preparati za rast brade

Koji su najbolji preparati za rast brade

Ako imate problem sa bradom koja svrbi ili sa bradom koja ne raste u onoj meri u kojoj biste vi želeli, trebalo bi da koristite adekvatne preparate. Ovo su pravi i najbolji preparati za rast brade.

 

Za muškarce brada je postala obavezni deo izgleda, čak i deo identiteta. Svi tipovi brade su zaživeli od “neuredno obrijane, trodnevne” pa do “drvoseča” brade.

Sasvim očekivano javila se i potreba za negom brade i na scenu su stupili preparati za bradu, za njenu negu, stilizovanje-oblikovanje, rast…

Ovi proizvodi pomogli su gotovo svim “bradonjama” širom sveta. Zbog svoje raznovrsnosne namene, pomogli su svima onima koji imaju neki problem sa svojom bradom, ali uglavnom pospešujući njen rast. Svakako, pomogli su i onima koji bi samo da izgled svoje brade podignu na viši nivo.

Zato, upoznajemo vas sa preparatima za bradu i njen rast, kao i najučestalijim problemima vezanim za bradu.

Šta sve utiče na rast brade?

Na usporen ili sporiji rast brade utiču mnogi faktori. U nastavku izdvajamo one za koje se može reći da su najčešći. To su svakako genetika, zatim godine, alopecija (kao problem opadanja dlake) i nivo hormona.

Genetika

Ono što je sigurno u dosadašnjim naučnim saznanjima je da uticaj postoji u smislu, da ako je vaš otac ili deda imao jaku bradu, imaćete je i vi.

Naučnici nam objašnjavaju da je to zbog toga što geni određuju koliko će naš folikul dlake da bude osetljiv na testosterone. Što je on više osetljiv to su veće šanse da naša brada bude gusta, kao i kosa.

Godine

Godine su vrlo važan faktor kada je reč o bradi. One određuju koliko brzo brada raste.

Za početak recimo da brada počinje da raste u periodu od 12 do 16 godine. I da, svi se sada sećamo nekog lika iz osnovne škole koji je već tada imao jaku bradu. To ne bi trebalo da bude pravilo, zapravo vrlo često se to posmatra kao anomalija u rastu dlake. Sasvim je normalno da u tom periodu, pa i kasnije, brada bude retka.

Period kada naša brada dostiže svoj potpuni izgled je, zapravo kasnije nego što bismo mislili, od 25 do 35 godine. U ovom periodu dolazi do povećanja nivoa testosterona, što pozitivno utiče na formiranje brade. Ovo je takođe period u kojem bi brada trebalo da raste najbrže.

Alopecia areata

Alopecia areata ili bolest opadanja dlake (kod kose ćelavost, opadanje na pečate, gubitak kose i dlaka na određenom području).

Reč je reverzibilnom stanju, što znači da je izlečivo oboljenje. Retki su slučajevi kad ne dođe do ponovnog rasta kose i brade. Kod lečenja ovog stanja, terapije imaju za cilj pospešivanje cirkulacije i vaskularizacije folikula dlake.

Ipak, ne treba mešati alopecija areatu, kao medicinsko stanje i retku bradu, koja je posledica genetike ili godina.

Hormoni

Kada su u pitanju hormoni, problem sa usporenim rastom brade ili retkom bradom može biti zbog nižeg nivoa hormona. Odnosno nizak nivo muških hormona testosterona može uticati na manji ili na sporiji rast brade.

Više reči o uticaju ovog hormona sledi u nastavku.

Rast brade problemi – koji su najčešći?

Početak procesa puštanja brade nas je sve držao u divnoj iluziji da je jedini problem kod brade ovo – kada će da izraste. Trenutak puštene brade nam je svima bio trenutak istine, koja kaže da problemi sa rastom nisu završeni i da nisu jedini.

Ipak, osim usporenog ili nedovoljnog rasta brade, kao probleme sa njenim rastom možemo navesti još nekoliko. Uzroci koji nam najčešće kvare planove sa bradom su:

