hrana za kvalitetnu i zdravu bradu

Najbolja hrana za brži i kvalitetniji rast brade

Kvalitetna ishrana i hranljive namirnice pospešuju rast zdrave i kvalitetne brade. Otkrivamo koja je najbolja hrana za rast brade, a radi se o namirnicama koje svakodnevno koristimo.

 

Zdravlje dolazi iznutra, jer hrana za bradu postoji. Postoje namirnice koje gotovo u ishrani svakodnevno koristimo, a koja podstiče rast brade.

Saznajte koje su to namirnice koje će vam dati dovoljno hranljivih materija zbog kojih će brada brže rasti i istovremeno biti zdrava i jaka.

Kako određene namirnice mogu pospešiti rast brade?

Vi ste jedan od onih muškaraca kojima je stalo kako izgleda. Svako jutro strpljivo stilizujete svaki centimetar vaše brade. Imate čitavu kolekciju preparata za rast brade koji će pomoći da što pre poraste.

Ali, čini se da je nedovoljno. Problem je u tome što ste preskočili jedan korak. Sada hrana stupa na scenu.

Određene namirnice regulišu hormone, obnavljaju ćelije u organizmu i povoljno utiču na cirkulaciju krvi što je glavni preduslov za rešenje problema sa usporenim rastom brade.

Hrana koja utiče na viši nivo testosterona koji podstiče rast brade takođe ima uticaj na njeno zdravlje i kvalitet. Neke namirnice nemaju direktan uticaj na rast, ali u sebi sadrže određene minerale, vitamine važne za bradu, kao i druge hranljive sastojke.

Kada su u pitanju hormoni za bradu, najveću odgovornost za rast ima testosteron. Sa druge strame, njegov optimalan nivo umnogome zavisi od ishrane. Zato treba istaći da se zdravom, kvalitetnom i pravom ishranom može povećati produkcija hormona testosteron.

Stoga, ukoliko želite zdravu i jaku bradu, trebalo bi da razumete koju svrhu određene namirnice i hrana imaju u njenom odgajanju.

zdrava hrana za zdravu bradu

Prednosti specifične hrane za rast brade

Konzumiranje specifične ishrane je od izuzetnog značaja. Na taj način unosite korisne hranljive sastojke u svoje telo, što zatim omogućuje da na prirodan i zdrav dobijete jaku bradu koja pravilno raste. 

Namirnice za rast brade se sastoje od vitamina i minerala koje su potpuno neškodljive za vaše zdravlje. Istovremeno doprinose vašem celokupnom zdravlju, zdravlju dlake i stimulaciji rasta.

Na kraju krajeva, nema opravdanja zbog kojeg ne biste imali ukusnu i zdravu ishranu, jer je ona zapravo vaša “super hrana za bradu” – pruža osnovu da dostignete pun potencijal.

Hrana za rast brade – vitamini, minerali i nutrijenti 

Svaka zdrava namirnica i njeni sastojci imaju svoju ulogu u stimulisanju rasta dlaka na licu kod muškaraca. 

Neki sastojci su zaduženi za proizvodnju hormona koji podstiču rast brade. Druga vrsta sastojaka obezbeđuje koži dovoljnu vlažnost koja je važna u očuvanju zdravlja kože i hidriranosti. 

Pojedini sastojci imaju ulogu da obezbede normalno funkcionisanje organizma tako da brada ne bude podložna uticaju negativnih faktora (bilo spoljašnjih, bilo unutrašnjih) koji mogu potencijalno da uspore njen rast. 

Glavni sastojci u ishrani su uvek ovi – vitamin, minerali i nutrijenti.

Vitamini

Vitamini su uvak deo svakodnevne ishrane. Imaju ključnu ulogu ako želite zdravu i jaku bradu. 

Svaki vitamin ima svoju funkciju. Neki poboljšavaju cirkulaciju krvi, drugi podižu imunitet, dok neki utiču na hormone koji podstiču rast.

