najbolji cesalj za bradu

Češalj za bradu: sve prednosti i koji je najbolji

Kada brada ne raste željenim tempom ili u smeru u kom ste zamišljali, postoji rešenje – češalj za oblikovanje i definisanje brade. Detaljan vodič o tome koji je najbolji češalj za bradu treba i kada ga koristiti.

 

Ovde se ne završava, naravno, tema nemirne ili “samovoljne” brade. Jer, da biste postigli to što želite nije potreban samo češalj za bradu. Potreban vam je kvalitetan češalj za bradu. Jedino takav je najbolji.

Kroz tekst ćemo vas uputiti u to koji su benefiti češlja za bradu, od čega se prave (zašto su neki materijali dobri, neki ne) i na kraju kako samo da odaberete najbolji češalj za vas.

Šta je češalj za bradu i zašto se koristi

Češalj za bradu je proizvod koji se koristi prilikom održavanja i stilizovanja brade. Može se koristiti i prilikom puštanja brade, kada je već postigla neku dužinu. Sastoji se od:

 • tela (deo za koji se hvata prilkom češljanja),
 • zuba ili iglica. 

Zubi ili iglice kod češlja za bradu su posebno dizajnirani i raspoređeni da odgovaraju upravo bradi. Proizvode se od raznih materijala, od kojih su neki manje neki više pogodni za bradu.

Češalj za bradu se koristi da: 

 • otklonimo sve nečistoće iz brade, 
 • pravilno i jednako rasporedimo naneseni preparat za bradu, 
 • pospešimo rast svake dlake zasebno, 
 • isparvimo i usmerimo rast brade u željenom smeru, 
 • održavamo bradu hidriranom.

Češalj ili četka za bradu – razlike

Reklo bi se na prvi pogled, da između češlja za bradu i četke za bradu nema puno razlike, osim onih očiglednih, a to je njihov izgled. 

Međutim, najveća razlika između ova dva dela pribora za negu brade je njihova namena.

Češalj za bradu se koristi kada imate dugu bradu, češalj koristimo za kratku bradu. Ovo bi  najjednostavniji odgovor, bez previše detaljisanja, na pitanje razlike između češlja i četke za bradu. 

Međutim, detalji su ti koji prave razliku i važni su, pa ćemo im se posvetiti malo.

Prvo – Češalj za bradu koristimo za bradu stariju od tri meseca (koja se nije kratila). Ova brada uglavnom ima dužinu koja zahteva dobar češalj. Brada ispod tri meseca ili ona koja je trimerom skraćivana, zahteva četku za bradu.

Drugo – Ukoliko imate dužu bradu koju želite da oblikujete ili skratite malo makazama, češalj je odlično pomagalo. Prođite sa češljem kroz bradu, zaustavite se na dužini koju želite, i makazama pratite češalj. Jasno vam je da u ovu svrhu ne bi bilo moguće upotrebiti četku za bradu.

Treće – Sledeća razlika je što ćete četku koristiti u početku rasta brade, kada je kratka još uvek. Četka za bradu će vam u ovoj fazi pomoći da usmerite rast brade u željenom smeru. Kada brada dostigne određenu dužinu, četka za bradu postaje nemoćna, jednostavno njene iglice su kratke. Tada vam je za nastavak oblikovanja brade potreban češalj.

Šta je zajedničko?

I četka i češalj za bradu se koriste za oblikovanje brade. 

Bilo da se opredelite za češalj ili četku za bradu, obavezno je da se radi o proizvodima koji su napravljeni od prirodnih materijala. Ovo je jedini način da vaša brada dobije negu koju zaslužuje.

cetke i cesljevi za bradu

Koji je najbolji češalj za bradu i njenu negu

U prethodnom delu smo samo načeli temu važnosti prirodnih materijala u proizvodnji čeljeva za bradu. Sada ćemo joj se dodatno posvetiti. 

Na pitanje koji je češalj najbolji za bradu, samo je jedan odgovor: isključivo kvalitetan češalj napravljen od prirodnih materijala.

Na tržištu ćete danas lako pronaći plastične češljeve za bradu i brkove, koji su znatno jeftiniji od češljeva od prirodnih materijala. Međutim sa ovakvim češljevima jednostavno, ne samo da nećete postići željene efekte u pogledu izgleda brade, već sa njima izostaju i blagotvorni efekti po zdravlje brade.

