pustanje prve brade muskarac

Korisni saveti za puštanje prve brade

Saznajte sve vezano za puštanje prve brade. Od toga koliko će da traje, preko toga kako pustiti prvi put bradu, pa do toga kako je održavati. Sledi dosta korisnih saveta vezanih za prvu bradu.

 

Odlučili ste – puštate bradu. Shvatili ste, u međuvremenu, da će to da potraje i da trčite maraton, a ne sprint. Ali to nije razlog za odustajanje.

Mi vam dajemo savete kako da maraton, zvani –  puštanje prve brade, istrčite kao pravi profesionalac.

Koliko prvoj treba bradi da poraste?

“Koliko prvoj bradi treba da poraste?” – Zapravo, nema tog bradonje koji ovo pitanje nije postavio. Ovo je sasvim razumljivo, svi jedva čekamo da brada pokrije što veći deo našeg lica. 

Međutim, konkretnog odogovora, koji će važiti za sve, nema. Pokrivena područja, dužina brade, samim tim i vreme koje joj je potrebno da poraste mogu se razlikovati od pojedinca do pojedinca.

Generalno, brada muškarca raste oko 1/2 inča mesečno. To je oko 1,5 cm. Uz to, u zavisnosti od željenog stila brade i naše genetike, može proći od 2 meseca do 6 godina da se postigne željena dužina brade.

Period od dva meseca je potreban je da bi u uslovima normalnog i ujednačenog rasta brade ona pokrila lice u popunosti. Uz povremeno trimovanje možete imati u ovom periodu bradu, i to kraće do srednje dužine.

Period od 6 godina se smatra, periodom u kom naša brada dostiže svoj pun potencijal u datom trenutku. Odnosno, životni vek jedne dlake traje oko 6 godina. U tom periodu ona dostiže svoju maksimalnu dužinu, a nakon toga biva zamenjena novom dlakom.

Ako ste nestrpljivi, postoji mnoštvo rešenja za ubrzanje i stimulisanje rasta brade u prvim nedeljama njenog rasta i prelazimo upravo na ta rešenja.

Možemo li da ubrzamo rast prve brade?

Da bi ubrzali puštanje prve brade, odnosno, da bi rasla svojim punim potencijalom, moramo da promenimo neke naše navike. Jednostavnio, brzina rasta brade će zavisti od uslova koje joj mi stvorimo.

Ključ za ubrzavanje rasta brade je da se ona održi zdravom kao i koža ispod nje. Za ovo, nam nije potrebna nikakva hemija, dovoljna su rešenja koja nam nudi sama priroda.

Načini za ubrzavanje rasta prve brade su:

 • ishrana;
 • ulje za rast brade;
 • vitamini;
 • teretana ili vežbanje.

Ishrana

Da li ste ikada čuli izreku „Ono što jedeš to si“? Pa, možemo reći da je tako i za bradu. Kada govorimo o hrani koja podstiče rast brade, govorimo o hrani bogatoj vitaminima, proteinima i mineralima.

Ove namirnice su korisne i potrebne za pravilno funkcionisanje našeg organizma. One aktiviraju hormone u našem telu i poboljšavaju proizvodnju testosterona i nivo DHT-a.

Zdrava i uravnotežena ishrana može zaista pomoći da se ubrza rast naše brade. Riba, govedina, sok od pomorandže, grožđe, krompir, jaja, orasi i smeđi pirinač to su sve dobre namirnice koje treba uključiti u našu ishranu ako želimo da povećamo rast naše brade.

Ulje za rast brade         

U ovoj fazi puštanja brade, definitivno želite da imate pri ruci ulje za rast brade. Zapravo njrgova namena upravo u ovoj fazi dolazi do izražaja.

Kada kažemo ulje za rast brade, mislimo na ona ulja za bradu koja su obogaćena nečim što bismo mogli da nazovemo stimulatorima rasta brade. To bi bili vitamini i minerali koji pospešuju rast dlake. To su vitamin A, B6, C, D, E, cink, biotin, riblje ulje…

Iako i “obično” ulje za bradu sdrži ove sastojke, ulje za rast brade ih sadrži u zntano većoj meri. Samim tim njegovo pospešivanje rasta brade je znatno intezivnije i efikasnije.

