sapuni za bradu

Najbolji sapun za bradu: da li je neophodan i zašto

Otkrivamo – zašto je sapun za bradu neophodan za negu i održavanje brade, kako deluje, koji su benefiti njegove upotrebe i kako odabrati pravi i najbolji sapun za bradu.

 

Primetićete da svakodnevno pranje brade mlakom vodom nije dovoljno da bi se higijena brade održala na odgovarajućem nivou. Ako ste posegli za nekim proizvodom koji nije namenjen bradi, onda se vaša brada nije provela najbolje. Zato vas upoznajemo sa sapunom za bradu.

Da li je sapun za bradu neophodan preparat za negu brade?

Sapun za bradu je preparat namenjen isključivo za dlake brade na licu, kao za brkove. To znači da sadrži upravo one sastojke koji će poboljšati zdravlje vaše brade i brkova, i neće joj škoditi. Ovo se odnosi na sapune čiji su sastojci potpuno na biljnoj i prirodnoj bazi.

Benefiti upotrebe najboljeg sapuna za bradu:

 • hidrirana brada;
 • očuvanje prirodnih ulja lica;
 • sprečavanje svraba kože.

Hidrirana brada

Da bi brada izgledala lepo i uredno mora biti hidrirana. Evo kako.

Za početak, najveća greška koja se može napraviti kod nege i održavanja brade je upotreba sapuna ili šampona za bradu koji nisu namenjeni upravo bradi. Takvi sapuni, pa i šamponi, će zbog svojih sastojaka uzrokovati suvu kožu, pa na kraju i suvu bradu. 

Podsetićemo da je suva koža vrlo loše okruženje za rast brade.

Sa kvalitetnim sapunom za bradu od prirodnih sastojaka se to ne može desiti. Naprotiv, ovi sapuni sadrže upravo one sastojke, tačnije ulja, koja pomažu da vaša brada i koža budu hidrirani.

Očuvanje prirodnih ulja lica

Prirodna ulja našeg lica, odnosno sebum je vrlo važan za zdravlje brade i lica. Pored toga što predstavlja zaštitu za lice, sebum je prirodni hidrant naše kože i brade. Zbog svojih sastojaka sapun za bradu i brkove neće uticati na lučenje i smanjenje sebuma.

Sprečavanje svraba kože

Svrab kože je vrlo iritantna pojava i može uticati na zdravlje dlaka na licu. Naime česta potreba za češanjem uzrokovana svrabom, dovede do toga da dlake brade slabe i čak opadaju u nekim slučajevima. 

Svrabež je često posledica suve kože, mada može da bude uzrokovan i nekim preparatima koji imaju u sebi neke neorganske materije. Ovakve materije često iziritiraju kožu naročito ako je osetljiva. Zato je najbolje okrenuti se prirodnim sapunima, koji su vrlo blagi i bez neželjenih efekata.

Kakvi sve sapuni za bradu postoje?

Kada govorimo o oblicima u kojima se sapuni za bradu pojavljuju, pravimo razliku između:

 • čvrstog i
 • tečnog sapuna za bradu.

Čvrsti sapun za bradu je i dalje češći i popularniji preparat. Tečni sapun je relativno mlad preparat na tržištu.

Razlika između čvrstog i tečnog sapuna, pored forme, je i u sastojcima:

 • tečni nema nema u sebi pčelinji vosak,
 • tečni sapun za bradu ne treba mešati sa šamponom za bradu.

Iako po formi vrlo slični, ovi preparati se razlikuju po sastojcima pa samim tim i po efektima po bradu.

Činjenica da li u sapunu preovlađuju sastojci organske ili sintetičke prirode, pravi podelu na:

 • sapune sa prirodnim sastojcima i
 • sapune sa sintetčkim sastojcima.

Ovo je verovatno i najznačajnija podela, s obzirom na to da se tiče zdravlja brade.

Iako i sapuni iz druge grupe (sa sintetičkim sastojcima) imaju u sebi neke prirodne sastojke, to je nedovoljno da bi se našli u grupi prirodnih sapuna. Pogotovo zato što se neretko dešava, da samo jedan sintetički sastojak nanese više štete bradi i koži, nego što ostali sastojci donesu benefita. 

