hipsterska brada stil

Hipsterska brada: kako izgleda, održavanje i da li je u trendu

Hipsterska brada i brkovi je spoj retro i modernog stila; elegantnog i muževnog izgleda; urbanog i robusnog bradonje! Sledi sve o jednom od najspecifičnijih stilova brade danas.

 

Koliko još stvari možeš da se setiš da su spojile sve ovo? Verovatno nijedne. Otuda verovatno, između ostalog, i tolika popularnost hipsterske brade.

O njenoj popularnosti najviše svedoči to što se pojavila kao tipičan detalj jednog pokreta, da bi ga ubrzo prerasla i zaživela među najrazličitijim grupacijama muškaraca. Tako danas hipstersku bradu, vidimo ne samo na underground tipovima, već je srećemo i kod muškaraca koji se oblače formalnije, pa čak i korporativno.

Međutim, ono o čemu se spektakuliše je i to da je hipsterska brada “otišla u zaborav”. Tj. da ovaj trend duže brade nije više popularan, da je izašao iz mode, kao i da savremeni muškarci sada trebaju isprobati nove kraće stilove brade.

Videćete da li je sve zaista tako. Govorićemo o tome kako je nastao, sve o puštanju i održavanju hipsterske brade, kao i o različitim stilovima hipsterske brade.

Hipsterska brada pojam (šta je, karakteristike, osnovne zanimljivosti) 

Pre nego što damo odgovor na to šta je hipsterska brada, da pogledmo malo istoriju same brade, koja će ti sigurno biti zanimljiva.

Brada je pre svega vezana za religiju: seti se Amiša i Sikha i njihove brade. Pripadnici ovih religijskih zajednica svi, bez izutetka nose bradu. Zatim tu je čitava hrišćanska ikonografija koja predstvalja muškarce sa bradom.

Svi Grci su nosili brade dok Aleksandar Veliki nije odredio da ratnici nemaju brade, zbog borbi. Kada je reč o istorijskim ličnostima tu je čuveni Abraham Linkoln, prvi američki bradati predsednik.

Kod nas su poznati Mihailo Obrenović (čiji stil umnogome podseća na hipsterski stil brade) i Nikola Pašić, na primer.

U Engleskoj u 16. veku, Edvard VI je uveo porez za “obične” ljude koji su nosili bradu dužu od tri nedelje, rezervišući tako raskošne brade samo za plemiće. S druge strane, Petar Veliki iz Rusije, uradio je nešto sasvim suprotno –  oporezovao je bradate plemiće.

Dakle, kada pogledamo istorijat, brada je većim delom bila popularna kod muškaraca. Bliža istorija, kada je brada utihnula, su period 90-ih godina kada brada nije popularna, a i ako jeste to su bili neki minimalistički stilovi.

Tako je bilo sve do početka 2000, a što se tiče hipsterske brade, do 2005/6 godine. Naime tih godina se razvija supkulturni pokret, za čije muške članove je jedno od obeležja – duga brada. Međutim to nije obična duga brada.

Ako pogledamo generalno izgled hipstera, primetićimo da oni umnogome podsećaju, sa kariranim košuljama i načinom odevanja, na “drvoseča stil”, ali znatno urbanizovanije. Tako je i sa bradom, ona podseća na čuvenu “lumber” bradu (stil drvoseča brade).

Ono po čemu je hipsterska brada karakteristilna jeste da podrazumeva da se vodi računa o detaljima. Recimo:

 • karatkeristični su uredni navošteni brkovi;
 • nema dlaka koje štrče sa strane;
 • brada je uvek uredno očešljana, kao i nauljena i sjajna.

I hipsterska brada, za razliku od “drvoseča” brade ima dosta svojih različitih podstilova i dužina o čemu ćemo u drugom delu teksta.

Kako se pušta (dobija) izgled hipsterske brade

Ako te je sve ovo do sad zaintrigiralo, prelazimo odmah na deo kako se pušta hipsterska brada.

Obrij se do kože

Ne brini ovo ćeš da uradiš samo jednom, tj. na početku procesa. Brijanjem brade sa žiletom ili ako baš ne želiš da se rešiš svoje brade, trimerom, obezbeđuje da tvoja brada raste istim tempom.

