najbolji stilovi brada za muskarce

Stilovi muške brade: koji su najbolji stilovi brada

Ako želite da vam brada izdleda savršeno, važnu ulogu ima odgovarajući stil. Saznajte koji su najbolji stilovi brada i kako izabrati pravi.

 

Poslednjih godina brada je trend u celom svetu i pokazatelj ukusa, stila, elegancije i stava svakog muškarca. Stil brade daje svakom muškarcu jedinstveni, lični pečat.

Lep izgled je osobina koju svaki muškarac želi da ima, a uz pomoć odgovarajućeg stila i oblika brade prema licu možete izgledati lepo u svakoj prilici i u svako doba. 

Različiti su stilovi muške brade, a mi vam u nastavku otkrivamo one za koje muškarci tvrde da su najbolji stilovi brada. Zato, izaberite onaj koji najviše odgovara vašim osobinama i karakteru.

Uredan izgled kao preduslov stila brade

Osnova dobrog izgleda brade je pravilno održavanje stila. Dakle, ako želite da vaša brada izgleda dobro i uredno potrebna joj je najbolja nega preparatima za bradu. Tačnije – pravilna nega, redovno skraćivanje i oblikovanje.

Nakon upotrebe šampona i regeneratora za bradu, koristite ulje za bradu kako bi joj obezbedili dovoljnu hidrataciju. Za savršeno uređivanje željenog stila brade koristite vosak za bradu i vosak za brkove.

Zatim, praktikujte skraćivanje i trimovanje brade bar jednom nedeljno. Redovno održavajte vrat (ukoliko želite da bude gladak, bez brade do određene linije).

Ne zaboravite zaliske – zulufe. Imate opciju da ili obrijete ili da skratite taj predeo brade oko ušiju. Neka vam linija uvek savršeno oblikovana tako što ćete redovno skraćivati ili trimovati višak dlaka koje štrče.

Uz pomoć odgovarajućeg stila brade možete istaći vaše najjače adute i sakriti nedostatke na licu.

muskarac sa dugom bradom 

Kako odabrati stil brade?

Postoje različiti stilovi muške brade koji odgovaraju konkretnom obliku lica.  Za koji god stil da se odlučite ovi saveti će vam biti korisni.

Saveti za kratku bradu

Kratka brada ne obavezuje svakodnevno održavanje i ne oduzima mnogo vremena, ali joj je ipak potrebno posvettiti pažnju kako bi uvek izgledala dobro i uredno.

Neuredna brada i nesimetrične linije brade su vidljivije na kratkoj bradi, jer duga brada privlači pažnju svojom dužinom i gustinom, pa su sitne nesavršenosti na njoj manje primetne.  

Evo nekoliko korisnih saveta za održavanje kratke brade:

 • redovno skraćujte višak dlaka koje štrče;
 • uz pomoć voska za bradu ukrotite neposlušne dlake;
 • vodite računa da liniju brade ne ostavite previsoko;
 • proizvodi za održavanje i negu brade pomažu da brada bude zdrava i pravilno negovana od samog početka rasta. Ulje za bradu, naročito ono koje bogato prirodnim sastojcima sprečava svrab brade u početnoj fazi rasta;
 • ako puštate bradu i nestrpljivo očekujete da poraste, koristite eliksir za bradu koji stimuliše rast brade.

Saveti za dugačku bradu

Posle mesec do dva mesea puštanja brade, brada će postati asimetrična i neugledna. Zbog toga je važno redovno i pravilno održanje dugačke brade.

Dugačka zahteva puno vremena i truda. Do pronalaska savršenog stila brade koji vam najviše odgovara, nekada vam mogu biti potrebne godine iskustva. Zato uvek postoje novi saveti i trikovi kako da brada izgleda dobro i uredno.

Sledi nekoliko kratkih saveta za dugačku bradu:

 • ne žurite da isuviše rano počnete sa skraćivanjem i stilizovanjem brade. Pustite bradu da izraste kako bi imali šta da oblikujete;
 • posvetite pažnju brkovima. Koristite vosak za brkove kako bi ih lepo oblikovali i sprečili ih da vam ulaze u usta.
 • Počnite što pre sa korišćenjem preparata za bradu. Poželjno je da to bude prirodna kozmetika koja će bradi pružiti najkvalitetniju negu;
 • češljajte bradu svakodnevno;
 • redovno skraćujte ivice brade kako bi održali željeni stil brade.

muskarac sa dugom bradom

Najpopularniji stilovi muške brade

Postoje različiti stilovi muške brade. U zavisnosti da li želite da negujete kratku ili dugačku bradu, za obe varijante postoje najbolji stilovi brada za sve oblike muškog lica,

Treba da znate da ne stoji svima sve. Stil brade koji ste videli na nekom drugom možda vam neće pristajati, jer nemate isti oblik lica, frizuru ili ste drugačije građeni.

