ulje eukaliptusa za bradu

Ulje eukaliptusa za bradu: benefiti i praktični saveti

Ulje od eukapliptusa je relativno skoro ušlo u svet preparata za bradu i vrlo je popularan među njihovim sastojcima. U nastavku slede prednosti koje ima za bradu i praktični saveti za upotrebu.

 

– Dolazi nam iz Australije, koale ga obožavaju, a mi ga konzumiramo kroz žvake. Da. Reč je o eukaliptusu.

I žvake nisu jedini način da nam eukapliptus bude koristan. – Tu je ulje eukapliptusa za bradu!

Po svemu sudeći, pred njim je lepa budućnost. Kako i ne bi bila? Prijatan miris, hidrira, dezinfikuje bradu… Ovo su samo neke od prednosti koje objašnjavaju “popularnost” ulja od eukaliptusa.

Kako ne bismo dužili previše, odmah ćemo da vidimo šta je to i koje su prednosti ulja eukaliptusa za bradu. Pripremili smo i recepte za vas, ali i savete kako da odaberete kvalitetno eukaliptusovo ulje za vašu bradu. 

Ulje eukaliptusa – prednosti za negu brade

Ulje eukaliptusa je vrlo popularno i kao sastojak složenih ulja za bradu, ali i kao samostalno ulje za negu brade. Svoju popularnost u preparatima za bradu ulje eukapliptusa crpi iz benefita koje daje bradi.

Glavne prednosti su:

 • smanjuje zapaljenske procese;
 • hidrira bradu;
 • eliminiše svrab;
 • prijatno miriše;
 • ojačava i omekšava bradu;
 • stilizovanje brade;
 • poboljšava cirkulaciju krvi u folikulama.

Smanjuje zapaljenske procese

Eukaliptusovo ulje je, pre svega, odlično u borbi protiv zapaljenskih procesa koji se dešavaju na našoj koži. Njegova antizapaljenska ali i antibakterijska svojstva su odlična kada želite da smanjite crvenilo ili iritaciju na koži ispod brade.

Takođe, upotrebom ulja eukaliptusa deluje se i preventivno. Naim,e redovnom upotrebom sprečava se pojave bakterija i gljivičnih infekcija u bradi.

Hidrira bradu

Što je brada duža to su njeni „prohtevi“ za vodom veći. Nije lako održavati bradu u optimalnoj hidriranosti, pogotovo ako je reč o srednjoj ili dugoj bradi. Ali u tome vam može pomoći upravo eukaliptusovo ulje.

Kako nam to eukaliptus pomaže u hidriranju brade? Pa reč je o tome da eukaliptisovo ulje povećava nivo ceramida. A ceramidi su zaduženi da zadrže vodu u našoj koži i tako spreče njeno isušivanje.

Dakle, pravilnim nanošenjem eukaliptusovog ulja obezbeđujete vašoj koži hidriranost, pa samim tim i snabdevenost brade nutritijentima.

Eliminiše svrab

Svrab brade je verovatno najdosadnija pojava vezana za bradu, a svima nam je dobro poznata. Nema onog bradonje ko svrab bar sa vremena na vreme ne oseti. Sa uljem eukakiptusa se možete i ovog problema rešiti.

Naime, zahvaljajujući svojim antiinflamatornim i antiseptičkim svojstvima ulje eukaliptusa će smanjiti sve one posledice zapaljenja, uključujući i svrab. Takođe, ulje će delovati i kao eksfolijator vaše kože, pa će tako mrtve i suve slojeve uklanjati sa površine kože. 

Na taj način neće doći do blokiranja pora, a folikuli će se otvoriti.

Prijatno miriše

Eukaliptusovo ulje je vrlo prijatnog i osvežavajućeg mirisa, kakav će imati i vaša brada. Njegov miris ima note mente, pa ćete nanošenjem ovog ulja imati stalni osećaj svežine.

Zahvaljujući ovom svojstvu oslobodićete se onih neprijatnih mirisa koji mogu da se dese bradi usled posledica znojenja i skupljanja prljavštine spolja.

Ojačava i omekšava bradu

Možda će zvučati kao paradoks, ali tako je. Ulje eukaliptusa istovremeno čini bradu jačom ali i mekšom. Ono ojačava rast brade tako što pojačava cirkulaciju i obezbeđuje vodu, koja je potrebna za prenos nutritijenata; dok će hidrirarnost istovremeno učiniti bradu mekšom.

