brada prema obliku lica

Brada prema obliku lica: oblikovanje brade prema licu

Ne stoji svima isto željeni oblik brade. Saznajte kako treba da izgleda brada prema obliku lica, koji oblik imate i koji stil vam stoji.

 

Muškarci, jednako kao i žene tragaju za trikovima koji će poboljšati njihov izgled. Kako bi u svakom trenutku izgledali samouvereno i opušteno, većina počinje da pušta bradu.

Inspiracija za stilizovanje brade obično se traži kod drugih muškaraca. Ali, to može da bude pogrešno jer nemaju svi isti oblik lica.

Da biste se svetu pokazali onakvi kakvi jeste, treba da znate kako da oblikujete bradu prema vašem obliku lica. U nastavku otkrivamo kakvi oblici lica postoje, kako odrediti oblik lica i najvažnije – koji oblik lica odgovara bradi (vašoj bradi).

Oblici lica kod muškaraca – osnovne karakteristike

Zašto su oblici lica važni? Pre svega, izgled našeg lica ostavlja prvi utisak na okolinu. 

Osnovne karakteristike koje oblici lica kod muškaraca imaju olakšavaju druge neke stvari, kao što su stilizovanje frizure, izbor naočara, oblikovanje stilova brkova i slično. 

Što je najvažnije – olakšavaju da saznate kako da izgleda vaša brada prema obliku lica.

Postoji 7 različitih oblika lica:

 • čevrtast oblik lica,
 • okrugli oblik lica,
 • ovalni oblik lica,
 • pravougaoni oblik lica,
 • trouglasti oblik lica,
 • dijamantski oblik lica,
 • srcast oblik lica.

U nastavku slede osnovne karakteristike za svaki oblik pojedinačno.

muskarci razliciti oblici lica

Četvrtast oblik lica

Glavne karakteristike za četvrtast oblik su široko lice, veliko čelo slične/srazmerne širine licu, vilica koja je uglasta u donjem delu i izražene jagodične kosti. Muškarci sa ovakvim oblikom lica ostavljaju atraktivan utisak na sagovornika.

Okrugli oblik lica

Ovaj oblik lica karakterišu meke, neizražene crte lica. Lice ima oblik kruga, čelo je usko i kratka vilica. Jagodične kosti su jednake širini lica. 

Muškarci koji imaju okrugli oblik lica deluju mlađe u odnosu na muškarce istih godina sa drugim oblikom. Poznata ličnost sa okruglim oblikom lica je Leonardo di Caprio.  

Ovalni oblik lica

Muškarci sa ovalnim licem imaju zaobljenu vilicu, široko čelo i izražene jagodice. Širina čela i širina vilice su približnih dimenzija, dok su jagodice nešto šire. 

Visina (dužina) lica je skoro duplo veća od širine. Vizuelno ovaj oblik podseća na jaje. Iako se kod ovalnog lica nijedna karakteristika značajno ne ističe, ovaj oblik važi za najidealniji oblik lica.

Pravougaoni oblik lica (duguljasto lice)

Pravougaoni oblik lica vizuelno čini da ono izgleda ravno. Čelo je visoko, a njegova širina je jednaka širini jagodica i vilice.  

Visina lica je duplo veća, često i više, od širine. Pravougaoni oblik lica nema jake uglove, ali ni okrugle, već nešto između.

Trouglasti oblik lica

Ovaj oblik lica vizuelno podseća na obrnuti trougao. Trouglasti oblik lica (može da se kaže i trapezasti) karakterišu jaki uglovi lica i šiljata brada. Vilica je uža u odnosu na jagodice, a čelo je široko.

Dijamantski oblik lica

Karakteristike dijamantskog oblika lica su izražena dužina lica, visoko pozicionirane jagodice, usko čelo i šiljata brada. Jagodice su najistaknutiji deo lica. Poznati muškarac koji je predstavnik ovog oblika lica je glumac Dzoni Dep.

Srcast oblik lica

Muškarci sa srcastim oblikom lica imaju veliko čelo, jagodice koje su uže od čela i vilicu koja je uža od jagodica. Brada je izrazito mala i okrugla. 

Slično je kao sa trouglastim oblikom lica, samo što srcoliko lice karakterišu blaže crte nego što su kod trouglastog oblika.

Kako odrediti oblik lica?

Videli ste osnovne karakteristike svakog oblika lica, ali još uvek niste sigurni koji oblik je vaš.

Da biste odredili oblik potrebno je da izvršite neka merenja na vašem licu i to:

 • širinu čela,
 • širinu jagodica,
 • dužinu vilice,
 • celu dužinu lica.

