brada u pubertetu

Da li raste brada u pubertetu

Dečaci bi što pre da postanu muškarci, pa se zato brada u pubertetu željno iščekuje, kao i odgovori na pitanja – da li brada raste u pubertetu, kada počinje, kada se završava njen rast u pubertetu i slično.

 

Stvarnost u ovom slučaju ne izlazi u susret uvek našim željama, bar ne onoliko koliko bismo želeli.

I, da, sve je ok sa tobom. Po tom pitanju nema brige.

Naime, iako je upravo brada jedan od pokazatelja puberteta, ona se ne razvija i ne raste tako brzo. Treba joj vremena da izraste. Ali, da ne brineš, sa tobom je sve ok. Uostalom pogledaj tvoje vršnjake, videćeš da su u “istom sosu”. 

Brada raste nešto sporije u pubertetu nego što to želimo, ali za to postoji razlog. To je u samoj prirodi našeg razvijanja i detaljnije ćemo u nastavku. Pored toga, saznaćeš sve ono što te verovatno najviše zanima: kada raste brada u pubertetu, kada ona dostiže svoj vrhunac i na kraju, kada prestaje sa rastom.

Da ne bismo i mi testirali dodatno tvoje strpljenje – krećemo sa odgovorima!

Da li je rast brade deo puberteta?

Rast brade se javlja u fazi puberteta i može se reći da je između ostalog brada upravo pokazatelj puberteta kod momaka i tinejdžera. Tipično je da se prvo pojavljuju brkovi i zulufi, dok na ostatak brade treba pričekati još dosta. I naravno ta prva brada u pubertetu još uvek nije jaka i gusta da ju je potrebno brijati. Reč je o svetloj i mekoj bradi.

Ovo naravno ne znači da izostanak brade znači da nije došlo do puberteta. Naprotiv, pubertet je ono što nam se dešava, samo je pitanje da li će se manifestovati kroz bradu, ali i kada. Dešava se da se nekom kao prvi pokazatelj puberteta javi brada, dok će neki na nju čekati malo više.

Kada prva brada počinje da raste?

Prva brada počinje da raste tokom puberteta, pod uticajem muških hormona povezanih sa bradom. Većina dečaka adolescenata prvi put primećuje dlake na licu između 13-16 godina.

Ovo je pravilo od kojeg naravno postoje odstupanja. Što znači – ako si u ovim godinama, a brade još uvek nema, nema razloga za brigu. I znamo da su to godine kada tinejdžeri imaju potrebu da se porede sa drugima, ali u ovom slučaju, nema potrebe za tim. Tvoje telo i tvoj razvitak ima svoj tempo i nema potrebe da ga požuruješ, niti da se brineš ako je malo sporiji od ostalih.

pubertet dečko nema još uvek bradu

Faze puberteta

S obzirom da pubertet nije doba kada se promene dešavaju ujednačenim, kontinuiranim tempom i da je on kao period podeljen na nekoliko faza. U nastavku sledi koje su to faze. Pored toga videćeš i koje su promene karakteristične za određenu fazu.

Faza 1: Dečaštvo

U ovoj „prepubertetskoj“ fazi, dečaci uglevnom ne dožive vidljive promene. Mozak međutim, počinje da  nam šalje signale o tome šta je pred nama.

Faza 2: Počinju fizičke promene

U ovoj fazi, koja obično počinje između 9 i 14 godina, tinejdžeri doživljavaju:

 • genitalni razvoj,
 • rast retke dlake oko penisa i ispod ruku (pod pazuhom).
 • povećanje visine.

Faza 3: Fizičke promene se ubrzavaju

U ovoj fazi, koja se javlja između 10 i 16 godina, dečaci doživljavaju:

 • nastavak rasta polnog organa i testisa,
 • pojava i povećanje maljavosti na telu,
 • pojava prve brade (uglavnom na brkovima i zulufima),
 • kontinuirano povećanje visine (oko 5cm do 8cm) godišnje,
 • pojačan rad znojnih žlezda,
 • vokalne promene (dublji glas i pucanje glasa pri govoru),
 • povećana mišićna masa.