Koristi električni trimer za bradu da skratiš većinu dlaka, ako već imaš podužu bradu, a zatim pređi preko brade brijačem i gelom za brijanje. Ako ne želiš da se u potpunosti rešiš brade, koristi samo koristite trimer za bradu ili makaze da bi ošišao dlačice na ujednačenu dužinu.

Mi ti svakako preporučujemo da brijanje odradiš do kraja. Ujednačen tempo rasta brade umnogome će ti olakšati kasnije održavanje brade urednom i pod konac. Znatno manje dlaka će biti koje strče napolje i gustina će da bude na zadovoljavajućem nivou.

Daj svojoj bradi vremena

Ako si se obrijao bradu, verovatno će tvojoj bradi da bude potrebno negde između 4-6 nedelja da potpuno pokrije lice. Sledeći korak je najvažniji i on ćete pratiti kroz čitav proces puštanja hipsetrske brade, a to je – strpljenje!

U ovoj fazi, sve što se zahteva od tebe je da svoju bradu pustiš da radi svoj posao. Makaze i trimer su dozvoljeni u retkim prilikama, samo ako treba da skratiš po neku dlaku koja štrči.

Jedan od čestih saveta koji se čuje jeste, da se trimovanjem brade ubrzava njen rast. Odmah da ti kažemo ovo je mit. Ako želiš da ti brada što brže izraste, onda što dalje od makaza i trimera.

Ako prvi put puštaš bradu, upozorićemo te da u prvih nedelju-dve dana može da se pojavi svrab. Ovo je sasvim normalna stvar i ne treba da te brine. Od pomoći za neutralisanje svraba može da ti bude dobro ulje za bradu.

Popravljaj rubna područja dok ti brada raste

Minimalna upotreba makaza ili trimera znači upravo ovo. Dakle, ne libi se da obriješ zalutale dlačice koje počnu da zadiru u tvoj vrat, najčešće.

Veći deo barde treba da raste oko tvojih usta, donjih obraza i vilice. Rubna područja (sva brada osim pomenutih delova lica) će delovati neuredno ako se ne budu redovno kratila.

Počni da oblikuješ “linije” brade rano i na vreme, tako ćeš sebi kasnije da olakšaš posao. Jer te linije će u jednom trenutuku svakako morati da se izvuku.

Oblikovanje hipsterske brade

Kada je tvoja brada dobila poželjnu dužinu dolazimo do dela o njenom oblikovanju. I u nasatvku te čekaju upravo saveti za oblikovanje hipsterske brade.

Oblikovanje brade prema licu

Prvo pravilo je da finitivno da podrežeš bradu tako da poboljša prirodne konture tvog lica.

Na primer ako imaš duži oblik glave, kratko podrezivanje što podrazumeva ostavljanje malo duže brade sa strane može pomoći da ti lice deluje pravilnije i izbalansiranije.  Isto tako, ako imaš kvadratnu liniju vilice, skraćivanje sa strane i ostavljanje brade po dužini će izdužiti tvoje lice.

Cilj je da oblik lica bude što simetričniji. I za ovaj zadatak, mislimo da će više od pomoći biti makaze nego trimer. Sa trimerom lako možeš da skratiš više nego što treba, dok sa makazama bolje vidiš koliko kratiš bradu.

Uredi brkove

Brkovi su važan deo hipsterske brade. Vrlo često su upravo brkovi detalj koji pravi razliku između hipsterske i obične duge brade, zato im posveti posebnu pažnju.

Na samom početku treba da znaš da će ti za sređivanje brkova biti potreban vosak za brkove. Bez njega teško da ćeš uspeti da ih oblikuješ onako kako želiš, a da pritom ostanu celog dana u tom obliku.

Tipičan hipsterski izgled brkova je je kada se uviju i podignu na gore. Za uredniji, profesionalniji stil, zagladi brkove, bez uvijanja i podizanja na gore, tako da se sužavaju pri kraju.

Na kraju možeš i pustiti brkove u inače prirodan način rasta, ali vodi računa da budu uvek uredni i redovno potkraćeni.