Zbog raznih obaveza često se dešava svima nama da ne unosimo dovoljnu količinu vitamina u organizam. Zato je neophodno da na se vreme koriguje ishrana i da na dnevnom meniju bude hrana za zdrav rast brade. 

Jedino takvahrana za rast brade može biti prava vitaminska bomba. Najznačajniji vitamini koji doprinose rastu i jačanju brade su: kompleks vitamina B, A, C, D, E, i H. Ima ih u voću, povrću, žitaricama, začinima…

Minerali

Često se podcenjuje značaj minerala za celokupno zdravlje. Zbog toga se malo zna o prednostima koji minerali imaju na uticaj rasta brade. 

Oni su neophodni za pravilan rast brade. Unos dovoljne količine sprečava proređivanje dlake, ali isto tako i opadanje ili lomljenje vlasi brade. 

Cink, bor, magnezijum, kalijum, fosfor i selen su najvažniji minerali koje treba da sadrži hrana za rast zdrave brade. Takva hrana za rast brade koja je bogata visokim sadržajem minerala je: mleko i mlečni proizvodi, orašasti plodovi, čokolada, kafa….

Nutrijenti

Nutrijenti su hranljivi sastojci koji su značajni za normalno funkcionisanje organizma. Imaju višestruku korist kada je u pitanju rast brade. 

Hranljivi sastojci poput proteina, zdravih ugljenih hidrata i zdravih masti mogu pomoći da postana sjajnija i zdravija. 

Primera radi, omega 3 masne kiseline organizam ne može sam da proizvede. Zbog toga se celokupna količina ovih nutrijenata unosi putem ishrane. Hrana za bradu koja sadrži najviše omega 3 masnih kiselina je riba, dok meso, pasulj i jaja obiluju proteinima. 

proteini u hrani za bradu

Koja hrana podstiče rast brade?

Neka hrana zbog svojih sastojka ima veliku moć da podstakne rast brade. Ne obećavamo da ćete se posle bogatog vitaminsko-mineralnog obroka probuditi sa bujnom bradom, ali je sigurno da ćete posle par nedelja primetiti dobre rezultate.

Voće

Za ljubitelje voćnih salata lepa vest. Svojim hranljivim sastojcima voće značajno utiče na stimulisanje rasta brade. Ovde se mogu izdvojiti pomorandze, banane, jagode i mango. Pogledajte na koji način su ove voćke super hrana za bradu. 

Pomorandže

Pomorandže sadrže visok sadržaj vitamina C. Poznato je vitamin C ima antioskidativno i hidrirajuće  dejstvo. U kombinaciji sa vitaminom A i E, kojim obiluje ovo voće, obezbeđuje se dovoljno hranljivih sastojaka za gustu i jaku bradu. 

Pomorandze sadrže magnezijum, beta-karoten i folnu kiselinu koji u dovoljnim količinama sprečavaju opadanje vlasi i proređivanje brade. Čaša soka od pomorandze dnevno može se nazvati “ dijeta za bradu” jer u svojim hranljivim sastojcima ima sve za kvalitetan rast brade.

Banane

Banane su voće koje se najviše konzumira kod nas. U proseku svaka osoba godišnje pojede oko 10kg banana. Verovatno niste znali da su upravo banane zaslužne za poboljšanje rasta brade. Bogate su kalijumom, biotinom, vitaminom B i vitaminom A. Dodajte jednu bananu u svoj omiljeni šejk i pustite da vitamini i minerali odrade svoje.

Jagode

Jagode sadrže vitamine C, B, E i a mineral bor. Ovo slatko crveno voće je super hrana kada je u pitanju rast brade. Kombinacija vitamina i minerala koje sadrže jagode podstiču stvaranje folikula dlake. Vitamini C i B čine dlake brade jačim i debljim. Sada kada znate kako jagode utiču na rast brade, kombinacija jagoda u čokoladi zvuči još primamljivije, zar ne?