Treba reći da se danas, zahvaljujući raznim tehnologijama, i od drveta mogu proizvoditi češljevi kod kojih će izostati kvalitet. Razlog je brz način proizvodnje, kao i potreba za velikim količinama u kratkom periodu. 

Primer za to bi bili češljevi od drveta, izrađeni na laseru, koji nemaju završno poliranje. Ovakvi češljevi će štetiti vašoj bradi, krzajući dlaku prilikom redovnog češljanja brade.

Da li se razlikuju češljevi za bradu

Tehnološki napredak doprineo nam je mogućnost obrade najrazličitijih materijala, kako prirodnih, tako i sintetičkih, kao i pravljenje gotovih proizvoda za vrlo kratko vreme. 

Reklo bi se da nam ovakva situacija može doneti samo benefite. Međutim, nije tako, bar kada je reč o češljevima za oblikovanje i definisanje brade. 

Da biste bolje shvatili o čemu je reč uvešćemo vas u podelu češljeva na obične i specijalne. Ono što pravi razliku između običnih i specijalnih je: 

 • proces proizvodnje, 
 • materijal od kojih je napravljen, 
 • širina iglica.

Obični češljevi za bradu

Obični češljevi za bradu uglavnom su napravljeni od plastike u industrijskoj proizvodnji „na veliko“. Ovakvi češljevi se izlivaju iz kalupa. Ovakav način proizvodnje ne obezbeđuje na tim češljevima finu završnicu.

Naprotiv, dešava se da na njima ostaju mnoge neravnine i pukotine, vidljive pod mikroskopom, koje bradi nanose dosta štete. Tako da ćete upotrebom ovih češljeva imati problem sa ispucalim krajevima na vašoj bradi.

Specijalni češljevi za bradu

Specijalni češljevi za bradu su nešto sasvim drugo. Prave se od drveta ili roga. Ovo im omogaćava znatne prednosti u odnosu na obične. 

Sa njima nema statičkog elektriciteta, pa vašu bradu možete oblikovati po želji. Zatim ovakvi češljevi su ispolirani, neretko ručno pravljeni, pa nema neravnina koje bi oštetile bradu.

Bitan faktor koji često ljude opredeli za obične češljeve je cena. Obični češljevi su jeftiniji od specijalnih. Ali samo na prvi pogled. 

Naime ono što krasi specijalne čeljeve za bradu je njihova dugotrajnost. Kod običnih češljeva često (ili bar mnogo češće nego kod specijalnih) dolazi do pucanja zuba, pa se takav češalj mora menjati novim. 

Sa specijalnim češljem mirni ste na duge staze.

Materijali za izradu češlja za bradu

Do sada ste se već delimično upoznali sa nekim materijalima koji se koriste u izradi čeljeva za bradu i brkove. Sada ćemo se detaljnije posvetiti njihovim vrstama i karakteristikama. Počećemo sa vrstama:

 • drvo;
 • plastika;
 • metal;
 • celuloidni acetat;
 • rog ili kost.

Drvo

Ovo je sigurno broj jedan materijal sa kojim vaša brada želi da bude u kontaktu. Jednostavno redovno češljanje brade je nezamislivo bez dobrog i kvalitetnog drvenog češlja. Da vidimo zašto.

Prvo reč je o prirodnom materijalu. Ma koliki napredak nauka napravila u proizvodnji ne štetnih materijala, kada je reč o našoj nezi, prirodni materijali su i dalje nezamenljivi. Prirodni materijali su blagi po naše telo, bez neželjenih efekata.

Zatim sam izgled nam dosta govori o kvalitetu drvenog češlja. Naime, primetićemo da kod drvenih češljeva nema oštrih ivica. Ovakav dizajn je vrlo povoljan za našu kako bradu tako i kožu.

Plastika

Plastični češljevi za bradu su najjeftiniji češljevi na tržištu. Razlog za ovo je (ne)kvalitet samog materijala. Ne postoji trenutno vrsta plastike koja bi češalj za bradu i kosu učinila kvalitetnim poput onih od prirodnih materijala.

Pored toga što izazivaju statički elektricitet prilikom češljanja brade, plastični čeljevi su i vrlo oštrih zuba i ivica. Ovo nikako nije povoljno za našu bradu. 

Pored toga problem je i njihova (is)trjanost. Iglice vrlo često pucaju, a takođe se i brzo štete, ostavljajući mikropukotine na zubima, koje kidaju bradu.