Dakle, ulje od eukaliptusa pomaže u omekšavanju, jačanju i obnavljanju vaše brade. Ili jednostavno rečeno, promoviše zdrav rast brade na licu. 

Stilizovanje brade

Povrh toga, takođe može pomoći da stilizujete bradu onako kako želite. Struktura eukaliptusovog ulja je takva da će vašu bradu zadržavati u onom obliku u kakavom ste je “ostavili” nakon nanošenja ulja. 

Pored toga što je prirodno, iskustvo onih koji su ga koristili pokazuje da može da deluje bolje i od nekih gelova ili ušvrćivača za bradu.

ulje eukaliptusa stilizovana brada

Poboljšava cirkulaciju krvi u folikulama

Posebno važan aspekt eukaliptusa je da je prirodni emolijens, koji hrani i stimuliše folikule kako bi poboljšao rast dlaka na licu. 

Takođe pomaže da se poveća protok krvi oko folikula dlake, što dalje stimuliše njen rast. Rast brade se može značajno poboljšati kada folikuli dobiju dovoljan protok krvi i kiseonika, koji su neophodni za ovu svrhu.

Eterično ulje eukaliptusa pojam (šta je)

Kao zanimljivost, izdvojićemo podatak da se u svetu može naći više od 700 vrsta eukaliptusa. Međutim, kada se govori o eteričnom ulju eukaliptusa, uglavnom se misli na vrstu Eucalyptulus Globulus.

Sama biljka eukapliptus se najčešće nalazi u Australiji i kao hrana je vrlo popularna među koalama. 

Eterično ulje eukaliptusa dobija se ekstrahovanjem iz lišća biljke eukaliptus. Ekstrahovanje se vrši kao i kod većine drugih eteričnih ulja, destilacijom na paru.

Pored toga što se koristi u kozmetici, eterično ulje nalazi svoju primenu i kao sredstvo koje pomaže u problemima sa zapušenim nosem, astmom, čirevima na koži.

Što se tiče sastojaka, koji se nalaze u ulju eukaliptusa, oni su sledeći:

 • eukaliptol oko 70%;
 • d-limonen oko 10%;
 • a-pinen i d-pinen takođe oko 10%;
 • a-felandrin oko 1%.

Ono što je vrlo važno da znate je da je ulje eukaliptusa prvenstveno polinezasićeno, izuzetno isparljivo i sklono peroksidaciji lipida. 

Objasnićemo šta to znači.

To znači da može vrlo lako da užegne kada je u kontaktu sa toplotom, kiseonikom i svetlošću.  Pa, ako se budete opredeljivali da ga koristite imajte ovo na umu prilikom skladištenja i čuvanja.

Ulje eukaliptusa za rast brade

Za sada ne postoje naučne studije koje potvrđuju tezu da ulje eukaliptusa pozitivno utiče na rast na brade. Bar kada je reč o direktnom uticaju na stimulaciju rasta brade. 

Kada je reč o posrednom efektu ovog ulja, tu stvari stoje drugačije.

Naime, zbog same činjenice da pospešuje hidriranost kože, ulje eukaliptusa na posredan način obezbeđuje optimalne uslove za rast brade. Bez adekvatne hidriraranosti kože nije moguć protok nutritijenata za folikul dlake, pa samim tim ni rast brade. 

Ulje eukapliptusa upravo ovo čini – stvara uslove da vaši folikuli dlaka brade budu pohranjeni i da brada raste na optimalan način.

Kako se koristi ulje eukaliptusa za bradu (koraci)

Upotreba ulja eukaliptusa za bradu se ne razlikuje puno od upotrebe ostalih ulja. Sastoji se od 5 jednostavnih koraka i zajedno ćemo kratko proći kroz svaki.

Korak 1: Tuširanje

Najbolje vreme za upotrebu ulja za bradu je kada su vam koža i kosa još vlažni. Počnite tako što ćete temeljno očistiti bradu šamponom ili sapunom za bradu. Toplota tuša će vam pomoći da otvorite pore, omogućavajući da više iskoristite ulje eukaliptusa.