Mango

Ova egzotična voćka je veoma slatka i ukusna. Konzumiranje ovog voća nije tako često na našim prostorima, što je velika greška. Mango sadrži sve hranljive sastojke neophodne za prirodan rast brade. Sastoji se od antioksidanata koji uključuju vitamine C, A i E i minerale cink i gvožđe.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže visok nivo kvalitetnih hranljivih sastojaka. Izdvojićemo brazilski orah koji sadrži veliki procenat selena, jednog od najvažnijih mineral za rast brade. Samo 2 brazilska oraha zadovoljiće dnevnu potrebu za količinom selena. Takođe, jedna šolja oraha, badema ili lešnika može da zadovolji dnevne potrebe za selenom. 

Suvo grožđe

Suvo grožđe je prirodni izvor vitamina i minerala koji podižu nivo testosterona. Ova namirnica za rast brade sadrži veliku količinu minerala bor. Prema nekim podacima, suvo grožđe je bogato ovim mineralom više nego bilo koja namirnica na svetu. 

Dve trećine šolje suvog grožđa sadrži oko 4,5 mg ovog minerala bor, koji je direktno povezan sa visokim nivoem testosterona. Kada je u pitanju ovaj mineral, on je jedan od najvažnijih za podizanje nivoa muškog polnog hormona, a istraživanja su pokazala da je redovan unos od 6 mg bora preporučen za lučenje ovoh hormona.

Avokado

Ova namirnica, osim što je visoko kalorična i daje energiju ima pozitivno dejstvo na stimulisanje rasta brade. Avokado je jako delotvorna hrana za bradu.Sadrži moćnu mešavinu vitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina i antioksidanata. Deluje kao prirodni lek za probleme koji utiču na zdrav rast brade. 

Bogat je visokim procentom vitamina B5, vitamina C, E, biotina i bora. Kao moćni dodatak dolazi i protein. Upotreba avokada u ishrani je raznovrsna. Pored toga što se koristi kao voćna poslastica, koristi se i kao namaz, dodatak sendvičima i salatama. 

avokado salata je hrana za bradu

Pored ishrane, avokado je čes sastojak preparata za brade. O benefitima ulja avokada za bradu smo pisali.

Povrće

Obogatite vaš ručak raznobojnim povrćem i stekli ste uslove za zdrav rast brade. Hrana za rast brade sastavljena je od različitih vrsta povrća, a najviše se ističu krompir, spanać, pasulj, spanać, špargle i čili papričice. 

Krompir

Krompir je bogat ugljenim hidratima, a ugljeni hidrati doprinose proizvodnji testosterona. Iako se naširoko priča o prednostima proteinske dijete, za rast brade neophodna je ishrana bogata ugljenim hidratima. Krompir je idealna hrana i namirnica za rast brade jer je deo svakodnevnog obroka u raznim varijantama.

Spanać

Sećate se da su vas kao dete terali da jedete spanać da bi bili zdravi i jaki kao “mornar Popaj”. Verujte da ima istine u tome i kada je u pitanju zdravlje vaše brade. Spanać je bogat proteinima, gvožđem, cinkom i vitaminima A, B i C.

Pasulj

Pasulj je namirnica za rast brade, naročito ukoliko ste na proteinskoj dijeti. Proteini jačaju koren dlake i podstiču rast  folikula dlake.  Pored visokog sadržaja proteina, pasulj je bogat cinkom i gvožđem koji bitni za jaku bradu bez oštećenja i lomljenja dlake.

Špargle

Špargle su veoma hranljive. Bogate su folnom kiselinom i vitaminom C. Jedna porcija kuvanih špargli zadovoljava više od polovine dnevnih potreba za folnom kiselinom. Dodatak ovim sastojcima je i biotin koji je zaslužan za pretvaranje vitamina u hranljive materije koje stimulišu rast brade.

Čili paprika

Čili paprika zauzima vodeće mesto kada je u pitanju procenat vitamina C. Svojim hranljivim sastojcima podstiče proizvodnju kolagena i sprečava slobodne radikale da uspore rast brade.

