drvena cetka za bradu

Koja je najbolja četka za bradu i zašto koristiti

Ako brada ima dužinu koja je nekada čini neurednom, treba joj je četkanje četkom za bradu. Saznajte kakve postoje, zašto se koriste i koja je najbolja četka za bradu.

 

Zabluda je da samo duge brade zahvtevaju četkanje i češljanje. Verujemo da ovo i sami shvatite nakon nekih mesec dana puštanja ili ako je prvi put puštate bradu. Iako kratka, i ta brada može izgledati neuredno i pored redovnog trimovanja.

Ako je vaš cilj da brada ostane srednje dužine, a da pritom izgleda uredno, ili biste da u “prelaznom periodu” dok ne postane duga, bude uredna – kvalitetna četka za bradu vam je potrebna.

Ostanite sa nama i saznajte koji su to benefiti četke za bradu. Kako je koristiti, kako odabrati pravu i najbolji, ali i kako će vam to četka za bradu pomoći u održavanju brade.

Zašto treba koristiti četku za bradu

Četka za bradu je osnovni pribor za održavanje brade i to one kraće ili srednje dužine., kao i brkova. 

Uz pomoć četke uspevamo da postignemo željeni izgled brade. No, verovatno bitnije od toga je što uz pomoć četke za bradu i brkove mi postižemo bolje zdravlje brade.

Benefiti koje ima najbolja četka za bradu, a koji nam ujedno daju odgovor na pitanje zašto četku za bradu treba koristiti su sledeći:

 • Distribuira prirodni sebum kroz čitavu bradu. Prirodni sebum koji luči naše telo, služi da zaštiti lice od akni i iritacije, kao i da naša koža ostane hidrirana. Lučenje sebuma nije uvek jednako na svim delovima lica, pa je zato potrebna četka kako bi se ta količina sebuma ravnomerno rasporedila po celoj bradi.
 • Stimuliše cirkulaciju krvi kroz folikule dlaka. Četkanjem brade mi i masiramo kožu, ova masaža pospešuje cirkulaciju krvi kroz folikule. Dobra cirkulacija znači da će naši folikuli dlaka brade biti pohranjeni svim onim nutritijentima koje dobijaju iz krvi.
 • Trenira rast brade. Redovnim četkanjem brade postižemo da svaka dlaka raste u željenom smeru.
 • Učiniće vašu bradu gušćom i sjajnijom. Kada koristite četku za bradu dlake se razdvajaju jedna od druge, čineći tako da vaša brada izgleda gušće. Sjaj dlake je povezan sa sebumom, jer četkanjem brade i distribucijom sebuma po bradi ona dobija sjajniji izgled.

ocetkana uredna brada

Opis četke za bradu

Četka za bradu je vrlo jednostavnog oblika i sastoji se iz dva dela:

 • tela četke;
 • četkinja.

Telo četke

Pod telom četke podrazumevamo deo na koji su fiksirane četkinje. Telo četke za bradu koristimo i za držanje prilikom četkanja, pa se tako četke za bradu prave u dve verzije: 

 • one sa drškom i 
 • četke za bradu bez drške.

Materijali od kojih se proizvodi telo i drška četke su uglavnom: drvo, rog/kost, plastika.

Četke za bradu čije je telo napravljeno od drveta važe za najbolje ili vrlo kvalitetne četke. Glavna prednost ovakvih četki je to što su napravljene od prirodnog materijala, pa tako lice bez ikakavih posledica može da bude u kontaktu sa telom četke. Jedino treba obratiti pažnju na to da se takve ne peru previše često pod vodom, upravo zbog drveta.

Četke za bradu sa plastičnim drškama ili nekim drugim sintetičkim materijalom su uglavnom jeftinije od onih sa drvenom drškom. Cena i jeste najčešće razlog zašto plastične četke budu izbor kod nekih muškaraca. 