Dlake na licu treba da budu vlažne, a ne mokre. Obavezno obrišite peškirom pre nego što nanesete ulje. Sušenje odradite nežno, tapkajući bradu peškirom, uklanjajući tako višak vode.

Korak 2: Iscedite nekoliko kapi ulja eukaliptusa na dlan.

Za kraću bradu trebalo bi da bude dovoljno 2-3 kapi. Za dužu bradu, količinu ulja odmerite tako što ćete naneti na dlan ulja u količini jednog metalnog novčića. 

Svakako je bolje da naneste malo manje ulja pa kasnije dodajete, nego da preterate sa količinom. Utrljajte ulje između dlanova obe ruke.

Zapamtite – manje je više. Eterična ulja su veoma moćna, tako da ćete morati da koristite samo malu količinu ulja.

Korak 3: Nanesite ulje u bradu

Gladite bradu od korena do vrha prstima svoje ruke. Vrhovima prstiju umasirajte ulje direktno u kožu, jer će tu njegova jedinstvena svojstva učiniti najviše koristi. Koristite dodatne kapi po potrebi da pokrijete oblasti gde je rast brade najjači.

Koristite prste da ulje utrljate duboko u unutrašnje delove brade.

ulje eukaliptusa nanosenje na bradu i lice

Korak 4: Ostavite ulje najmanje pola sata

Kako ulje bude na vašem licu, ono će početi da se infiltrira u pore i folikule. U međuvremenu, izbegavajte grebanje ili brisanje. Otprilike u narednih trideset minuta možete ili tapšati bradu suvim peškirom da biste uklonili višak ulja ili jednostavno ostavite, ako ne želite.

Ulje eukaliptusa je blago i bezbedno za lokalnu upotrebu bez potrebe da se posle toga ispira. U tom slučaju slobodno ostavite ulje do sledećeg tuširanja. 

Izuzetak su oni sa osetljivom kožom, za koje nije preporučljiva upotreba čistog, već isključivo u kombinaciji sa drugim uljima.

Korak 5: Očešljajte bradu

Koristite češalj za bradu ili četku za bradu, u zavisnosti od dužine brade, da biste češljali dlake na licu. Ovo će vašoj bradi dati mekšu, puniju teksturu i izgled, a takođe će pomoći da se ulje bolje rasporedi. Nakon toga, izgledaće bolje nego ikad.

Ovako opisan ritual nanošenja eukaliptusovog ulja možete ponavljati dva puta nedeljno.

Ulje eukaliptusa za bradu na osetljivoj koži

Iako je potpuno prirodno i bezbedno za upotrebu, ulje eukaliptusa može biti blago iritantno za ljude koji pate od osetljive kože. 

Međutim ovo ne znači da ćete morati da se odreknete ulja eukapliptusa. Rešenje leži u nekom od ulja nosača.

Dakle, da biste izbegli iritaciju izazvanu eukaliptusovim uljem, dodajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa u otprilike 30ml ulja poput maslinovog, kokosovog ili susamovog ulja. Tada možete uživati u blagodetima ulja eukaliptusa bez neprijatnih nuspojava.

Eterična ulja poput eukaliptusa su i adstringentna, što znači da povećavaju zategnutost i čvrstoću kože. Ali mogu izazvati crvenilo, peckanje ili svrab u visokim koncentracijama.

Ulje eukaliptusa kao rutina dnevne nege brade

Ako želite da uključite ulje eukapliptusa u vašu dnevnu negu brade, za to imate dva načina:

 1. da potražite proizvode koji sadrže ulje eukaliptusa,
 2. da sami napravite vaše ulje za bradu sa eukaliptusom.

Prva varijanta:

Potražite proizvode koji sadrže ulje eukaliptusa. Mnoga kupovna ulja za bradu i šamponi navode ulje eukaliptusa kao primarni sastojak. 

Dakle, ne morate se ograničavati samo na ulja. Dostupan je i širok spektar šampona, balzama, pomada i voskova koji uključuju eterična ulja.

Većina proizvoda je sastavljena od kombinacije ulja, od kojih svako ima svoju svrhu i namenu. Pa tako prilikom kupovine preparata za bradu obratite pažnju na sastojke i među njima potražite ulje eukaliptusa.