Meso

Ako vodite računa o svom izgledu, znate da meso obavezno treba da se nalazi na vašem meniju. Isto to važi kada je u pitanju hrana za bradu. Meso poput govedine i piletine ima visok sadržaj hranljivih sastojaka koje podstiču rast. 

  • Govedina: Govedina sadrži visok procenat prirodnih masnih kiselina koji učestvuju u proizvodnji testosterona. Govedina je prirodni multivitamin koji obiluje hranljivim sastojcima poput cinka, proteina, gvožđa i vitamina C i B.
  • Piletina: Piletina sadrži veliki broj hranljivih materija koji stimulišu rast dlake. Ovde spadaju: protein, gvožđe, cink, biotin, vitamini A, B, C i E. 

Riba 

Ukoliko puštate bradu, ali iz nekih razloga ne jedete meso, ne brinite. Riba poput tune, lososa i pastrmke je pravi raj vitamina, minerala i nutrijenata koje će stimulisati rast vaše brade.  

riba hrana za bradu

Tuna je izvor omega 3 masnih kiselina koje su od vitalnog značaja za proizvodnju novih folikula dlake i rast brade. Tuna sadrži niz hranljivih sastojaka: protein, gvožđe, cink, biotin, vitamine A i E. Bilo da je konzumirate iz konzerve ili svežu hranljivi sastojci su od jednake koristi.

Druga je losos. Pored omega 3 masnih kiselina, losos sadrži visok nivo vitamina D. Ova namirnica za rast brade prepuna je i proteina, gvožđa, cinka i biotina. 

Ako ste za manje masnije varijante od tune i lososa odlična hrana za rast zdrave brade je pastrmka.  

Ostale namirnice za rast brade

Izdvojićemo još nekoliko namirnica koje svakodnevno manje ili više koristimo, a za koju se može reći da jeste zdrava hrana za bradu:

  • Jaja – Jaja su izvor proteina. Pored toga sadrže mnoštvo esencijalnih hranljivih sastojaka koji utiču na povećanje nivoa testosterona, a koji je neophodan za rast brade. Potrudite se da jaja budu obavezan deo vašeg doručka. Pored toga što će vam dati energiju, ovo je i super hrana za vašu bradu.
  • Tamna čokolada – Sigurno nikada ne biste poverovali da čokolada ima uticaj na rast brade. Prepuna je gvožđa i cinka, koji doprinose obnavljanju ćelija kože i folikula dlake i stimulišu rast zdrave brade.
  • KafaKafa (kofein) ima blagotvoran uticaj na bradu, jer doprinosi povećanju testosteron. Kada je bogata magnezijumom i antioksidantima koji čine super napitak za rast brade.
  • Želatin – Želatin u sebi sadrži aminokiseline glicin i prolin. One čine bazu za proizvodnju folikula dlake i njihov nedostatak značajno usporava rast brade. 
  • Cimet – Ovaj aromatični začin deluje antibakterijski. Takođe povećava telesnu temperature i tako poboljšava cirkulaciju krvi stimulišući rast brade.
  • Voda – Voda se na ovoj listi poslednja spominje jer se  podrazumeva dovoljan unos vode u organizam. Po njenom značaju svakako zauzima prioritetno mesto. Voda ima nula kalorija a bezbroj benefita za rast brade. Najčistiji napitak pomoću koga će koža i brada biti dovoljno hidrirani.

Dodatni savet

Put promene počinje malim korakom. Promenom životnih navika uticaćete na celokupno zdravlje, kao i na zdrav rast brade. 

Hrana za zdravu bradu je pola obavljenog posla. Smanjite unos šećera i belog brašna. Pijte i do 3 litra vode dnevno.  

Ukoliko možda genetski niste predodređeni da imate gustu i jaku bradu, namirnice za zdravu bradu vam mogu pomoći u tome da bude malo buujnija i drugačija nego što ste navikli. Polako ali sigurno. Ako ste počeli i odustali, počnite opet.

Kako vi podstičete rast brade ishranom? Koja je vaša super hrana za bradu? Ostavite komentar i podelite sa nama vaša iskustva.