drvoseca brada lumberjack

Stil drvoseča brade: kako izgleda, puštanje, nega

Muževan izgled, a opet urban, moderan i u trendu, koji karakteriše puna, duga, gusta i uređena brada… To je popularni stil drvoseča brade (lumber, drvoseča brada)! 

 

Ne mora da odgovara tvom obliku lica, jer postoji više oblika drvoseča brade, pa tako možeš da odabereš odgovarajući spram tvog lica. 

Raznolikost ovog stila će ti omogućiti i da odabereš onaj koji odgovara tvom karakteru. Videćeš da ima onih koji odaju utisak ležernog stila, pa sve do onih urednih i savršeno uređenih stilova, koji odaju sasvim drugačiji utisak. 

Ukratko, saznaćeš sledeće – šta je uopšte drvoseča brada i zašto je u trendu, kako je pustiti, kako održavati i naravno pronaći ćeš dosta različitih stilova drvoseča brade.

Šta je drvoseča brada (drvoseča izgled brade)

Šta je drvoseča brada, uopšte? Kao što joj ime kaže to je brada koja je bila (a i dalje je) nošena među drvosečama. Gegrafsko poreklo vuče iz severa Severne Amerike i Kanade.

Kako su uslovi bili hladni, brada je predstavljala odličan način drvosečama da se zaštite od surovih uslova, pogotovo tokom zime.

Vremenom ovaj stil brade preuzimaju hipsteri, rokeri kao i lumberseksualci. Tako drvoseča brada postaje globani fenomen, kojem ni dan danas ne jenjava popularnost.

Ova brada se povezuje često sa kariranim košuljama i raznim kožnim delovima odeće, najčešće jakne. Tako da drvoseča brada ima čitav prateći stil koji ide uz nju.

Zbog svog robusnog izgleda stil dvroseča brade vrlo često odaje utisak mačizma, muškosti, ali istovremeno i ležernosti.

Kako izgleda drvoseča brada

Izgled drvoseča brade prilično je karatkterističan, pa ipak on ponekad bude pomešan sa nekim drugim stilovima duge brade. Zato ćemo sada da vidimo kako zapravo izgleda prava drvoseča brada.

Drvoseča brada je puna i (po mogućstvu) gusta brada sa dugačkim brkovima. Zulufi su takođe dugački i krate se samo ukoliko ima potrebe, kako bi brada delovala što masivnije.

Brkovi su neizostavan i važan deo ovog stila brade sa brkovima. Oni su dugački i gusti, ali vrlo uređeni. Najčešće su oblikovani voskom, ali tako da im vrhovi idu malo na gore, mada se mogu i drugačije oblikovati.

Sama brada može da bude četvrtastog, oblog, zašiljenog ili prirodnog oblika. Ovo zavsi od tvojih želja, ali i od tvog oblika lica, kome će tvoja drvoseča brada da se prilagodi.

Kada govorimo o obliku lica, važna karakterstika je da drvoseča brada i brkovi idu uz svaki oblik lica.

Iako može da deluje neuredno ili čupavo, nije tako. Samo je tako ponekad ba prvi pogled učini da je drvoseča brada “neuredan” stil. Oko ove brade ima dosta nege i ona sama može da bude vrlo sređena, ležerna, ali može da bude i malo raspuštena. Njen izgled zavisi u zavisnosti od toga šta zapravo najviše odgovara tvom karakteru. Tako se ponekad mogu videti i pletenice na ovoj bradi.

Ukratko: drvoseča brada je masivna, puna, potpuno uređena brada koja će se sigurno prilagoditi tvom obliku lica i karakteru!

Ko je lumbersekualac

Lumberseksualac ​​je izraz koji se koristi za opisivanje muškaraca koji izgledaju kao drvoseče, uključujući i bradu, iako se ustvari oni uopšte ne bave time. Lumberseksualni izgled je zapravo veoma sličan stilu brade planinskog čoveka, ali su dodati moderni, urbani detalji.

Naziv je nastao spajanjem dve reči – lumber (lumberjack) + seksualac. “Lumber” u prevodu znači drvoseča, “lumberjack” drvoseča stil.