Metal

Gotovo sve što važi za plastiku moglo bi se reći i za metal. Oštre, grube ivice nikako ne prijaju bradi i koži. 

Pored toga i ovaj češalj prizvodi eletricitet. 

Jedino što ide u prilog ovim čečšljevima je njihova trajnost. Ali cena koja se plaća zdravljem brade je prevelika za to.

Celuloidni acetat

Iako bi se na prvi pogled moglo pomisliti da je reč o veštačkom materijalu, nije tako. Ovo Celuloidni acetat je “prirodna plastika”. Izgledom i teskturom podseća na plastiku, međutim reč je o prirodnom materijalu.

Ovaj materijal se pokazao odličnim u nezi brade i kose. Za razliku od plastike, ovaj materijal ne proizvodi statički elektricitet. 

Celuloidne acetat je pogodan takođe za finu obradu, pa na češljevima od ovog matrerijala neće biti svih onih neravnina koje štete bradi. 

Jedina mana ovih češljeva što su kod nas slabo dostupni, za sad.

Rog ili kost

Rog ili kost su definitivno najkvalitetniji materijali za proizvodnju čeljeva za bradu. Reč je o najdugotrajnijim češljevima, koji se prave od najkvalitetnije vrste kosti. 

Češljevi od roga ili kosti su često pravljeni ručno, pa su fino obrađeni i polirani, blagih ivica. 

Ni rog ni kost ne proizvode statički eletricitet. Sve ovo čini ovaj materijal, idealnim izborom, ali je jedina mana slaba dostupnost.

Drveni češalj za bradu

Kroz tekst smo sveć sreli sa brojnim prednostima drvenog češlja za bradu, pa ćemo ih u ovom delu rekapitulisati i podsetiti zašto je to broj jedan češalj za oblikovanje brade.

 1. Prvo reč je o prirodnom materijalu. Takvi su vrlo poželjni u nezi naše brade, zbog svoje blagotvorne prirode.
 2. Drveni češalj je proizvod  fine završnice, ispoliran i često ručno pravljen. Ovo mu daje blage ivice, bez mikrooštećenja koja bi vukla i čupala bradu.
 3. Širina zuba i oblik je namenjen upravo bradi. Blage ivice, kao i razmak među zubima čine  redovno češljanje brade prijatnim za vašu bradu.
 4. Drveni češalj za bradu ne proizvodi statički elektricitet. Ovo znači da će svaka dlaka na vašoj bradi ostajati na mestu onako kako je vi očešljate. Bez nakostrešenosti.
 5. Drvenim češalj predstavlja zadovoljstvo, ne samo za vašu bradu, već i za kožu. Kvalitetan drveni češalj će nežno stimulisati vašu kožu, delujući tako pozitivno na rast vaše brade.
 6. I na kraju, ali ne i manje važna prednost drvenog češlja je što je odlična kombinacija sa ostalim biljnim preparatima za negu brade. Ovi češljevi lepo i ravnomerno raznose ulje za bradu, serum, vosak, ili bilo koji drugi proizvod koji koristite. Ovako nešto je nemoguće sa češljevima od veštačkih materijala.

drveni cesalj za bradu

Električni češalj za bradu

Električni češalj za bradu funkcioniše tako što se zagreje na visokoj temperaturi i onda se sa njim češlja brada. 

Ovakvi češljevi se koriste uglavnom za ispravljanje brade. Oni kao i “obični češljevi” imaju zube, mada su drugačije raspoređeni, pa neretko podsećaju na četke.

Postavlja se pitanje njihovih negativnih posledica po bradu zbog visokih temperatura koje postižu. Nauka još uvek nije u potpunosti dokazala negativne efekte, a proizvođači tvrde da ne dolazi do oštećenja ukoliko se pravilno rukuje sa njima. 

Za sada nam ostaje da se oslonimo na ove tvrdnje.

Pored spomenutih, treba reći da trimeri često u sastavu svoje opreme sadrže češljeve. Oni služe kako za češljanje, tako i za oblikovanje i uređivanje brade.

Češalj pegla za bradu

Vrlo sličan proizvod prethodnom, kako po nameni tako i po načinu funkcionisanja. To je češalj pegla za bradu. 

