maslinovo ulje brada

Maslinovo ulje za negu brade i njen rast

Maslinovo ulje za služi i za negu brade, a može pojačati njen rast, rešiti se svraba i peruti. Saznajte sve o benefitima koje ima maslinovo ulje za negu brade.

 

Šta mislite – da li to što je dobro za bradu znači da ga treba nanositi na bradu ili ga treba uvesti u ishranu? Ili čak možda oba?

Otkrivamo – zašto je dobro da ulje od maslina bude sastojak preparata za bradu, ali i koji su to benefiti upotrebe ovog ulja za negu, rast i zdravlje dlaka brade kod muškaraca.

Zašto koristiti maslinovo ulje za negu brade

Iz meditaranske kuhinje direktno na policu za kozmetiku za bradu. 

Odakle ono tu i zašto koristiti maslinovo ulje za negu brade? Pa razloga je zapravo nekoliko.

Pre svega, bogato je antioksidansima, vitaminima, pa čak i supstancama koja se bore protiv bakterija.

Konkretno, ima vitamin E, a to je vitamin koji je dobro poznat po tome što pomaže u vlaženju kože. Dobra hidriranost kože je vrlo važna za razvoj i izgled brade. Pored toga, maslinovo ulje hidrira i samu bradu.

Osim vitamina, glavne “hemikalije” maslinovog ulja su oleinska kiselina, palmitinska kiselina i skvalen, koji su poznati kao emolijensi ili omekšivači. Kao rezultat toga imamo mekšu i na dodir prijatniju bradu.

Zbog svih navedenih prednosti ulje od masline je često sastojak proizvoda za negu kose i brade. Međutim ima onih koji se odlučuju da ga koriste samostalno. Da li je preporučljivo da se koristi samostalno otkrićemo u daljem tekstu.

Za početak da sumiramo prednosti koje ima za bradu su:

 • rast brade;
 • hidratacija brade;
 • protiv svraba;
 • protiv peruti.

Maslinovo ulje za rast brade

Kao što smo već rekli, benefita upotrebe maslinovog ulja ima dosta, a jedan od njih je i rast brade. Kvalitetno maslinovo ulje je bogato vitaminom E, koji je pogodan za opšte zdravlje brade, ali i koji pospešuje rast brade.

Posebno dobra osobina je što ima sposobnost da stigne do folikula dlake i stimuliše ih. Na ovaj način biće hidrirani i vaša brada i koža. 

Nije jednostavan zadatak za neko ulje da stigne do kože i hidrira je adkvatno. Međutim, to ovom ulju polazi od ruke. Kao rezultat imamo zdraviju i jaču bradu. Ujedno, obezbeđuje se i konstantan rast brade.

Za bolje rezultate u ovom pogledu, uvek možete da iskombinujete maslinovo ulje sa još nekim uljem, poput eukaliptusovog ulja, sa kokosovim uljem ili možda uljem oraha. Ovo će dodatno još pospešiti rast vaše brade.

Maslinovo ulje za hidrataciju brade

Poznato je da je ulje od maslina dobar hidratant za bradu. U stvari, to je jedan od najprirodnijih hidratantnih sastojaka koje možete pronaći na tržištu.

Jedna od najvećih prednosti je što omekšava teksturu brade. Kada je ona adkvatno hidrirana deluje (i jeste) zdravija, sjajnija i na samom kraju – prijatnija je na dodir, bilo da je u pitanju duža ili kraća brada.

maslinovo ulje hidrirana zdrava brada

Protiv svraba brade

Svako ko se odlučio na bradu srednje ili malo veće dužine, sreo se sa problemom svraba brade. Jedan od razloga zašto se svrab dešava je dužina dlake brade kao i njihov smer rasta. 

S obzirom da dlake na bradi ne rastu u istom smeru, ovo uzrokuje njihovo trenje. Međutim, dlake brade pored toga što se dodiruju međusobno, one dodiruju (čitaj: bockaju) i površinu naše kože, što izaziva svrab.

Da biste s rešili svraba, uzrokovanog ovim problemom, razmislite o upotrebi maslinovog ulja. Ono će hidrirati kožu ispod vaše brade. Pored toga pomoći će joj da zadrži vodu. 

Ovo će značiti mnogo manje ispucalih krajeva na bradi, mekšu dlaku, pa na samom kraju i izostanak svraba i rana ako se češete.

Protiv peruti brade

Svojstva maslinovog ulja da hidrira kožu su korisna i kada je reč o problemima sa peruti. Naime, suva koža je upravo najveći uzrok peruti. S obzirom na to da će hidrirati kako kožu, tako i bradu, redovna upotreba ovog ulja sprečiće pojavu peruti u bradi.