Prirodni sapuni za bradu u sebi ne sadrže nijedan sintetički sastojak.

Pranje brade sapunom ili šamponom – šta je bolje?

Odgovor na pitanje šta je bolje, sapun ili šampon za bradu – nema. Jednostavno, u pogledu efekata i benefita po bradu, oba preparata su dobra. I šampon i sapun za bradu imaju iste efekte: hidriranje brade, čišćenje, omekšavanje brade…

Dakle, šamon ili sapun za bradu najviše zavisi od ličnih preferncija.

Ako ne možete da se odlučite koji je preparat za vas, delimo sa vama par informacija koje vam mogu pomoći u odluci. Ukoliko imate više kovrdžavu bradu, gustu ili krutu, za vas je sapun za bradu, jer on malo bolje hidrira bradu od šampona za bradu.

Takođe prilikom izbora između šampona i sapuna za bradu, važna je i dužina brade. Razlozi su su praktične prirode. Jednostavno na dugu bradu lakše je naneti šampon nego sapun. Dok sa druge strane to isto važi za sapun i za kraću bradu.

Razlika između običnog sapuna i sapuna za bradu

Jedan od problema sa korišćenjem običnog sapuna na bradi je taj što se uklanjanjem glicerina iz sapuna koža isušuje. Glicerin je vrlo važan za kožu i kosu jer upravo on zadržava vlažnost brade i kože. 

Umesto prirodnog glicerina, običan sapun sadrži sintetičke materije napravljene od hemikalija koje su grube po lice i bradu.

Za razliku od običnog sapuna, sapun za bradu i brkove sadrži sastojke koji hidriraju kožu i koji je ne isušuju kožu. Neki od tih sastojaka su: ši buter, ulje jojobe…Zbog toga što je sapun za bradu sačinjen od prirodnih sastojaka on je vrlo blag, pa bilo kakve iritacije kože izostaju.

Razlika između sapuna za bradu i šampona za bradu

Najuočljivija razlika između sapuna za bradu i šampona je njihova forma u kojoj se javljaju. Naime, šampon se javlja u tečnom obliku, dok se sapun najčešće javlja u čvrstoj formi, u tradicionalnom obliku sapuna.

Razlike u efektima ova dva preparta su minimalne. Sapun za bradu je u blagoj prednosti u odnosu na šampon kada je reč o hidriranju kože. Sa druge strane, šampon važi za malo boljeg “skidača” prljavštine, jer šampon u sebi sadrži sastojke koji mu omogućuju više pene. To je glavni razlog zašto šampon bolje skida nečistoće sa brade od sapuna.

Takođe, nepisano je pravilo da je šampon namenjen za duže brade, a sapun za kratke ili za one sa retkom bradom.

Da li sapun za bradu utiče na rast brade?

Sapun za bradu i brkove, ako govorimo o kvalitetnom sapunu od prirodnih sastojaka, definitivno utiče na rast brade ili brkova, i to pozitivno. Naime zbog prirodnih ulja za bradu i ostalih prirodnih sastojaka koja se nalaze u sapunu, vaša koža če ostati hidrirana, a to je povezano za stravim rastom dlake.

Hidrirana koža je prvi preduslov za adekvatan rast brade. Jer samo kroz hidriranu kožu do dlake brade stižu potrebni nutrtijenti. 

Takođe prilkom pranja brada sapunom, vi trljate kožu lica što zapravo ima efekat masaže lica. Ova vrsta masaže će pospešiti cirkulaciju krvi. Krv će tako stići do svakog folikula dlake i pohraniti ga hranljivim nutrijtijentima.

Da li sapun za bradu pomaže da se očisti perut sa brade?

Perut na bradi je najčešće uzrokovana suvom kožom ili upotrebom preparata koji sadrže neorganske, sintetičke materije. Da biste se rešili peruti sa brade, kada su ovi uzroci u pitanju, sve što je potrebno je da pređete na kvalitetan prirodni sapun.