Koristite krojački metar za merenje. Kako bi pravilno uzeli sve mere, sledite sledeće korake:

 • Izmerite širinu čela od linije kose sa jedne strane lica do linije na suprotnoj strani lica. Merite najširi deo, odnosno po sredini čela.
 • Širinu između jagodičnih kostiju izmerite tako što ćete krojački metar postaviti iza spoljnog ugla oka i voditi preko nosa do malo iza spoljnog ugla drugog oka.
 • Dužinu vilice ćete dobiti kada izmerite predeo od vrha brade do predela ispod uha i dobijenu vrednost pomnožite sa dva.
 • Visinu ili dužinu lica izmerićete tako što ćete staviti vrh krojačkog metra na središnji deo kose (iznad čela) i voditi metar preko dužine lica do vrha brade. 

Kako ćete sada odrediti oblik lica? Zapišite vaše dobijene vrednosti i uporedite sa opisanim karakteristikama za svaki oblik lica.

Kakva brada odgovara određenom obliku lica? (oblik brade prema licu)

Isti stil brade ne stoji isto svakom muškarcu. I bolje što je tako. Bilo bi malo čudno da svi izgledaju isto, a i ne bi bilo naročito interesantno.

Određeni stilovi brade vam omogućavaju da definišete oblik brade prema licu i na taj način istaknete najlepše crte vašeg, ali i da sakrijete veće ili manje nedostatke.

Stilizovanjem i oblikovanjem stila brade prema obliku lica može se izdužiti kratko lice, suziti široko lice, pomoći da se istaknu atraktivne crte lica i sakriju oštri uglovi brade.  

Pre nego što počnete sa stilizovanjem saznajte kako izabrati bradu prema obliku lica koji imate (kakav oblik brade vam najviše odgovara, a da je on prema obliku vašeg lica).

Četvrtast oblik lica (kakva brada odgovara četvrtastom obliku lica?)

Ako imate četvrtast oblik lica, onda važite za muškarca koji ima atraktivne crte koje ne treba skrivati. Najbolje rezultate ćete postići ako se odlučite za kratke stilove. Kratka brada koju puštate jedan dan, tri ili deset dana naglasiće vaše definisane linije vilice i obraza.

Ako želite da brada ulepša vaš izgled, a da pritom ne sakrijete vaše crte lica, možete i da se odlučite se za stil kozja brada, francuski stil brade ili neki oblik kružne brade. Ovi stilovi vam omogućavaju da se jasno vide vaše atraktivne crte.

Pored navedenih, možete izabrati balbo stil brade, jer brkovi koji su odvojeni od brade vizuelno izdužuju lice i ne sakrivaju najvažnije delove lica.

Prilikom stilizovanja ne bi trebalo da pravite oštre uglove, već blage, skoro okrugle. Pazite da brada ne bude previše uska jer će se utopiti u vaše jake crte lica. Brada prema obliku lica sa četvrtastim linijama treba blago da naglasi vaše najlepše crte lica, bez preuveličavanja.

kockasti oblik lica muskarac

Izuzetak su muškarci sa prekomernom težinom, posebno ukoliko imaju prenaglašeno četvrtasto lice. U tom slučaju, prioritet je ublažiti jake crte lica zaobljenom dužom bradom.

Okrugli oblik lica (kakva brada odgovara okruglom obliku lica?)

Okrugli oblik lica ostavlja utisak da je glava loptastog izgleda. Zbog toga oblik brade prema licu treba izabrati tako da se izgled lica vizuelno izduži, ali ne i proširi.

Dugačka brada ovalnog oblika je najbolji način da izdužite lice i naglasite vilicu i bradu.  

Bilo koji stil dugačke brade da izaberete nećete pogrešiti. Takođe, dobar izbor je izbledeli stil brade jer obrijan deo sa gornje strane zulufa skreće pažnju sa okruglih linija brade. Šiljata brada sa brkovima dodaće okruglom obliku lica oštrije uglove.

Kada definišete oblik brade za lice okruglog oblika, možete početi sa stilizovanjem. Redovno skraćujte bradu sa strane i pustite je da izraste što više u dužinu (npr. stil drvoseča brade). Što je brada duža, vaše okruglo lice će izgledati izduženije.

Pravougaoni oblik lica (kakva brada odgovara pravougaonom obliku lica?)

Pravougaoni oblik lica vizuelno izgleda malo neobično jer je visina lica duplo veća od širine. Brada koja odgovara pravougaonom obliku treba da zaobli donji deo brade i dopuni njenu širinu. Ne bi trebalo da preferirate dugačku bradu koja izdužuje.

Stilovi sa kratkom bradom su najbolji izbor za pravougaoni oblik lica. Takođe, stilovi koji podrazumevaju puštanje gustih brkova i puštanje zulufa može skrenuti fokus sa dugačkog lica.  