Ovo su samo neki primeri kako možeš da središ brkove. Hpisterski stil voli kreativnost i originalnost, pa se ne libi da isprobaš i pronađeš sam neki svoj stil.

Eksperimentiši sa različitim stilovima da bi pokrio nejednak rast

Ako imaš retku bradu, to nije razlog da odustaješ od hipsterske brade. Ona je uglavnom retka u predelima obraza, pa sve što treba da uradiš je da istakneš punije delove poput brkova i donjeg dela brade. Ako imaš problema sa rastom nakostrešenih brkova mogao bi da pokušaš da prebaciš naglasak na liniju vilice gde brada ima tendenciju da bude gušća.

Dakle, definitivno sve brade nisu iste, i ne rastu podjednako. Zato je važno da upoznaš sve slabe tačke svoje, ali i njene prednosti kako bi ih istakao. Odustajanje od puštanja stila hipstereske brade neka bude poslednja opcija!

Kako negovati hipstersku bradu

Kada smo pustili i uredili našu hipstersku bradu onako kako želimo dolazimo do negovanja. Postoji ono pravilo koja kaže, do vrha se lako stiže, teško je na njemu ostati. Donkele je tako i sa ovom bradom.

Time što smo je pustili i oblikovali, nismo završili posao. Obaveze tek predstoje, ali ne brini, kada one postanu deo tvoje rutine, nećeh ih uopšte posmatrati kao obavezu. Da vidimo sada kako se neguje hipsterska brada.

Pranje brade svakih nekoliko dana

Na svaka 2-3 dana potrebno da opereš bradu sapunom ili šamponom za bradu. Češće od tri pranja nedeljno preparatima za pranje brade ne bi trebalo da radiš, jer može imati kontraefekte.

Prečesto pranje brade može da joj skine korisna prirodna ulja, ostavljajući je da izgleda suvo i nezdravo. Ovo je posebno tačno ako koristite oštre proizvode. Oštri proizvodi su oni koji sadrže alkohol u sebi, kao i mnoštvo sintetičkih sastojaka.

Naš savet je da izbegavaš ovakvu vrstu proizvoda! Umesto toga potreaži one preparate za bradu koji sadrže prirodne sastojke. Tako izbegavaš bilo kakve negativne efekte, a brada će biti čista i dezinfikovana.

Pranje brade, bez preparata, dakle samo vodom, obavljaj svakodnevno, jednom do dva puta dnevno. Čini to mlakom vodom.

Koristi kvalitetno ulje za bradu

Nakon što opereš i osušiš bradu, istresi nekoliko kapi ulja u dlan i nanesi ga kroz dlačice od korena do vrha. Upotrijebi prste da ulje naneseš i na kožu. Rezultat će biti mekša, zdravija brada koja duže zadržava svoj oblik.

Najbolje vreme za nanošenje je odmah nakon toplog tuša ili pranja brade kada su pore otvorene.

Ne samo da ulje za bradu omekšava grube dlake na licu, već je korisno i za borbu protiv svraba, koji je obično rezultat suve kože.

Nakon ulja, ukoliko želiš da tvoj oblik brade bude postojaniji možeš naneti i vosak za bradu.

Očešljaj bradu

Češljanje je od suštinskog značaja za ublažavanje zapetljavanja i sprečavanje neurednog izgleda. Koristi kvalitetan drveni češalj za bradu. Izbegavaj plastične češljeve za bradu, jer se njihovi zubi brzo oštete, pa tako mogu da kidaju i oštete tvoju bradu.

Kada češljaš, uradi to prvo u suprotnom smeru od rasta dlake, kako bi je raščešljao. Nakon toga češljaj u pravcu u kojem želiš da padaju.

Ovakav postupak je najbolje da obavljaš dva puta dnevno, ujutru i uveče, pre spavanja. Češljanje obavljaj nakon nanošenja ulja za bradu iz dva razloga;

 • prvo, ono rvo će da je omekša, pa će češljanje lakše da se obavlja;
 • drugo, češljanjem brade skidamo višak ulja sa brade.