Pored ovoga, uzrok perutanja ponekad mogu da budu gljivice ili neki zapaljenski proesi. Maslinovo ulje ima kako antigljivična, tako i antizapaljenska dejstva. Tako će delovati i preventivno, sprečavajući pojavu nekog od ovih problema, pa samim tim i perut uzrokovanu gljivicama ili zapaljenskim procesom (seboreja).

Ostale prednosti koje ima po bradu

Pored primarnih prednosti ono ima i neke sporedne, ali ništa manje vredne spomena. To su:

 • mekša brada;
 • lakše oblikovanje brade;
 • lakše brijanje,
 • bradi daje sjaj,
 • neguje i daje bradi zdrav izgled,
 • ojačava dlake brade na licu

Omekšava bradu

Glavne hemikalije (sastojci) su oleinska kiselina, palmitinska kiselina i skvalen, koji su poznati kao emolijensi odnosno omekšivači. Kao rezultat toga, dobija se mekša bradu. 

Oblikuje i stilizuje bradu

S obzirom na to da omekšava bradu, ukoliko imate dugu bradu, maslinovo ulje za negu brade će vam znatno olakšatati posao oblikovanja i stilizovanja. Omekšana brada je znatno jednostavnija za raščešljavanje. Nema kidanja dlaka češljem za bradu, niti zaglavljivanja četke u bradu.

Ukoliko želite da vašu bradu trajnije oblikujete možete se opredeliti za balzam za bardu na bazi maslinovog ulja. Ovaj preparat će ujedno hidrirati, ali i trajno oblikovati vašu bradu.

Ukoliko već imate neki oblik brade (ako je vaša brada u prethodnom periodu već oblikovana i želite da je održavate), ovo ulje je za vas. Ono će vam pomoći da zadržite, kao da održavate taj oblik koji vam se dopada.

Ulje za brijanje

Maslinovo ulje za bradu može vam poslužiti kao odličan lubrikant prilikom brijanja pojedinih delova brade. Naime, ukoliko imate delove brade koje brijete žiletom, kao što su vrat ili gornji deo obraza, ovo ulje će vam biti od velike pomoći.

Nanošenjem pre brijanja, učinićete vašu kožu glatkom stvarajući pritom zaštitini sloj. Ovako ćete izbeći sve moguće sitne posekotine koje nastaju prilikom brijanja. 

Takođe, odličan je hidrant kože će sprečiti isušivanje kože koje nastaje prilikom brijanja.

Konzumacija maslinovog ulja za rast i bolji izgled brade (oralna upotreba)

U ishrani ali u kozmetici preporučuje ekstra devičansko maslinovo ulje. Reč je o najkvalitetnijoj vrsti maslinovog ulja, dok je devičansko maslinovo ulje, zapravo ulje nižeg kvaliteta.

Ekstra devičansko maslinovo ulje se upotrebljava kako u ishrani, tako i u kozmetici. Ali da vidimo sad, kako to konzumacija ovog ulja utiče na izgled brade.

Ulje od maslina je bogato oleuropeinom. To je jedna od glavnih hemijskih komponenti koje se nalaze u njemu. U priči vezano za bradu, oleuropein je bitan zbog njegovih efekata na testosteron kod muškaraca.

Prema nedavnim studijama, konzumiranje maslinovog ulja kao deo vaše redovne ishrane moglo bi da dovede do značajnog povećanja nivoa testosterona kod muškaraca. Ako pokušavate da pustite bradu, ili je već imate, onda sigurno znate da testosteron igra značajnu ulogu u njenom rastu.

Sada vam je i samima već jasno u kom smeru priča ide? Upotreba na bradi je fantastična, ali konzumiranje za rast brade na licu je još bolja opcija.

Maslinovo ulje je jedna od namirnica za koju je naučno dokazano da povećava nivo glavnog muškog hormona – testosterona, za neverovatnih 17,4%. Ovo će dakle samim tim značiti i pojačan rast brade.

Da li postoji rizik od nanošenja maslinovog ulja

Ulje od masline, nažalost, nije savršeno ulje. Postoje određeni rizici od njegovog nanošenja. Mora se priznati da se ovi rizici retko ostvaruju, a i uglavnom su vezani za jedan tip kože, ali su svakako vredni pomena. 

Negativne posledice mogu da budu:

 • alergija;
 • svrab;
 • akne;
 • struktura ulja (teško ulje)

Alergija

Poznato je da maslinovo ulje može da izazove neke alergije na licu. Ne “želi” baš svaka koža toliko ovo ulje i vremenom može početi da pokazuje neželjene efekte posle upotrebe.

