hormoni brada

Da li i kako utiču hormoni za rast brade

Na bradu i dlake na licu, njen izgled i način rasta dosta utiču i hormoni. Da li je u pitanju jedan hormon za bradu ili više, kao i koji su to ključni hormoni za rast brade otkrivamo u nastavku.

 

Ukoliko vaša brada ne raste tempom kojim želite, možda mislite da je krivac samo jedan muški hormon – testosteron. Paa, donekle ste u pravu ste. 

Još par hormona za bradu je uključeno u igru i mi vam otkrivamo koji su to.

Kada su u pitanju hormoni i njihov uticaj na bradu, treba znati kako da prepoznate kada imate problem sa hormonima, ali i kako da prirodnim putem poboljšate stanje hormona za bradu. 

Hormoni za rast brade – koji hormoni pomažu da brada poraste?

Hormoni zaduženi za rast brade su:

 • testosteron i
 • dihidrotestosteron (DHT). 

Testosteron je hormon iz grupe androgena, hormona koji su tipični za muškarce (iako ih i žene poseduju). Hormon testosteron igra vrlo značajnu ulogu rasta brade, ali i kose. Njegovo pojačano dejstvo, kao i efekti njegovog delovanja vide se već u pubertetu.

DHT sa druge strane je produkt testosterona. Ovaj hormon stiže do androgenih receptora i u zavisnosti od osetljivosti tih receptora, naša brade raste. Što su osetljiviji receptori brada više raste, plus i u ranijem dobu počinje da raste. Osetljivost receptora na DHT je često naslednog karaktera.

Koja je uloga hormona na rast brade u pubertetu?

Kako bismo bolje razumeli ulogu hormona na rast dlake na bradi, što se javlja na početku u pubertetu kada brada kreće sa rastom, potrebno je da znamo razliku između tipova dlake. Naime postoje dve vrste dlaka:

 • velus dlake i
 • terminalne dlake.

Velus dlake

Gotovo čitavo ljudsko telo prekriveno je velus dlakama. Velus dlake su bezbojne, mekane, tanke i nežne dlake. Ono što je bitno da znamo je da na njihov rast ne utiču hormoni, za razliku od terminalnih dlaka. Primarna svrha ovih dlaka je izolacija za telo. 

Upravo ove dlake su karakteristične za period puberteta.  U ovom periodu i dolazi do pojačanog delovanja androgenih hormona, dakle testosterona i DHT-a. 

Ovi hormoni, ne utiču na to da velus dlake rastu, ali utiču na njihovu transformaciju. Naime pod uticajem ovih hormona, velus dlake se transformišu, na nekim delovima tela, u terminalne. Pa tako svetla i mekana brada postaje tamnija i jača. 

Isti slučaj je i sa dlakama na rukama, nogama, grudima…

Terminalne dlake

Kod muškaraca pubertet se javlja između 9-te i 15-te godine. Terminalne dlake se javljaju nešto kasnije. I ono što je karakteristično je da se ne javljaju na svim delovima tela u istom trenutku. 

Najpre se velus dlake transformišu u terminalne u stidnoj regiji i pod pazuhom. Kada je reč o bradi, ona, po pravilu, dolazi na kraju puberteta ili u ranim 20-im. 

Hormoni odlažu rast dlake u pubertetu

Terminalne dlake često se ne pojave na vreme. Razlog tome su hormoni. Naime, da bi uopšte pubertet nastupio, i da bi došlo do fizičkih promena koje prate pubertet, hipofiza mora da odradi svoj deo posla. Ona je zadužena da luči hormone koji iniciraju pubertet.

Hipofiza dakle luči luteinizirajući hormon, testosteron kod muškaraca i naravno estrogen kod žena. Ako ne dođe do lučenja ovih hormona, jednostavno pubertet ne nastupa. 

Inače, pomenuti luteinizirajući hormon je malo poznat ali vrlo važan hormon za rast brade. Naime luteinizirajući hormon se pravi u hipofizi i upravo on stimuliše oslobađanje testosterona iz testisa kod muškaraca. 

Testosteron i rast brade

Ako ste genetski skloni proizvodnji većih količina testosterona i DHT-a, a vaše telo više reaguje na ove hormone i može ih dobro iskoristiti – tada ćeti moći da razvijete gustu bradu. Pisali smo o značaju i uticaju testosterona na bradu.

Ako ste genetski skloni proizvodnji niskih količina testosterona i DHT-a, tada zbog genetike nećete moći da pustite bradu ili će ta brada da bude ređa. Neki od simptoma niskog novoa, kada je u pitanju dlakavost su retka brada, kao i gubitak kose na glavi ili dlaka na telu.

Možda najpogodniji primer koji pokazuje snagu i efikasnost hormona su osobe koje su u procesu promene pola ili transrodne osobe. Ove osobe koje su procesu promene pola u muški pol dobijaju propisane injekcije testosterona i gelove (kao hormonska terapija) koji podižu nivo u krvi na isti nivo kakav bi imali muškarci sa normalnim do visokim nivoom testosterona.

