koliko treba vremena da brada poraste duga

Koliko treba vremena da brada poraste

Ukoliko vaša brada raste sporije od ostalih ili jednostavno stagnira sa rastom, sigurno se pitate kada će da poraste. Saznajte koliko treba vremena da brada poraste!?

 

Odlučili ste se da vašem izgledu dodate malo srednjovekovnih nordijskih momenata, i ako ne glavom, onda bar bradom zaličite na Vikinge. Prošlo je mesec, dva tri, više…

Ne brinite. Mi smo tu da odgovorimo na sva vaša pitanja.

Koji faktori utiču na brzinu rasta brade i zašto toliko traje?

Nekoliko je faktora koji utiču na rast brade. Neki se tiču hormona i genetike i to su stvari na koje ne možemo da utičemo. Dok drugi faktori vezani za naše navike mogu da poprave značajno proces rasta brade i njeno zdravlje.

Upućujemo vas i u jednu i u drugu grupu faktora.

 • Genetika – kao nezaobilazni faktor u svim temama vezanim za rast brade. Tako je i ovde genetika jedan od presudnih faktora koji utiču na brzinu rasta brade. Već ste sigurno čuli za pravilo da ako je vaš otac imao bradu koja je gusta i jaka velike su šanse da ćete imati i vi. Kada je reč o brzini rasta brade, veza sa brzinom rasta brade u tom slučaju nije tako direktna, ali je svakako dobar indikator.
 • Godine – iako bi većina nas pomislila da je tinejdžerksi period “zlatno doba” nače brade, kada dolazi do njenog procvata, zapravo nije tako. Naime, period kada brada najintezvnije raste je od 25 do 35 godine. I ne, brijanje neće ubrzati rast brade. Reč je o mitu. Jednostavno, sačekajte pravo vreme za vašu bradu.
 • Ishrana – hrana je nešto o čemu morati povesti računa ako je puštanje brade jedan od vaših prioriteta. Vrsta hrane koju konzumirate, može značajno da smanji vreme koje je potrebno vašoj bradi da izraste. Na prvom mestu, unosite dovoljno proteina. Setite se da je keratin koji je esencijalan u rastu kose i brade, protein. Preporučuje se unos hrane, bogate vitaminima A,  B, C. Po mogućstvu, izegavajte nepotrebne šećere.
 • Testosteron – ključni faktor u odgovru na pitanje koliko vremena treba da brada poraste. Muškarcima sa manjkom testosterone sporije rasta brada, a takođe je ređa. Na svu sreću, postoje prirodni načini regulisanja hormona testosteron, poput vežbanja, pravilne ishrane, spavanja… Ako ovi načini ne pomognu, tu su naravno hormosnke terapije.
 • San – vrlo je važan za naše opšte zdravlje, pa i za brzinu rasta brade. Osobe koje nemaju redovan san u trajanju od prosečno 8 sati, ili pate možda od nesanice (sleep apnea-e), imaju smanjeno lučenje testoterona. Ovo direktno utiče na sporiji rast brade.
 • Koža – igra veoma bitnu ulogu u brzini rasta brade. Da bi brada ostvarila svoj puni potencijal, potrebno joj je zdravo okruženje. Takvo okruženje je isključivo čista i hidrirana koža. Koristite proizvode za bradu namenjene u ove svrhe i olakšajte vašoj bradi trud. Pritom održavanjem vaše brade čistom, a kože hidriranom, rešavate se perutii suve kože ispod brade. Samim tim vaša brada će dobiti lepši i sjajniji izgled.
 • Stres – čak i ovde može uspeti da kvari planove vezane za puštanje brade. Studije pokazuju da stress direktno utiče na usporen rast brade. Dakle, ukoliko želite da vaša brada naraste brzo, morate pronaći neku oazu mira.

Vrlo je važno da naglasimo da svi ovi faktori, pored toga što utiču na brzinu rasta brade, utiču i na njenu gustinu, elastičnost, mekoću, sjaj. Pa iako možda nemate problem sa bzinom rasta brade, potrebno je da povedete računa o njima.

Koliko vremena treba da brada poraste?

Na pitanje koliko vremena treba da naraste brade odgovor varira od slučaja do slučaja. Odgovor će da zavisi od toga i da li ima uticaja nekog od faktora koje smo pomenuli.

vreme da brada poraste

Kao pravilo važi da je bradi potrebno 2 do 6 meseci da poraste. Uglavnom će se desiti da brada tek nakon 6 meseci poraste, u manjem broju slučajeva brada će porasti i  pre 6-og meseca. Brada od 6 meseci ima dovoljnu dužinu da bude oblikovana.