Puna brada je još jedan stil koji odgovara pravougaonom obliku lica. Samo vodite računa da brada ne bude predugačka.

Brada za duguljasti oblik lica (kakva brada odgovara duguljastom obliku lica?)

Duguljasti oblik lica je zapravo drugi naziv za pravougaoni oblik. Dešava se da se u nekim frazama spominje izraz duguljasti oblik, umesto pravougaoni oblik lica i trebalo bi znati da su karakteristike za obe fraze iste.  

Trouglasti oblik lica (kakva brada odgovara trouglastom obliku lica?)

Trouglasti oblik lica ima poseban naglasak na donjem delu lica (trapezasti oblik). Brada prema crtama lica za trouglasti oblik treba da skine fokus sa tog dela lica.

Onaj stil koji odgovara trouglastom licu će istaći jake linije vilice, ali istovremeno će dodati širinu i zadržati dužinu vilice.

Stilovi sa dugačkom bradom mogu delovati preterano, zato ostanite pri izboru kratkih stilova brade sa brkovima ili praktikujte glatko brijanje.

Ako želite da pustite bradu možete izabrati Garibaldi stil brade. Ovaj stil će dodati širinu vašem trouglastom licu i sakriti šiljati deo brade.

Ako ipak ne možete da čekate oko osa, meseci koliko treba da brada poraste za Garibaldi stil brade, odlučite se za Verdi stil za koji treba upola manje vremena. Lepo oblikovani brkovi u Verdi stilu će dati lepši izgled vašem licu.

Brada prema ovalnom obliku lica (kakva brada odgovara ovalnom obliku lica?)

Ovalni oblik lica je najzahvalniji oblik za stilizovanje brade. Može mu se prilagoditi skoro svaki stil brade. Najbolji stil brade koji možete izabrati je kraća brada sa jasno definisanim linijama. Važno je redovno negovati i skraćivati kako bi brada uvek izgledala savršeno.  

Kada radite oblikovanje brade prema obliku lica ovalnog oblika vodite računa da ona bude ravnomerno podrezana. Stil treba da zadrži vaš prvobitni oblik lica, jer nema potrebe ni da ga ističete ni da ga sakrivate.

Recimo, dobar izbor je trodnevna brada koja će naglasiti vaše najlepše crte lica. Zatim, kratku bradu na ovalnom licu možete kombinovati sa lepo oblikovanim brkovima koji pokrivaju gornju usnu ili sa dugačkim brkovima koji su usmereni na dole. Takođe, kozja brada stil se takođe često može uočiti kod muškaraca sa ovalnim licem.

ovalni oblik lica muskarac

Dijamantski oblik lica kod muškaraca (kakva brada odgovara dijamantskom obliku lica?)

Kod dijamantskog oblika lica glavni fokus je na jakim jagodicama, pa bi trebalo da birate stilove koji će skloniti fokus sa njih.

Brada koja odgovara dijamantskom obliku lica treba da doda širinu vilice sa leve i desne strane, kao i obrazima, a sve radi dobijanja vizuelno četvrtastih linija lica.

Stilovi brade kao što su Garibaldi, Verdi i kratka puna brada su najbolji izbor kada je u pitanju dijamantski oblik lica kod muškaraca.

Izbegavajte one koji podrazumevaju šiljatu bradu jer će takav stil izgledati neprirodno na vama. 

Brada za srcast oblik lica (kakva brada odgovara srcastom obliku lica?)

Brada koja odgovara srcastom obliku lica je gusta, duga i puna brada. Ovim oblikom brade ćete sakriti meke crte lica. Kako ne bi dodatno isticali zaobljene jagodice, brada bi trebalo da bude kraća na zaliscima.

Najvažnija stvar kod sređivanja brade kod muškaraca sa srcastim oblikom lica je dodavanje dužine pri dnu lica. Brkovi mogu vizuelno proširiti uske delove lica.

Izbegavajte oblike i varijante kratke brade poput kozje, koja mogu naglasiti nedostatke na donjem delu lica.

Zaključak

Muškarci sa različitim oblicima lica imaju nešto zajedničko. Svi žele da oblikuju bradu najbolje moguće kako bi dobili savršen izgled. Sada kada znate kako oblikovati bradu prema obliku lica koji imate izbor je na vama.

Možda ćete se držati onog što mislite da će vam sigurno dobro stajati, ili se možete usuditi da eksperimentišete sa nekim novim modernijim stilovima. 

Za koji stil brade ste se vi odlučili? A koji biste stil voleli da isprobate? Podelite sa nama u komentaru.