Sekundarni efekat ulja za rast brade, ali ne zanemarljiv, je i nega brade. Odnosno, i ulje za rast brade će vašu prvu bradu da čini sjajnom, mekanom i negovanom. 

Dakle, kod puštanja prve brade, neka vam prioritetno ulje bude – ulje za rast brade.

Na početku smo rekli, da nudimo zdrava rešenja, pa se tako i u ovom slučaju opredelite za ulja za bradu sa biljnim sastojcima. Efekti ovih ulja su izuzetni, a moguće nuspojave u vidu npr alergijskih rekacija su svedene na minimum.

nanosenje ulja na bradu

Vitamini

Vitamini su vrlo važni u rastu brade. Napravili smo listu vitamina koje je poželjno unositi ili putem namirnica, što bi bio idelana slučaj, ili putem suplemenata.

 • Vitamin A je odličan za obezbeđivanje zdravih folikula dlake brade. Promoviše bolju proizvodnju sebuma.
 • Vitamin B3, takođe poznat kao niacin, pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi. Bolja cirkulacija krvi je dobra za folikule brade i promoviše optimizovan rast brade.
 • Vitamin B5 poznat i kao pantotenska kiselina ima i jačanje i stimulaciju kao efekte. Ovaj vitamin takođe pomaže u poboljšanju proizvodnje testosterona i promoviše bolju regeneraciju ćelija.
 • Vitamin B7 ili biotin je dobro poznat u frizerskom svetu zbog svojih magičnih vrlina. Između ostalog, sprečava gubitak kose i stimuliše rast kose. Njegove vrline su primenljive i na bradu.
 • Vitamin C je moćan prirodni antioksidans. Pomaže u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv slobodnih radikala, čime promoviše zdrave folikule kose i brade. Ovaj vitamin je takođe odličan za poboljšanje protoka krvi.
 • Vitamin E je takođe odličan za poboljšanje cirkulacije krvi. Osim što je hranljiv za bradu, ovaj vitamin ima i moć omekšavanja. Pomaže da brada bude mnogo mekša na dodir.

Teretana

Ne samo da će, učiniti da se vi osećate bolje i zdravije, već će teretana učiniti i da puštanje prve brade brže teče. S tim da moramo da naglasimo, da pod teretanom u ovom slučaju mislimo na trening snage, pre nego na kardio trening.

Ukoliko želite da treningon ubrzate rast brade, neizostavni deo vašeg treninga bi trebalo da bude vežbanje. Vežbe za dužu i punu bradu su čučnjevi, benč presa, mrtvo dizanje… Ove vežbe utiču na porast nivoa testosterona, pa će na taj način uticati i na rast brade.

Pored toga, vežbanje u teretani, uz adekvatan kardio trening kao dodatak, će doprineti boljoj cirkulaciji. Bolja cirkulacija i prokrvljenost znači, bolje sabndevanje folikulka dlake hranom. A to znači, pogađate i sami – brži rast brade.

Oblikovanje prve brade

Baš kao i frizure, postoje različiti stilovi brade za svaki oblik lica. Umesto da koristite bradu da sakrijete određene karakteristike, naučite kako da pustiti prvi put bradu da skrene pažnju tamo gde želite. 

I da, mnogo je bolje da to radite već sa prvom bradom, nego da čekate da ona postane duga i neuredna.

Proći ćemo ukratko kroz svaki oblik lica i predložiti odgovarajući stil brade za vas.

Ovalno lice

Imati ovalno lice je kao dobitak na lutriji za bradu. Možeš da radiš šta god želiš.

Ovalni oblik lica je generalno jako zahvalan. Odlikuju ga često proporcionalne crte lica. U takvoj situaciji izbor stila brade je vaš lični izbor. Možete nositi kratku, srednju ili čak dugu bradu.