Pored brade, neizostavni detalji karirane košulje, farmerice, kao i čizme. Poenta stila je postići muževniji i robusniji izgled, ali uz urbanizaciju ovih odlika.

Stil drvoseča brade – kako puštati i stilizovanje

Puštanje rasta brade, pa samim ti i puštanje drvoseča brade se ne dešava preko noći. Čak ni preko nekoliko nedelja. Govorimo o mescima potrebnim za dobijanje ovog stila brade. Dakle, treba vremena da brada poraste, pa ako bi pritom želeo da dobiješ jako dugačku bradu taj period može biti i do godinu dana.

U ovom periodu puštanja –  nema trimovanja i skraćivanja brade. Mislimo na onaj deo koji će ostati – dakle brada na obrazima, zulufi, pa ponekad čak i brkovi se ne krate. Ovako ćeš samo da usporiš proces puštanja.

Međutim kako bi tvoja brada rasla kako treba i kako ne bi delovala neuredno, određeni delovi će se brijati. Tu pre svega mislimo na bradu na vratu. 

Dakle, pravila za stilizovanje, odnosno brijanje drvoseča brade u toku puštanja su:

  • Brije se brada na vratu. Dva prsta iznad adamove jabučice je “dno” brade, sve ispod toga se brije. Ovako će brada da izgleda urednije, lepše će da “pada” i da se slaže.
  • Brada na obrazima i zulufi se ne briju.
  • Brkovi se dugo ne krate. Možeš da ih kratiš makazama, baš ako ti upadaju pojedine dlake u usta.
  • Trimovanje obavljaš tek nakon što brada dostigne dužinu koju želiš. Izuzetno, ako brada krene neravno ili neujednačeno da raste možeš makazama malo pojedine dlake da skratiš, kako bi delovala gušće.

Kako održavati (trimovati) drvoseča bradu

Kada je tvoja brada dostigla željenu dužinu, predstoji joj redovno trimovanje kako bi bila uredna. Kako ćeš je trimovati zavisi u velikoj meri od toga za koji stil drvoseča brade si se opredelio. Ali, bez obzira na stil brade postoje  neka opšta pravila trimovanja, koja važe za sve.

Prvo, prilikom održavanja brade koncetriši se na liniju ispod jagodica. Imaš tri opcije kako možeš ovu liniju na obrazima da središ: 

  • možeš da napraviš postepeni prelaz (takozvani fade efekat), 
  • možeš povući urednu liniju ili 
  • ostaviti da raste prirodno i divlje. 

Ova linija je važna jer ona dalje ona utiče na to kakav utisak bradom ostavljamo. Pritom njome u velikoj meri “oblikujemo” lice. I vrlo važno zahvaljujući dobro oblikovanoj liniji, brada će da deluje integrisano sa crtama lica.

Brkovi

Prelazimo nakon toga na brkove. Opet, u zavisnosti od odabranog stila brade, ovo će zahtevati različitu količinu posla. Svi stilovi brade drvoseče imaju velike brkove. Međutim, kako ne bi delovali neuredno, a i kako ti ne bi smetali, treba im podrezivanje. 

Svim brkovima se podrezuje linija iznad gornje usne, odnosno donja linija brkova, kako ne bi upadali u usta. Ovo ćeš najlakše da izvedeš pomoću preciznog trimera ili dobrih makaza za bradu.

Obrijan, čiat i sređen vrat (kako je prethodno objšnjeno) će ti pomoći da sprečiš da brada izgleda kao da su stvari izmakle kontroli. Čak i sa prirodnijim i divljim stilom kao što je bujna brada drvoseče, potrebno je sređivati vrat.

Linija koja počinje dva prsta iznad adamove jabučice i spaja se sa režnjom vaših ušiju biće donja linija brade. Dakle sve ispod te linije treba podšišati ili obrijati.

