francuski stil brade

Zašto izabrati francuski stil brade i održavanje

Da je zemlja koja neguje elengaciju, Francuska nam je pokazala kroz svoja vina, modu i Zidana. No pored, svega navedenog, tu je još nešto što oslikava eleganciju – francuski stil brade. Saznajte zašto.

 

Ako biste želeli samo jednim detaljem da postignete elegantniji i ležeran izgled, to di definitivno trebalo da bude brada. Tačnije francuska brada, kako se još naziva.

Već  decenijama unazad je ovaj stil brade vrlo popularan među glumcima, javnim ličnostima i poslovnim muškarcima. Poslovni ljudi se uglavnom opredeljuju za onaj stil francuske brade koji izgleda ozbiljnije. 

Sa druge strane, glumci se često opredeljuju za onaj oblik francuske brade koji našem izgledu daje notu opuštenosti i ležernosti.

Da, sve ovo možete postići sa francuskom bradom. Kako? Upravo to i još mnogo drugih korisnih saveta vezanih za francusku bradu otkrijte sa nama.

Šta je i zašto se naziva francuska brada

Francuska brada, a negde se naziva i Van Dajk brada je zapravo stil brade, koji kombinuje brkove i jedan deo brade kako bi se stvorio elegantan utisak.

Van Dajk (Van Dyke) je može se slobodno reći postao i zaseban stil brade, koji je izuzetno popularan kod muškaraca širom sveta. Veza sa francuskim stilom je upravo ta što je Van Dyke stil brade samo jedna od varijanti francuskog stila.

S obzirom da francuski stil brade ima dugu istoriju, u međuvremenu su se razvile i različiti stilovi i varijacije ove brade. No, tome nešto kasnije.

Pomenuvši istoriju, postavlja se pitanje, odakle naziv francuska brada? Tako je nazvana jer je bila popularan stil brade u Francuskoj poslednjih nekoliko vekova. 

Zapravo je sada popularna kod modernih muškaraca širom zapadnog sveta, misleći na Ameriku, jer izgledaju odlično i nisu preterano zahtevne za održavanje.

Inače francuski stil važi za dobro negovanu bradu i mogu je najboje postići oni koji su prethodno vodili računa o svojoj bradi. Naime, da bi se postigle pravilno obrijane ivice, kakve ova brada zahteva, potrebno je da ona ima ujednačen rast i da bude gusta, ili barem relativno gusta. 

Ukoliko je vaša brada ređa, opet možete postići izgled francuskog stila, ali uz izvesne kompromise koji zahtevaju da se prilagodite gustini svoje brade.

stil francuske brade

Kako izgleda francuski stil brade

Francuski stil brade se brije tako da se brkovi ostavljaju, savijajući se nadole i spajajući se dlakom brade (mislimo na bradi kao delu lica). Brada na obrazima se najčešće u potpunosti brije ili se ostavlja, ali na znatno kraćoj dužini od ostavljenih delova brkova i brade.

Ovako opisan, ovo predstavlja klasičan pojam francuskog stila. 

Pored ovoga u nekim stilovima francuske brade pušta se da raste kao tanka traka do centra brade (dela lica), spajajući bradu sa donjom usnom.

Ovo je stil brade koji obično nose muškarci sa dobro negovanim dlačicama na licu. Zahteva mnogo podrezivanja i potrebne su mu uglađene ivice da bi izgledao pravilno.

Imate nekoliko različitih opcija na raspolaganju kada birate francuski stil brade:

  • možete izabrati da uperite vrhove brkova ili ih ostavite prirodnim,
  • možete odlučiti da li želite deblje ili tanke brkove.

Preporučujemo da se odlučite za tanke brkove ako imate punu i gustu bradu, a za deblje ako vam je brada malo neujednačena i relativno retka.

Iako se izgled francuskog stila donekle poistovećuje sa stilom kozja brada, treba istaći da se ne radi o istom izgledu. Naime, iako ima sličnosti, stil francuska brada i kozja bradica kod muškaraca nisu isti. O ovom drugom pisali smo takođe detaljno – kozja brada kod muškaraca.