Međutim ako želite da vaša brada dobije pravi vikinški oblik i dužinu, potrebno je mnogo više od 6 meseci. Jednostavno i nakon tih pola godine, vaša brada će imati neka slabije popunjena mesta, koja morate sačekati da se popune ako želite zaista dugu bradu. U ovoj situaciji biti strpljiv može podrazumevati čak – godine.

Kada brada počinje da raste?

Prva brada (ili bar ono što će kasnije postati prava brada) počinje sa rastom u pubertetu. Dakle između 13 i 16 godina.

Naravno, ovo nije ni blizu, po dužini i jačini dlake, onome što tek sledi. Ali i “pubertetska” brada je vredna pomena, ako ništa drugo, onda zbog sentimentalne vrednosti, koju smo sigurni da ima.

“Prava” brada, ona koja ima potencijal da se može odgajati i puštati da bude duga, kreće uglavnom oko 18-te, 19-te godine.

Da li se može desiti da brada raste tek posle 20-te godine?

Da, moguće je da brada raste posle 20-te godine. Mada mora se priznati da su ovo retki slučajevi, jer brada kod muškaraca uglavnom počinje da raste od 18-te do 20-te godine.

Ovo je situacija u kojoj genetika igra jako bitnu ulogu, pa je savet da se, ukoliko ste u ovoj situaciji, raspitate kod oca ili dede kada je njihova brada počela sa rastom.

Međutim, nije sve prepušteno slučaju genetike, za usporen rast ponekad možemo i sami biti odgovorni, odnosno naše životne navike. Svedoci smo da savremen način života, neretko podrazumeva loš san, nepravilnu ishranu, brz tempo života koji unosi dosta stresa. Sve ovo može uticati na usporen rast brade.

Pored ovoga, treba naglasiti i da se razvoj ne dešava kod svih u istom dobu i istim tempom, pa jednostavno možda još uvek nije došlo vreme vaše brade.

Razloga za brigu je malo iako rast vaše brade ne teče kako biste vi želeli. Strpljenje je nešto što bi trebalo staviti na prvo mesto, pre brige.

Koliko brzo raste brada dnevno?

Koliko brzo brada raste dnevno je takođe vrlo individualno, jer je dnevna brzina rasta svake brade priča za sebe. Iz dela gde smo pričali o faktorima mogli ste videti da način života koji vodimo može značajno uticati na ovo. Zatim nivo testosterona je taj koji u najvećoj meri određuje brzinu rasta brade.

Rast na brade na dnevnom nivou, može biti toliko neprimetan da se zapitamo, da li raste uopšte. Ako smo se zapitali,  tu je nauka da nam da odgovor: na dnevnom nivou brada raste brzinom od 0,3mm do 0,5mm.

Koliko mesečno raste brada i koliko poraste za godinu dana?

Svi znamo kako mesec može da se “oduži” kada čekamo platu. Teorija relativiteta se tada pokazuje isitinitom.

Proces puštanja brade je još nešto što će tu teoriju potvrditi. Subjektivni osećaj trajanja meseca kada je puštamo često biva drugačiji od stvarnog, pogotovo ako se brada pušta po prvi put.

Zašto?

Prosto brada raste sporije nego što do mislimo (ili želimo), rezultat na mesečnom nivou biće od plus 8,5mm do 13mm brade.

A ako ste mislili da je period od godinu dana dug i da će za to vreme imati rezultat u vidu “brade do poda”. Varate se. Kada govorimo o rastu brade na godišnjem nivou, to je od svega 10cm pa do 15cm.

Koliko dugo puštati dugu bradu?

Puštanje duge brade je definitivno maraton i zahteva mnogo strpljenja, čak i godina. Ako ste upustili u tu maratonsku trku puštanja brade, sigurno se pitate koliko će trajati.

Treba reći da, iako brada nikad ne pretaje da raste, nema svaka potencijal da izraste i bude i jako duga. Prosek dužine, kada je reč o dugim bradama, koji bi trebalo da može svaka brada da dostigne je oko 90 cm.

Vreme puštanja ove brade može iznosti od 2 do 6 godina. Zapravo, posle 6 godina puštanja brade (pod uslovom da se ne brijete i ne kratite bradu), vaša brada dostigla je voj vrhunac. Male su šanse da više od toga može porasti.

Najduža brada na svetu iznosi 5,66 m, i ovaj rekord drži od 1927 godine.