Dakle, ono što možete da uradite, pogotovo ako ga prvi put nanosite, je da prvo počnete sa rukom i vidite da li koža na ruci pokazuje znake alergije. 

U slučaju da se to dogodi, nemojte da ga koristite na licu. Umesto toga, možete se odlučiti za alternativne opcije, poput bademovog ulja, arganovog, ricinusovog, itd.

Preporuka je da ne koristite maslinovo ulje čak i ako imate neki kožni problem na licu – seboroični dermartitis odnosno seboreju, baš upravo zbog potencijalni alergijskih reakcija.

Svrab

Masna priroda maslinovog ulja dovodi do toga da koža postaje crvena i iritirana. Ovo se dešava ako već imate masnu kožu.

maslinovo ulje brada nuspojave

U slučaju kada imate masan tip kože, preporučuje se da se ne odlučujete za upotrebu maslinovog ulja na bradu. Umesto toga, birate neku alternativnu opciju za masan tip i gledajte da to bude neko lakše ulje. Odnosno, ono koje koža upija najlakše, a ulje jojobe je odličan primer za to.

Ukoliko biste želeli da koristite ovo ulje, uprkos tome što imate masnu kožu, onda ramislite o tome da ga koristite razblaženo – pomešano sa nekim od lakših nosećih ulja (ulje jojobe, bademovo ulje ili arganovo ulje na primer).

Akne

Zanimljivo je da ponekad maslinovo ulje takođe izaziva pojavu akni. Pošto ima veliku masu, odnosno spada u teška ulja, sporo i dugo se upija. Ono se ne upija u kožu tela lako, bar ne odmah i ne tako brzo kao neka druga ulja.

Međutim, dosledna i redovna upotreba stvara debeo sloj koji blokira pore na koži. Začepljene pore na kraju dovode do izbijanja akni i drugih sličnih neželjenih bubuljica. 

Važno je da vodite računa o količini koju koristite na koži kako biste bili sigurni da ne počne da blokira pore na vašoj koži.

Ako ste skloni aknama, a želite da ga koristite, razmislite o promeni načina nanošenja:

 • nanesite ulje, 
 • ostavite da ga koža i brada upiju nekih 45 minuta,
 • zatim se umijte mlakom vodom. 

Ovako biste trebali da sprečite da se na vašem licu i bradi zadržava višak ulja. Treba ga izbegavati ako znate da vam je koža osetljiva i problematična.

Takođe treba imati na umu da se ono ne čuva zauvek. Generalno, rok trajanja je između 18 i 24 meseca, dok ekstra devičansko traje samo 12 do 18 meseci.

Dakle, s obzirom na kratak rok trajanja obratite pažnju prilikom kupovine na rok. A što se upotrebe tiče, upravo je rok trajanja glavni razlog zašto se preporučuje da se prave manje količine ulja za bradu koje će se sigurno potrošiti u datom roku.

Struktura ulja (teško ulje)

Maslinovo ulje spada u kategoriju teških ulja. Šta ovo znači za našu bradu i lice. To znači da ga i lice i brada neće upijati tako lako. Ova osobina pada teško gotovo svima, a muškarcima sa masnim tipom kože posebno teško.

Zato se ono retko kada i koristi kao samostalno ulje u nezi brade. Umesto toga, preporučuje se mešanje sa nekim lakšim uljem nosačem (arganovo ulja, ulje jojobe ili kokosovo ulje…).

Kako se koristi maslinovo ulje za bradu

Upotreba maslinovog ulja za bradu je vrlo jednostavna i sastoji iz nekoliko koraka:

 1. operite bradu sa kvalitetnim sapunom ili šamponom za bradu koji je na bazi biljnih sastojaka, a koji u sebi ima ovo ulje kao sastojak;
 2. sušite bradu sa peškirom ili fenom, u zavisnosti od dužine brade;
 3. nanesite par kapi maslinovog ulja za bradu na dlan, zagrejte ulje trljajući dlan o dlan. Kada se ulje zagrejalo možete ga naneti na vašu bradu;
 4. ulje nanosite od samog korena dlake do vrha. Radite to tako što ćete prste provlačiti kroz bradu, u smeru rasta brade – od korena ka vrhu;
 5. na kraju oblikujte bradu, za početak prstima. Nakon toga bradu očešljajte sa pomoću češlja ili četkom za bradu, kako biste je stilizovali i uklonili višak ulja;
 6. ukoliko primetite da ga vaša brada slabije upija, onda čitavu rutinu možete završiti sa laganim ispiranjem brade mlakom vodom. Tako ćete ukloniti samo onaj višak ulja koji brada ne upija, a istovremeno će ostati dovoljna količina na bradi, koja će obavljati svoju namenu.