 • Nizak nivo testosterona -testosteron je glavni pokretač rasta brade. Takođe njegov manjak je ujedno i najveći krivac za usporen rast brade, pa i za retku bradu. Ukoliko vaša ne brada ne raste željenim tempom, mogli biste da se pobrinete za svoj testosteron. Za početak, savetujemo vežbanje. Kvalitetan san je isto jako važan, a takođe i upotreba magnezijuma, cinka i vitamina D. Ovi minerali i vitamini direktno utiču na nivo testosterona.
 • Loša ishrana – Na rast brade utiče i odabir hrane, verovali ili ne. Naša brada će rasti zahvaljujući keratinu. Keratin je protein koje naše telo ne može prirodnim putem da sintetiše, pa je zato potrebno da ga unesemo putem hrane. Dakle, potrebno je da jedemo više onih namirnica koje su bogate proteinima: piletina, ćuretina, jaja, jogurt, proizvodi od soje.
 • Nedovoljno vode – Unošenjem vode u dovoljnim količinama obezebeđujete adekvatnu cirkulaciju krvi, a to znači da će do vaših folikula dlake stići hranljive materije. Na ovim vitaminima koža će vam oni biti jako zahvalna i odužiće vam se u vidu zdrave i guste brade. U procesu hidratacije vaše brade, mnogo vam mogu pomoći preparati za bradu koji su namenjeni upravo u te svrhe.
 • Stres – Stres može uticati na pojačanu proizvodnju kortizola u telu. Ovaj hormon će onda napravi zbrku sa našim stanjem hormona, što za posledicu ima spor rast brade pa i retku bradu. On ume da utiče i na pravilnu raspodelu vitamina i ostalih hranljivih materija, koje su esencijalne za folikule dlaka. Dakle, ako želite dobru i gustu bradu po vašem ukusu, što dalje od stresa.

Kako preparati za rast brade deluju?

Na samom početku, moramo reći da je problem rasta brade znatno “mlađi” od problema rasta kose. Ovo je za posledicu imalo da je nauka u slučaju potpunog izostanka rasta kose pronašla neke alternative, dok se u slučaju brade to još uvek nije desilo.

Šta ovo za našu bradu znači, kada pričamo o dejstvu preparata za rast brade?

Konkretno, to znači da ovi proizvodi za rast brade ne mogu (bar ne za sad), da utiču na rast brade na mestima na licu gde nema folikula dlake (pore odakle brada ne raste).

Ovo svakako nije razlog za brigu. Iskustvo nam je pokazalo da kada je reč o problemima sa rastom brade, glavni problem nije nepostojanje folikula dlake. Glavni problem je nedostatak stimulansa koji bi pomogli bradi da izraste iz folikula.

Tako da, ukratko – vrlo verovatno imate bradu, samo još uvek nije porasla.

Pomenuli smo nedostatak stimulansa za rast brade, a proizvodi za rast brade upravo taj nedostatak otklanjaju. Odnosno, proizvodi za rast brade preuzimaju ulogu stimulatora rasta dlake delujući upravo na sve one folikule koje su nedovoljno vidljive. Tako će vaša brada ojačati i dobiti izgled koji želite.

Pored problema sa rastom brade, još neki od problema na koje se žale vlasnici brada su i svrab, suva koža ispod brade, krta brada, perutavost, iritacija… Najbolji preparati za rast brade, zbog svojih sastojaka, mogu jednako dobro da utiču i na ove probleme.

Najbolji preparati za rast brade

Uzimajući u obzir različite tipove brade i kože kod muškaraca, danas su razvijeni (i razvijaju se) različiti oblici preparata za rast brade.

Raznolikost proizvoda za negu brade je bila uslovljena, a sada već i prilagođena različitim željama i potrebama korisnika, pa danas svi ovi proizvodi nalaze svoju primenu u nezi brade.

E sada, koji to preparati za rast brade pomažu da brada poraste? Najviše nalazimo na sledeće za koje možemo da kažemo da su najbolji:

 • ulje za rast brade;
 • vosak za bradu;
 • elixir za rast brade (ili serum);
 • sprej za rast brade;
 • kapi za rast brade;
 • šampone za bradu i rast brade.

Ono što je posebno važno u priči kada su u pitanju najbolji preparati za rast brade, je da budu zasnovani na biljnim i organskim sastojcima, poput npr. arganovog ulja, zatim ulja jojobe ili kokosovog ulja…. kako bi njihovi efekti bili najbolji.

Ono što se dodaje proizvodima za rast brade, pored eteričnih ulja, su i razni vitamini i minerali, takođe na biljnoj bazi.

Dakle, ako ste nestrpljivi ili proces puštanja ne teče po vašem planu, onda vam savetujemo da se okrenete proizvodima za rast brade, koji ovaj problem rešavaju vrlo uspešno.

Ulje za rast brade

Ako želite da pospešite rast vaš brade, važno je da napravite razliku između dva ulja koja se razlikuju po sastojcima. Tj. između ulja za bradu i ulja za rast brade.

Ulje za rast brade je preparat koji sadrži u sebi upravo one sastojke koji dokazano utiču na rast dlake. Takođe, i vitamini sadržani u njemu su različiti od “običnog” ulja za negu i oblikovanje brade.

Ulje za bradu je preparat koji deluje tako što se utrlja na bradu (najbolje neposredno nakon pranja brade) i obavezno na kožu ispod brade. Upravo na koži ispod brade eterična ulja i vitamini vrše svoj najznačajniji uticaj, ulaze u folikule dlaka i vrše stimulativno dejstvo.

