rast brade po mesecima

Kako izgleda rast brade po mesecima

Ukoliko želite da puštate bradu probajte da je puštate 12 meseci neprekidno. Saznajte kako izgleda rast brade po mesecima i šta je sve potrebno za takav jednogodišnji izazov.

 

Izazov “No shave November“ ste odavno prevazišli, zar ne?! Želite da idete korak dalje i ne brijete bradu više meseci?

Šta mislite o periodu od godinu dana? Na pravom ste mestu da saznate šta vam je sve potrebno za taj izazov i kako zapravo izgleda rast brade po mesecima.

Pratili smo rast brade čitavih 12 meseci, a za to vreme smo prikupili mnoštvo isksutava i korisnih saveta koje delimo sa vama.

Saznaćete kako izgleda rast brade od prvog, pa sve do dvanaestog meseca. Takođe, znaćete šta vam je potrebno u tom procesu od preparata ali i od alata (češalj, makaze, trimer…).

I na kraju, moći ćete da odlučite (ako ste imali dilemu) koja je brada za vas: kratka, srednja ili možda duga.

Koliko treba vremena da brada poraste i izgleda lepo?

Kao što 3 dana nije dovoljno da bi brada postala “brada od 3 dana”, tako i da bi duga brada postala zaista duga, treba joj znatno više vremena nego što se misli.

Ali, za početak da kažemo da pod dugom bradom podrazumevamo onu koja dodiruje bar vrh grudi. Za takvu bradu trebaće vam oko 8-9 meseci.

A, da bi brada dostigla svoju maksimalnu dužinu, treba joj uglavnom oko 12 meseci.

Za bradu srednje dužine, dakle onu koja u potpunosti prekriva obraze i spušta se par cenimetara ispod brade (mislimo na bradu – kao deo lica) potrebno je od 5 do 7 meseci. Ovaj period vam deluje možda dugo, ali uzmite u obzir da se rast svih dlaka ne odvija istim tempom.

Da bi izgledala ujednačeno i popunjeno, jednom rečju – lepo, potrebno joj je 5 do 7 meseci. Dakle, potrebno je dosta vremena da brada poraste.

Početne faze rasta brade

Jednom kada se prestanete brijati, možete očekivati da dlake na licu rastu u fazama. Brada će verovatno rasti punije i brže u određenim oblastima, posebno u početku, dok će u drugim delovima rasti sporije. Budite strpljivi, jer je to većini muškaraca normalan obrazac rasta.

Faza 1

Ova faza traje približno 7 dana. Količina dlaka na kraju nedelje trebalo bi da vam da ideju o tome koliko brzo ili polako će vam rasti brada.

Faza 2

Ova faza obuhvata naredne 2 nedelje. Definitivno ćete primetiti rast dlaka, a ako ispratite lepo možete uočiti sa sigurnošću da li će biti nekih nejednakosti u rastu. Ili pak možda mesta bez brade uopšte.

Faza 3

Ovo traje još 2 nedelje, na kraju kojih biste trebali imati značajan rast brade. Ako do ovog trenutka još uvek nemate puno dlaka na licu, tj. puna i jaka brada se možda neće pojaiti u izgledu kakav očekujete.

Faza 4

Ušli ste u drugi mesec rasta brade. Verovatno je vreme da posetite berberina kako bi vam uredio bradu, ako želite negovani izgled. To je odlična prilika da od berberina “ukradete zanat” koji će vam kasnije biti zlata vredan i da definišete oblik koji želite.

Faza 5

Od 2. meseca, trebali biste videti sporiji rast brade. Sada se već možete odlučiti da li želite da se posvetite izgledu i održavanju duge brade ili želite da ostanete pri kraćoj bradi.

rast brade po mesecima i fazama

Rast brade po mesecima

Rast brade po mesecima se odvija vrlo promenljivo. Svaki mesec rasta brade nosi neke svoje specifičnosti, ali i svoje potrebe. Zajedno sa rastom brade, povećavaju se i rastu njene potrebe, kao i prohtevi.

Mi ćemo vas ukratko upoznati sa svakim mesecom rasta brade. Dakle, kako izgleda rast brade mesečno od prvog do 12-og meseca rasta, a to je praktično godinu dana.

Takođe, znaćete šta to nosi sa sobom, kako da uspešno pratite promene koje se dešavaju i šta vam je sve potrebno da imate kod sebe za ovu jednogodišnju avanturu.

Prvi mesec rasta brade

Iako vam period od mesec dana deluje kao dovoljan period za neku „ozbiljniju“ bradu, zapravo to nije tako. Rast brade mesečno odvija se brzinom između 1 i 1,5 cm.