Sapun za bradu i brkove od prirodnih sastojaka će adekvatno hidrirati vašu kožu. Pored toga očistiće vašu bradu i kožu od nečistoča, sprečiče stvaranje neprijatnog mirisa na bradi, a da pritom ne izazove nikakvu alergijsku reakciju ili iriritaciju. Tako da upotrebom adekvatnog sapuna za bradu se možete rešiti peruti, već posle nekoliko upotreba.

Naš je savet, da ako već imate problem sa perutanjem, u vašu redovnu nege brade uvrstite i neko ulje za bradu od prirodnih sastojaka, ulje će održavati vašu bradu hidriranom tokom celog dana.

Kako pravilno oprati bradu sapunom za bradu?

Upotreba sapuna za bradu je vrlo jednostavna. Kroz 4 koraka saznajte odgovor na pitanje kako pravilno oprati bradu sapunom.

Korak 1 – Umasirati sapun dok ne zapeni.

Sapun za bradu direktno umasirajte na vlažnu bradu, dok ne krene da formira penu. Umasirajte ga sa obe strane obraza. Kada se pena formirala, sapun vam niše nije potreban. Sada ga obema rukama utrljajte u celu bradu i brkove.

Korak 2 – Ostavite ga par minuta

Kada je sapun postigao zadovoljavajuću penu, potrebno je ostaviti ga par minuta, kako bi njegovi sastojci stigli do folikula dlake. A i na ovaj način se sigurno rešavate ostataka prljavštine ili možda nekih prethodno nanetih preparata.

Korak 3 – Isperite sapun

Nakon par minuta delovanja, sapun isprati mlakom vodom. Ispiranje vršite nežno, sve dok se brada ne oslobodi ostataka sapunice.

Korak 4 – Sušenje

Sušenje brade obavljate sa mekanim peškirom. Trebalo bi sušenje vršiti nežno, nikako agresivno, jer tek oprana brada je znatno osetljiviija od suve. Dakle peškirom pokupite samo vodu sa brade, a ako malo vode ostane neka se osuši prirodno. 

Ako je reč o dužoj bradi, možete je na kratko prosušiti fenom, ali pazite da je presušite.

Koliko često treba prati bradu sapunom?

Odgovor na pitanje koliko često prati bradu sapunom je individualna stvar. Učestalost upotrebe sapuna za bradu i brkove zavisi zapravo od toga koliko brzo vaša brada prikuplja nečistoće.

Neko nepisano opšte pravilo je da se pranje brade sapunom vrši svakog drugog dana. Svakako ne bi trebalo preterivati sa svakodnevnom upotrebom sapuna, jer to neće prijati vašoj bradi.

Kada treba i kada ne treba koristiti sapun za bradu?

Sapun za bradu bi trebalo da bude deo vašeg pribora za negu brade. Zapravo jedna od grešaka na početku puštanja brade je upravo to što se brada ne pere uopšte.

A pored toga što održava vašu bradom čistom, sapun je potrebno da koristite ako imate problema sa perutanjem kože, ili ako ako imate problem sa svrabom. Ako imate neki od ovih problema, naš je savet i da pronađete neko preparat za bradu od prirodnih sastojaka, koje će vam takođe pomoći u borbi.

Ograničenja za upotrebu sapuna od prirodnih sastojaka nema, osim onog da ga treba koristiti svakog drugog dana, po jednom. Kvalitetan prirodni sapun ne može naškoditi vašoj bradi i koži, ako ga koristite u odgovarajućoj meri.

Kako izabrati najbolji sapun za bradu

Dobar i najbolji sapun za bradu bi trebalo da na prvom mestu čisti vašu bradu i lice, kožu ispod brade, zatim da je hidrira i rešava peruti. Najbolji sapun koji dobro čisti i uspešno vrši piling obično u sebi sadrži glinu ili neku žitaricu (najčešće zob). 

Ako želite da birate sapun koji će hidrirati vašu bradu i kožu, potražite onaj koji u sebi sadrži neko prirodno bazno ulje, kao npr. ši buter. Hidrirana koža će vas najverovatnije ujedno rešiti i peruti. Malo kasnije ćemo detaljnije o prirodnim sastojcima sapuna.