Održavaj liniju oko Adamove jabučice

Bradu u predelu vrata je teško usmeriti da raste onako kako mi želimo. Taj deo oko Adamove jabučice ne raste pravo, ima tendeciju da se uvija i teško ga je obuzdati. Ovo su sve nepoželjne karakteristike za stil hipsterske brade. Zato savetujemo da taj deo obriješ.

Da bi odredio gde ona treba da se završi, stavi dva prsta iznad Adamove jabučice i obrij sve ispod ove zamišljene linije u nežnoj krivini do jednog i drugog uha.

Hipsterska brada stilovi 

Već smo spomenuli da hipsterska brada nije jednolična i da  ima svoje podstilove. Mi smo pripremili za tebe 5 najpopularnijih stilova hipsterske brade:

 1. hipster-drvoseča stil;
 2. fade;
 3. duga seda;
 4. četvrtasta;
 5. brada sa hipsterskim brkovima.

Stil 1: Brada hipster drvoseče

Brada hipster drvoseče kao opušteni stil brade je vrhunski simbol muškosti. Ova trendi brada podseća na tradicionalnu estetiku šumara, što je čini savršenom za upotpunjavanje hipsterskog izgleda.

Klasična brada dopunjuje mnoge različite oblike lica. Koliko menja izgled lica i koliko može nesimetrično lice učiniti simetričnim, možemo videti na primeru Džejmsa Hradena.

Ova brada je takođe jedan od najlakših stilova za održavanje – kada bude puna i sjajna, samo sledi sledeće savete.

Saveti za održavanje:

 • Kada naraste do željene dužine, podreži sve nemirne dlake parom makaza za bradu. Hipsterska brada drvoseče, za razliku od običnog drvoseča stila mora da bude urednija.
 • Kvalitetan šampon za bradu kao i preparat za bradu su apsolutno neophodni. Za ovaj stil vam verovatno neće trebati vosak, osim ako nemate kovrdžavu bradu. Nanošenje ulja nakon pranja kako bi se zadržao željeni čvrst izgled i ubrzao rast.
 • Češljajte ili četkajte svoju hipstersku bradu svaki dan, ujutru i uveče da bi izgledala uredno i u fazi rasta, a i kasnije.

Stil 2: Fade hipsterska brada

Jedan od trenutno najpopularnijih stilova brade za muškarce je fade hipsterska brada, svestran izgled koji čini da izgledaš više elegantno nego razbarušeno. Fade stil brade uglavnom sređuju bereberi, ali uz malo truda i ti možeš da savladaš tu veštinu.

Trebaće ti trimer za bradu sa češljevima različitih veličina, kako bi mogao da postigneš fade efekat.

Saveti za održavanje fade hipsterske brade

 • Koristi trimer za bradu da napraviš prelazni gradijent, tako što ćeš početi prvo sa najvećim češljem i sa njim preći najveću površinu brade. Postepeno prelazi na manje češljeve. Kako prelaziš na manje češljeve, tako neka se i smanjuje površina brade koju trimuješ.
 • Pređi sad na žilet ili britvu za brijanje. Sa njom povuci liniju u predelu obraza, kako bi izvukao pravilnu i željenu gornju liniju brade.
 • Redovno peri bradu i kondicioniraj je uljem. Pošto je ovo uredan stil brade vosak će ti verovatno biti potreban za uređivanje brkova.

Stil 3: Duga seda hipsterska brada

Duga, puna seda hipsterska brada je izuzetna pojava, posebno kada se kombinuje sa čistom pompadur frizurom. Dok se neki muškarci trude da prikriju sedu kosu, prihvatanje tvoje srebrne boje je karta na koju treba da igraš ako želiš da postigneš ovaj stil.

Većina muškaraca počinje da sedi u ranim 30-im godinama. Ponekad brada i kosa sede u isto vreme, ali uglavnom je brada ta koja prva počne da sedi. Svakako nema razloga da kriješ svoje sede, na kraju krajeva seti se kakav status ima Džordž Kluni kao primer muškarca koji je relativno rano osedeo.