Dakle, vaša brada će u prvom mesecu da bude viljdiva i te kako. Međutim, biće neujednačena i postojaće neka mesta na licu koja su nepopunjena dlakom. Ništa od ovoga ne treba da vas obeshrabri i pokoleba u vašoj nameri da je pustite i da postane kolika želite.

Što se nege brade tiče u prvom mesecu, uglavnom su preparati u ovom periodu nepotrebni. Eventualno ukoliko želite da ubzate malo proces rasta možete da koristite ulje za rast brade ili elixir za rast brade.

Ako imate dilemu između četke ili češlja, definitivno birajte četku za bradu. Ona će pospešiti cirkulaciju kao i lučenje prirodnog sebuma. Tako ćete od samog početka „učiti“ vašu bradu u kom smeru da raste, što će vam kasnije znatno olakšati posao.

Trimovati ili ne trimovati bradu? Ako je vaša namera da imate dužu bradu, onda definitivno ne treba da je trimujete, jer ćete tako ćete samo usporiti proces puštanja brade. Za uzvrat nećete dobiti gotovo ništa. Dakle, trimer ili makaze ostavljamo sa strane, na neko vreme.

Drugi mesec rasta brade

Drugi mesec rasta brade je period kada je brada dostigla 2-3 cm dužine. Iako možda ne zvuči mnogo, ova dužine brade već znatno više pokriva vaše lice, jer se koža ispod nje gotovo neće videti. Naravno ovo će zavisiti i od gustine vaše brade.

Upotreba preparata u ovom periodu je opciona. Ostaje pravilo iz prvog meseca da ako želite da ubrzate proces rasta, opredelite se za neki preparat namenjen ubrzanju rasta brade.

Novo pravilo, koje važi za drugi mesec je da ako imate suvu kožu, vreme je da počnete da koristite neko ulje za bradu. Naime, sada već možete osetiti posledice brade po važu kožu, pa je preventivno dobro da počnete sa upotrebom ulja za bradu.

Što se četke za bradu tiče, nastavite sa njenom upotrebom, ona će vam pospešivati i dalje rast brade, a sada će već biti i dobro pomagalo u uklanjanju prljavštine sa brade. Za češalj je još uvek rano.

Ovo je takođe period kada se javlja dilema da li koristiti neki preparat (sapun za pranje brade, šampon za pranje brade…) za čišćenje brade.

U principu, ovo je period kada i dalje možete higijenu vaše brade da održavate uz pomoć mlake vode i četke na zadovoljavajućem nivou. Međutim ukoliko je vaša brada takva da se više prlja ili masti, možete razmisliti o upotrebi nekog preparata za pranje brade.

Treći mesec rasta brade

Treći mesec rasta brade je mesec kada brada pokazuje jasno svoje specifičnosti (da li će biti gusta ili retka, oštra ili meka, ravna ili blago kovrdžava). Vaša brada bi u ovom periodu trebalo da je potupuno prekrila obraze i da se koža ispod više ne vidi, naravno, pod uslovom da je niste kratili.

Ako se desi da i dalje imate neke delove koji su ređi ili čak imate mesta bez brade, ne brinite. Dajte joj vremena da izraste, ovo važi pogotovo ako ste mlađi (do 25 godina) ili ako prvi put puštate bradu.

Brada od tri meseca je brada koja zahteva sada već potupunu negu. Na prvom mestu, potrebno je trimovati je, u suprotnom neće izgledati uredno. Ako planirate da da vaša brada bude još duža, oprezno sa trimerom.

Poslednje što želite da je previše skratite i tako se vratite korak unazad. Podesite trimer tako da on krati samo one dlake koje štrče. Tako ćete skratiti samo najduže dlake, a brada će dobiti znatno uredniji izgled.

Takođe šamopn ta bradu ili sapun za bradu bi trebalo da redovno upotrebljavate u ovoj fazi. Kada kažemo redovno, mislimo na 2-3 puta nedeljno.

Tri meseca rasta brade i dalje zahteva uglavnom četku, mada, ako je vaša brada napredna pa brže raste ili je sklona tome da se umrsi, vreme je da razmislite i o češlju za bradu. Kada birate češalj za bradu gledajte da to uvek bude drveni češalj za bradu. Znatno su dugotrajniji od plastičnih, a ne oštećuju vašu bradu kao čeljevi napravljeni od sintetičkih materijala.

Ulje za bradu je u ovom periodu gotovo po pravilu obavezno. Brada je sada duža i naš prirodni sebum više ne može da postigne da zadovolji njene potrebe za hidriranošću i hranljivim materijama, pa joj je potrebna pomoć. Kvalitetno prirodno ulje za bradu će vam biti desna ruka u ovom slučaju.