Dakle, ako se pitate da li bi vam hormonska terapija, tablete od testosterona ili injekcije testosterona pustile bradu, odgovor je da. Hormoni za bradu su jako uticajni, odnosno toliko su moćni da mogu da podstaknu rast brade na potpuno golobradom licu. 

Naravno, ovakve intervencije se obavljaju isključivo uz preporuke lekara, nikako na svoju ruku.

Brada i hormon DHT (dihidrotestosteron)

Hormon DHT ima potpuno različit uticaj na bradu i na kosu. Zato često srećemo ćelave muškarce sa vrlo jakom bradom. 

Da bi brada rasla potreban joj je hormon DHT. Čak da bi se razvila u potpunosti potreban joj je dihidrotestosteron. Pravilo je da ako nema dovoljno hormona DHT ili su ćelije slabije osetljivosti na njega, i brada će da bude slabija.

Muškraci sa višim nivoom hormona testosterona i DHT imaju jaču bradu od onih sa manjim nivoom. Takođe, ukoliko pripadate grupi muškaraca sa dobrom osetljivošću ćelija na DHT vaša brada če ranije početi da raste.

Inače, teorijski, veći nivo testosterona znači i više DHT-a, pa je to između ostalog razlog zašto se pri problemima sa rastom brade, obraća pažnja na testosteron. Međutim u praksi ovo ne mora da bude tako jednostavno.

I treba napomenuti – ako ste u situaciji da ste u 20-im ili 30-im, a vaša brada je i dalje retka, ne mora da znači da imate niži nivo hormona. Nemojte da paničite. Jednostavno može se desiti da su vaše ćelije manje osetljive na DHT.

Prirodni DHT blokatori i uticaj na bradu

Muškarci koji se bore sa ćelavošću, odnosno koji primete da može doći do opadanja kose, rešenje traže u DHT blokatorima.  Kada je u pitanju kosa, DHT blokatori deluju tako što sprečavaju da se DHT zakači za receptor unutar folikula dlake. 

Najpoznatiji prirodni sastojci DHT blokatora su:

 • aloe vera,
 • arganovo ulje,
 • kokosovo ulje,
 • ulje semenki grožđa,
 • maslinovo ulje,
 • ulje slatkog badema.

A da li DHT blokatori imaju uticaja na rast brade?

Pitanje je i da li korišćenje proizvoda za bradu formulisanih sa poznatim DHT blokatorima može uticati na rast vaše brade postalo je sve rasprostranjenije. Nažalost, većina istraživanja, do sada su bila fokusirana na kosu, a mnogo je manje studija o bradi, pa je u ovom trenutku teško sa sigurnošću reći.

Stavovi u savremenoj nauci i medicini polaze od činjenice da se ulje za bradu probija kroz pore na licu i ispod folikula dlake. Kada to znamo, možemo da pretpostavimo da ako je ulje za bradu ili neki drugi preparat za bradu formulisan sa uljima nosačima poput arganovog ulja, ulja semenki grožđa, ulja slatkog badema… (dakle svim pomenutim blokatorima DHT-a) moguće je da bi moglo blokirati neke od vaših DHT-a da se prikače na receptore u folikulima dlake na bradi. Ovo bi imalo pozitivan ishod po rast vaše brade.

Sve što bi dakle trebalo da uradite je da se opredelite za neki od preparata za bradu, koji sadrži neki od navedenih prirodnih blokatora. Nakon što vaše lice i bradu umijete toplom vodom (obavezno toplom kako bi se pore otvorile), nanesite preparat za bradu.

Hormon rasta HGH i brada 

Nažalost, veza između hormona rasta HGH i brade još uvek nije dovoljno ispitana. Dosadašnja istraživanja bavila su se više vezom izmedju HGH i kose, zaključujući na osnovu tih istraživanja i o bradi. 

Mi vam prenosimo neke naučne zaključke i istraživanja;

 • nedostatak hormona rasta HGH dovešće do problema u rastu kose kako na glavi, tako i dlaka na telu. Nema dokaza da li utiče i na bradu.
 • studija na muškarcima sa nedostatkom hormona rasta otkrila je da je terapija značajno pomogla rast dlaka na telu i licu. Dakle uprkos dosadašnjim uverenjima, ova istraživanja pokazuju da se veza između rasta brade i hormona rasta, možda ipak može pronaći.

Većina istraživanja je još uvek u toku, ali dosadašnji dokazi ohrabruju da HGH može da obnovi kosu ili pospeši rast brade, posebno kod pacijenata sa nedostatkom hormona rasta.

Da li mastrubiranje povećava nivo testosterona?

Testosteron je usko povezan sa seksualnim nagonom kod muškaraca, a i kod žena, samo u znatno manjoj meri. Poznato je da nivo testosterona raste tokom seksa i masturbacije, da bi se vratili u normalu, nakon orgazma.