Zamenite ulja i generalno preparate koji koriste koji imaju jake hemikalije sa zdravijom varijantom, a to su eterična ulja. Oznaka na boci da je reč o organskim i biljnim sastojcima vam govori da ste na dobrom putu.

Druga varijanta:

Kada je reč o drugom načinu, odnosno pravljanju vašeg, domaćeg ulja za bradu, o tome će biti reči u nekom od narednih, zasebnih naslova.

Mane ili nedostaci korišćenja ulja eukaliptusa

Nijedan proizvod nije savršen, a ovo su neki od nedostataka ulja eukaliptusa za bradu.

Mali broj istraživanja

Ima tek nekoliko studija koje tvrde da je ulje eukaliptusa dobro za bradu jer smanjuje upalu kože i vlaži lice, ali još uvek treba mnogo više kako bi se naučno potvrdili zaključci i iskustva iz prakse.

Uticaj na androgene hormone

Ovo je verovatno glavna zamerka ulju eukaliptusa. Naime, neka istraživanja tvrde da ulje eukaliptusa ima antiandrogeno dejstvo. Dakle, tvrde da umanjuje delovanje muških hormona ključnih za rast brade. To bi značilo da ulje eukaliptusa ima negativan uticaj na rast brade.

Ali kao što smo videli u prvoj mani, manjak istraživanja nam ne dozvoljava da ovo tvrdimo sa sigurnošću.

Toksičan kada nije razblažen

Ulje eukaliptusa proizvodi štetne proizvode kada oksidira (u kontaktu sa toplotom, kiseonikom i svetlošću), stvarajući probleme za hormone rasta brade (kao što smo videli, potiskuje ih).

Takođe može oštetiti nervni sistem vaše kože kada nije razblažen i zato se koriste druga eterična ulja za mešanje. 

Mada, da budemo pošteni, mnoga eterična ulja se razblažuju sa uljima nosačima i retko koja se koriste “čista” upravo zbog mogućih negativnih efekata.

Zato je i naša preporuka da ulje eukaliptusa zapravo koristite razblaženo sa nekim uljem nosačem, odnosno baznim uljem, kao što su: ricinusovo ulje; arganovo ulje, ulje avokada, kokosovo ulje za bradu, ulje semena grožđa ili možda ulje slatkog badema.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine ulja eukaliptusa za bradu

Zapravo, prilikom kupovine ulja eukaliptusa za bradu ne morate na mnogo stvari obraćati pažnju. Jer, kada je reč o kvalitetu ulje eukaliptusa nam dolazi uglavnom iz jednog dela sveta, Australije, pa će kvalitet biti približno jednak.

Ipak na dve stvari možemo da obratimo pažnju:

 1. da li sadrži druga esencijalna ulja,
 2. da li je organsko.

Da li sadrži druga esencijalna ulja?

Proverite da li se ulje za bradu eukaliptusa koje želite da kupite meša sa drugim uljima poput jojobe, kedrovine, ruzmarina, lavande, argana ili majorana. Sva ona pomažu da se ulje eukaliptusa ravnomerno i podjednako rašiti po bradi, podižući tako njegove prednosti na vašu bradu.

A takođe, ukoliko je vaša koža osetljiva, poželjno je da koristite samo ulje eukaliptusa koje je pomešano sa nekim navedenim baznim uljem.

Da li je organsko?

Organski proizvodi za bradu imaju manje šanse da iritiraju vašu kožu, izazovu alergijske reakcije, ali i da negativno utiču na zdravlje važe kože. Oni ne sadrže štetne sastojke. 

Sve ove četiri prednosti čine ga već u samom stratu boljim izborom za vašu bradu. Tako je i sa uljem eukakliptusa. Organsko poreklo garantuje kvalitet.

Kako napraviti ulje eukaliptusa recepti

Sa vama ćemo podeliti recept ulja za bradu koje u sebi sadrži ulje eukapliptusa. Ono će vam posebno pogodavati ukoliko imate osetljivu kožu, a želite da koristite ulje eukaliptusa. 

recept za bradu sa uljem eukaliptusa

Naime, recept sadrži dva ulja nosača koja će umanjiti koncentraciju ulja eukaliptusa i samim tim će izostati eventualna negativna reakcija kože.