Četkinje

Četkinje su najvžaniji deo četke za bradu. Vrsta četkinja za koju se opredelite je zaslužna za sve na vašoj bradi, a tp se prvenstveno odnosi i za izgled i za zdravlje. Zato je vrlo važno odabrati četku sa odgovarajućim četkinjama.

Kada govorimo o izboru četkinja, prvi izbor na koji nailazimo je izbor materijala. Pošto su četkinje deo četke za bradu i brkove, one se mogu napraviti od dve vrste materijala: 

 • prirodnih materijala i 
 • sintetičkih. 

I dok kod drške za četku ovaj izbor i nije tako primaran, ovde je izbor između prirodnih i sintetičkih materijala glavni. Videćemo i zašto.

Prirodni materijali od kojih se prave četkinje su: 

 • dlaka divlje svinje (četka za bradu od dlake divlje svinje ili vepra);
 • dlaka konja. 

Eksperti iz oblasti nege lica i brade ipak tvrde da je najbolja četka za bradu od veprove dlake ili četka za bradu od dlake divlje svinje. Ove dlake poseduju odličan odnos čvrstine i felksibilnosti, zahvaljujući kojem dobijamo četkinje koje uspešno raščeđljavaju svaku dlaku brade. Pritom, ovakve četkinje nimalo nisu agresivne po vašu bradu ili lice.

Sa sintetičkim materijlalima situacija je drugačija. Sintetički materijali poput četka za bradu od plastike, na primer, nisu tako blagi po kožu i lice. Ako je reč o osetljivoj koži, mogu izazvati i iritaciju. 

Takođe se dešava da se na plastičnim sintetičkim četkinjama pojave mikroošetćenja, koja prilikom čeljanja brade vuku dlake, čupaju ih ili kidaju. Tako dolazi do oštećenja brade. 

Četke sa četkinjama od sintetičkih materijala su jeftinije, ali cena koju vaša brada plaća je previsoka.

Veličina

Četke za bradu dolaze u raznim veličinama. Veličina četke ne može uticati na izgled ili zdravlje brade. Pa će izbor veličine zavisti isključio od vaših preferencija.

Na primer, muškarci često biraju manje četke, pogotovo ako su početnici. Takve četke su zapravo namenjene za putovanja, zbog svoje veličine. 

Upravo ta veličina se početnicima i preporučuje, jer se sa njima lakše rukuje. Sa većim četkama brže se i jednostavnije obavlja rutina češljanja brade.

Dakle, kada je reč o veličini četke, izbor je isključivo na vama.

drvene cetke za bradu

Zašto je najbolja četka za bradu od divlje svinje

Već smo rekli da, kada je reč o izboru četke za bradu, najvažniji izbor čini izbor četkinja. Tako bi za svakog bradonju najbolji izbor bila četka za bradu od dlake divlje svinje. 

Videćemo i zašto.

 1. Na prvom mestu reč je o organskom materijalu. Oni bi uvek trebalo da imaju prenost nad sintetičkim kada je reč o nezi lica, kose i tela. Takvi materijali su vrlo blagi i ne proizvode nikakve neželjene reakcije ili iritacije.
 2. Drugo je odnos fleksibilnosti i krutosti. Dlaka divlje svinje je taman toliko kruta da može da prodre do korena dlake i raščešlja, a opet dovoljno fleksibilna da ne čupa bradu.
 3. Takođe dlaka je dovoljno kruta da prijatno masira lice prilkom češljanja i tako pospeši cirkulaciju krvi.

Na primer, konjska dlaka od koje se takođe prave četke za bradu, nema dovoljno krutosti da raščelja bradu, naročito ako je gusta brada. Pa dakle, iako je reč o prirodnom materijalu jednostavno to ga ne čini idealnim izborom.

Kada treba koristiti četku za bradu, a kada češalj

U dilemi – da li upotrebiti četku ili češalj za bradu, često dolazi do zabune pa i pogrešnih izbora. Efekti koji se postižu upotrebom i jednog i drugog alata su vrlo slični, i svaki od ova dva alata je neophodan. 