Faze rasta brade (ciklus rasta brade)

Rast brade nije nešto što se dešava kontinuirano i uvek istim tempom. Naprotiv, rast brade se odvija u tri faze i svaka faza je priča za sebe.

Faze rasta brade su:

 • anagen faza;
 • katagen faza;
 • telogen faza.

Anagen faza

Anagen faza je prva faza rasta brade. U njoj se odvija kontinuirani rast brade i ova faza može trajati od nekoliko meseci, pa sve do 6 godina (u posebnim slučajevima i duže).

Genetika je ta koja uslovljava trajanje i brzinu rasta brade u ovoj fazi. Dakle ukoliko ste se opredelili odgajiti dugu bradu, naoružajte se strpljem i ne odustajte.

Katagen faza

Katagen faza je faza u kojoj brada staje sa svojim rastom. Brada se odvaja od folikula i biva pričvrćena za kožu. Takođe, koren dlake više nije snabdeven svim onim materijama iz krvi.

Telogen faza

U telogen fazi rasta brade dolazi do obnove brade. Naime, nova brada se pojavljuje, zamenjujući onu staru koja je već porasla. Nove dlake izguravaju kroz folikul staru dlaku, uzrokujući tako da otpadne stara brada.

Treba reći da, dok ne dođe, do “izguravanja” stare dlake novom, prođe ponekad od 2 do 4 meseca.

muskarac razmislja o bradi

Održavanje brade

Održavanje brade je neophodna rutina za svaki vid brade, kako kratku, tako i dugu, retku i gustu.

Pravo pitanje je – na koji način bradu treba održavati, umesto da li treba? Treba svakako, ali odgovor na to pitanje zavisi isključivo od tipa brade.

Obavezni koraci u održavanju brade su:

 • trimovanje brade
 • pranje brade;
 • nanošenje preparata za bradu;
 • češljanje brade.

Trimovanje brade

Trimovanje brade je obavezan korak za sve koji bi da njhova brada ima uredan izgled. Jednostavno prepuštanje bradi potpune slobode neće uvek izaži na dobro, bar u estetskom smislu.

Dlake brade rastu nejednako, bez obzira na to o kojoj fazi je reč, pa brada na ovaj način gubi svoju liniju i oblik.

Trimovanje brade ima i praktične razloge. Ovaj postupak će vam olakšati sledeći korak u održavanju brade.

Pranje brade

A sledeći korak u održavanju brade je pranje brade. Čista i uredna brada je prvi preduslov za zdravu bradu! A za čistu je preduslov adekvatan preparat za bradu.

Česta greška je upotreba šampona za kosu prilikom pranja brade. Ako želite dobro vašoj bradi ovo nikako ne činite. Dlake brade i kose nisu iste, pa samim tim ni preparati koji su namenjeni njihovom održavanju, ne mogu biti isti. Dakle u svrhu pranja brade, obaezno koristite šampon za bradu.

Važu bradu perite mlakom vodom. Nakvasite bradu, zatim nanestite malo šampona za bradu na prste i nežno utrljate u nju. Trljanje će dodatno pospešiti cirkulaciju što blagotvorno utiče na vašu bradu. Nakon toga ispirajte je sve dok se sapunica ne ukloni u potpunosti.

Nanošenje preparata za bradu

Nanošenje preparata za bradu je korak namenjen svim bradonjama. Priaće kako onima koji bi da pospeše rast brade, tako i onima koji su zadovoljni rastom svoje brade, odnosno – onima sa gustom i onima sa retkom bradom.

Preparati za bradu su danas mnogobrojni i to nam omogućava da odaberemo adekvatan koji odgovara našoj bradi:

 • Obično ulje za bradu namenjeno je svima koji bi da svoju bradu održavaju zdravom i lepom, a nemaju želju da dodtano stimulišu rast brade.
 • Ulje za rast brade je po strukturi sličnu ulju za bradu, ali je odabir ulja koja čine sastojke ulja za rast brade, drugačiji od ulja za bradu. Takođe ulje za rast brade dodatno je obogaćeno vitaminima koji stimulišu rast brade.
 • Elixir za rast brade još jedan preparat namenjen pospešivanju rasta brade. Ovaj preparat za razliku od ulja, ne ostaje tako dugo na bradi, brada ga brzo upija. Po mnogima, ovo ga čini prkatičnijim od ulja za rast brade. No onima koji vole sjaj svoje brade, prioritet će imati ipak ulje.
 • Vosak za bradu pored toga što je za bogat mineralima i vitaminima, obavezan je za sve dugobrade. Gotovo nemoguće je održati bradu u željenom obliku, bez voska za bradu.
 • Češljanje brade je poslednji korak u održavanju brade. On će dati bradi fin i uredni izgled, ističući njen oblik. Ovaj postupak će vas pritom rešiti ispucalih krajeva i peruti.