Četvrti mesec rasta brade

U četvrtom mesecu vas može sačekati brada od 5 do 8 cm dužine, u zavisnosti od prirodnog tempa rasta vaše brade. Al, zavisii i naravno od vaše rutine (da li koristite preparat za rast brade, ulje za bradu, četku za bradu…).

Četvrti mesec se ne razlikuje puno po rutini od trećeg. Dakle, osnovna higijena brade koja podrazumeva upotrebu preparata za pranje brade 2-3 puta nedeljno je obavezna. Takođe obavezna je upotreba i češlja za bradu (ili četke).

Ono što će vam sada verovatno biti potrebno je neki preparat za stilizovanje brade. Brada u ovom periodu ima zavidan nivo dužine, za čije oblikovanje više nije dovoljna četka ili češalj.

Pa, ukoliko želite da stilizujete vašu bradu i izvučete maksimum iz njenog izgleda, vreme je da u rutinu uključite i neki preparat za oblikovanje brade, poput voska za bradu.

Brada posle petog meseca

Brada koja je 5 meseci neprekidno rasla (bez skraćivanja makazama) je ona brada koja se može svrstati u bradu srednje dužine. U ovom periodu možete očekivati 6 do 9 cm brade na vašem licu.

Potrebno je da nastavite da redovnom higijenom vaše brade. Ona na prvom mestu podrazumeva redovno pranje, a zatim i skraćivanje makazama ili trimerom.

Ukoliko želite da što manje usporite rast brade koristite makaze za skraćivanje. Sa makazama ćete moći da skratite samo one dlake koje štrče.

Sa druge strane, trimer će skratiti i one dlake koje ne želite, pa tako možete više usporiti rast brade. Ako ste zadovoljni dužinom vaše brade, onda je trimer pravi alat za vas.

Četka i češalj su i dalje alat koji bi trebalo da vam je često pri ruci prilikom rutine oblikovanja brade. Inače, kako raste brade ova dva alata će vam postajati sve potrebnija, pa je naš savet da odaberete kvalitetan drveni češalj, kao i četku čije su četkinje napravljene od dlake divlje svinje.

Kako raste potreba za četkom i češljom, tako raste i potreba brade za vodom i hranljivim materijama. Ovo znači da bi upotreba ulja za bradu trebalo da bude redovna.

Inače, u ovoj fazi rasta brade u petom mesecu možete da pokušate sa upotrebom balzama za bradu. Balzam za bradu delovaće kao 2 u 1 preparat: kao hidrant kože i brade i kao sredstvo za stilizovanje brade.

Brada posle šestog meseca

Brada posle šestog meseca se vrlo malo razlikuje u odnosu na bradu od 5 meseci. Maksimalna dužina koju će brada da dostigne u ovom periodu je oko 10 cm.

rast brade po mesecima posle nekoliko meseci

Saveti koje smo naveli za petomesečnu bradu se odnose i na šestomesečnu bradu. Ako vaša brada nije previše jaka ili kruta i dalje možete koristiti balzam za bradu, kao 2 u 1 sredstvo.

Rast brade posle 7 meseca

Moglo bi se vrlo lako pomisliti da nema razlika između brade od 6 i 7 meseci. Međutim nije tako.

Upravo u ovom periodu u najvećem broju slučajeva brada postaje “neposlušna”. 7. mesec puštanja brade je početak prave borbe sa tvrdoglavošću vaše brade.

Za tu borbu pored svih do sada navedenih preparata i alata, najverovatnije će vam biti potreban i ispravljač za bradu. Odnosno, pegla za bradu.

Ako imate talasastu ili kovrdžavu bradu, sigurno će vam trebati. Ukoliko vaša brade posle sedmog meseca raste pravo, verovatno ćete moži da prođete samo sa četkom i češljem za bradu.

Brada posle 8 meseca

8 meseci puštanja brade je iza vas i oko 12 cm duge brade je na vama. Osmi mesec je već vrlo sličan sedmom mesecu.

Borba započeta u sedmom mesecu se nastavlja. Mada, ako ste u startu preduzeli dobre korake u pogledu ispravljanja i sređivanja brade, sada ne bi trebalo da imate većih problema.

Naravno ako se ne snađete u početku sa oblikovanjem brade i sređivanjem posetite nekog berberina, kako ne biste dostadašnji trud, greškom, bacili u vodu. Pritom, mnogo je jednostavnije da kasnije prilikom sređivanja samo pratite oblik i linije brade koji je berberin već postigao.

