vezbe za punu i dugu bradu

Vežbe za punu bradu: kako utiču i zašto

Otkrivamo kakva je povezanost između vežbanja i brade, tj. da li postoje vežbe za punu bradu i da li mogu pomoći da brada brže poraste.

 

Vežbanje je aktivnost koja pozitivno utiče na naše telo, um i psihu. Ali još neko će vam biti zahvalan na povećanoj fizičkoj aktivnosti. Verovali ili ne, to je vaša brada.

Da vaša, brada će se jako obradovati ako počnete da vežbate ili ako već vežbate. Zahvaliće vam se na fantastičan način – zdravim izgledom i pojačanim rastom. Zvuči odlično, zar ne?

U narednim redovima možete saznati kakava je to veza između treninga vežbanja i rasta i zdravlja brade, da li možemo preterati sa treninzima i da li se nešto u pogledu nege brade menja, ako treniramo.

Da li vežbanje utiče na zdrav izgled brade?

Vežbanje definitivno utiče na zdrav izgled brade, kako posredno tako i neposredno.

Svi manje-više, znamo kakvi su sve benefiti vežbanja po naše telo. Ali sada želimo da vidimo vezu između zdravlja našeg tela i zdravlja brade i zašto je ona bitna.

 • Pojačana cirkulacija Bilo koja vrsta vežbanja pospešiće drastično cirkulaciju i zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema. Bolja cirkulacija znači da će naša brada da bude obezbeđena sa dovoljno nutritijenata za zdrav izgled brade. Bez vežbanja teško da možemo da imamo cirkulaciju na nivou koji je našem telu, pa i bradi neophodan.
 • Povećan unos vode – Vežbanjem se na prvom mestu pojačava žeđ, što povećava unos vode u telo. Zatim jedan od glavnih preduslova za treniranje je hidriranost. Kada smo hidrirali naše telo, stvorili smo odlične uslove za našu bradu da bude zdrava. Zapravo jedan od najvećih i najčešćih neprijtelja brade je suva koža i dehidriranost. Bez vode brada usporava sa rastom i postaje oštra i gruba. Gruba dlaka sklona je lomljenju i kidanju, što nikako ne odaje utisak zdrave brade. Zato je potrebno unositi dovoljno vode tokom celog dana i voditi računa o hidriranosti.
 • Zdrava ishrana – Zdrava ishrana je nešto što ide ruku pod ruku sa treniranjem, a ima veze i sa bradom. Treninzi zahtevaju povećan unos proteina, kako bi došlo do izgradnje mišića. Međutim, proteini su takođe neophodni za zdravlje i rast brade. Vežbanje će vas sigurno motivisati da povedete računa o ishrani. Kada ishrana bude ujednačena i u skladu sa potrebama vačeg tela, doći će i do smanjenja nivoa masti u telu. Dovođenjem nivoa masti u telu na optimialan nivo, stvaramo zdarvo okruženje za bradu. Naime, neka istraživanja pokazuju da povišen nivo masti u telu nepovoljno utiče na rast i izgled brade.

Da li vežbe stimulišu rast brade?

Ranije se nagađalo, a sada postoje i naučne potvrde da vežbanje stimuliše puniji izgled i rast brade. Istraživanja pokazuju da samo 15 minuta vežbanja na dnevnom nivou može da stimuliše rast brade.

Prednosti vežbanja iz prethodnog dela, kao što su povećan unos vode i pojačana cirkulacija, zdrava ishrana takođe stimulišu rast brade i brkova. Ali pored toga, da vidimo kako još vežbe utiču na puniji izgled i rast brade.

vezbanje i trcanje brada

Više testosterona više brade

Gotovo svi već znamo da je glavni i odgovorni za rast naše brade upravo testosteron. Vrlo pojednostavljeno pravilo glasi – što ga je više, više je brade. Pa ako želimo više brade i brži rast, treba nam više testosterona. Vežbanje je definitivno jedan od najboljih prirodnih načina za podizanje nivoa testosterona.

Zapravo tokom vežbanja hemiklaije koje mozak otpušta, naše telo potom pretvara u testosteron. Dalje je testosteron je pretvoren u DHT hormon koji je odgovoran zapravo za rast kose i brade. Zato se i proizvode mnogi suplementi sa koji sadrže DHT. Međutim, pored vežbanja nema potrebe za suplementima.

Manje stresa, više brade

Naučno istraživanje, koje ne ide u prilog većini nažalost, nalazi vezu između stresa i usporenog rasta brade. Naime, naučnici su otrili da stres ozbiljno usporava rast brade. Takođe stres utiče na smanjen nivo testosterona.