Ipak, razlike među njima postoje. 

I odgovor na pitanje kada treba koristiti četku, a kada češalj daje vam – vaša brada.

Četka

Naime četke za bradu namenjene su kraćim i srednjim bradama. Ovo, generlano posmatrano, podrazumeva bradu do 3 meseca. 

Naravno ovo je neko opšte pravilo, svaka brada ima svoj tempo rasta.

Češalj

Češalj za bradu koristimo za duge brade. Dakle to bi bila brada starija od 3 meseca. 

U ovoj fazi dlake brade su duge, a četkinje četke su kratke da bi stigle do kože lica. Zato pribegavamo upotrebi češlja za bradu. 

A i sama brada bi mogla da se raščešlja zahteva malo jači alat, a to je u ovom slučaju kvalitetan drveni češalj.

Kada početi sa četkanjem brade

Iako je četka za bradu namenjena kraćim bradama, to nam ne daje odgovor na pitanje kada početi sa četkanjem brade. Brada može biti toliko kratka da je prerano za njenu upotrebu.

S obzirom na to da je četka za bradu alat, namenjen “treniranju” brade i brkova, njena upotreba kreće u ranijoj fazi rasta. To je otprilike onda kada brkovi već počinju da vam smetaju i kada želite da počnete da usmeravate njihov rast u željenom pravcu.

Tada će verovatno početi i dlake brade da se mrse, pa je potrebno i njih četkati, ali i trenirati da one rastu onako kako želite.

Ovo bi značilo da ukoliko planirate da puštate dugu bradu koja će da zahtevačešalj, faza sa četkom za bradu se ne sme preskakati.

Kada četku za bradu i češalj za bradu treba koristiti zajedno

Često se dešava da kad se govori o ovim alatkicama za održavanje brade, govori se u kontekstu “ili-ili”. Na ovom mestu želimo da skrenemo pažnju na to da se ova dva alata ne isključuju međusobno. 

Naprotiv, u pojedinim situacijama oni se mogu i trebaju koristiti zajedno.

Kada koristiti četku i češalj za bradu zajedno? 

Bradi je potrebno vreme da poraste, a nakon par meseci puštanja se javlja potreba za češljem i četkanjem. Međutim i tada vam četka za bradu može biti od velike pomoći. Naime, u tom periodu i dalje možete koristiti četku za negovanje brkova.

S obzirom na to da dlake brkova nemaju dužinu koju imaju dlake brade, četka je za njih idealan alat. Takođe, mnoge bradonje koriste četku za bradu nakon upotrebe češlja. Upotreba četke za bradu nakon češlja daće bradi još finiji i uredniji izgled, nego da se samo koristi češalj.

Kako izabrati pravu i najbolju četku za bradu

Kada birate četku za bradu vodite računa o sledećem:

 • materijal;
 • četkinje;
 • veličina;
 • drška.

Materijal

Materijal četke za bradu je prvo na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira. Vodite računa o materijalu tela i četkinja. Ukoliko je recimo, telo napravljeno od drveta ili roga, velike su šanse da je reč o kvalitetnoj četki za bradu.

Mada, kada pričamo o telu četke za bradu, mogao bi da se napravi kompromis i da se odabere ona sa sintetičkim telom, ukoliko su četkinje od prirodnog materijala.

Četkinje

Kod četkinja, za razliku od tela četke, ne bi trebalo praviti kompromis u pogledu materijala od koga su pravljene. Dakle, najbolje je birati četku za bradu od veprove dlake ili četku za bradu od dlake divlje svinje.

Takođe moguće je razlikovanje i dužine četkinja. Pa svakako i na to obratite pažnju prilikom kupovine četke.

Veličina

Četke za bradu se javljaju u različitim veličinama. Koju ćete veličinu odabrati, zavisi od vaših životnih navika. 