Ono što ga razlikuje od prethodnog proizvoda je drugačiji dizajn zuba. Naime ovaj proizvod je namenjen onima koji bi želeli da svoju bradu u potpunosti poravnaju.

I češalj pegla koristi visoke temperature za oblikovanje brade. Temperature dostužu i do 185°C, mada nauka kaže da ukoliko se brada izloži ovim temperaturama u kratkom vremenskom periodu, ne dolazi do oštećenja.

Kako se pravilno koristi češalj za bradu

Pravilno korišćenje češlja za bradu je vrlo važno za negu brade. Zbog toga što se često srećemo sa neadkvatnom upotrebom češlja, podelićemo sa vama kako bi to trebalo koristiti češalj za bradu.

Korak broj 1 – Počinje se od dna brade

Potezi treba da se kreću od dna brade, dakle predeo adamove jabučice, pa ka obrazima i bradi (delu glave). 

Ovako ćete svako dlaku razdvojiti zasebno. Pritom brada će ovim postupkom izgledati punije.

Korak broj 2 – Ne vucite kroz zamršene delove

Dešavaće se sigurno, naročito ako vam je brada dugačka, da naiđete na zamršene delove. Ovde vam je potrebno malo strpljenja. 

Naime ukoliko probate na silu da prođete čeljom kroz zamrešene delove, dobijate kontrafekat.

Umesto toga, nežno probajte za početak češljem da razmrsite taj deo. Nemojte češalj gurati do kraja u zamršeni deo, već samo blago, vrhom iglica pokušajte. 

U ovoj situaciji vam može dosta pomoći ulje za bradu, koje omekšava bradu.

Korak broj 3 – Češljajte bradu na dole

Sada je vreme da vaša brada počne da dobija oblik koji želite. Počnite sa blagim pokretima na dole da je ispravljate i usmeravate u pravcu u kojem želite.

Ne zaboravite na brkove. I nima je potrebno malo nege, pritom izgledaće lepše i urednije.

Dodatni saveti su da prilikom ovog postupka budete nežni i strpljivi. Bilo kakvi grubi pokreti i nagli, samo će štetiti bradi. 

I takođe, izbegavajte češljanje brade kada je mokra.

Održavanje češlja za bradu

Kada govorimo o održavanju čelja za bradu, mislimo pre svega na održavanje češlja čistim. Ovo je značajno, na prvom mestu zbog zdravlja vaše brade. 

Čišćenjem češlja izbegavate prenošenje nečistoća, koje se mogu zadržati na njemu, na vašu bradu. Drugi razlog zašto ovo činimo je taj što ovako prdužavamo vek našem češlju.

Održavanje je jednostavno. Potreban vam je sapun i četkica za zube.

 1. Za početak, nanesite sapun na telo (deo iznad zuba) češlja. Ovo učiniti sa obe strane češlja i rasporedite ga jednako po dužini.
 2. Zatim prstima rasporedite sapun među zube češlja i počnite sa trljanjem. 
 3. Kada sapun zapeni, stavite češalj pod mlaku vodu i nastavite sa trljanjem. Sapun se neće ovako u potpunosti ukloniti, ali bez obzira na to vi dodajte još malo sapuna, kako biste ga bolje očistili.
 4. Nakon ovoga upotrebite četkicu za zube, tako što ćete praviti pokrete njom, od tela češlja ka vrhovima zuba. Ovo radite pod mlazom mlake vode. Postupak je završen onda kada na vašem češlju ne bude više nimalo sapuna.

Inače čišćenje češlja za bradu se obavlja retko, dva puta godišnje, po pravilu. Naravno ukoliko primetite neke nečistoće na vašem češlju, možete činiti to i češće.

Česalj za oblikovanje brade prednosti

Često se češalj za oblikovanje brade doživljava isključivo kao “sredstvo” za ulepšavanje brade, čime se njegovi benefiti po zdravlje brade, stavljaju u drugi plan. 

Iako ćete češljem zaista postići lep izgled brade, on pored toga ima i druge prednosti. Izdvojićemo 5 prednosti čelšlja za bradu:

 1. sprečavanje urastanja dlaka;
 2. poravnavanje brade sa licem;
 3. održavanje usta čistim;
 4. hidriranje brade;
 5. dobijanje željenog izgleda.