O stilovima francuske brade ćemo detaljno u nastavku.

Kako puštati francusku bradu

Iako može delovati komplikovano, na prvi pogled, zapravo, puštanje francuskog stila je jednostavno. Za početak, počnite da puštate celim delom lica, kao da želite da pustite bradu upravo po celom licu.

Kada brada poraste, a naročito u delu oko brkova i brade, vreme je za brijanje. 

Inače, naš savet je da ne čekate da poraste previše duga, lakše će vam biti da izvučete oblik koji želite ako prilikom brijanja budete videli lice ispod brade. Na ovaj način ćete stil u potpunosti prilagoditi vašim crtama lica.

Sada je došlo brijanje na red. 

Na početku obrijte one delove brade koji sasvim sigurno “otpadaju”. Dakle – zulufi, obrazi i vrat se briju u potpunosti. Ne morate se truditi da izvučete željeni oblik prvim potezima brijanja. Pa neka ovo uklanjanje neželjenih delova bude “na grubo”.

Kada je ostao, odnosno postignut “grubi izgled”, onda ga možete doterivati opreznijim i sitnim potezima brijača na željeni oblik. 

Naravno, prvo brijanje je svakako najteže. Svako naredno brijanje, biće samo praćenje linija koje ste već izvukli, a naravno i biće znatno jednostavnije.

U krajnjem slučaju, ako niste sigurni u svoje berberske sposobnosti, uvek možete prvi put da posetite berberina koji će bez problem da vam napravi stil francuske brade. 

Ili, možete potražiti da kupite šablon za dobijanje francuske brade, koji se postavi na lice prilikom brijanja. Ovaj šablon će detaljnije da bude objašnjen u delu o održavanju.

Kome stoji stil francuske brade (ko treba da je pušta)

Naravno, postavlja se pitanje mome stoji stil francuske brade. 

Ako možete da pustite gustu bradu koja nije neujednačena, izgledaćete sjajno sa francuskom bradom. Samo budite sigurni da spremni da je redovno brijete i održavate.

Da li to znači da muškarci sa retkom bradom ne mogu da imaju francusku bradu? Pa ne baš. 

Zapravo, Džoni Dep je odličan primer da i muškarcima sa retkom bradom francuski stil brade može stajati sjajno. Muškarci sa retkom biće samo malo ograničeni u izboru stila fracuske brade.

I naravno postavlja se pitanje, kom obliku lice odgovara francuski stil? 

Ako imati jake jagodice i tanke obraze, imate dobar razlog da je isprobate. Ovaj stil brade dakle odlično izgleda na vitkijim, izduženim licima, kao i na trouglastom obliku lica.

francuska brada stil

Ko treba da je izbegava

Sušta suprotnost francuskoj bradi je velika raščupana brada koja se nedovoljno održava. Muškarci koji više vole dugu bradu i koji joj daju puno slobode treba da izbegavaju stil francuske brade jer ne izgleda dobro kada postane neuredan.

Sa druge strane ako imate okruglo lice, ono će izgledati okruglije ako se opredelite za francusku bradu.

Kako se održava francuski stil brade (i kako je zaokružiti)

Iako je reč o bradi koja ne zauzima tako veliku površinu, i francuski stil zapravo zahteva negu. Iako “mala”, takođe ima potrebe za svim onim hranljivim materijama, kao i zdravim okruženjem.

Evo nekoliko saveta kako da vaša francuska brada bude zdrava i da izgleda lepo:

  • perite je redovno;
  • koristite ulje za bradu;
  • koristitite kalup za francusku bradu.

Pranje brade

Kao i kada je reč o regularnoj bradi, tako je i za francusku. Perite je svadonevno mlakom vodom. Ovu rutinu ponavljajte dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Pored ovog pranja u vašu nedeljnu rutinu uvrstite i pranje šamponom, odnosno sapunom za bradu. Ovo je dovoljno da obavljate 2-3 puta nedeljno.

Ulje za bradu

Pranje brade, prašina, sunce i svi ostali faktori dovešće je u stanje da bude gruba i da izgleda neuredno. Ovo je poslednje što želite da se desi bilo kojoj bradi, a pogotovo ne vašoj.