Ako ste često u putu, onda će vam možda lakše biti da koristite manju četku za bradu. Zbog lakšeg rukovanja, početnici se često opredeljuju za manje četke.

Drška

Četke za bradu i brkove se izrađuju sa drškom i bez drške:

 • četke bez drške su uglavnom ovalnog ili pravougaonog oblika, sa zaobljenim ivicama;
 • kod četke sa drškom na telo četke nastavlja mala drška. 

Telo i drška su uglavnom izrađeni od istog materijala.

Za koju ćete se odlučiti je isključivo stvar vačih ličnih preferncija. Savet bi bio da isprobate  obe opcije, pa kada vidite šta vašoj ruci više prija, tada odlučite.

Kako se pravilno koristi četka za bradu

Iako je četka za bradu vrlo korisna alatka, njenom nepravilnom upotrebom ne samo da mogu izostati benefiti, već možemo iazavati kontraefekat. 

Zato sada odgovaramo na pitanje kako se koristi četka za bradu, pravilno.

Vreme

Deo dana kada je najbolje koristi četku za bradu je jutro. 

Četkanje brade ujutro bi trebalo da bude nezaobilazna rutina, pre svega zbog izgleda brade tokom celog dana, a zatim i zbog dlaka koje u toku spavanja kreću “svojim putem”. 

Da bismo izbegli to da svaka dlaka razvija svoj put kako ona želi, redovna upotreba četke za bradu u jutarnjim časovima je obavezna.

Četkajte suvu, a ne vlažnu bradu

Četkanje suve, a ne vlažne brade je vrlo važno za održavanje zdravlja brade. Ukoliko četkate bradu dok je još uvek vlažna, može doći do oštećenja. 

Naime, dlaka dok je mokra je vrlo osetljiva zbog tople vode, pa se lakše kida nego kada je suva.

muskarac cetka bradu cetkom

Prvo ulje za bradu, pa onda četka

Sigurni smo da ako ste se odlučili za ulazak u klub bradonja, već imate svoje ulje za bradu. Ako ga nemate, nabavite ga obavezno. Kvalitetno ulje za bradu će vam znatno pomoći prilikom četkanja.

Ulje za bradu (ono kvalitetno!) zbog svojih sastojaka deluje na bradu tako da omekšava dlaku. Tako omekšanu bradu je znatno lakše četkati nego onu koja nije nauljena.

Pritom, četkanje brade nakon nanošenja ulja će pomoći da ga ravnomerno rasporedite po dužini.

Ovaj savet se odnosi i na one koje koriste vosak za bradu ili bilo koji drugi preparat za održavanje i negu. Dakle prvo preparat, pa nako toga četkanje.

Četkajte bradu nežno      

Cilj četkanja brade je njeno zdravlje. Dakle, prilikom četkanja ponekad je potrebno malo strpljenja. Pogotovo ako se tom prilikom pojave zamršeni delovi.

Četkajte vašu bradu tako da pratite njenu liniju rasta, dakle od zulufa na dole, ka dnu lica. Na ovaj način, redovnom upotrebom četke za bradu ona će rasti u željenom smeru.

Ne previše često četkanje

Da, moguće je preterati sa četkanjem brade. 

Previše često četkanje može dovesti do doga da sa vaćeg lica ili brade uklanjate prirodni sebum, ali i preparat ako ste ga prethodno naneli. To je nešto što svakao ne želite.

Takođe, obavezno izbegavajte često četkanje, pogotovo ako su četkinje od sintetike. Neka idealna mera četkanja brade sa najboljom četkom od prirodnih materijala je 2-3 puta dnevno.