Najbolji stilovi drvoseča brade

Klasična drvoseča brada

Krećemo od klasičnog oblika drvoseča brade, jer svaki drugi predstavlja varijaciju na ovaj stil. Odlikuje je dakle duga brada, uglavnom prirodnog oblika. Brkovi su takođe prirodni i ne ističu se u odnosu na bradu. Linija brade na obrazima je najčešće puštena prirodno da raste, uklanjaju se samo dlake koje previše odudaraju.

Klasična drvoseča brada nije zapuštena. Dlake koje štrče, uklanjaju se i brada se redovno održava i trimuje.

Bujna drvoseča brada

Bujna drvoseča brada je najmasivniji oblik drvoseča brade. To je zapravo masivna klasična drvoseča brada. Da bi se to postiglo, svako trimovanje se svodi na minimum. Zulufi se takođe vrlo malo krate, ili se ne krate uopšte. Brkovi su takođe masivni, podrezana je samo donja linija brkova. 

Krate se samo pojedine dlake koje štrče, kako bi brada delovala što gušće. Brada se redovno održava, ali ne oblikuje. Cilj je da zadrži svoj prirodan oblik.

Duga drvoseča brada

Duga drvoseča brada stavlja akcenat na svoju dužinu i vrlo je pogodno za onoga ko bi da izduži svoje lice. Ova brada se pušta vrlo dugo. Vrlo je sređena, pogotovo deo na obrazima i zulufima.

Ovaj deo se trimerom tanji. Kod ovog stila možeš, ako želiš i da izvučeš fade liniju na obrazima. Brkovi se mogu oblikovati, mada uglavnom se ostavljaju u svom prirodnom obliku, ali lepo podrezani.

Kratka drvoseča brada

Kratka drvoseča brada je kraća od duge drvoseča brade, a duža od brade srednje dužine. Da bi delovala kao drvoseča stil ona mora da bude gusta, kako bi imala masivnost koju drvoseča stil traži. U suprotnom, ona će delovati kao brada srednje dužine. 

Brkovi takođe treba da budu gusti i masivni, ali lepo podrezani. Dlake ne štrče nikako, kako ne bi delovala kao retka brada. Takođe, lepo je oblikovana, najčešće tako da ima kockast oblik. Kratka drvoseča brada znači da vam brada svojom prelazi adamovu jabučicu, kada blago podignete glavu.

Višegodišnja drvoseča brada

Višegodišnja drvoseča brada je zapravo stil koji se odnosi na drvoseča bradu koja je “starija” od jedne godine. Ovo je ujedno i najduži tip drvoseča brade. 

Oni koji se opredele za ovaj stil brade uglavnom ispituju krajnje mogućnosti rasta. Upravo zbog toga, gustina brade kod višegodišnje drvoseča brade nije u prvom planu, pogotovo kada je reč o krajevima. Jednostavno, brada nema taj kapacitet da bude jednako gusta kao u korenu, kada je reč o tako dugom periodu puštanja brade. 

Ako želiš ovaj stil, sve što je potrebno je da oblikuješ bradu u klasičan drvoseča stil i da ne diraš njenu dužinu, sve dok primećuješ da ona raste.

Brada drvoseča + man ban

Ovo je kombinacija – kratke drvoseča brade, šiljaste drvoseča brade i man ban frizure. Man ban je muška frizura koju odlkuje duga kosa, koja je na temenu vezana u rep odnosno neki muški vid “punđe”. 

Ovaj kombinacija je vrlo atraktivna i popularna među mlađim bradonjama. U početku se povezivala sa hipsertima i hipsterskim stilom brade, da bi sada postala deo šire urbane populacije.

Brada u ovom slučaju mora da bude vrlo uredna. Zulufi moraju da budu trimerom uređeni. Linija na obrazima je ili u fade stilu ili je povučena linija brijačem. Neuredna, prirodna linija, nije opcija u ovom slučaju, pogotovo ako je ta linija dosta nepravilna i neravna. 

Brkovi se takođe uređuju, nisu masivni, već srednje ili tanje debljine. Sa oblicima se manipuliše, pa mogu da budu zašiljeni uvis, zaglađeni ili samo navošteni tako da prirodan oblik deluje urednije.