Deveti mesec rasta brade

Mesečno rast brade se odvija tempom od 1 do 1,5 cm, ali vremenom taj tempo rasta kreće polako da opada. Tako da, u devetom mesecu možete očekivati ukupno oko 14 cm brade. Ako vam to ta dužina deluje kratko, znajte da je to dužina brade koja će vam već dodirivati vrh grudnog koša.

Stvari vezane za hidgijenu brade važe i dalje. Obavezne su. Dakle 2-3 puta nedeljno, pranje brade šamponom ili sapunom za bradu. Obavezna upotreba i četke i češlja za bradu.

U ovom periodu morate očekivati malo veću potrošnju ulja za bradu ili nekog drugog preparta koji koristite u svrhu hidririranja. To će zahtevati sama dužina, kao i upotreba ispravljača za bradu, pegle za bradu ili fena, u zavisnosti od toga šta koristite.

Brada posle 10 meseci

Karakteristično za 10-ti mesec je da su ovom periodu neke dlake već dostigle svoj maksimum. To znači da će se neke dlake zaustaviti sa rastom, dok će ih druge sustizati. U konačnom zbiru brade posle deset meseci, ovo će dati puniji i gušći izgled brade.

Pravila i saveti za 9-ti mesec važe i za bradu kada je u pitanju 10-ti. Ukoliko niste stekli iskustva sa oblikovanjem i skraćivanjem brade, sada je period kada biste opet mogli da posetite vašeg berberina.

Brada posle 11 meseci rasta

11-ti mesec rasta brade je i pretposlednji korak ove maratonske trke. Ujedno, ovo je i period kada vas više ništa ne može iznenaditi.

Sve što se imalo proći sa bradom, a i vi ste prošli. Ostalo je samo da se držite dolsedno stečenih navika u pogledu sređivanja i nege brade, kako biste čitav proces fino zaokružili.

Godinu dana rasta brade (brada posle 12 meseci)

Rast brade kroz 12 meseci je konačno gotov. Šta se može očekivati na kraju? Pa, za početak bradu dužine oko 15 cm.

Naravno nekima će biti kraća, a nekima i duža, što je u velikoj meri uslovljeno genetikom. Ako ste se pridržavali saveta iz teksta, imaćete i savršeno očuvanu, negovanu i sjajnu bradu, kojom se možete sigurno ponositi.

rast brade po mesecima posle godinu dana

Da li se sada nešto menja u pogledu nege brade? Pa, ovo je period kada gotovo svi prave “presek stanja”, čak i oni koji uopšte nisu trimovali niti skraćivali bradu tokom ovih dana.

Dakle definitivno sada možete oblikovati vašu bradu kako želite, jer će ona imati kako dužinu, tako i gustinu.

Ukoliko želite da vaša brada izgleda gušće, pravije, sa jasnim linijama, moraćete da se odrektnete kojeg centimetra više. Ako ste pobornik prirodnog oblika, onda je dovoljno samo ukloniti sve one dlake koja izbijaju sa strane.

Do sada ste već sigurno navikli da se ne odvajate od četke i češlja, tako će upotreba istih svakako biti i u narednom periodu. Ma koliko da ste postigli željeni oblik, brada se neće sama od sebe zadržati u tom obliku. Potrebno je svakodonevo održavanje tog oblika.

Ulje za bradu je obavezan deo pribora za negu brade. Takođe, ukoliko ste pobornik oblikovane brade, vosak za bradu je “must have” za vas.

Zaključak

Dakle, puštanje duge po mesecima godinu dana, ili čak srednje brade (od 5-7 meseci), zaista jeste zahtevan proces. Kroz ovaj put nećete moći da prođete bez pomoći:

  • ulja za bradu;
  • voska;
  • češlja;
  • četke;
  • makaza;
  • šampona ili sapuna za bradu.

Bez ovih kozmetičkih preparata i pomagala za negu ili održavanje brade, proces se neće odvijati baš onako kako biste želeli. Zato da se ne biste polakomili i odustali, na vreme se opremite.

I verujte nam, za svaki centimetar brade dobićete kilometar strpljenja i upornosti. Da li se na kraju isplati? To želimo da čujemo od vas.

Upustite se u ovu avanturu puštanja brade po mesecima, beležite svakodnevno napredak brade fotografisanjem, a možete na kraju napraviti i time lapse snimak kako je izgledao vaš rast brade po mesecima.

Ovo će vas dodatno ohrabrivati da nastavite dalje, a i moći ćete da pratite vaš napredak. I naravno, čekamo vas na kraju ili u toku procesa da sa nama podelite sa vaše rezultate, iskustva i sugestije.