Kockasto lice

Imate jaku vilicu i nije vreme da to sakrijete. Dugo držana za simbol muškosti, snažna linija vilice se isticala urednim svakodnevnim brijanjem. 

Danas, kada je popularna brada, muškarci sa kockastim licem pribegavaju često bradi “od tri dana”. Pored nje možete se opredeliti i za bradu srednje dužine.

Poenta je da sa kockastim oblikom lica, pustite ujednačen rast brade. Nema potrebe za previše popravljanja, redovno održavanje brade i trimovanje, bilo da se opredelite za bradu od 3 dana ili srednju bradu će biti sasvim dovoljno.

Okruglo lice

Kao momak sa okruglim licem, najbolja stvar koju možete da uradite je da promenite percepciju svog oblika lica. Bradom možete da postignete da vaše lice izgleda izduženije.

Kratka brada sa strane, u predelu zulifa, koja se stapa u malo dužu bradu sa strane i najdužu prema ustima i bradi (deo lica) učiniće da vaše lice izgleda duže. Uz to, skrenuće pažnju na centar vašeg lica. Ovako postižete izduženiji oblik lica.

Vidite i sami da je ovo oblik oko kog ima malo više posla, pa možda nije loša ideja da prvi put posetite berberina i od njega “ukradete” zanat.

Trouglasti oblik lica

Za većinu ljudi nema brkova i takozvane kozje bradice, ali vi ste izuzetak. 

U vašem slučaju dakle stvar je jednostavna, idealan oblik brade je obrijana sa strane, dok su brkovi i brada pušteni. Ukoliko ste fan serije Igre prestola, samo se setite Maloprstića (Petyr Baelish) i sve će vam biti jasno.

Dugo lice

Koristite bradu da dodate malo širine svom licu, ostavljajući utisak jače vilice. Dakle, brada sa strane i u predelu zulufa ne bi trebalo nikako da se krati. 

Muškarci sa dugim licem, opredeljuju se za bradu srednje dužine (7-10cm). Brkovi i brada u delu brade (deo lica) nikako ne bi trebalo da dužinom odudaraju od ostatka brade.

pustanje prve brade i dugo lice

Održavanje prve brade

To što naša prva brada nema željenu gustinu i dužinu, ne znači da joj nije potrebna nega i održavanje. Zapravo, rutina održavanja prve brade je gotovo ista kao i kod dugogodišnje brade. 

Ako krenete na vreme sa pravilnim održavanjem brade, izbećićete sve neželjene efekte, poput: suve kože i brade, peruti, krute brade, svraba, neuredne brade…

Održavanje prve brade uljučuje:

 • ulje za bradu;
 • pranje brade;
 • četkanje brade.

Ulje za bradu

Već smo napomuneli da ukoliko želite da ubrzate rast brade, za vas je ulje za rast brade. Ukoliko ste pak zadovoljni tempom rasta, možete upotrebljavati i “obično” ulje za bradu. A na samom kraju, možete i kombinovati upotrebu ova dva ulja. 

Kako god bilo, trebalo bi da znate da je ulje za bradu osnova nege brade, bilo da je reč o prvoj bradi ili dugogodišnjoj.

Takođe nanošenje ulja za bradu je rutina koja se obavlja svakodnevno, Najčešće dva puta dnevno. I najbolje je da to radite ujutru i uveče.

Pranje brade

Pre nanošenja ulja za bradu, prethodi mu pranje brade. Pranje brade mlakom vodom se obavlja svakodnevno, barem dva puta dnevno. Izbegavajte hladnu ili previše toplu vodu, jer i jedna i druga mogu oštetiti bradu.

Pored ovog pranja, važno je i da u svoju rutinu uvrstite pranje brade šamoponom/sapunom za bradu. Ovo se obavlja ređe, 2-3 puta nedeljno, u zavisnosti od potreba.