Možda ćete morati dugo vremena da eksperimentišete dok ne pronađete onaj koji vam najbolje pristaje. Ako puštate bradu, budite strpljivi dok ne poraste dovoljno da možete da radite sa njom šta poželite.

U nastavku slede najpopularniji stilovi muške brade.

Balbo brada

Ovo je veoma popularan stil brade među muškarcima. Ostavlja utisak mršavijeg izgleda lica.

Karakteristike ovog stila brade su:

 • glatki obrazi,
 • puštena brada ispod donjeg dela brade,
 • brkovi koji se ne dodiruju sa bradom,
 • pramen brade tačno ispod donje usne.

Balbo stil brade nije zahtevan za održavanje. Stilizovanje balbo brade podrazumeva brijanje obraza svakih par dana. U isto vreme skraćuju se brkovi i podrezuje brada.

Može se prilagoditi različitim oblicima lica, ali se najviše preporučuje za dijamantski oblik lica i muškarcima sa uskom bradom. Glumac Dzoni Dep je jedan od onih koji neguju Balbo stil brade.

Bandholz brada

Ako želite da se razlikujete od ostalih i budete jedinstveni, odlučite se za Bandholz stil brade. Za ovaj, pomalo neuredan stil brade trebaće vam mnogo strpljenja jer je potrebno da pustite što dužu bradu kako bi započeli stilizovanje brade.

Ostale karakteristike Bandholic stila brade:

 • brada je puna i gusta,
 • brkovi su neprimetno povezani sa bradom,
 • dužina brade nije određena, već se pušta da slobodno raste, ali bi za najbolje rezultate trebalo da bude što duža (duža od 20 cm).

Ovakvi stilovi muške brade odgovaraju okruglim i duguljastim licima. 

Tokom puštanja brade koristite ulje za bradu. Poželjno je ulje za bradu sa velikim procentom prirodnih ulja, kako bi joj obezbedili vlažnost i mekoću. Obavezno je svakodnevno pranje brade šamponom za bradu. 

Puna brada

Puna brada je trenutno najpopularniji stil brade među muškarcima. Ovakav stil je malo teže izvodljiv, ali ne i nemoguć za muškarce kojima je rast brade neravnomeran. 

Onima kojim genetika nije bila naklonjena biće potrebno više truda da dostignu simetričnu dužinu brade koja je potrebna za oblikovanje.

Karakteristike ovog stila brade su:

 • dugačka i neukroćena brada,
 • čupavi brkovi koji su uredno podrezani na vrhovima usana,
 • brada koja potpuno sakriva vrat.

Da bi se zadržao oblik brade koja raste nadole, potrebno je redovno skraćivati bradu sa strane. Za savršen izgled stila puna brada neophodno je da je redovno i pravilno održavate. Svakodnovno češljanje i četkanje omogućiće da usmerite rast dlaka u smeru na dole. 

Garibaldi stil brade

Garibaldi i Bandholz su slični stilovi muške brade. Karakteriše ih slobodan, naizgled, neuredan izgled, s’tim što za ovaj stil brade idealna dužina brade bi trebalo da bude oko 20 cm.

Kako izgleda Garibaldi stil brade?

 • široka i puna brada sa zaobljenim dnom (krajem ili vrhom),
 • lepo oblikovani, zaobljeni oblik brkova koji se stapaju sa bradom.
 • prirodan izgled brade – što prirodnije, to bolje. 

Ovakav stil brade najviše odgovara muškarcima koji imaju pravougaoni i ovalni oblik lica. Biće vam potrebno 4-5 meseci kako bi brada izrasla na dužinu od 20cm.

Imperijal stil

Jedan od starijih stilova brade koji je ponovo postao popularan. Drugi naziv mu je carski stil. 

Glavna karakteristika ovog stila brade je dominacija brkova na licu. Imperijal stil najviše odgovara duguljastom ili pravougaonom obliku lica.

Kako se postiže Imperijal stil brade?

 • brada i zalisci su obrijani;
 • brkovi se puštaju i usmeravaju prema gore.  Ovde će od velike pomoći biti vosak za brkove;
 • ukoliko ipak želite da pustite bradu, vodite računa da brkovi budu najupečatljiviji deo stila.

Kratka brada

Kratka brada ili takozvana brada od tri dana, je najednostavniji stil muške brade. Odgovara svim oblicima lica.

Sve što treba da uradite je da pustite bradu tri dana da izraste i da održavate tu dužinu. Nakon toga trimerom za bradu, redovno skraćujte bradu svaki treći dan i održavajte urednim definisane linije brade i obraza.