A svakako bi trebalo izbegavati pne sapune koji u sebi sadrže sintetičke sastojke. Neki od sastojaka koji nikako ne bi trebalo da se nađu u vašem sapunu za bradu su:

 • natrijum lauril sulfat;
 • parabeni;
 • urea.

Natrijum lauril sulfat

Natrijum lauril sulfat je definitvno sastojak koji želite da zaobiđete. Ovaj sastojak vrlo “ozloglašen” u kozmetici. Mada se nažalost, uprkos tome, sulfati nalaze u velikom broju sapuna, gelova za tuširanje, šampona… Ovaj sastojak često dovodi do iritacija kože, isušivanja i alergija.

Parabeni

Parabeni su jedna vrsta konzervansa koja se koristi ne samo u kozmetici, već u industriji hrane, lekova… Cilj dodavanja parabena u kozmetičke proizvode je produženje njegovog roka trajanja. Međutim ono što je jako loše po nas je što parabeni remete normalnu hormonalnu funkciju našeg tela.

Urea

Urea je čest sastojak kozmetičkih preparata i služi da hidrira kožu. Da se pomisliti na prvi pogled da je hidrirana koža upravo ono što želimo.

No kada se nalazi u sapunu za bradu urea može dovesti do otpuštanja ostalih hemikalija iz sapuna koji mogu biti štetni po važu bradu i kožu oko brade.

Koji su najvažniji i najbolji sastojci u sapunima za bradu

Posvetili smo se prvo sastojcima koje treba izbegavati, a sada ćemo detaljnije govoriti o onima koje jedan kvalitetan i najbolji sapun za bradu i brkove treba da ima. Najvažniji sastojci kvalitetnog sapuna su:

Ulja nosači

Zahvaljujući uljima nosačima (bazna ulja), esencijalna ulja mogu da daju svoj maksimum u hidriranju brade. Zato ukoliko vidite da vaš sapun ima esencijalna ulja kao sastojak, pogledajte da li se među sastojcima nalazi neko bazno. Tek kombinacija ova dva sastojka daje potpune rezultate u hidriranosti brade.

Esencijalna ulja

Kao što smo već pomenuli, esencijalna ulja su zadužena za hidriranje vaše brade i kože. Dakle, ona su verovatno najvažniji sastojak sapuna za bradu. Pored toga što vašoj bradi daju optimalnu vlažnost, esencijalna ulja će omogućiti da brada vrlo prijatno miriše.

Neka od najčešćih esencijalnih ulja koja se nalaze u sapunima za bradu su: ulje lavande, kamilice, ulje bergamota, ulje geranijuma.

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak je još jedan sastojak koji bi bilo poželjno videti u sapunima za bradu. Pčelinji vosak je poznat kao dobar nutrijent kože i lica. Pored toga pčelinji vosak garantuje da će vaš sapun održati dugo svoju formu i oblik.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je zaduženo za stvaranje sapunice tokom pranja. Dok se kod sapuna za bradu koji su izašli iz industrijske proizvodnje odaju razne hemikalije da bi sapun zapenio, kod prirodnih se dodaje kokosvo ulje.

Iako možda je ne deluje bitno, ali sposobnost sapuna da brzo napravi penu je jako važna. Samo uz bogatu penu vaša brada će temeljno da bude oprana. Dakle, ako sapun za bradu ima kokosovo ulje, reč je o dobrom.

Zaključak

Kvalitetan prirodni sapun za bradu je sjajan dodatak vašem kompletu za negu brade, jer pomaže u čišćenju dlaka na licu i čini je što svežom. Ima prirodna ulja koja mogu očistiti i zagladiti bradu.

Sapun omogućava udobno češljanje ili četkanje brade uz minimalan rizik od zapetljavanja dlaka. Dakle, ako pripadate klubu bradonja i želite da podignete higijenu ili zdravlje vaše brade na viši nivo – sapun za bradu je odlična investicija.

Podelite u komentarima kakva su vaša iskustva, kao i sugestije.