Saveti za održavanje duge sive hipsterske brade

 • Trik za održavanje sede brade je da je održavaš urednom i negovanom. Češalj za bradu će obezbediti da ona ostane u svom najboljem izdanju.
 • Sa godinama dolazi manje prirodnog ulja, pa tako  sede dlake generalno imaju tendeciju da budu grublje i lako mogu postati suve, lomljive i kovrdžave. Dakle, nikako ne preskači jutarnju i večernju rutinu nanošenja ulja.
 • Redovno šišaj sve zalutale dlake trimerom za dugu bradu ili makazama.

Stil 4: Četvrtasta brada

Definisana oštrim, čistim linijama, četvrtasta brada je besprekorno oblikovana i upadljiva. To je savršen stil hipsterske četvrtaste brade za one koji imaju srednju dužinu brade i žele negovan i uredan stil.

Ako smatraš da ti je linija vilice previše mekana, oblikovanje precizne četvrtaste brade može ti pomoći u stvaranju iluzije oštrih uglova.

Za super elegantan izgled, kombinuj ovu bradu sa uredno začešljanom kosom da bi istakao svoju novodefinisanu liniju vilice. Da bi postigao ovaj izgled, drži četvrtastu hipstersku bradu kratko podšišanu sa strane, ali zadrži pristojnu dužinu duž brade pre nego što je skratiš trimerom za bradu.

Saveti za održavanje četvrtaste brade

 • Biće ti potrebni verovatno i trimer i makaze, pogotovo ako si početnik u oblikovanju brade.
 • Oblikuj četvrtastu bradu pravo na dole, uklanjajući dlake koje štrče i tanjeći zulufe.
 • Odvoji vreme da zamisliš dobro ukupan oblik i dužinu pre nego što kreneš sa trimerom ili makazama za bradu, kojima se izvaliči konačni oblik. Brada bi trebalo da ti ima oblik kvadrata sa blago zaobljenim ivicama.
 • Redovno pranje kao i upotreba preparata se i ovom slučaju podrazumeva.

Stil 5: Brada sa hipsterskim brkovima

Oličenje prefinjene muškosti, brkovi su doživeli ogromno oživljavanje poslednjih godina – i danas su jedan od najvećih zaštitnih znakova hipsterskog stila.

Što duže puštaš svoju hipstersku bradu, to će tvoji brkovi izgledati robusnije i bogatije. Kada narastu do optimalne dužine, možeš uvrnuti krajeve i oblikovati spoljašnje uglove tako da budu upravljeni krajevima uvis.

Redovno oblikovanje i doterivanje su ključni kako bi osigurao da ti vrhovi brkova ne padaju.

Saveti za održavanje brade sa hipsterskim brkovima

 • Kvalitetan trimer za bradu je neophodan za održavanje željene dužine brkova. Ostriži gornje redove dlačica i odreži ih sa usana po potrebi.
 • Slično tome, vosak za bradu bi trebao biti tvoj novi najbolji prijatelj. To će ti pomoći da tvoji brkovi zadrže formu od jutra do mraka.
 • Kako ti brkovi ne bi bili suvi, obavezno redovno nanosi ulje za bradu, koje je takođe dobro i za brkove. Tako ćeš ih ujedno lakše i lepše oblikovati. Ulje možeš naneti pre voska za bradu.

Zaključak

Ako želiš da budeš u trendu, voliš upečatjiv i autentičan izgled – onda je hipsterska brada tvoj izbor! Daleko je od toga da je postala zaborav, jer nije.

Ono što sigurno jeste j da brige oko puštanja i održavanja hipsterske brade ima više nego u većini drugih stilova brade, međutim ona ti to vraća višestruko svojim upečatljivim izgledom.

Različiti podstilovi hipsterske brade doveli su do toga da se ova brada može pustiti kakva god bila tvoja brada, retka, gusta ili neujednačena. Različitost stilova je posebno povoljna ako si kreativan i voljan da eksperimetišeš.

Dakle, hipsterska brada je verovatno jedini modni detalj koji spaja nespojivo – elegantan izgled i robusnu mušku energiju. I ne, ne moraš biti deo hipster pokreta da bi nosio ovu bradu!

I? Puštaš li hipstersku bradu? Kakva su tvoja iskustva? Podeli sa nama u komentarima tvoje utiske, iskustva i neki dodatni savet oko nege i održavanja ovog stila.