Vosak za bradu

Ako ste ponosni vlasnik duže brade, onda je ovaj proizvod upravo za vas. Verujemo da i sami naslućujete da je namena voska za bradu zapravo stilizovanje brade, pa je kao takav omiljen i neizostavan među dužim bradama.

Međutim pored svog estetskog efekta, ovaj preparat za bradu je odlična zaštita od vremenskih uslova, poput kiše i vetra. Zahvaljujući eteričnim uljima koja su sastojak i ovog proizvoda vaša brada sigurno neće ostati suva, već će biti hidrirana i negovana.

Elixir za rast brade

Eilxir za rast brade je vrlo sličan preparat ulju za rast brade, pre svega, po nameni, a zatim i po sastojcima. Međutim ono što ih razlikuje jeste način dobijanja sastojaka. Po definiciji eliksir je najfiniji ekstrakt koji se dobija iz neke materije. Zatim, jači je od ulja jer je koncentracija sastojaka bogatija (veća).

Iako će za konačni rezultat elixir imati rast brade, isto kao što ima i ulje za rast brade, osećaj neposredno nakon nanošenja eliksira je drugačiji. Elixir za rast brade ne ostaje dugo na bradi nakon nanošenja i efekat sjaja brade će kraće trajati.

Sprej za rast brade

Sprej za rast brade je posebno namenjen onima koji bi da deluju sa preparatom samo na određeni deo svoje brade, pa to ne mogu da postignu eliksirom ili uljem. Pored toga, ovaj preparat je vrlo popularan zbog svoje praktične primene.

Sprej za rast brade ne zahteva nanošenje na prste, pa je pogodan za svaku priliku. Sve što je potrebno da nakon prskanja sprejom fino bradu očešljate četkom za bradu ili češljem, kako bi se ravnomerno rasporedio sprej.

Kao i kod prethodnih preparata za bradu, tako je i u ovom slučaju – svi sastojci su bezbedni, pa neće doći do bilo kakve iritacije.

Kapi za rast brade

Kapi za rast brade su u suštini preparat po sastavu i teksturi najsličniji ulju, ali se razlikuje po dve stvari. Prvo je funkcija koji imaju kapi, a drugo je ambalaža:

 • što se tiče funkcije, često su to preparati koji se koriste ujedno i za rast kose i za rast brade;
 • kada je u pitanju ambalaža, ulja su uglavnom u bočicama sa pipetom, a kapi u bočicama iz kojih se nakapa ulje (mogu biti i sa pipetom naravno).

Šamponi za bradu i rast brade

Šampon za bradu i rast brade je preparat za bradu dvostruke namene. Efekti koje njime postižete su higijena, kao najvažniji preduslov za zdravu bradu, a zatim i pospešivanje rasta brade.

Redovnim održavanjem higijene vaše brade rešićete se problema, poput svraba, iritacije, crvenila, neprijatnog mirisa… A zahvaljujući sastojcima šampona za bradu, neće doći do isušivanja same dlake brade i kože lica. Vaša brada će redovnom upotrebom šampona uvek biti meka i hidrirana.

Zašto je bitna četka za bradu?

Četka za bradu je još jedan must have za dugobrade. Nega duge brade zahteva, pored volje i istrajnosti i adekvatan “alat”, a četka je jedan od njih. Takođe, nezamislivo nanositi pojedine preparate za bradu, a takođe i održavati je ako je duga i gusta urednom bez češlja za bradu.

Pored urednosti, četka ima po vašu bradu i zdravstvene razloge. Češljanjem kvalitetnom drvenom četkom se rešavate ispucalih krajeva, a rešavate se i peruti koja se može pojaviti na koži ispod brade ako je mnogo isušena.

Koji god preparat da nanosite na bradu, naš savet je da ga rasporedite četkom. Tako ćete postići ravnomernu količinu preparata duž cele dlake. Zatim četka će pozitivno uticati i na cirkulaciju kože, što će usloviti bolji rast brade.

Preparati za bradu zaključak

Preparati za rast brade naučno i iskustveno pokazuju odlične rezultate. Ukoliko ste imali problem sa tim da se vaš željeni izgled brade ne poklapa sa onim što vam odraz u ogledalu pokazuje, sa njima možete rešiti taj problem.

Ukoliko ste pak iz one grupe muškaraca, koji samo žele da izgled svoje brade i negu podignu na viši nivo, onda su preparati za rast brade najbolji i odličan izbor za vas.

Preporučujemo da probate neki preparat i sačekate komentare nežnijeg pola. Sigurni smo u pozitivan odgovor.

Da li ste možda dosad koristili neke preparate i ako jeste koje? Napišite nam u komentarima koji su po vama najbolji, kakva iskustva imate i podelite utiske ili sugestije sa čitaocima.