Na našu sreću tu je drugo naučno istraživanje koje je dokazalo da nas vežbanje drastično oslobađa stresa. Bilo koja vrsta vežbanja dovešće do smanjenja stresa. Smanjen stres će tako omogućiti da testosteron funkcioniše nesmetano. Takođe, manje stresa omogućiće vam kvalitetan odmor. Sve ovo dovodi do boljeg rasta brade.

Vežbe za punu bradu – vežbe za početnike

Ako ste dugo bili van teretane ili daleko od bilo koje fizičke aktivnosti, a želite da puštate bradu početak će biti težak. Napori na početku su zaista teški, posebno ako puštate po prvi put dužu bradu. Zbog toga se nekad dešava da se zaborave benefiti koji se dobijaju vežbanjem. A tu je i naravno naša želja da se vide rezultati odmah.

Ipak, ne mora baš sve tako crno da bude na početku. Ono što će da vas ohrabri da nastavlite dalje jeste beleženje rezultata tokom treninga, bilo da je reč o trčanju, teretani, plivanju…

Ovako ćete videti da iz nedelje u nedelju pravite male korake koji vas na kraju dovedu do toga da trening više nije tako naporan, već je deo rutine.

Takođe, ne libite se da svoje trenutke podelite na društvenim mrežama. Hteli mi to da priznamo sebi ili ne, društvene mreže umeju da budu dobar stimulans za određene navike. Pa neka to onda bude za zdrave navike.

Važno je da pronađete vežbe u kojima ćete uživati. Mi vam zato nudimo nekoliko tipova vežbi, ako ste početnik:

 • lagani džoging oko 30 min;
 • brzo hodanje, srednjeg do brzog tempa, 6-7 km na sat;
 • plivanje srednjim tempom;
 • kajak ili veslanje;
 • teretana – programom za početnike, bez velikih težina;
 • joga ili pilates – teže je nego što možete da zamislite;
 • improvizovane stene za penjanje;
 • bicikl, vožnja srednjim tempom.

Da li i kako podizanje tegova utiče na puniji izgled i rast brade?

Da bi naša brada uopšte porasla neophodno je da dođe do povezivanja hormona i posebnih ćelija koje se nazivaju androgeni receptori. Ovi receptori su smešteni u samoj folikuli dlake, i što su osetljiviji, to su veće šanse da brada poraste.

Ova osetljivost se nasleđuje od oca ili dede. Zato i kažemo da je brada stvar genetike.

No, nije baš ni sve preušteno slučaju, odnosno u ovoj situaciji naslednom faktoru. Naučna istraživanja su pokazala da upravo podizanje tegova može da stimuliše ove receptore.

teretana teg brada

Kada je reć o stimulisanju ovih receptora, i te kako je važno o kojoj vrsti vežbanja je reč. Kardio, lagane šetnje, lagane vožnje bicikle, manje utiču u stimulisanju ovih receptora. Dok vežbe poput mrtvog dizanja, čučnja, zgiba, itd imaju značajan uticaj.

Hormoni za rast brade

Najznačajniji faktor u rastu brade su hormoni. I to naravno testosteron. Međutim pored njega bitan je još jedan hormon, tačnije njegov derivat, a to je dihidrotestosteron (DHT). Od ova dva faktora najviše zavisi kada će početi da raste naša brada, koliko gusta i jaka će da bude.

Što su androgeni receptori osetljiviji na DHT, to je povoljnija situacija za rast brade. Ova osetljivost receptora je stvar genetike, koju nasleđujemo od oca, dede… 

Na nasledni faktor ne možemo uticati ali situaciju sa osetljivošću receptora možemo promeniti vežbanjem, na primer. Nivo testosterona možemo da menjamo, kako vežbanjem, tako i promenom generalno načina života koji podrazumeva zdraviju ishranu, kvalitetan san, odmor, izbegavanje stresa…

Vežbanje i cirkulacija

Svaka vrsta vežbanja, počevši čak od lagane šetnje, preko HIIT (High Intensity Interval Training), pa do podizanja tegova pospešuje cirkulaciju. Kada je cirkulacija na optimalnom nivou, tada je i brada pohranjena na optimalan način.  Upravo iz ovog razloga se pribegava raznim tretmanima poboljšanja cirkulacije.

Međutim vežbanje je i dalje neprikosnoven način za poboljšanje cirkulacije. I za razliku od tretmana i suplementacija, vežbanje ne poboljšava cirkulaciju samo dok vežbate, kratkotrajno. Vežbanje poboljšava cirkulaciju i tokom faze odmora, dakle dugoročno, pomažući vam da se tako oslobodite masnih naslaga.

Trčanje

Kada kažemo “trčanje” uglavnom se misli na trčanje slabijim do srednjim tempom, u trajanju od pola sata do sat. Međutim pored ovog načina trčanja u svoj trening je moguće uključiti i sprinteve. 