Šiljasta drvoseča brada

Šiljasta drvoseča brada je varijacija stila kratke drvoseča brade. Dužina je kao i kod kratke, međutim njeno “dno” je zašiljeno. Brada se ne šilji da se postigne špic na dnu, već “šiljak” ima širinu naše brade (kao deo lica), otprilike.

Ovo je vrlo uredan stil brade. Međutim da bi se postigao potrebna je dobra gustina brade. U suprotnom, neće podsećati na drvoseča bradu, a i nećemo uspeti da izvučemo oblik šiljka kakav želimo. 

Zulufi i linija obraza su sređeni. Brkovi takođe. Njima se uglavnom prirodan oblik uređuje voskom ili se zašilje blago nagore.

So i biber brada

So i biber brada je zapravo bilo koja drvoseča brada, ali sa jednim bitnim detaljem. Naime, so i biber znači da vam je brada crno-bela. Tačnije, da na njoj ima mešavine sedih i crnih dlaka koje pružaju specifičan crno-beli utisak.

Drvoseča brada sa dugim brkovima

Govorili smo već da je su brkovi značajan detalj kod ovog stila brade, ali kod drvoseča brade sa dugim brkovima oni su podjednako važni kao i brada. U ovom slučaju, brkovi se puštaju da budu toliko dugački da će se “izdvojiti” od ostatka brade. 

Ovo se postiže tako što se brije samo donji deo brkova, onaj kod gornje usne, a ostatak se ostavlja da raste. Takođe da bi brkovi došli do izražaja, brada oko brkova se krati uglavnom trimerom ili makazama. 

Za postizanje ovog stila potrebno je umeća, pa ako nisi baš vešt ili siguran, savetujemo da barem u početku posetiš berberina.

Zaobljena drvoseča brada

Zaobljana drvoseča brada je, moglo bi se reći, uređena verzija bujne brade. Da bi se ovaj stil postigao, potrebna nama je gustina i masivnost brade, ali i dužina. Poenta je da donji deo ima oblik dela kruga, odnosno polukruga. 

Za razliku od bujne brade u ovom slučaju se zulufi sređuju. I takođe, ovde se ne stavlja toliko akcenat na dužinu brade.

Hipsterska drvoseča brada

Hipsterska drvoseča brada je verovatno najuređeniji vid drvoseča brade i brkova. Kod ovog stila, zulufi su sređeni. Zatim linija na obrazima ili je ravna, ili najčešće u fade efektu. 

Dužina same brade varira od slučaja do slučaja, pa se tako kreće od kratke drvoseča brade pa do reklo bi se jednogodišnje brade. 

Brkovi su važana detalj. Najčešće su srednje dužine, ne preterano masivni. Uvek su oblikovani voskom, najčešće sa šiljkom na gore. 

Hipsterska drvoseča brada je nešto što prati generalno hipsterski stil, koji je vrlo urban. Ovo znači da će ovaj stil brade u svakom trenutku da uređene i uredan. Brada je uredno istrimovana i oblikovana, najčešće voskom. 

Redovno nanošenje ulja za bradu, seruma za bradu, eliksira ili nekog drugog preparata za rast i negu brade se podrazumeva, kako bi bila sjajna i zdrava. To je apsolutno neizostavan deo kod nege i održavanja ove brade.

Jednom rečju, radi se o stilu koji zahteva dosta truda, koji na kraju uzvraća sjajnim modernim stilom.

Zaključak

Videli smo da ne moraš da budeš da drvoseča da bi furao drvoseča stil brade. Reč je o lumber stilu koji će se u potpunosti prilagoditi tebi i tvom senzibilitetu, naravno uz pravi odabir nekog podstila. 

Ono na šta bi trebalo da budeš spreman je vreme, pošto je potrebno jako mnogo vremena za dobijanje ovog stila. Trrebaće ti strpljenje, ali i živci za gotovo svakodnevno održavanje. 

Da li će se isplatiti na kraju? Verujemo da hoće. Ono što je sigurno je da ovim stilom dobijaš na muževnijem i autentičnijem izgledu.

Za koji stil drvoseča brade si se ti opredelio? Podeli sa nama u komentarima utiske, neki savet, kao i svoja iskustva.