Faza 4: Pubertet dostiže vrhunac

U ovoj fazi, koja se može javiti između 13 i 17 godina, dečaci doživljavaju:

 • nastavak rasta brade, koja postaje tamnija, jača i počinje da zauzima veću površinu,
 • povećanje maljavosti koja dostiže ili se približava nivoima odraslih,
 • vrhunac rasta koji u proseku iznosi skoro 10cm godišnje,
 • pojava i razvoj akni,
 • nastavak promena glasa.

Faza 5: Završna faza

U ovoj fazi dečacima se znatno usporava rast i fizički razvoj. Dešava se i da se od ovog perioda ne pojavi brada, svakako su veoma male šanse da se u ovom periodu brada razvije u velikoj meri ili u svom punom potencijalu. Završna faza traje do 17-18 godina.

Da li na rast brade utiču godine

Hormon testosteron je odgovoran za rast brade. Kada kao tinedžeri uđemo u pubertet, počinje ciklus proizvodnje testosterona. Ali ovo nije jednostavan prekidač za uključivanje/isključivanje. Testosteron se vremenom nakuplja, a njegov efekat na folikule dlake zapravo dolazi prilično kasnije u procesu puberteta. 

Rast brade se dakle zaista povećava sa godinama. 

Folikuli dlake na licu reaguju na prisustvo testosterona u telu, tačnije na prisustvo dihidrotestosterona, poznatijeg kao DHT. Testosteron se ne luči u dovoljnoj meri u mlađim godinama, dok u nekim godinama, u četvrtoj deceniji života, nivo testosterona počinje da opada.

Sve ovo posledično utiče na ubrzanje ili usporavanje rasta brade.

Većina muškaraca navodi da se brada njihova razvije u dobi od 25 godina i više. Neki muškarci mogu da puste punu bradu u tinejdžerskim godinama, a drugi moraju da čekaju do kasnih dvadesetih. Međutim generalno pravilo je: otprilike oko 30. Godine brada tada postaje puna.

Počevši od oko 30 godina, rast brade kod muškaraca obično počinje da slabi. Nivo testosterona počinje da opada za nekoliko procenata svake godine, pa nivoi DHT-a samim tim opadaju. Ovo će na kraju dovesti do proređivanja brade.

Faze rasta brade prema godinama

Kao što ni pubertet nije ujednačen, tako se ni rast brade ne odvija ujednačeno, već po fazama. Tih faza ima 5 i o njima ćemo u nastavku.

brada pubertet kod tinejdžera

Faza 1: Pojava dlaka (11 do 15 godina)

U pubertetu, između 10-11 godina, dlake na licu počinju da se pojavljuju u uglovima gornje usne. U suštini, ove dlake se u ovoj fazi još ne smatraju brkovima ili bradom, već normalnim dalkama lica, koje se nazivaju velusne dlake.

Do 15 godina, dlake na licu rastu samo na gornjoj usni i poneka dlaka se pojavi na bradi, na liniji vilice uglavnom. Ali sve dlake koje se pojave ipak su tanke, svetle i retke.

Faza 2: Delimično prekrivanje obraza (16 do 17 godina)

U drugoj fazi, dlake na licu počinju da prekrivaju obraze. Ovo ponekad može da bude loša faza rasta brade kod adolescenata jer se suočavamo sa svrabom brade i drugim problemima kože. Dlake na licu se u potpunosti razvijaju na zulufima i predelu vrata između 16-17 godina.

Naravno dešava se da se u ovoj fazi ne razvije svima jednako brada, nekima čak i da se ne pojavi uopšte.

Ali, ako su tvoji nivoi muških hormona dovoljno dobri i kao i genetika, onda možeš očekivati neku vrstu brade u ovoj fazi.

Faza 3: Neujednačene dlake na licu (18 do 19 godina)

Iako je ovo faza kada na licu imamo najviše brade do sada, imamo problem neravne brade.

Važno je da naučiš da prihvatiš te neravnine na bradi, jer to je jedna od faza rasta tinejdžerske brade. Vremenom će se to popraviti samo od sebe.

Faza 4: Ubrzani rast (20-23 godine)

U adolescenciji, 20-23 godine dolazi do ubrzanog rasta brade. 

U ovoj fazi razvoja brade, vreme je da kreneš sa negovanjem tvoje brade preparatima za bradu. Naš je savet da se uvek opredeljuješ za blage proizvode, one na prirodnoj bazi, kako bi izbegao negativne posledice koje nastaju usled upotrebe nekvalitetnih veštačkih preparata.