E sad – koji vid trčanja nam pomaže kod rasta brade i brkove? Oba tipa pomažu, ali na različite načine.

Kada je reč o “klasičnom” trčanju, ono pre svega unapređuje vaše kardiovaskularne potencijale. Širi kapacitet srca i pospešuje cirkulaciju. Ovako dobar kardiovaskularni sistem pozitivno će uticati na zdravlje brade. Jer krv je glavni snabdevač brade hranom. Prednost ovog vida trčanja što ga velika većina ljudi može praktikovati.

Kada govorimo o sprintevima oni, za razliku od prethodnog vida trčanja, imaju sposobnost da povećaju nivo testosterona. Povećan testosteron će direktno uticati na rast brade. Ovaj vid treninga se izvodi u intervalima trčanje 20-30 sekundi, pauza 90 sekundi. Kako budete napredovali, pauze može smanjivati. 

Glavna mana ovog vežbanja je što ga ne mogu svi izvoditi. Potrebna je kondicija kao i razvijen kardiovaskularni sistem, srce pogotovo, kako bi podnelo te napore, s obzirom da bi trebalo svakodnevno trenirati ovako.

Da li preterano vežbanje znači duža, puna i jača brada?

Koliko god benefita vežbanje donosilo, ako preteramo sa vežbanjem, ne samo da ostajemo bez benefita, već imamo kontraefekat. Dakle, preterane vežbe definitvno ne znače uvek duža, puna i jača brada.

Da vidimo i kako i zašto.

Naše telo je ograničeno koji fizički napor može da podnese. Kako vežbamo ta gornja granica napora koji možemo da podnesemo se pomera, ali i ona ima svoj limit. Kada prekoračimo taj limit, naše telo jednostavno ne može da se odmori dovoljno i oporavi.

Manjak oporavka i odmora utiče na naše hormone. Pogađate i na koje. Da, upravo na testosteron i DHT. Dolazi do pada ovih hormona. Ovo naravno direktno utiče na našu bradu. 

Zaključak je: vežbanje – da! Preterano vežbanje – Nikako!

Nega brade tokom vežbanja

Vežbanje će poraviti zdravlje i izgled brade, ali morate da budete spremni da platite cenu povećane nege i da sačekate malo vremena da dovoljno poraste.

Zato je na prvom i ključnom mestu nega. Znoj je taj koji će vas terati da sređujete bradu češće nego inače. Potom ćete tokom gotovo svake vrste vežbanja na svoju bradu nanositi više prašine nego inače.

Ništa od ovoga naravano nije nerešivo, ako ste opremljeni dobro. Jer rećenje postoji:

 • četka za bradu;
 • češalj za bradu;
 • šampon ili sapun za bradu;
 • ulje za bradu;
 • ostali preparati za negu i hidrataciju brade.

Na prvom mestu za negu vam je potrebna četka za bradu. Krupnije čestice prašine se sasvim uspešno iz brade mogu ukloniti kvalitetnom četkom za bradu. Ako vam je brada duža, biće vam potreban češalj za bradu i brkove.

nega brade tokom vezbanja

Za one sitne, mikročestice koje ne uklone četka i češalj za bradu, kao i za ostatke znoja, tu su sapun za bradu ili šampon za bradu. Prosečan broj odlazaka u teretanu se kreće oko 3 puta nedeljno, toliko često možete koristiti i sapun ili šampon za bradu. Češće od ovoga ne bi trebalo. Trebalo bi onda uskladite da koristite sapun ili šampon za bradu u danima kada trenirate.

Znoj pored toga što nas oslobađa toksina, oslobađa nas i vode, smanjujući njenu količinu u našem telu. Da biste izbegli da vaša brada ostane nehidrirana, obezbedite se nekim preparatom koji hidrira vašu bradu, poput: balzama za bradu, ulja za bradu, ulja za rast brade, pa čak i voska za bradu.

Zaključak

Vežbanje je odličan način da popravite, pre svega vaše opšte zdravlje, a zatim i zdravlje i izgled vaše brade. Bitno je samo da odaberete pravi vid vežbanja za vas. Što će zavisiti od toga da li ste početnik u tome ili ne, i naravno od vaših ličnih preferncija.

Vežbajte u skladu sa svojim kapacitetima i kondicijom i rezulati će doći. U suporotnom vežbanje preko tih granice rezultovaće kontraefektima. Vodite računa o odmoru i oporavku.

I naravno, pošto vi menjate životni režim, to znači promenu životnog režima za vašu bradu. Povedite malo više računa o higijeni brade kada počnete sa treninzima. I naravno, imajte strpljenja i ne odustajte. 

Svaki početak je težak, ali satisfakcija rezulatima na kraju, pruža nezamenljiv osećaj!

Kakva su vaša iskustva? Podelite ih sa nama u komentarima.