Kako se to ne bi desilo, neka vam svakodnevna rutina bude nanošenje ulja za bradu. Ulje nanosite 1-2 puta u toku dana, u zavisnosti od njenih potreba. Ovo će je zaštiti od svih pomenutih neželjenih efekata.

Kalup za francusku bradu

Savršena francuska bradica podrazumeva ravne ivice. Međutim, teško je voditi brijač po pravoj liniji bez pomoći, recimo kalupa (šablona). 

Kalup za bradicu je podesivi plastični šablon koji možete da stavite preko brade i usta, kako biste svaki put dobili savršenu francusku bradicu.

Šablon je elastičan i lako će se prirpiti uz vaše lice, pa će ivice da budu vrlo pravilne. Ovaj šablon možete pronaći na internetu ili u nekoj bolje snabdevenoj radnji.

Oblikovanje smo objasnili.

odrzavanje i oblikovanje francuske brade

Najbolji stilovi francuske brade

Već smo rekli da je francuski stil brade tokom svoje istorije razvio razne varijante i oblike francuske brade. Mi smo za vas pripremili 13 najboljih stilova. Pa da počnemo.

Gusta francuska brada

Gusta francuska brada je jedan od najpopularnijih stilova brade u 2019. Ovaj stil brade čini da vaše lice izgleda izduženo, dok brada izgleda jače.

Ako imate oštru liniju vilice, ne zaboravite da bočne dlake na bradi budu malo tanje. Ovaj stil će učiniti da vaša brada izgleda deblje, a istovremeno će vam dati elegantan izgled.

Stubble French Beard

Ako prvi put razmišljate o francuskom stilu brade, onda morate isprobati francuski stil brade Stubble. Teško je naći adekvatan izraz na našem jeziku za ovaj tip francuske brade, ali ova brada bi bila otprilike francuska brada od tri dana.

Odlikuje je klasičan oblik, ali se dlake ostavljaju na maloj dužini, i to ne više od 1-2 cm. Potrebno ju je precizno obrijati, kako bi ova delovala uredno i elegantno.

 

Francuski stil brade za oblo lice

Ovaj francuski stil čini da vaše lice izgleda okruglo i daje vašoj vilici mekšu ivicu. Jednostavno izbegavajte prekidanje veze između vaših brkova i brade, već i pustite ih da se spoje prirodno.

Ovaj stil brade odgovara ovalnoj ili okrugloj strukturi lica. Dakle, ako imate drugi oblik lica, onda možete izabrati neki drugi izgled.

Kvadratna francuska brada

Ovaj stil francuske brade važi za vrlo muževan stil. Daje izgled koji jača liniju vilice i čini da vaše lice izgleda izduženo.

Jednostavno koristite trimer i stilizujte svoju bradu da biste stvorili izgled koji podseća na kvadrat ili pravougaonik. 

Ravne ivice u ovom stilu pomoći će da vaša vilica izgleda definisanije i jače.

Uska francuska brada

Uska francuska brada je jedan od najpopulranijih stilova francuske brade. Ova brada savršeno izgleda na muškarcima srednjih godina koji žele da stvore uglađen izgled.

Uske francuske brade su podrezane blizu područja usana što pomaže u isticanju crta lica. Ovaj bradati izgled pojačava strukturu lica i daje muževniji izgled.

Van Dajk Brada

Van Dajk brada dobila je ime po poznatom flamanskom slikaru iz 17-tog veka, koji se zvao Antonis van Dajk

Klasičan Van Dajk izgled francuske brade spada među najspektakularnije izglede. Deo brade koji se nalazi u donjem predelu brade (delu lica) drži se odvojeno od brkova. Tako mu daje elegantnu ivicu. Brkovi su pušteni, mogu biti izvijeni, ali je važno da brada na licu i obrazima bude obrijana.

Van Dajk stil brade čini liniju vilice definisanijom i izduženom, ali treba napomenuti i da postoji mnogo različitih varijanti ovog stila.

Francuska brada u obliku slova W

Ako želite da podignete izgled francuske brade na viši nivo onda morate probati bradu u obliku slova W.