Faza 5: Puna brada (25 ili više godina)

Većina muškaraca obično dobije punu bradu oko 25 godina, u nekim slučajevima i 30 godina. 

Ali ako i dalje imaš znatno manje brade ili nemaš bradu na obrazima, ili se još uvek boriš sa neujednačenom bradom, onda su ovo znaci da potražiš neko rešenje.

Sa koliko godina raste puna brada

Iako bismo verovatno svi očekivali da brada izraste u potpunosti oko 20-te godine, to nije tako. Naime puna brada se razvije znatno kasnije, u proseku tek oko 25-te godine. A kod velikog broja muškaraca ona nastavlja sa rastom sve do 30-te godine. U 30-toj godini brada je dostigla svoj vrhunac gustine i snage.

Naravno i ovde ima izuzetaka u smislu da se nekima brada razvije i znatno ranije. Postoje primeri gde se to desi do 20-te godine, pa čak i u srednjoj školi. Međutim ovo su veliki izuzeci, na nivou medicinskog fenomena.

Sa druge strane ako se tvoja brada ne razvije, ako se pojavi neki problem koji utiče na njen rast ili ne krene sa rastom do 30-te, male su šanse da će se to desiti nakon 30-te godine.

Koji sve faktori utiču na rast brade 

U nasatvku ćemo da otkrijemo koji sve faktori utiču na rast brade. Ovi faktori su značajni za sve uzraste pa se tako odnose i na bradu u pubertetu, ali i na onu kasnije.

Genetika

Stepen do kojeg možeš da pustiš bradu u direktnoj i najvećoj je vezi sa tvojom genetikom. Osetljivost folikula dlake na DHT, koji je najzaslužniji za rast brade je nešto što nasleđujemo.

Pogledaj muške pretke i videćeš nagoveštaje u kom pravcu može da ide tvoja brada. Dešava se, doduše na nivou statističke greške, da sin ne može da pusti jaku i gustu bradu iako je otac imao takvu.

Hormoni

Puštanje brade može biti veći izazov za one sa niskim nivoom testosterona. S obzirom da nam od nivoa testosterona za bradu zavisi i količina gorepomenutog DHT-a, od njega dakle mnogo zavisi.

Nizak nivo testosterona je nešto što se utvrđuje isključivo laboratorijskim nalazima i nakon što se ustanovi lekar specijalista preporučuje lekove i mere. Dakle, u ovom slučaju se ništa ne preduzima na svoju ruku.

Godine

Godine su definitivno značajan faktor, kao što smo videli ranije. Ako imaš drugara koji je u osnovnoj već imao bradu, znaj da je on je ogroman izuzetak i ne treba da te brine to što i ti nemaš takvu. U najvećem broju slučajeva, naša brada će da krene sa rastom isto kao i kod našeg oca, pa možeš njega da pitaš kada je njegova brada započela sa rastom.

Ali, recimo da pojavu malo ozbiljnije brade možeš da očekuješ tek krajem srednje škole.

Način života

Način života: zdrava ishrana, redovno i zdravo vežbanje, nivo hidratacije, nivo stresa utiče na rast brade. Ovo su faktori koji ili usporavaju ili ubrzavaju rast brade.

Ovi faktori kontrolišu vaš protok krvi, nivoe testosterona i još mnogo toga, što direktno utiče na rast brade – pa ako tvoja brada ne raste brzo, to je razlog više da stekneš neke zdravije navike.

Stres takođe, negativno utiče na rast brade, pa bi bilo dobro svesti ga na minimum.

tinejdžer pubertet brada

Zaključak

Poenta naše priče je da je sasvim uobičajeno i očekivano da brada u pubertetu bude mnogo slabija od onoga što očekuješ. Normalno je čak i da se pubertet završi a da se brada ne pojavi. Ništa od ovoga nije razlog za brigu.

Na tebi je da vodiš računa opštem zdravlju, koje, što bude bilo bolje bolja će i brada da bude. Alarmi za brigu ako nema brade se pale znatno kasnije, kada se izađe iz puberteta. Do tad, stvari su rukama prirode i verujemo da nema razloga za brigu.

Nas zanima da podeliš sa nama svoja iskustva sa bradom u pubertetu? Da li je počela sa rastom i kada? Piši nam o tome u kometarima.