Održavanje četke za bradu

Održavanje četke za bradu čistom i urednom je vrlo važno za zdravlje brade i lica. Mi vas kroz par koraka upućujemo u to kako očistiti četku za bradu:

 • Korsitite fini češalj sa sitnim zubima, kako biste iz četke izvukli dlake, prašinu, sebum… Provlačite češalj od korena četkinja ka vrhu.
 • Nakon toga možete finom pamučnom krpicom da sa spoljnjih strana četkinja uklonite prljavštinu.
 • Posle toga pomešajte neki blagi šampon (koji ne sadrži sulfat) sa vodom u neku posudu.
 • Spustite četku u tu posudu, tako da stoji na četkinjama. Visina vode i šampona u toj posudi treba da bude iste visine kao i četkinje vaše četke. Dakle, ta smesa vode i šampona ne bi trebalo da dodiruje telo četke, naročito ako je drvena.
 • Ostavite četku u toj posudi 10-ak minuta.
 • Nakon toga isperite vašu četku mlakom vodom, sve dok ne sperete sav šampon sa četkinja. Ostavite je da se suši 24h.
 • Ovaj postupak ponavljajte na par nedelja.

Da li četkanje pomaže da brada brže i duže poraste

Često pitanje je da li će četkanje brade pomoći da brada poraste. Odgovor je da, pomaže (videćete i kako). 

Korišćenjem kvalitetne i odgovarajuće najbolje četke za bradu dodatno ćete podstaći cirkulaciju, što zapravo dodatno stimuliše dotok krvi u folikule dlaka čime. Istovremeno se i masira koža lica ispod brade.

Ovakav dodatni protok krvi omogućava da koža i brada brže i bolje upiju hranljive materije od kojih se sastoje preparati za negu ili održavanje brade. To će joj omogućiti da raste zdravije, stimulisaće njen brži rast i biće kvalitetnija.

Tokom ćetkanja se ujedno vrši i piling kože, jer četkinje masiranjem lica ukljanjanju mrtve ćelije kože, a četkom se one lako uklanjaju sa brade. Ukoliko se ne uklone postaju pretnja da iritiraju kožu, zapuše pore, dovesti do svraba, ojeda, ali i  potencijalno mogu ometati rast dlake.

Zaključak

Na kraju, još par saveta koji će vam pomoći da pospešite rast i zdravlje vaše brade.

 • Vodite računa o zdravlju tela. Ovo podrazumeva redovno vežbanje i adkevatan unos hrane. Neodovoljan unos proteina je često glavni problem ishrane i on utiče i na rast brade. U vašu ishranu uvrstite proteine ako do sada niste. Redovan i kvalitetan san je takođe bitan. Spavajte preporučenih 8 sati i dajte tako mogućnost vašem telu da se odmori i oporavi.
 • Hidrirajte kožu. Suva koža neće imati potencijal da pruži vašoj bradi potrebno okruženje za rast. Zato se potrudite da vašu kožu održavate hidriranom stalno. Ulja za bradu na prirodnoj bazi vam mogu pomoći mnogo u tome.
 • Redovna upoteba preparata za bradu. Preparati za bradu mogu vam mnogo pomoći kako u održavanju zdravlja brade tako i u rastu brade. Naš je savet da se uvek opredelite za kvalitene preparate sa biljnim i organskim sastojcima. Ovakvi sastojci su blagi i ne izazivaju nikakve iritacije, a dokazano blagotovorno utiču na bradu i kožu lica.
 • Korišćenje četke za bradu od veprove dlake ili četke za bradu od dlake divlje svinje. Četkanje brade skida površinski sloj kože (svojevrsni piling), pomaže u distribuciji prirodnog sebuma kao i ulja koja nanosite na bradu, stimuliše protok krvi, pa tako obezbeđuje vašoj bradi dovoljno nutritijenata. Kada je cirkulacija pospešena više hranljivih materija odlazi u folikul dlake, pa se tako pospešuje njen rast.

Kakva su vaša iskustva? Da li koristite četke za bradu? Voleli bismo da čijemo kakva su vaša iskustva. Možete nam ostaviti u komentarima vaše utiske, iskustva i sugestije.