Prilikom nanošenja važno je da ne preterate sa količinom, jer će u suprotnom brada ostati masna. Zato je naš savet da počnete sa par kapi ulja, pa dodajete po potrebi. 

Ovaj postupak nanošenja ulja možete ponavljati jednom do dva puta dnevno, u zavisnosti od potreba vaše brade.

Recepti sa maslinovim uljem za bradu

Trebalo bi da znate da se maslinovo ulje preporučuje u kombinaciji sa još nekim uljem nosačem. U slučaju da se opredelite da napravite neko domaće ulje za bradu koje će u sebi sadržati ovo ulje, mi smo vam pripremili par jednostavnih recepata.

recept sa maslinovim uljem za bradu

Recept 1 – maslinovo ulje za kondicioniranje i omekšavanje brade

Sastojci:

 • 30ml maslinovog ulja;
 • 30ml ulja jojobe;
 • 8-10 kapi ulja lavande ili ruzmarina.

Sve sastojke dodajte u istu posudu. Dobro ih izmešajte dok smesa ne postane homogena. Zatim dobijenu mešavinu prebacite u staklenu bočicu. Koje ćete esencijalno ulje odabrati zavisiće isključivo od vašeg ukusa.

Ovako pripremljeno ulje možete nanositi jednom dnevno. Prilikom nanošenja obratite pažnju da ne preterate, jer brada neće uspeti da upije svu količinu i ostaće masna tokom celog dana.

Recept 2 – maslinovo ulje za bolju cirkulaciju i rast brade

Sastojci:

 • 30ml maslinovog ulja;
 • 30ml bademovog ulja;
 • 30ml kokosovog ulja;
 • 4-6 kapi ulja ricinusa;
 • 10-12 kapi ulja lavande ili ruzmarina.

Način pripreme je isti kao i u prethodnom slučaju. Sve sastojke pomešajte u jednu posudu. Kada smesa postane homogena prebaciti je u staklenu bočicu. Ovako pripremljeno ulje možete koristiti jednom dnevno.

Ricinusovo ulje, ali i maslinovo će poboljšati vašu cirkulaciju koja će pospešiti rast brade. Bademovo i kokosovo ulje će biti zaduženo za hidrataciju.

Recept 3 – maslinovo ulje za lepši miris, mekanu, puniju i gušću bradu

Sastojci:

 • 30 ml maslinovog ulja;
 • 30 ml ulja jojobe;
 • 15 ml ulja semena kajsije;
 • 15ml arganovog ulja;
 • 5-10 kapi ulja sandalovog drveta.

I u ovom slučaju ćemo postupak pripreme ponoviti tako što ćemo satojke pomešati i tako izmešane ih preneti u staklenu bočicu. Jednom dnevno može se koristiti ovo ulje.

Nanošenjem ovako spravljenog ulja brada će vam vremenom postati vrlo mekana,. Delovaće gušće i punije. Zahvaljujući ulju jojobe i arganovom ulju, nećete morati da brinete za hidriranost.

Koliko brada treba da poraste da bi se moglo koristiti maslinovo ulje?

Često se kao pitanje čuje koliku dužinu brada treba da ima da bi se moglo koristiti ulje od masline? Suštinski, pravila ovde nema. Kada god da krenete nećete pogrešiti. Ne postoji trenutak u kom ste zakasnili ili poranili sa upotrebom ovog ulja.

Pa ipak većina muškaraca kreće sa upotrebom onda kada im brada prekrije kožu lica. U ovom trenutku brada postaje dovoljno dugačka, taman toliko da može da upije ulje koje se nanosi. Takođe, ona postaje grublja, pa se javlja i potreba za omekšavanjem. 

Dakle, na pitanje koliko treba da poraste najbolje je da oslušnete svoju bradu i njene potrebe. Na kraju sami procenite trenutak kada brada od vas traži dodatnu negu.

Zaključak

Maslinovo ulje za bradu je zaista vrlo blagotvorno. Sa njim ćete definitivno:

 • pojačati rast brade;
 • rešiti se svraba i peruti;
 • postići lepši izgled brade.

Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom upotrebe su moguće alergije, kao i pojačano izbijanje akni. Pored toga, zato što spada u teška ulja, topikalna upotreba se preporučuje u kombinaciji sa još nekim uljem.

I naravno, videli smo, da je to ulje koje će vam doneti benefite po bradu, ne samo nanoseći ga direktno, već i unoseći ga u ishranu. Uvek se možete opredeliti za neki prirodni preparat za bradu sa maslinovim uljem. 

Za koju god opciju da se odlučite očekujemo vas da nam se javite sa rezulatatima. Podelite u komentarima iskustva, utiske i sugestije ako koristite ili ako ste dosad koristili maslinovo ulje za negu brade.