Stilovi muške brade u kojima je akcenat na kraćoj bradi mogu se postići i svakodnevnim skraćivanjem brade, ali i nakon desetak dana rasta kada je dužina brade 4-5mm.

muskarac sa kracom bradom

Kozja brada

Postoji mnogo varijanti ovog stila brade koji nosi naziv kozja brada. Ali za sve verzije je glavna karakteristika – brada u donjem delu sa obrijanim obrazima i brkovi koji se spajaju sa bradom. 

Ovaj stil brade pogodan je za sve muškarce bez obzira na oblik lica i godine starosti.

Kako izgleda Kozja brada?

 • brkovi pokrivaju gornju usnu,
 • brada pokriva donji deo, a obrazi su glatki,
 • može biti puštena duža brada ili može biti kratka.

Korporativni stil brade

Ovaj stil vezuje se za ljude koji rade u kancelarijama i većim kompanijama (korporacijama). U nekim zemljama kompanije imaju politiku da je ovaj stil obavezan za sve zaposlene muškarce, kao što se podrazumeva nošenje poslovnog odela. 

Karakteristike za korporativnmi stil brade su:

 • veoma kratka brada puštena preko celog lica,
 • ivice brade su ravnomerne,
 • brkovi se uredno održavaju, ne prelaze gornju usnu i nemaju dlake koje štrče u stranu.

Odgovara bilo kom obliku lica, ali najveću korist imaju muškarci sa šiljatom (špicastom) bradom , jer ovaj stil sakriva i ublažava šiljati deo lica.

Izbledela brada

Izbledela brada je noviji trend kada su u pitanju stilovi muške brade. Postoji više verzija stilova izbledele brade, ali je suština za sve ista. Pravi se glatki prelaz između različitih dužina dlaka na bradi.

Održavanje ovakvog stila može biti malo komplikovano i zahtevno. Svakih nekoliko dana je potrebno sređivati izbledeli deo brade kako višak dlaka ne bi pokvario izgled. 

Jedna od najpopularnijih verzija stilova izbledele brade je pravljenje konusnih oblika brade (postepeno izbleđivanje). Konusno izbleđena ili oblikovana brada je takva gde se pravi se glatki prelaz između guste kose i guste brade. 

Verdi stil brade

Verdi  je još jedna od verzija pune brade. Ovaj stil brade karakteriše zaobljeni oblik brade i lepo oblikovani brkovi. Najviše odgovara trouglastom obliku lica.

Kako postići Verdi stil brade?

 • brada na dnu treba da bude kratka – do 10 cm i zaobljena,
 • definisane linije brade redovno održavati da budu uredne i ravnomerne,
 • brkove oblikovati tako da ne dodiruju bradu,
 • razmak između usana i brkova bi trebalo da bude 1,5 cm.

stil brade

Holividuski stil brade

Ovaj stil je odličan izbor za isticanje vaših crta lica i sakrivanje sitnih nedostataka.  Ako imate uzano – tanko lice (mršave obraze i neizražene jagodice), ovim stilom možete da skrenete fokus sa tog dela lica na vilicu i donji deo brade.

Karakteristike ovog stila brade su:

 • kratka kozja brada,
 • puni brkovi koji se stapaju sa bradom,
 • široka vodoravna traka brade koja ide od zalizaka do ivice donjeg dela vilice,
 • obrijani su gornji deo lica i zalisci.

Ovaj stil odgovara gotovo svim oblicima lica, osim četvrtastom obliku. Četvrtastom licu ne odgovara i ne stoji, jer će ovakav stil sakriti sve najlepše crte ćetvrtastog lica. 

Standardni stil brade

Drugi naziv za standardni stil brade je kružna brada i on je najčešći izbor muškaraca kada su u pitanju kraći stilovi muške brade. Razlog je što standardni stil brade ostavlja odličan utisak urednog izgleda, bez mnogo eksperimentisanja. 

Karakteristika ovog jednostavnog stila je kombinacija brkova povezanih sa zaobljenom bradom koji zajedno formiraju oblik kruga. Standardni stil brade je veoma jednostavno održavati. Potrebno je samo redovno skraćivati dlake brade i održavati njen okrugli oblik.

Zaključak

Nega brade je važna isto kao i stilizovanje brade. Negovanje prirodnim preparatima održavaće vašu bradu čistom i urednom. Tako ćete sprečiti da vaša brada bude mamac za bakterije i infekcije, a istovremeno ćete sačuvati stil brade koji negujete.

Zapamtite, vi ste lepi takvi kakvi jeste. Ali, promene izgleda i stila brade su uvek dobrodošle, pogotovo one promene koje će vas učiniti lepšim i privlačnijim. 

Da li ste se odlučili za dugačku ili kratku bradu? Koji stil muške brade vi preferirate?  Recite nam u komentaru.