poboljšanje u izgledu njihove problematične brade.

Takođe, nakon korišćenja ricinusovog ulja za bradu muškarci su primetili poboljšanje u izgledu i u kvalitetu brade. Evo koji su rezultati posle upotrebe ricinusovog ulja za bradu:

 • ricinusovo ulje je znatno smanjilo perut na bradi,
 • redovno nanošenje uticalo je na to brada postane gušća. Tamna boja ulja dodatno čini vizuelno gušću bradu,
 • primenom ricinusovog ulja ili preparata za bradu koje u sastavu ima ricinusovo ulje primećeno je da su rascvetali krajevi brade svedeni na minimum,
 • ricinusovo ulje pomaže za negu i zdravlje brade, kao i za njen nesmetan rast.

Ricinusovo ulje za bradu cena

Cena ricinusovog ulja varira od proizvođača, vrste i kvaliteta proizvoda. Takođe, zavisi od koncentracije u preparatu (da li je ono baza ili se koristi u kombinaciji sa drugim uljima).

Možete naći ricinusovo ulje za negu bradu u ambalaži od 100 ml po ceni od oko 250 dinara pa naviše (odnosi se na ono koje u sastavu nema druga ulja, kada je samostalno).

Da li ste već koristili ricinusovo ulje za bradu? Podelite sa nama u komentaru vaša iskustva.