Ono što treba izbeći ovom prilikom je upotreba plastičnih češljeva i četki. Umesto toga okrenite se  kvalitetnim drvenim četkama i odgajite bradu na najbolji način.

Da li trimer ubrzava rast brade?

Trimovanje vršimo kako bismo je skratili, u onoj meri u kojoj će ona izgledati po našoj želji, ali i kako bismo uklonili suve i ispucale krajeve brade. Ovo postižemo pomoću makaza, ili danas dosta češče, uz pomoć trimera.

sredjivanje brade trimerom

Ne postoji ni jedan naučni dokaz koji potvrđuje da trimer ubrzava rast brade. Pa ako želite dugu bradu, prva stvar koju bi trebaloda izbegavate je upravo trimer ili makaze. I to bar prvih 6 nedelja. I tada bi trebalo da ih koristite samo kako bi se uklonile dlake koje štrče.

Da vas upozorimo, ovo neće biti tako jednostavno, s obzirom na to da tada brada nema baš uredan izgled. Ali ukoliko želite dugu bradu jednostavno morate izdržati i to i pustiti je da raste nesmetano.

Dodatni saveti za rast brade

Kada smo rešili dileme oko najčešćih pitanja, prelazimo na dodatne savete. Uputićemo vas u par trikova koje možete primeniti u procesu puštanja brade, kako biste joj pospešili zdraviji rast.

 • Pijte dovoljno vode. Adekvatan unos vode značajan je za naše opšte zdravlje, a u puštanju brade i nezi će nam takođe pomoći. Jednostavno hidririrano telo će biti u stanju da pruža najbolje rezultate.
 • Izbegavajte pušenje. Pušenje je usko povezano sa gubitkom kose, pa tako ni brada nije izuzetak.
 • Hidrirajte vašu kožu. Hidrirana koža pozitivno utiče na rast i stanje vaše brade.
 • Izbegavajte dodirivanje brade rukama. Ma koliko to voleli, ili bila vaša navika, ovo ništa dobro neće doneti vašoj bradi. Naprotiv, bakterije i nečistoće zadržaće se na bradi.

Kada postoji razlog za brigu?

Videli ste da je tempo rasta i vreme početka rasta brade individulana stvar, često stvar genetike, ali i stvar uslovoljena našim načinom života. Tako da poređenje sa drugima treba izbeći, jer jednostavno neće biti merodavno. Savetujemo vam, umesto toga, za početak strpljenje.

Ako strpljenje ne urodi plodom, ili vaša brada ne krene sa rastom a stariji ste od 20 godina, možete se obratiti lekaru ili da odaberete dermatologa. U ovim situacijama ispitaće se i da li možda postoji neki hormonski problem koji sprečava rast.

Pored ovoga, postoje i medicinska stanja koja uzrokuju problem sa rastom brade. To su najčešće:

 • Alopecia areata. Alopecia areata pogađa uglavnom muškarce srednje dobi. To je stanje u kom naš imuni sistem napada folikule dlake. Kao posledicu imamo ćelvost na pečate.
 • Prolaktinom. Prolaktinom je tumor hipofize, šta ga uzrokuje, medicini još uvek nije poznato. Za posledicu ovog oboljenja imamo slabu dlaku, ili potpuno odsustvo dlake.
 • Bekerov nevus. Bekerov nevus podseća na mladež, premda to nije. U slučaju pojave Bekerovog mladeža, nemamo izostanak dlake, već suprotno, pojačan rast.

Zaključak

Puštanje brade je proces, vrlo sličan svim drugim životnim procesima, dakle pun uspona, padova, stagniranja, često ne zavisi od nas samih.

Ali u velikoj meri možemo uticati na njega i proceniti koliko vremena treba da brada poraste. Neretko ne ide sve po planu, ali satisfakcija na kraju sigurno ne izostaje.

Bez obzira na to koliko traje, na kraju procesa, sigurno ćete biti naučeni strpljenju i odgovornosti. Jer brada je upravo to. Strpljenje i odgovornost.

Kakva su vaša iskustva? Koliko dugo ste puštali bradu pre nego što je dostigla željeni izgled? Podelite sa nama vaša iskustva u komentarima.