Sprečavanje urastanja dlaka

Potpuno prepuštanje slobode bradi, da raste kako ona želi i u kom ona hoće smeru, može rezutirati urasatnjem dlaka. Ovo je poslednje što vam je potrebno u procesu puštanja, pogotovo ako bradu po prvi put puštate

Ovo iskustvo, pored toga što je neprijatno, neretko je i vrlo bolno.

Najbolji način da to sprečite je redovno češljanje brade sa kvalitettnim češljem za bradu. Češljanjem vi usmeravate dlake u pravcu u kom želite da rastu, ispravljajući ih pritom, pa tako onemogućavajući da dođe do urastanja dlake.

Poravnanje brade sa licem

Poravnanje brade sa licem je preduslov da vaša brada dobije puniji izgled. Redovnim češljanjem, svaka dlaka je stimulisana i “istrenirana” da raste u željenom smeru, nezavismo od ostalih. 

Ovo za rezultat ima veći volumen brade koji daje puniji izgled.

cesalj za poravnanje dlaka brade

Održavanje usta čistim

O da, češalj će vam pomoći da vaša usta ostanu čista. Naime redovnim iščešljavanjem brkova i dela oko usta, vi uklanjate ostatke hrane i prvljaštine koja se tu zadržava.

Ove nečistoće su često teško vidljive golim okom, ali je ovo svakako deo brade koji je najpogodniji za prikupljanje tih nečistoća. 

Stoga savetujemo redovno češljanje ovog dela brade, i onda kada nemate vremena za celu bradu, posvetite samo ovom delu.

Hidriranje brade

Kada koristite neki od preparta za bradu, a ne koristite češalj za bradu, možda ste primetili da neki delovi brade ostanu nepokriveni preparatom. Ovo je jednostavno zato što prsti ne mogu toliko ravnomerno da distribuiraju proizvod po celoj bradi. 

Tako određeni delovi brade, uprkos nezi, ostaju suvi i nehidrirani. Da biste ovo izbegli, koristite češalj. Redovnom upotrebom preparata i češlja za bradu, vaša brada će na svim mestima da bude jednkao hidrirana.

Dobijanje željenog izgleda

Češalj za oblikovanje i definisanje brade “must have” alat u situaciji kada u glavi imate željeni izgled brade koji hoćete da postignete. Jednostavno – bez češlja je nemoguće ovo postići. 

Dlake brade umeju da budu vrlo tvrdoglave i svojevoljne, pa izgled nekada bude daleko od željenog.

Sve što vam je tada je potrebno je dobar češalj za bradu. Svakodnevnom upotrebom češlja uz odgovarajući preparat za oblikovanje, vaša brada će vremenom postati baš ono što ste zacrtali.

Kako izabrati odgovarajući i najbolji češalj za bradu

Na ovom mestu ćemo se podsetiti u par saveta, koji su to kriterijumi koje treba uzeti u obzir prilikom odabira češlja za bradu.

 • Materijal. Ovo je prvo na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira češlja i birajte uvek češalj od prirodnih materijala (drvo, kost, rog…).
 • Širina zuba. Koja širina zuba će vam odgovarati, zavisiće od teksture vaše brade. Kovrdžavije brade zahtevaju šire zube i obrnuto, brade sa pravom dlakom mogu se negovati sa češljevima sa užim rasporedom zuba.
 • Način proizvodnje. Uvek je bolje odabrati ručno pravne češljeve, naspram mašinski proizvedenih. Češljevi moraju da budeu fino obrađeni, bez nesavršenosti i pukotina na zubima, ručno pravljeni češljevi od prirodnih materijala su najčešće ovakvi.
 • Osećaj. Ovo je neretko najbolji pokazatelj da ste odabrali pravi češalj za vašu bradu. Jednostavno, kada prolaskom prstima kroz bradu ne osetite nikakve neprijatnosti, poput čupanja brade, grebanje kože, već nešto sasvim suprotno, to je pravi i najbolji češalj za vas.

Videli smo da je češalj za bradu neizostavni deo pribora za održavanje brade. Takođe smo videli i da nije svejedno za koji se češalj se opredelimo, kao i da u pojedinim slučajevima to može naneti više štete nego koristi.

Kako bismo sačuvali zdravlje naše brade i dobili izgled koji želimo opredeljujmo se uvek za kvalitet. Samo kvalitetan češalj za bradu vam garantuje kvalitetnu bradu.

Kakva su vaša iskustva? Da li ste isprobali neki češalj i kakva su vaša iskustva? Podelite ih sa nama u komentarima.