Sastojci su:

 • 5 ml arganovog ulja;
 • 5 ml ulja jojobe;
 • 3 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa;
 • 2 kapi esencijalnog ulja kedrovine;
 • 4 kapi destilovanog esencijalnog ulja limete.

Korak 1 – Pripremite ulja

Pripremite navedene količine ulja. Mešanjem navedenih količina ćete dobiti oko 20 ml ulja za bradu. Ta količina je za početak sasvim dovoljna dok uočite kako će vaša koža i brada da reaguju. Kasnije možete povećati količine.

Korak 2 – Pomešajte ulja

Mešajte ulja iz recepta. Mešanje bi trebalo da obavljate kašikom ujednačeno otprilike oko minut. Kada uočite da se je masa postala ujednačena, plus i da su se ulja lepo sjedinila, mešanje je gotovo.

Korak 3 – Prenesite ulje

Sada možete preneti ulje u boce za skladištenje. Bočica bi trebalo da bude tamne boje, kako bi ulje zaštitila od negativnog uticaja sunčeve svetlosti. 

Takođe, po ličnim naklonostima se možete opredeliti između bočice sa kapaljkom ili bočice sa pipetom.

Korak 4 – Spreman za upotrebu

Nanesite prvo na mali deo brade i proverite kako vaša koža reaguje na njega u narednih 24 do 48 sati. Ako je sve u redu, spremni ste da vaše ulje uvrstite u redovnu negu brade.

Šta ne raditi prilikom upotrebe ulja eukaliptusa

Govorili smo svo vreme šta raditi i kako nanositi ulje eukaliptusa na bradu. Videli ste da to nije tako komplikovano. 

Međutim, da li su greške moguće? Pa zapravo, jesu. 

Kako ih ne biste načinili upravo vi, mi smo izdvojili par stvari koje ne bi trebalo da radite prilikom negovanja vaše brade.

Dakle sledeće:

 • ne koristiti koncentrovano ulje eukaliptusa i nerazblaženo (posebno važi za oseljivu kožu);
 • nemojte neravnomerno nanositi ulje, pa ostaviti određene delove brade suvim;
 • ne nanositi ulje kada vam je brada još mokra;
 • ne stavljati toliko ulja na bradu da izgleda masno;
 • ne nanositi ulje ako izaziva nelagodnost ili iritaciju.

Koliko je bezbedno koristiti preparate sa uljem eukaliptusa?

Dok ulje eukaliptusa može biti dobro za vašu bradu, ono s druge strane ipak može izazvati negativne uticaje na vašu kožu i bradu. Istini za volju, ovi negativni efekti su zaista retki, ali vredi ih spomenuti.

Naime, ulje eukaliptusa proizvodi štetne nusproizvode kada oksidira i oni mogu potisnuti hormone rasta brade. Shodno tome, nusproizvodi koje ulje eukaliptusa proizvodi na neki način mogu negativno uticati na rast vaše brade.

Ulje eukaliptusa može da oksidira, a oksidirano ulje može oštetiti kožu, što je naravno nepoželjno. Ovu vrstu oksidacije možete sprečiti tako što ćete ga razblažiti drugim stabilnim nosećim uljima koji su pomešani sa vitaminom E.

Takođe, nemojte zaboraviti da može brzo da užegne, pa preparati koje koristite a koji u svom sastavu imaju ovo ulje mogu imati jako kratak rok trajanja.

Zaključak

Videli smo glavne prednosti ulja eukaliptusa. To su:

 • antiinflamatorno dejstvo;
 • antibakterijsko dejestvo;
 • hidrirajuća svojstva.

Kada je reč o bradi ovo su vrlo važne prednosti. Ako se pridoda tome i vrlo prijatan osvežavajući miris, reklo bi se da nema razloga da se ovo ulje ne nađe na našoj polici. Ono je gotovo savršeno za našu bradu.

Pa ipak videli smo da postoje i šanse (male) da ono ipak nije tako sjajno za našu bradu. Ono za čim najviše trenutno žalimo je nedostatak naučnih istraživanja o uticaju ulja eukaliptusa na bradu na hormone.

U takvoj situaciji, moramo se osloniti na iskustvo korisnika.

Zato vas pozivamo da se i vi uključite, kao i podelite sa nama vaše iskustvo, utiske, savet ili mišljenje o ovom ulju.