Studija iz 1972 godine pokazala je, da masturbacija nema direktne uticaje na nivo testosterona, na duže staze. Ovo znači da nivo ne opada sa povećanjem masturbacije, kako se nekad verovalo.

Studija iz 2001 godine pošla je drugim putem. U ovom slučaju, predmet istraživanja bila je apstinencija, odnosno uticaj uzdržavanja od masturbacije na nivo testosterona. Na istraživanju, u kom je učestvovalo 10 muškaraca, otkriveno je da uzdržavanje od masturbacije u trajanju od 3 nedelje, koliko je trajalo u istraživanju, može izazvati blagi porast mupkog hormona.

Kada sva ova istraživanja stavimo u vezu sa bradom, mogli bismo da zaključimo da: masturbacija u normalnoj meri definitivno neće usporiti ili zaustaviti rast brade. Kada je reč o prekomernoj masturbaciji ona može negativno uticati na rast brade. 

Kako povećati nivo muških hormona prirodnim putem?

Ako imate neki do simptoma koji ukazuju na snižen nivo testosterona i želite da povećate na normalan nivo hormona, imamo dobru vest za vas. Čitav niz rešenja je pred vama i sva su prirodna.

Pored toga što će ova rešenja dovesti do podizanja nivoa hormona pa tako posredno uticati na bolji rast brade, ove navike će i direktno pospešivati rast brade.

Spavanje

Cilj je 6-8 sati spavanja noću. 5 ili 6 sati noću vam neće doneti mnogo koristi. 

Većina testosterona se proizvodi tokom spavanja (tačnije tokom REM faze sna), a studije pokazuju kako muškarci koji spavaju četiri sata imaju 50% manje glavnog muškog hormona od muškaraca koji spavaju osam sati.

Smanjite stres

Stres može biti reakcija na brojne eksterne događaje koji nam se u svakodnevnom životu događaju. Pored toga što nije dobar na zdravlje, utiče i na i na kompletno stanje organizma, odnonso tela. 

Kada smo pod stresom oslobađa se hormon stresa, poznat kao kortizol, koji je okidač brojnih zdravstvenih tegoba. Zato je manje stresa poželjno kako bi se ovaj hormon smanjio. Dodatno, stres je povezan sa opadanjem kose, a može biti u vezi i sa bradom, te je preporuka da se stres svede na minimum.

Jedite dovoljno kvalitetne hrane (izbegavajte rigorozne dijete)

Niskokalorične dijete mogu biti neugodne, može doći čak do usporavanja reproduktivnog sistema, a zbog toga će patiti i vaša proizvodnja testosterona. Popularne dijete znaju da odu u ekstrem što se broja kalorija tiče, pa ih se treba paziti. 

Ne preterujte sa proteinima

Moglo bi se pretpostaviti da više proteina znači više testosterona, međutim – previše proteina počinje da negativno utiče na proizvodnju testosterona. Umesto toga, težite tome da oko 20-25% kalorija unesete iz proteina.

Jedite prave masti

Zasićene i mononezasićene masti poput onih koje se nalaze u orasima, avokadu i lososu povećavaju testosteron.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su nam više nego potrebni u ishrani. Otprilike 40–60% unosa kalorija treba da potiče iz voća, šećera (takođe u voću), pirinča i skrobnih ugljenih hidrata poput krompira (po mogućstvu pripreman na što manje ulja).

Multivitamin

Kako starimo, telo uzima sve manje hranljivih sastojaka iz hrane. Osim toga, ako je vaša dijeta bogata prerađenom hranom, možda nećete unositi sve hranljive sastojke koji su vam potrebni. 

Dodavanje multivitamina u ishranu može pomoći, ali ima nekih stvari na koje treba obratiti pažnju. Na primer, previše vitamina A može biti toksično ako se prečesto uzima.

Treninzi težine

Dokazano je da trening otpora stimuliše proizvodnju testosterona, kao i da povećava aktivnost androgenih receptora u uzimanju hormona. Pokazalo se da su složeni pokreti koji regrutuju više mišićnih grupa posebno efikasni.

Čučnjevi, mrtvo dizanje, benč pres, sklekovi, iskorak, zgibovi, ovo su samo neki od primera vežbi koji že vam pomoži u popravljanju stanja hormona. Postoji razlog zašto ove vežbe postoje otkad postoje. 

Hormoni za bradu zaključak

Videli smo da hormon testosteron i pored, verovatno najveće uloge u rastu brade, nije baš jedini krivac za sve. DHT i luteinizirajući hormon su takođe vrlo važni, pa na njih treba obratiti pažnju. 

Simptome problema sa hormonima često možemo sami da prepoznamo, ali je završna reč, u ovom slučaju, uvek na lekarima specijalistima.

Kakva su vaša iskustva? Podelite u komentarima sa nama svoje utiske, iskustva i sugestije.