Deo brade koji raste ispod same donje usne (soul patch brada) pustite da naraste i spoji se sa bradom na bradi delu lica. Brkove možete putiti da se spoje sa donjim delom brade ili možete napraviti mali prekid kako bi W oblik došao još više do izražaja.

Bela francuska brada

Navršiti 50, 60 godina ne znači da ćete morati da odustanete od lepog izgleda. Isprobajte ovaj stil bele brade koji će joj dati puniji izgled.

Ova varijacija stila daje često vrlo privlačan izgled. Najbolji deo je što ovaj stil bele francuske brade izgleda odlično na svim tipovima lica, bilo da je ovalno, četvrtasto ili okruglo. 

Jednostavno pustite da bočne ivice vaše francuske brade budu deblje nego inače. Održavajte je urednom i ujednačenom, a seda brada će ostalo uraditi kako biste dobili vrlo sofisticiran i elegantan izraz.

bela francuska brada

Lenja francuska brada

Lenja francuska brada je jedan od najboljih stilova brade za momke. Ovaj neobičan izgled brade savršen je da vašem svakodnevnom izgledu dodate malo šarma i šmeka.

Jednostavno pustite da deo brade ispod same donje usne naraste i odvojite ga od cele brade, tako što ćete pojedinačne dlake oko nje obrijati. Neka bočne ivice budu poravnate sa bradom i brkovima. Ovako vaša brada dobija pomalo neuredan i opušten stil, koji zrači šarmom.

Tanka francuska brada

Da li želite da izbegnete taj maksimalistički izgled brade? Ako želite, onda jednostavno izaberite izgled tanke francuske brade koji vašem licu dodaje elegantan izgled.

Jednostavno stanjite linije vaše francuske brade po svim delovima, a zatim joj smekšajte uglove kako biste bradi dali malo okrugli oblik. Ovaj stil dodaje eleganciju vašoj pojavi čineći da izgledate nežno, ali istovremeno muževno.

Gusta i široka francuska brada

U ovom francuskom stilu deo brade ispod donje usne (soul patch) je povezana sa bradom na bradi, koja vašem izgledu dodaje muževniji izgled. 

Iako je linija vilice prekrivena bradom, gusta i široka francuska brada istaći će robusnost linije vilice na najbolji mogući način.

Balbo Brada

Balbo stil francuske brade pomaže da vaše lice izgleda vitkije nakon što se linije sa strane obriju pod određenim uglom. Brada ispod donje usne (soul patch) je jasno izvdojena i definisana. 

Brkovi se uglavnom kratkim “rezom” odvajaju od bočnih linija, koji se kreću ka donjem delu brade.

Budući da važi za jedan od najboljih stilova francuske brade, ovaj stil odgovara muškarcima sa okruglim ili kvadratnim licem.

Kraljevska brada

Nije lako pronaći francuski stil brade koji izgleda savršeno na četvrtastom licu. Sa francuskom kraljevskom bradom možete dobiti elegantan izgled samo jednim potezom britve. Ovde su svi delovi “nezavisni”:

  • brkovi su izdvojeni jasno jer se ne spajaju sa donjim delom brade;
  • brada ispod donje usne je takođe jasno izdovojena:
  • na kraju i sama brada na bradi delu lica je nezavisna i odvojena od ostatka.

Kod ovog francuskog stila je vrlo važno da potezi budu dobri kako bi se dobio uredan izgled .

Zaključak

Francuski stil brade je definitivno, dakle vrlo koristan, lep i elegantan stil brade. 

Prilagodljiv je raznim oblicima lica, samo je potrebno odabrati pravi stil. I upravo u zavisnosti od njega možete postići ili elegantan ili opušten i ležeran stil.

No, kao i svaka druga vrsta ili oblik brade, tako i francuska – zahteva pravilnu negu i održavanje. U suprototnom, njena izvorna namena gubi svrhu.

Za koji stil francuskog izgleda brade ste se vi opredelili? Podelite u komentarima sa nama kakva su vaša iskustva, kao i sugestije oko održavanja, oblikovanja ili ako možda znate neki novi francuski stil.