Važno je da odaberete preparat za pranje koji je na biljnoj bazi. Preparati za pranje brade sa hemijskim sastojcima mogu često da nanesu više štete nego koristi, poput: iritacije, alergijskih reakcija, suve kože ispod brade, suve brade, perutanja…

Četkanje brade

Četkanje brade je takođe rutina koja se obavlja svakodnevno i to barem 2 puta dnevno. Četkanje prve brade obavljajte sa kvalitetnom četkom za bradu, a nešto duže kvalitetnim drvenim češljom za bradu.

Najbolje je da četkanje obavljate nakon nanošenja ulja za bradu. Brada će omekšati od ulja, pa će se lakše četkati. Pored toga četkanjem postižete i bolju raspodelu ulja, ali uklanjate višak sa brade.

Dodatni saveti za puštanje prve brade

U nastavku otkrijte još nekoliko korisnih saveta koji će vam puštanje prve brade dodatno olakšati.

Ne dirajte bradu

Morate shvatiti da brada neće rasti preko noći. Moraćete da provedete nekoliko nedelja čekajući da dostigne dovoljno veliku veličinu za podrezivanje.

Mnogi muškarci se suočavaju sa svrabom u bradi. Ovo je nešto sa čime se morate nositi. Uskoro će nestati samo od sebe. Svrab možete znatno umanjiti optimalnom hidratacijom kože i brade, jer on uglavnom bude posledica suve kože.

Ne štedite na četki za bradu

Kvalitetna četka vam definitivno treba od samog početka. Kada kažemo kvalitetna mislimo, pre svega, na četku za bradu od dlake divlje svinje (vepra).

Kvalitetna četka za bradu će poboljšati cirkulaciju u predelu lica i tako pospešiti rast brade. Pored toga, od samog starta usmeriće adekvatno pravac rasta brade. Ovim izbegavate neuredan izgled brade i lišivate sebe dodatnog truda u budućnosti oko oblikovanja brade.

Četka ima još jednu korisnu osobinu. Dok se vaša brada formira, osećaćete mnogo svraba oko tog područja. 

Češanje, ne dolazi u obzir. Ali, ono što može da vam pomogne u tome jeste upravo četka za bradu.

Budite strpljivi

Budimo realni. Ne možete očekivati punu bradu do 4 ili 5. dana. Većini muškarac će trebati oko ceo mesec da ona izraste. Period rasta vaše brade i dalje može uveliko varirati u zavisnosti od različitih faktora.

Puštanje brade nije lak zadatak. Morate se pripremiti za neke žrtve. Međutim, ako ostanete uporni, uživaćete u urednoj i elegantnoj bradi za samo 3-4 nedelje. 

Govorimo o bradi koja bi dobrim delom pokrila lice, ali koja ne bi i dalje u potpunosti dostigla svoj potencijal. Dakle, odr\avajte je i naoružajte se strpljenjem.

pustanje prve brade saveti i strpljenje

Ne zaboravite brkove

Iako se ovaj članak bazira na tome kako pustiti bradu, važno je da brkove ne zanemarite. Praktično sve što je ovde rečeno za bradu je primenljivo na brkove.

Da biste razvili lepe i guste brkove, čak i pre nego što im date neki oblik pomoću voska za brkove, oni se prvo moraju nahraniti i imati vremena da izrastu. 

Kao i brada i brkovi zahtevaju odgovarajuću negu. Dakle, u vašoj dnevnoj rutini ih nikako nemojte zapostavljati.

Zaključak

Puštanje prve brade ume da bude proces sa preprekama na putu. Ali sa pravilnim navikama te prepereke se lako prevazilaze.

Dobra i kvalitetna ishrana, dobro spavanje, vežbanje i izbegavanje izvora stresa imaju značajan pozitivan uticaj na brzinu rasta brade. Upotreba kvalitetnih preparata za negu brade, prirodnih suplemenata i vitamina su takođe drugi načini da pomognu bradi da brže raste i postane gušća i jača.

Da li ste se vi odlučili na puštanje brade? Kako teče taj proces? Pišite nam i podelite kakvo je bilo vaše iskustvo sa prvom bradom.